4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

F1: GP Ιαπωνίας & Ρωσίας

Τo ατύχημα του Ζουλ Μπιανκί ταρακούνησε τον κόσμο της F1 και επισκίασε τις προετοιμασίες για το GP Ρωσίας. Επιπλέον, η αναμονή ηχηρών μεταγραφών έχει αποσπάσει το ενδιαφέρον από τη μάχη για τον τίτλο Οδηγών.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, στο Ιαπωνικό GP συνέβη το χειρότερο ατύχημα των τελευταίων είκοσι ετών στην F1. Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους που είδαν το βίντεο από στατική κάμερα του κλειστού κυκλώματος της πίστας (δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχει on-board πλάνο), ο Ζουλ Μπιανκί αντιμετώπισε υπερστροφή στην Dunlop υπό βροχή. Ο Γάλλος πρόλαβε να διορθώσει, αλλά η Marussia έχασε πρόσφυση και έφυγε ακυβέρνητη ευθεία, για να προσκρούσει στο γερανό που απομάκρυνε τη Sauber του Σούτιλ... Το εκτεθειμένο κράνος του Μπιανκί χτύπησε με ορμή στο πίσω μέρος του ογκώδους οχήματος, που ανασηκώθηκε από τη σύγκρουση. Ο εγκέφαλος του 25χρονου Γάλλου χτύπησε στα τοιχώματα του κρανίου και υπέστη διάχυτες βλάβες αξόνων («diffuse axonal injury»).
Ο Μπιανκί νοσηλεύεται ακόμη σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε μετά το ατύχημα, στο Γιοκαΐτσι της Ιαπωνίας. Ο Γάλλος ήταν εξαιρετικά άτυχος όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο χτύπησε το γερανό. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, θα ήταν άλλο ένα αμελητέο ατύχημα. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες, όμως, που οδήγησαν εκεί. Η περιορισμένη ορατότητα λόγω του περασμένου της ώρας (σε συνδυασμό με τη συννεφιά) δεν επέτρεπε -κατά τον Σούτιλ- στους οδηγούς να εντοπίσουν τα στάσιμα νερά. Η ώρα εκκίνησης ήταν προγραμματισμένη πιο αργά, προς βόλεψη του ευρωπαϊκού τηλεοπτικού κοινού. Λέγεται ότι η FIA ζήτησε δύο φορές τη μετάθεση της εκκίνησης νωρίτερα, λόγω του κινδύνου τυφώνα, αλλά οι διοργανωτές του αγώνα αρνήθηκαν, υπό την πίεση τηλεοπτικών συμβολαίων και της αναστάτωσης των κατόχων εισιτηρίων. Επιπλέον, το μονοθέσιο της Marussia δεν παρέχει ιδιαίτερα υψηλές τιμές αρνητικής άντωσης και ο Μπιανκί βρισκόταν με φθαρμένα ενδιάμεσα ελαστικά, ενώ η ποσότητα νερού στην πίστα αυξανόταν. Οι Φέτελ και Χάμιλτον ανέφεραν επίσης ότι καλό θα ήταν να βελτιωθεί ο σχεδιασμός των ελαστικών βροχής, καθώς η διαφορά απόδοσης από τα ενδιάμεσα ωθεί τους οδηγούς να παίρνουν ρίσκο.
Έπειτα από το ατύχημα του Σούτιλ, ο διευθυντής αγώνων της FIA, Τσάρλι Γουάιτινγκ, επέλεξε να μην καλέσει το αυτοκίνητο ασφαλείας στην πίστα, κρίνοντας ότι η Sauber βρισκόταν αρκετά μακριά από την άσφαλτο... Ωστόσο, το 1994 είχε συμβεί παρόμοιο ατύχημα στο ίδιο σημείο. Τότε ο Μάρτιν Μπραντλ είχε τραυματίσει έναν από τους ανθρώπους της πίστας. Η -διάρκειας πέντε ημερών- έρευνα για το ατύχημα του Μπιανκί διεξήχθη από την ίδια τη FIA, αν και φημολογείται ότι ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας, Ζαν Τοντ, ήθελε να αναλάβει την έρευνα ανεξάρτητος οργανισμός. Αυτό που υπονόησε ο Γουάιτινγκ ήταν ότι ο Μπιανκί δεν επιβράδυνε επαρκώς στις κυματιζόμενες κίτρινες σημαίες. Μέχρι πέρυσι, υπό το καθεστώς τους, οι οδηγοί έπρεπε να επιβραδύνουν και να είναι προετοιμασμένοι να σταματήσουν. Ωστόσο, σύμφωνα με την ντιρεκτίβα που έδωσε φέτος στις ομάδες η FIA, η χάραξη κάθε πίστας χωρίζεται σε περίπου είκοσι τμήματα, σύμφωνα με τις θέσεις των ανθρώπων αυτής. Ο οδηγός είναι υποχρεωμένος να επιβραδύνει μόνο κατά μισό δευτερόλεπτο σε κάθε τμήμα από τα είκοσι που υπάρχει καθεστώς κίτρινης σημαίας. Ο Μπιανκί πιθανότατα τήρησε το γράμμα των κανονισμών, αλλά αυτό δεν αρκούσε στη συγκεκριμένη περίπτωση... Τα λόγια της μητέρας του Μπιανκί, όμως, είναι αποκαλυπτικά: «Κάποιοι είπαν πράγματα για να αποφύγουν τις ευθύνες τους», προσθέτοντας: «Η F1 είναι μπίζνες. Μια πολύ μεγάλη επιχείρηση»...
Από το GP των ΗΠΑ, η FIA θα δοκιμάσει ανώτατο όριο ταχύτητας 100 χλμ. σε ζώνες κίτρινης σημαίας. Προτάθηκε επίσης τα οχήματα που θα εισέρχονται στην πίστα να έχουν επενδυθεί με προστατευτικές επιφάνειες γύρω γύρω, που θα αποτρέπουν τα μονοθέσια να σφηνωθούν από κάτω τους. Δυστυχώς, όμως, οι ευθύνες φαίνεται να καταλογίζονται στο μοναδικό άτομο που δεν έχει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τον εαυτό του...

