4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Nissan Pulsar

Ήταν βέβαιο ότι η επιστροφή της Nissan στην κατηγορία-φιλέτο της ευρωπαϊκής αγοράς, αυτήν των μικρομεσαίων δηλαδή, θα έπρεπε να ακολουθεί ορισμένους κανόνες.

ΚΑΝΟΝΑΣ πρώτος: δεν αλλάζεις μοντέλο μόνο για χάρη της αλλαγής, εκτός και αν έχεις να προσθέσεις κάτι καινούργιο. Και, δεύτερον, πρέπει να έχεις ένα «κομπόδεμα» στην άκρη για να προικίσεις το νέο σου μοντέλο. Το Almera ήταν ένα λαμπρό δείγμα άχρωμης ιαπωνικής λειτουργικότητας, όπου, αν εξαιρέσεις την εμφάνιση, θα έλεγες ότι σχεδόν τίποτε δεν είχε αλλάξει από την εποχή που τα Sunny έφευγαν κατά εκατοντάδες από το πάλαι ποτέ εργοστάσιο στο Βόλο, κάτι που ακόμα και η Nissan παραδέχθηκε με την καρατόμησή του.
Η εταιρεία, όμως, δεν έμεινε με τα χέρια σταυρωμένα. Αφού συνεργάστηκε με τη Renault, πρωτοπόρησε με τα crossover, ρίσκαρε με το Juke και έβαζε τριπλοβάρδιες στο εργοστάσιο προκειμένου να προλαβαίνει τις παραγγελίες του Qashqai, στο τέλος κατάφερε να δημιουργήσει ένα πακέτο τεχνολογίας και αναγνωρισιμότητας, προκειμένου να πατήσει πόδι στα μικρομεσαία θηρία.
Αυτή η καινούργια προσθήκη, λοιπόν, στην γκάμα της εταιρείας χρειαζόταν και ένα όνομα. Μπορεί το «Pulsar» να είναι ένα όνομα με απωανατολίτικη... προϋπηρεσία, αλλά είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται επίσημα στη γηραιά ήπειρο. Όσο δε για την εμφάνιση, οι υπεύθυνοι δε χρειάστηκε να ψάξουν πολύ. Το Qashqai αποτελεί το σημείο εκκίνησης, και αυτό φαίνεται στα φώτα και στη μάσκα. Φυσικά, ένα καλό όνομα και μία αναγνωρίσιμη μάσκα δε φτάνουν από μόνα τους για να εξασφαλίσουν την επιτυχία. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά στη Nissan, για αυτό και φρόντισαν να συνθέσουν ένα σύνολο που θα βασιστεί σε δύο κυρίως στοιχεία: τους χώρους και την τεχνολογία.

Πόσο έχεις μεγαλώσει...
Το Pulsar είναι ένα μικρομεσαίο χάτσμπακ, το οποίο όμως από πλευράς διαστάσεων έχει φθάσει στο επίπεδο ενός Primera, και έτσι τοποθετείται στο ανώτερο άκρο, μαζί με Focus και Astra. Η Nissan ισχυρίζεται ότι το Pulsar απευθύνεται σε αγοραστές των οποίων οι ανάγκες δεν καλύπτονται από τα σουπερμίνι, αλλά δε θέλουν να το παρακάνουν στρεφόμενοι σε ένα crossover. Σκεφτείτε, όμως, ότι το Pulsar έχει μακρύτερο μήκος και μεταξόνιο από ένα Qashqai, από το οποίο πάντως είναι οριακά πιο στενό και χαμηλό. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι οι πολύ μεγάλοι χώροι για τους πίσω επιβάτες (που ξεπερνούν το μέσο όρο διαθέσιμου χώρου για τα γόνατα, όχι μόνο της μικρομεσαίας κατηγορίας, αλλά και αυτού της μεσαίας), που συνδυάζονται με ένα πορτ μπαγκάζ 385 λίτρων, το οποίο μπορεί να αυξηθεί μέχρι τα 1.395 λίτρα με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων (κάτι όμως που δε δημιουργεί έναν επίπεδο χώρο φόρτωσης).
Αν η καμπίνα του Ρulsar σε εντυπωσιάζει με την ευρυχωρία της, δεν μπορείς να πεις το ίδιο και για τα υπόλοιπα στοιχεία της, τα οποία δείχνουν πιο υποτονικά. Η σχεδίαση είναι αρκούντως σύγχρονη, όπου εσκεμμένα αποφεύχθηκαν οι κάθετες γραμμές, προκειμένου να τονιστεί το πλάτος. Δίπλα στον πίνακα οργάνων, που όπως και το τιμόνι παραπέμπει απευθείας σε Qashqai, βρίσκεται μία στρογγυλεμένη κονσόλα, η οποία μάλιστα προεξέχει σε σχέση με το υπόλοιπο ταμπλό. Τα σκουρόχρωμα σκληρά πλαστικά, αν και δείχνουν ωραία, εντούτοις δε φτάνουν την υφή και την εικόνα των κορυφαίων προτάσεων του ανταγωνισμού. Οι χώροι για μικροαντικείμενα είναι ικανοποιητικοί, ενώ η σχετικά ψηλή θέση οδήγησης εξασφαλίζει πολύ καλή περιφερειακή ορατότητα.
Το Pulsar, όμως, ποντάρει πολλά και στο θέμα της τεχνολογίας, που ήδη προσφέρει η εταιρεία μέσω των υπόλοιπων μοντέλων της. Αρχικά, λοιπόν, έχουμε το πακέτο Safety Shield, που πρωτοεμφανίστηκε στο Note και περιλαμβάνει το αυτόματο φρενάρισμα και την προειδοποίηση τυφλών σημείων, αλλαγής λωρίδας και κινούμενων αντικειμένων. Προσφέρονται το Around View Monitor, που δίνει μια πανοραμική εικόνα του αυτοκινήτου, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο κατά τη διάρκεια των ελιγμών, η τελευταία έκδοση του συστήματος πολυμέσων Nissan Connect και το ηλεκτρονικό σύστημα Active Trace Control, το οποίο διαχειρίζεται την πρόσφυση στην έξοδο των στροφών (και ειδικά ό,τι έχει να κάνει με την υποστροφή).

