4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

FORMULA E: ePrix Πεκίνου

Η Formula E έγινε «viral» στο Διαδίκτυο από το... ντεμπούτο της, χάρη στο επεισοδιακό φινάλε του πρώτου καθαρά ηλεκτρικού αγώνα στην ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

ΣΤΙΣ 13 Σεπτεμβρίου, στους δρόμους του Πεκίνου γράφτηκε το πρώτο κεφάλαιο σε ένα θεσμό που κάποιοι έχουν χαρακτηρίσει ως το μέλλον του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Η Formula E, το πρώτο πρωτάθλημα ηλεκτροκίνητων μονοθεσίων, έχει σκοπό να βελτιώσει την αντίληψη του κοινού για τα ηλεκτρικά οχήματα. Εντέλει, όμως, αυτό που έκανε το γύρο του κόσμου και έστρεψε τα βλέμματα προς το νεογνό θεσμό ήταν το θεαματικό ατύχημα της τελευταίας στροφής μεταξύ των διεκδικητών της νίκης, το οποίο απέδειξε και την ασφάλεια που παρέχουν τα μονοθέσια.
Δέκα ομάδες συμμετέχουν στο θεσμό, διαθέτοντας δύο οδηγούς έκαστη. Μεταξύ των ιδιοκτητών και των διευθυντών ομάδων συγκαταλέγονται ονόματα όπως αυτά των Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Ρίτσαρντ Μπράνσον, Αλέν Προστ, Τζέι Πένσκε (γιος του Ρότζερ) και της οικογένειας Αντρέτι. Η Audi υποστηρίζει την ομάδα της Abt, όπως και η Renault το στρατόπεδο της Dams. Δεκατρείς από τους είκοσι οδηγούς έχουν περάσει από την F1. Μόνο ένας από αυτούς, όμως -ο Τρούλι-, έχει νικήσει (ένα) GP και άλλοι τρεις έχουν ανέβει σε βάθρο. Εντούτοις, η Formula Ε διαθέτει τρία θρυλικά ονόματα στο grid της: Σένα, Προστ και Πικέ, καθώς και δύο γυναίκες οδηγούς, την Κάθριν Λεγκ και τη Μικέλα Τσερούτι.

Το μονοθέσιο
Τη συνολική κατασκευή των μονοθεσίων της Formula E, τα οποία είναι πανομοιότυπα για όλες τις ομάδες, έχει αναλάβει η Spark Racing Technology. Πρόκειται για μια εταιρεία που ίδρυσε πρόσφατα ο Φρεντερίκ Βασέρ. Ο Γάλλος είναι συνιδιοκτήτης της ομάδας ART (GP2, F3 κ.ά.) με τον Νικολά Τοντ, γιο του προέδρου της FIA, Ζαν Τοντ. Το πλαίσιο της SRT_01E σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την Dallara, ενώ την αεροδυναμική εξέλιξη ανέλαβε η γαλλική εταιρεία AOTech. H McLaren Electronic Systems παρέχει τα ηλεκτρονικά συστήματα και τον ηλεκτροκινητήρα (MGU), ο οποίος συλλέγει ενέργεια κατά το φρενάρισμα. Η Williams Advanced Engineering κατασκευάζει τις μπαταρίες ιόντων λιθίου 28 κιλοβατωρών και βάρους 320 κιλών. Η Renault έχει αναλάβει την ενοποίηση των επιμέρους συστημάτων. Το ημιαυτόματο σειριακό κιβώτιο 5 -προκαθορισμένων- σχέσεων κατασκευάζει η Hewland. Το ελάχιστο επιτρεπτό βάρος του μονοθεσίου, συμπεριλαμβανομένου του οδηγού, είναι 888 κιλά. Τα μονοθέσια χρησιμοποιούν ζάντες 18 ιντσών και ελαστικά Michelin χαμηλού προφίλ με αυλακώσεις. Ο σχεδιασμός του πέλματος επιτρέπει τη χρήση των ελαστικών σε στεγνό και βρεγμένο οδόστρωμα. Το κόστος του μονοθεσίου ανέρχεται στα 350.000 ευρώ.

Απόδοση
Χάρη στις υψηλές τιμές ροπής που αναπτύσσει ο ηλεκτροκινητήρας, η επιτάχυνση από στάση στα 100 χλμ./ώρα επιτυγχάνεται σε 3 δλ. Η μέγιστη απόδοση αγγίζει τα 200 kW, δηλαδή 270 ίππους. Ωστόσο, στους αγώνες η ισχύς περιορίζεται στα 150 kW (200 ίππους), πράγμα που σημαίνει ότι τα μονοθέσια χρησιμοποιούν κατά μέσο όρο περίπου 120 kW (160 ίππους)... Συνεπώς, η απόδοση στην πίστα κυμαίνεται περίπου στα επίπεδα της Formula 3.
Δεδομένης της περιορισμένης αυτονομίας των μπαταριών, οι οδηγοί εισέρχονται στα pit στο μέσον του αγώνα για να αλλάξουν μονοθέσιο. Η Qualcomm εξελίσσει ένα σύστημα ασύρματης φόρτισης των μπαταριών, το οποίο όμως δεν είναι ακόμη έτοιμο προς χρήση στους αγώνες. Όταν αυτή η τεχνολογία εφαρμοστεί, θα εκλείψει, θεωρητικά, η ανάγκη αλλαγής μονοθεσίου.