Ποιος πάει πού;
Όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές, η μοναδική επίσημη ανακοίνωση που υπήρχε ήταν αυτή της αποχώρησης του Σεμπάστιαν Φέτελ από τη Red Bull. O Γερμανός χρησιμοποίησε τον όρο του συμβολαίου του που του επέτρεπε να φύγει εφόσον δε βρισκόταν στην 3η θέση (ή υψηλότερα) στη βαθμολογία του πρωταθλήματος Οδηγών έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Την Παρασκευή του Ιαπωνικού GP, o Φέτελ ενημέρωσε τον Κρίστιαν Χόρνερ ότι θα αποχωρήσει από τη Red Bull. Το πρωί της επόμενης ημέρας, η ομάδα ανακοίνωσε ότι το 2015 θα αντικαταστήσει τον Γερμανό τετράκις πρωταθλητή με τον Ντανιίλ Κβίατ, λίγο πριν ο 20χρονος Ρώσος ολοκληρώσει την πρώτη σεζόν στην F1... Επιπλέον, ο Λούκα Μοντετζέμολο, τέσσερις ημέρες αφότου παραχώρησε την προεδρία της Ferrari, επιβεβαίωσε στην ιταλική κρατική τηλεόραση ότι ο Αλόνσο θα αποχωρήσει από το Μαρανέλο. Ο ίδιος ο Αλόνσο δήλωσε ότι το 2015 δε θα οδηγεί για ομάδα με κινητήρες Mercedes.
Ο Φέτελ ποτέ δεν είχε κρύψει την αγάπη του για τη Ferrari, με την οποία το είδωλό του, ο Μίκαελ Σουμάχερ, έγραψε ιστορία. Οι φήμες λένε ότι οι πρώτες επαφές μεταξύ Μαρανέλο και Φέτελ -που διαχειρίζεται ο ίδιος την καριέρα του με τη βοήθεια ενός δικηγόρου- έγιναν την άνοιξη. Ο Γερμανός ήθελε να παραγγείλει μια Ferrari California για τον πατέρα του, Νόρμπερτ. Τότε λέγεται ότι αποκάλυψε στον Μοντετζέμολο την επιθυμία του να οδηγήσει για τη Ferrari, και τον ενημέρωσε για τον όρο που θα μπορούσε να τον αποδεσμεύσει από τη Red Bull. Όταν οι διαπραγματεύσεις της Scuderia με τον Αλόνσο έδειξαν ότι δεν πρόκειται να καταλήξουν πουθενά, λέγεται ότι ο Σέρτζιο Μαρκιόνε ζήτησε από τον Έκλεστοουν να μεσολαβήσει για να προσεγγίσει ξανά τον Φέτελ.
Πώς επήλθε το διαζύγιο Ferrari-Αλόνσο; Οι φήμες από την Ιταλία, όπερ σημαίνει κατευθυνόμενες από τη Ferrari, λένε ότι ο Ισπανός είχε εκδηλώσει την επιθυμία του να φύγει από τη Ferrari το 2015, απογοητευμένος ίσως από μια πενταετία χωρίς τίτλους. Το σχέδιο της ανάκαμψης της Ferrari ώστε να βρεθεί σε θέση να διεκδικήσει ξανά το πρωτάθλημα είναι μακροπρόθεσμο και ο Αλόνσο, στα 33 του, δεν έχει το χρόνο να περιμένει τρεις ή τέσσερις σεζόν για να διεκδικήσει τίτλο. Οι ιταλικές εφημερίδες ανέφεραν ότι ο ίδιος είχε παράλογες απαιτήσεις. Μήπως ο Αλόνσο, που μέχρι πρότινος διέθετε συμβόλαιο με τη Ferrari έως το τέλος του 2016, υπερτίμησε τις διαπραγματευτικές του ικανότητες απέναντι στην καινούργια διοίκηση της Ferrari, που ήθελε παράλληλα να δείξει ποιος κάνει κουμάντο; Ή όντως ήθελε να φύγει; Εικάζεται ότι ο μάνατζερ του Ισπανού, Λουίς Γκαρσία Αμπάντ, είχε χτυπήσει την πόρτα των Red Bull, Mercedes και McLaren. H πρώτη ήταν κλειστή. Στη Mercedes, όμως, ο Χάμιλτον είχε δυσανασχετήσει με τα συμβάντα του GP Βελγίου.
Ο Βρετανός και η γερμανική ομάδα έχουν αναβάλει τις διαπραγματεύσεις τους για μετά το τέλος της σεζόν. Ίσως η Mercedes υπολόγισε το ενδεχόμενο αποχώρησης του Χάμιλτον και σκέφτηκε ως εναλλακτική λύση τον Αλόνσο. Αυτό θα εξηγούσε τις φήμες που θέλουν τον Ισπανό να ζητάει από τη McLaren (ή τη Honda - που φημολογείται ότι διαχειρίζεται τις διαπραγματεύσεις) μονοετές συμβόλαιο, αντί για τουλάχιστον διετές που απαιτεί η ομάδα. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι ελεύθερος να πάει στη Mercedes το 2016, αν αδειάσει η θέση του Χάμιλτον... Ωστόσο, το σενάριο αυτό φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να πραγματοποιηθεί. Ιδίως τώρα, που ο Χάμιλτον επέστρεψε στην κορυφή της βαθμολογίας.