Σεμνά και οικογενειακά
Στα μηχανικά μέρη δεν υπάρχουν ιδιαίτερες εκπλήξεις, όπου ως βάση έχει χρησιμοποιηθεί η πλατφόρμα του Note. Η ανάρτηση ακολουθεί την κλασική αρχιτεκτονική, με γόνατα ΜακΦέρσον εμπρός και ημιάκαμπτο άξονα πίσω, ενώ η γκάμα των κινητήρων περιλαμβάνει ένα σύνολο βενζίνης και ένα πετρελαίου, αμφότερα με άμεσο ψεκασμό, υπερτροφοδότηση και χειροκίνητα κιβώτια 6 σχέσεων, τους οποίους ήδη έχουμε γνωρίσει από τα crossover της εταιρείας. Ο 1.200άρης DIG-T αποδίδει 115 ίππους (αργότερα θα συνδυάζεται και με το αυτόματο κιβώτιο συνεχώς μεταβαλλόμενων σχέσεων X-Tronic), ενώ ο 1.500άρης dCi αποδίδει 110 ίππους. Την άνοιξη του 2015 οι πιο... θερμόαιμοι θα έχουν στη διάθεσή τους και το 1.600άρη βενζινοκινητήρα των 190 ίππων, αλλά είναι άγνωστο (έως απίθανο) το εάν θα εισαχθεί στη χώρα μας.
Στους δρόμους γύρω από τη Βαρκελώνη (όπου άλλωστε βρίσκεται και το εργοστάσιο παραγωγής) είχαμε την ευκαιρία να το οδηγήσουμε, και διαπιστώσαμε ότι το αποτέλεσμα εμπίπτει ξεκάθαρα εντός οικογενειακών προδιαγραφών. Το Pulsar προσφέρεται για ήσυχα και ξεκούραστα ταξίδια (πραγματικά εξαιρετική η δουλειά που έχει γίνει στον τομέα της ηχομόνωσης), χωρίς πάντως να έχει κάτι το ξεχωριστό που θα σε προκαλέσει να ανεβάσεις ρυθμούς. Το τιμόνι έχει σωστή αίσθηση, οι κλίσεις δεν ενοχλούν, αλλά μέχρις εκεί, ενώ η ψηλή θέση οδήγησης προσφέρει πολύ καλή ορατότητα. Σε αυτούς τους χαλαρούς ρυθμούς μετακίνησης ο ντίζελ τα καταφέρνει πολύ καλά και οικονομικά (σε διαδρομές περίπου 150 χλμ. η μέση κατανάλωση που κατέγραψε ο υπολογιστής ταξιδίου ήταν 5 λίτρα/100 χλμ. έναντι 7,2 λίτρων/100 χλμ. της βενζινοκίνητης έκδοσης), αν και σε κάποιες στιγμές μέσα στην πόλη θα προτιμούσες λίγο πιο κοντές σχέσεις μετάδοσης.
Στη χώρα μας το Pulsar αναμένεται το Νοέμβριο. Οι τιμές φυσικά δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη, αλλά υπολογίζεται να βρίσκονται μεταξύ των Juke και Qashqai._ Σ. Τ.

NISSAN PULSAR
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΜΟΝΤΕΛΟ 1.2 DIG-T 1.5 dCi
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 1.197 κ.εκ. 1.461
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ 115 ίπποι/4.500 σ.α.λ. 110/4.000
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ 19,3 χλγμ./2.000 σ.α.λ. 26,5/1.750
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
ΚΙΝΗΣΗ Στους εμπρός τροχούς
ΚΙΒΩΤΙΟ Χειροκίνητο 6 σχέσεων
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΕΜΠΡΟΣ Γόνατα ΜακΦέρσον, αντιστρεπτική
ΠΙΣΩ Ημιάκαμπτος άξονας, αντιστρεπτική
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΗK.xΠΛ.xΥΨ. 4.387x1.768x1.520 χλστ.
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ 2.700 χλστ.
ΒΑΡΟΣ 1.258 κιλά 1.307
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ*
0-100 ΧΛΜ./ΩΡΑ 10,7 δλ. 11,5
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 190 χλμ./ώρα 190
ΜΕΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 5 λίτρα/100 χλμ. 3,6
ΕΚΠΟΜΠΗ CO2 117 γρ./χλμ. 94

*ΤΙΜΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