Εν δράσει
Σύμφωνα με τους κανονισμούς, δοκιμές (ελεύθερες και κατατακτήριες) και αγώνας διεξάγονται την ίδια ημέρα. Τα 10 ePrix της σεζόν 2014-2015 θα διεξαχθούν στους δρόμους μεγάλων πόλεων ανά τον κόσμο. Στο Πεκίνο τα μονοθέσια έδειχναν στα τηλεοπτικά πλάνα αρκετά αργά στις ευθείες, αλλά κυρίως στις στροφές, καθώς η SRT_01E είναι αρκετά άκαμπτη και βαριά στο πίσω μέρος. Παρά τον υψίσυχνο... φουτουριστικό ήχο, ήταν εμφανές ότι ο θεσμός βρίσκεται στα γεννοφάσκια του - ακόμα και η συμπεριφορά των μονοθεσίων μαρτυρούσε ακριβώς αυτό. Καθώς ομάδες και τεχνικοί συνεργάτες θα μάθουν να λειτουργούν καλύτερα τα μονοθέσια, τα πράγματα αναμένεται να βελτιωθούν. ¶λλωστε, τη δεύτερη σεζόν οι κανονισμοί αναμένεται να επιτρέπουν στις ομάδες να κατασκευάζουν τα δικά τους μονοθέσια. Ωστόσο, στο Πεκίνο ήταν εμφανές ότι οι οδηγοί ήταν... διψασμένοι για περισσότερη ταχύτητα.
Πολύ σημαντική είναι η στρατηγική χρήσης της διαθέσιμης ενέργειας, όπως έγινε εμφανές στον αγώνα της Κίνας. Ο poleman Νικολά Προστ ήταν επικεφαλής μέχρι τον τελευταίο γύρο, ωστόσο ο Νικ Χάιντφελντ, έχοντας εξοικονομήσει ενέργεια στην αρχή του δεύτερου stint, είχε τη δυνατότητα να επιχειρήσει ένα καθοριστικής σημασίας προσπέρασμα στην τελική στροφή. Ο Γάλλος προσπάθησε να αποτρέψει το προσπέρασμα, αντ' αυτού όμως προκάλεσε σύγκρουση. Το μονοθέσιο του Χάιντφελντ απογειώθηκε στα kerb, προσέκρουσε στον τοίχο, διέγραψε δύο περιστροφές στον αέρα και προσγειώθηκε αναποδογυρισμένο. Ευτυχώς, ο Γερμανός εξήλθε από το κόκπιτ ανέπαφος. Η νίκη κατέληξε εντέλει στα χέρια του Λούκας Ντι Γκράσι._ Φ. Λ.

Fanboost
Κοιτώντας προς το μέλλον, η Formula E αποφάσισε να συμπεριλάβει τους θεατές στη... δράση, μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης. Πριν από κάθε ePrix, διεξάγεται ψηφοφορία σε κοινωνικά δίκτυα για να διαπιστωθεί η ταυτότητα των τριών οδηγών που θα έχουν στη διάθεσή τους 30 kW (40 ίππους) επιπλέον ισχύ για 5 δλ. στον αγώνα. Στο Πεκίνο, όμως, αυτό δεν έδειξε να έχει μεγάλη σημασία.

Formula E, 2014-2015
ePrix Πεκίνου (Κίνα), 13/09/2014
> Μήκος πίστας: 3.453 μ. > Γύροι: 25
> Συν. απόσταση: 86,325 χλμ.
ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Α/Α, ΟΔΗΓΟΣ, ΟΜΑΔΑ, ΧΡΟΝΟΣ/ΔΙΑΦΟΡΑ (GRID)
1. Ντι Γκράσι, Abt, 52:23.413 (2)
2. Μοντανί, Andretti, +2.867 (8)
3. Μπερντ, Virgin, +6.559 (11)
4. Πικ, Andretti, +19.301 (7)
5. Τσάντχοκ, Mahindra +23.952 (5)
ΤΑΧ. ΓΥΡΟΣ: Σάτο 1:45.101 (118,2 χλμ./ώρα μ.ω.τ.)

Αγώνες σεζόν 2014-2015
13 Σεπτεμβρίου 2014 - Πεκίνο (Κίνα)
22 Νοεμβρίου 2014 - Πουτρατζάγια (Μαλαισία)
13 Δεκεμβρίου 2014 - Πούντα ντελ Έστε (Ουρουγουάη)
10 Ιανουαρίου 2015 - Μπουένος ¶ιρες (Αργεντινή)
14 Φεβρουαρίου 2015 - Θα ανακοινωθεί
14 Μαρτίου 2015 - Μαϊάμι (ΗΠΑ)
4 Απριλίου 2015 - Λονγκ Μπιτς (ΗΠΑ)
9 Μαΐου 2015 - Μόντε Κάρλο (Μονακό)
30 Μαΐου 2015 - Βερολίνο (Γερμανία)
27 Ιουνίου 2015 - Λονδίνο (Μ. Βρετανία)

Ομάδες & οδηγοί
Amlin Aguri
Κάθριν Λεγκ (34) - Τακούμα Σάτο (37)
Andretti
Φρανκ Μοντανί (36) - Σαρλ Πικ (24)
Audi sport Abt
Λούκας Ντι Γκράσι (30) - Ντάνιελ Αμπτ (21)
China Racing
Νέλσον Πικέ Jr (29) - Χο-Πιν Τουνγκ (31)
Dragon Racing
Ζερόμ Ντ' Αμπρόζιο (28) - Οριόλ Σερβιά (40)
E.Dams-renault
Νικολά Προστ (33) - Σεμπαστιάν Μπουεμί (25)
Mahindra Racing
Καρούν Τσάντχοκ (30) - Μπρούνο Σένα (30)
Trulli
Γιάρνο Τρούλι (40) - Μικέλα Τσερούτι (27)
Venturi
Νικ Χάιντφελντ (37) - Στεφάν Σαραζέν (38)
Virgin Racing
Χάιμε Αλγιερσουάρι (24) - Σαμ Μπερντ (27)