Οι μονομάχοι
Έπειτα από τα συμβάντα στο Βέλγιο, όπου ο Ρόζμπεργκ δέχθηκε κατσάδιασμα από την ομάδα, δεν έχει καταφέρει να τερματίσει εμπρός από τον team mate του, που σημείωσε και δεύτερο σερί τεσσάρων νικών μέσα στη φετινή σεζόν. Στο βρεγμένο ασφαλτοτάπητα της Σουζούκα, το set-up της Mercedes προκαλούσε υπερβολική υπερστροφή για τα γούστα του Ρόζμπεργκ, και ο Χάμιλτον κατάφερε να τον προσπεράσει και να απομακρυνθεί, μέχρι την κόκκινη σημαία...
Στη Ρωσία ο Γερμανός μπλόκαρε βίαια τα φρένα του στη δεύτερη στροφή και αναγκάστηκε να μπει στα pits στον 1ο γύρο, αφού είχε καταστρέψει τα ελαστικά του... Παρά ταύτα, ο Ρόζμπεργκ τερμάτισε 2ος σε αμφότερες τις περιπτώσεις. Στη Ρωσία, μάλιστα, χρησιμοποίησε ένα σετ ελαστικών για 300 χλμ., ανεβαίνοντας από την προτελευταία θέση στο βάθρο. Με αυτήν την επίδειξη ανωτερότητας, η Mercedes κατέκτησε και μαθηματικά το πρωτάθλημα Κατασκευαστών στη Ρωσία. Το GP του Σότσι ήταν ένα από τα πιο ανιαρά της σεζόν, εν μέρει λόγω της νεότητας -αλλά και της χάραξης- της πίστας. Παρά τις αντιδράσεις για τη διεξαγωγή του GP, δεδομένων των πρόσφατων συμβάντων στην περιοχή και των σημαντικών πολιτικών εντάσεων που έχουν δημιουργηθεί, ο Έκλεστοουν δεν είχε καμία ανησυχία: «Ξέρω ποιος είναι το αφεντικό...». Ίσως αυτή η φράση συνοψίζει το modus operandi της F1, που ξεγυμνώθηκε προκλητικά τον περασμένο μήνα..._ Φ. Λ.

