4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Γιώργος Αντωνίου

Υπεύθυνος Σχεδιαστής και Μηχανολόγος στην M-Sport για τα συστήματα μετάδοσης των Ford Fiesta WRC, Ford Fiesta R5 και Bentley GT3

Από μικρός πάντα πειραματιζόμουν και ήθελα να μάθω τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν τα αυτοκίνητα. Ποτέ δεν έχανα την ευκαιρία να κάνω τα παιχνίδια μου βίδες και να τα συναρμολογώ ξανά από την αρχή. Ήμουν μεγάλος οπαδός της Formula 1, την εποχή όπου ο Μίκαελ Σούμαχερ κυριαρχούσε. Από τα δώδεκά μου χρόνια ήξερα ότι ήθελα να δουλέψω με αγωνιστικά αυτοκίνητα.
Στα δεκαπέντε μου χρόνια μετακόμισα από την Κύπρο στην Αγγλία. Σκοπός μου ήταν να μάθω την αγγλική γλώσσα και να σπουδάσω μηχανολογία. Στα δεκαεπτά μου τελείωσα το λύκειο με άριστα και προχώρησα στο Brooklands College, όπου γράφτηκα για σπουδές Business & Technology Educaton Council στο Motorsport Engineering. Αυτός ο κλάδος είχε διάρκεια δύο χρόνια και ήταν μισός θεωρία και μισός πρακτική. Έπειτα, αποφάσισα να συνεχίσω με το Brooklands College για ακόμα δύο χρόνια, σπουδάζοντας Motorsport Engineering. Ο συγκεκριμένος κλάδος πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Oxford Brookes, που σήμαινε ότι ήταν πανεπιστημιακού επιπέδου (75% θεωρία και 25% πρακτική). Η πρακτική εξάσκηση ήταν πολύ σημαντική στο συγκεκριμένο στάδιο των σπουδών μου, ενώ συνέχισα για ακόμα ένα χρόνο στο Oxford Brookes πάνω στο Motorsport Technology.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου, εργαζόμουν με καθεστώς μερικής απασχόλησης με διάφορα συνεργεία αυτοκινήτων. Είχα την ευκαιρία, για λίγους μήνες, να δουλέψω σε συνεργείο όπου επιδιόρθωναν ιταλικά σπορ αυτοκίνητα και έστηναν μερικά κλασικά αυτοκίνητα. Εκεί κατάλαβα ότι ο σχεδιασμός με ενδιέφερε πάρα πολύ. Για κάποιο λόγο αποφάσισα να εργαστώ σε μια πίστα Go Kart. Εκεί είχα την ευκαιρία να μάθω την πιο αγνή μορφή του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Η δουλειά ήταν σκληρή, 11 με 12 ώρες κάθε Σάββατο και Κυριακή, αλλά η εμπειρία ήταν σημαντική. Προς το τέλος των σπουδών μου, ο ιδιοκτήτης της πίστας έκλεισε συμβόλαιο με έναν οδηγό για ένα χρόνο στην BARC Formula Renault. Έτσι δημιουργήθηκε μια ομάδα η οποία ήλεγχε και συντηρούσε το μονοθέσιο κατά τη διάρκεια αγώνων/δοκιμών. Έπειτα από δύο προγράμματα δοκιμών, άρχισα να κοιτάζω τα δεδομένα από το αυτοκίνητο και να κάνω όλους τους απαραίτητους έλεγχους.
Όταν τελείωσα τις σπουδές μου, ψάχνοντας για εργασία αναζήτησα την ιστοσελίδα της M-Sport, γνωρίζοντας ότι αυτοί σχεδίασαν και έτρεχαν την ομάδα της Ford στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ. Εκεί διαπίστωσα ότι αναζητούσαν μηχανολόγους. Έτσι συμπλήρωσα τη γραπτή αίτηση και την έστειλα. Ύστερα από ένα-δύο μήνες πήρα απάντηση όπου μου προσέφεραν πέντε μέρες δοκιμή στο τμήμα μετάδοσης κίνησης, για να δουν αν είμαι κατάλληλος για τη δουλειά. Έφτιαξα τις αποσκευές μου και ξεκίνησα το ταξίδι για βόρεια. Έπειτα από πέντε ημέρες δοκιμής, μου προσέφεραν θέση βοηθού στο τμήμα μετάδοσης κίνησης με την πρόθεση προαγωγής στο τμήμα σχεδιασμού και μηχανολογίας. Σήμερα, στην M-Sport, είμαι υπεύθυνος σχεδιαστής και μηχανολόγος για τα συστήματα μετάδοσης των Ford Fiesta WRC, Ford Fiesta R5 και Bentley GT3. Η παρουσία μου είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια των δοκιμών και ο ρόλος μου είναι να ερευνώ, να σχεδιάζω και να αναθεωρώ.
Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, ένα από τα πιο κύρια κριτήρια για την κατάκτηση της θέσης ήταν η εξαιρετική γνώση του Microsoft Excel! Όλοι μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όμως λίγοι γνωρίζουν όλες του τις δυνατότητες. Τα μαθηματικά και η καλή γνώση διάφορων υλικών ήταν επίσης σημαντικά εφόδια. Πιστεύω επίσης ότι η οργάνωση, η ακρίβεια και η αφοσίωση ήταν αξίες οι οποίες εκτιμήθηκαν.
Ο Κρίστιαν είναι ένας από τους κορυφαίους σχεδιαστές και είναι μεγάλη μου τιμή να δουλεύω μαζί του. Ο Κρίστιαν έχει πάρα πολύ μεγάλη γνώση του κόσμου των ράλλυ, αλλά του αρέσει να ακούει και να ερευνά καινούργιες ιδέες. Μαζί οργανώσαμε και σχεδιάσαμε το κιβώτιο ταχυτήτων του Bentley GT3 και την ανάπτυξη του συστήματος μετάδοσης των Ford Fiesta WRC 2012, 2013 και 2014.
Κάτι όπου επίσης δίνουμε ιδιαίτερη σημασία είναι η αλλαγή ταχυτήτων. Αν το σκεφτείς, σε κάθε ειδική διαδρομή υπάρχουν τουλάχιστον 80-90 αλλαγές ταχυτήτων. Ο στόχος είναι να μειωθεί ο χρόνος αλλαγής. Ένα σύστημα πιο αποτελεσματικό και ταυτόχρονα σταθερό θα κερδίσει αρκετό χρόνο μέσα σε ένα ράλλυ. Για παράδειγμα, εάν η Citroen έχει χρόνο αλλαγής 0,070 δεύτερα (μέσο όρο) αλλά η VW έχει χρόνο 0,065 δεύτερα (μέσο όρο), ύστερα από 22 ειδικές διαδρομές η VW θα έχει πλεονέκτημα 8-10 δευτερόλεπτα!
Μολονότι οι κανονισμοί είναι αυστηροί, πάντα ερμηνεύονται διαφορετικά. Για αυτό υπάρχουν διαφορές, έστω κι αν αυτές είναι ελάχιστες. Εάν οι κανονισμοί δεν είναι αυστηροί, τότε οι ομάδες με μεγάλους προϋπολογισμούς θα έχουν το πάνω χέρι.
Κατά τη γνώμη μου, είναι δύσκολο να βρεθεί το ιδανικό WRC από τεχνική άποψη (π.χ. κινητήρας, μετάδοση κτλ.), έτσι ώστε να είναι ικανοποιημένοι τόσο οι οδηγοί και οι θεατές όσο και οι ομάδες ως προς το κόστος. Ίσως θα μπορούσε να έχει τον ίδιο κινητήρα 1.6 Turbo, αλλά το σύστημα αλλαγής ταχυτήτων θα πρέπει να είναι υδραυλικό αντί για μηχανικό. Ένα τέτοιο σύστημα δε φέρει κόστος το οποίο θα δυσκολέψει τις ομάδες, αλλά έχει τη δυνατότητα να ικανοποιήσει τους οδηγούς και να αυξήσει τη ζωή του κιβωτίου ταχυτήτων. Με αυτόν τον τρόπο ικανοποιούνται άμεσα ο οδηγός και η ομάδα και έμμεσα οι θεατές.
Το περιβάλλον της δουλειάς δημιουργεί μεγάλη πίεση, θέτει προθεσμίες χρόνου, ενώ οι προκλήσεις είναι απεριόριστες. Δουλεύοντας, όμως, σε ένα τέτοιο περιβάλλον, αποκτάς διάφορες ικανότητες, όπως οργάνωση και ομαδική συνεργασία. Κάποιος που θα ήθελε να κάνει καριέρα στο εξωτερικό θα πρέπει να δουλεύει σκληρά και να λατρεύει αυτό που κάνει. Στην αρχή θα είναι δύσκολο, ειδικά αν είναι μόνος του. Στην πορεία προσαρμόζεσαι στην κουλτούρα και απολαμβάνεις την καριέρα σου.
Φυσικά μου λείπει πολύ η πατρίδα μου, η Κύπρος, και ειδικά η οικογένειά μου. Δυστυχώς, αυτό το επίπεδο μηχανοκίνητου αθλητισμού δύσκολα βρίσκεται εκτός Αγγλίας ή Γερμανίας. Μακάρι κάποτε να μου δοθεί η ευκαιρία να δουλέψω στην Ελλάδα ή την Κύπρο, κάνοντας αυτό που μου αρέσει.