Forza Jules
Ο 25χρονος Ζουλ Μπιανκί είναι ένας από τους πιο συμπαθητικούς χαρακτήρες των paddock. Θεωρείται ένα από τα ανερχόμενα ταλέντα της F1 και είναι μέλος της Ακαδημίας νέων οδηγών της Ferrari. Προέρχεται από αγωνιστική οικογένεια, καθώς ο αδερφός του παππού του, ο Λουσιέν Μπιάνκι, είχε ανέβει στο βάθρο του GP του Μονακό το 1968 και είχε κατακτήσει τη νίκη στις 24 Ώρες του Μαν της ίδιας χρονιάς. Με πρωταθλήματα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Formula Renault 2.0 (2007) και F3 (2009), ολοκλήρωσε στη συνέχεια δύο σεζόν του πρωταθλήματος GP2. Το 2012 ήρθε 2ος στο World Series by Renault, ενώ παράλληλα συμμετείχε σε ελεύθερες δοκιμές GP της F1 με τη Force India. Πέρυσι έκανε το ντεμπούτο του στην F1, και φέτος στο Μονακό έγινε ο μοναδικός οδηγός που έχει σημειώσει βαθμούς με κάποια από τις ομάδες που εισήλθαν το 2010 στο σπορ.

pit stop
> Ο Ιταλός Αντρέα Ντε Τσέζαρις, ο οδηγός με τις περισσότερες συμμετοχές (208) χωρίς νίκη στην ιστορία της F1, έχασε τη ζωή του σε ατύχημα με μοτοσυκλέτα στη Ρώμη, λίγες ώρες μετά τον τραυματισμό του Μπιανκί. Ήταν 55 ετών.
> Προσλήψεις τριάντα τεχνικών έκανε πρόσφατα η Ferrari, αποσπώντας μηχανολόγους από Mercedes και Audi (δεδομένης της εμπειρίας σε υβριδικά συστήματα στο WEC). Επίσης, ο πρώην αρχιμηχανικός του Φέτελ στην Toro Rosso και ο μηχανικός απόδοσης που είχε στη Red Bull αναμένεται να τον ακολουθήσουν στο Μαρανέλο.
> H Lotus ανακοίνωσε επίσημα ότι θα χρησιμοποιεί κινητήρες Mercedes από το 2015.
> Ο Στέφανο Ντομενικάλι αναμένεται να προσχωρήσει στην Audi. Αρχικά δε θα εργαστεί στο αγωνιστικό της τμήμα. Ενδέχεται, όμως, στο μέλλον να διαδεχθεί τον 64χρονο αγωνιστικό διευθυντή Βόλφγκανγκ Ούλριχ ή να αναλάβει το αγωνιστικό τμήμα της Ducati.
> Κατασχέσεις εξοπλισμού πραγματοποιήθηκαν στο εργοστάσιο της Caterham στο Λίφιλντ της Αγγλίας, έπειτα από μηνύσεις απολυμένων υπαλλήλων. Μετά τη Ρωσία, η ομάδα επέστρεψε τα μονοθέσια στη βάση του Κόλιν Κόλες στη Γερμανία.

59 χρόνια πέρασαν από την τελευταία φορά που η Mercedes κατέκτησε τίτλο στην F1 (1955). Τότε δεν είχε θεσμοθετηθεί πρωτάθλημα Κατασκευαστών. Το φετινό είναι το πρώτο της γερμανικής ομάδας.

100 χρόνια μετά το τελευταίο GP Ρωσίας στην Αγία Πετρούπολη (1914) διεξήχθη το πρώτο GP Ρωσίας στην ιστορία της F1.

20 σεζόν (από το 1995) αγωνίστηκε με κινητήρες Renault η ομάδα του Ένστοουν στις διάφορες ενσαρκώσεις της (Benetton, Renault, Lotus).

92 G κατέγραψαν οι αισθητήρες στα ακουστικά του Μπιανκί κατά την πρόσκρουση στο γερανό βάρους 9 τόνων...

F1 2014 - 15ος Γύρος, GP Ιαπωνίας
Σουζούκα, 05/10/2014
> Μήκος πίστας: 5.807 μ. > Γύροι: 44
> Συν. απόσταση: 255,208 χλμ.

ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Α/Α, ΟΔΗΓΟΣ, ΟΜΑΔΑ, ΧΡΟΝΟΣ/ΔΙΑΦΟΡΑ (GRID)
1. Χάμιλτον, Mercedes, 1:19:10.236 (2)
2. Ρόζμπεργκ, Mercedes, +9.180 (1)
3. Φέτελ, Red Bull, +29.122 (9)
4. Ρικάρντο, Red Bull, +38.818 (6)
5. Μπάτον, McLaren, +1:07.550 (8)
6. Μπότας, Williams, +1:53.773 (3)
TAX. ΓΥΡΟΣ: Χάμιλτον, 1:51.600

F1 2014 - 16ος Γύρος, GP Ρωσίας
Σότσι, 12/10/2014
> Μήκος πίστας: 5.848 μ. > Γύροι: 53
> Συν. απόσταση: 309,745 χλμ.
ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Α/Α, ΟΔΗΓΟΣ, ΟΜΑΔΑ, ΧΡΟΝΟΣ/ΔΙΑΦΟΡΑ (GRID)
1. Χάμιλτον, Mercedes, 1:31:50.744 (1)
2. Ρόζμπεργκ, Mercedes, +13.657 (2)
3. Μπότας, Williams, +17.425 (3)
4. Μπάτον, McLaren, +30.234 (4)
5. Μάγκνουσεν, McLaren, +53.616 (11)
6. Αλόνσο, Ferrari, +1:00.016 (7)
TAX. ΓΥΡΟΣ: Μπότας, 1:40.896

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΔΗΓΩΝ
> 1. Χάμιλτον 291
> 2. Ρόζμπεργκ 274
> 3. Ρικάρντο 199
> 4. Μπότας 145
> 5. Φέτελ 143
> 6. Αλόνσο 141

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ
1. Mercedes 565
2. Red Bull 342
3. Williams 216
> 4. Ferrari 188
> 5. McLaren 143
> 6. Force India 123
> 7. Toro Rosso 29
> 8. Lotus 8
> 9. Marussia 2