4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

BMW M4 Convertible

Ό,τι συνοδεύεται από τον κωδικό «Μ» συνήθως προκαλεί... έκσταση, πόσω μάλλον όταν αναφερόμαστε στην ανοιχτή έκδοση του εντυπωσιακού κουπέ αμαξώματος της νέας Μ4...

ΔΕΝ πρόκειται για κάτι καινούργιο ή ριζοσπαστικό, αφού παραδοσιακά η BMW διέθετε την M3 τόσο σε κλειστό όσο και σε ανοιχτό αμάξωμα. Μέχρι σήμερα, οι τέσσερις γενιές της Convertible έκδοσης μπορεί να διέθεταν την ισχύ και την αίγλη της σειράς Μ, αλλά δεν προσέφεραν αίσθηση αντίστοιχη με αυτήν της κουπέ, αφού το αυξημένο βάρος του ενισχυμένου αμαξώματος πάντα παίζει το ρόλο του. Αυτήν την πρόκληση κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι μηχανικοί της BMW στην πέμπτη γενιά του μοντέλου, η οποία φυσικά βασίζεται στο κουπέ αμάξωμα της M4. Ταξιδέψαμε στη Γερμανία, και συγκεκριμένα στο Μάισαχ, στην έδρα της σχολής οδήγησης της βαυαρικής φίρμας, και πήραμε στα χέρια μας το κορυφαίο κάμπριο για μια διαδρομή στις ¶λπεις, που μάλιστα διέτρεχε και τα σύνορα της Αυστρίας!

Τόσο ίδια, τόσο διαφορετικά...
Όπως είναι λογικό, τα κοινά στοιχεία ανάμεσα σε κουπέ και κάμπριο είναι πολλά. Πρώτο και κυριότερο ο 3λιτρος twin turbo άμεσου ψεκασμού κινητήρας, που διατηρεί τις κορυφαίες τιμές του. Έτσι, η ιπποδύναμη αγγίζει τους 431 ίππους στις 5.500-7.300 σ.α.λ., την ώρα που η ροπή των 56 χλγμ. είναι διαθέσιμη από τις 1.800 έως και τις 5.500 σ.α.λ. Το 6κύλινδρο σύνολο συνδυάζεται με τα γνωστά και από την κλειστή «Μ» κιβώτια των 6 (χειροκίνητο) ή των 7 σχέσεων (αυτόματο M-DCT διπλού συμπλέκτη), το οποίο, σύμφωνα με το εργοστάσιο, θα αποτελέσει και τη συνηθέστερη επιλογή. Φυσικά, και στην M4 Convertible συναντάμε το διαφορικό του τμήματος M, το Active M Differential, ενώ, αναφορικά με το αμάξωμα, οι τεχνικοί της BMW έχουν καταφύγει στη χρήση αλουμινίου για το εμπρός καπό και τα πλαϊνά εμπρός φτερά, με στόχο να κερδίσουν κάτι ως προς το βάρος, που αναμενόμενα αυξήθηκε, έστω κι αν για την ενίσχυση της στρεπτικής ακαμψίας έχει γίνει χρήση ακόμα και πλαστικού ενισχυμένου με ανθρακονήματα. Παρ' όλα αυτά, η ανοιχτή εκδοχή της M4 αγγίζει τα 1.750 κιλά, περίπου 250 περισσότερα από την κουπέ έκδοση, αν και σε σχέση με την προηγούμενη, 8κύλινδρη Convertible Μ3, είναι κατά 60 κιλά ελαφρύτερη. Σε επίπεδο επιδόσεων, σύμφωνα με την BMW, οι διαφορές δεν είναι σημαντικές, αφού για τα πρώτα 100 χιλιόμετρα απαιτούνται 4,4 δλ. με το 7άρι M-DCT και 4,6 με το χειροκίνητο, την ώρα που οι αντίστοιχες τιμές για την M4 Coupe είναι 4,1 και 4,3 δλ.
Ακόμα ένα καινούργιο στοιχείο είναι η μεταλλική οροφή, που αποτελείται από τρία μέρη και αποκαλύπτει ή καλύπτει το αμάξωμα σε περίπου 20 δλ. και εν κινήσει, με ταχύτητα έως 18 χλμ./ώρα. Σημειώνουμε εδώ ότι αυτή η ανοιχτή «Μ» είναι κατά 2 dB πιο ήσυχη από την αντίστοιχη Μ3, και αυτό χάρη στο σχεδιασμό της οροφής, σύμφωνα με το εργοστάσιο. Από εκεί και πέρα, ο χώρος αποσκευών αγγίζει τα 370 λίτρα με την οροφή κλειστή, ενώ περιορίζεται στα 220 μόλις αυτή «κρυφτεί» στο χώρο αποσκευών. Φυσικά, όμως, ένα από τα στοιχεία που κάνουν τη διαφορά στην Μ4 Convertible είναι η σχεδίασή της, η οποία παραμένει το ίδιο θελκτική και εντυπωσιακή με αυτήν της κουπέ έκδοσης. Και μάλιστα ακόμα και με την οροφή κλειστή, αφού τα περισσότερα από τα στοιχεία της μυώδους εικόνας της «απλής» M4 απαντώνται και εδώ. ¶λλωστε, το εμπρός ελαφρώς φουσκωμένο καπό, οι «πρησμένοι» θόλοι, οι εισαγωγές αέρα μπροστά και τα διπλά ζεύγη των απολήξεων στο πίσω μέρος, όπως και οι εντυπωσιακές ζάντες των 18 ή των 19 ιντσών, αποτελούν πινελιές που χαρακτηρίζουν ολόκληρη την οικογένεια της «M» και, εντέλει, τη διαφοροποιούν από τις υπόλοιπες «ταπεινές» εκδόσεις της ανοιχτής «4άρας».

Φτιαγμένο για την Ελλάδα...
Όχι σε περίοδο κρίσης, φυσικά, αλλά λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας. Με τον καιρό να είναι τυπικά γερμανικός, δηλαδή μουντός και με έντονη συννεφιά, αλλά και με βροχοπτώσεις κατά τόπους, ξεκινήσαμε την οδήγηση στον αυτοκινητόδρομο με την οροφή ανοιχτή... Αρχικά αυτό που εντυπωσιάζει είναι τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα θορύβου. Με τα παράθυρα κλειστά και τον ανεμοθραύστη στο πίσω μέρος, μπορείς να συνομιλείς με άνεση με τον συνεπιβάτη σου, ακόμα και με ταχύτητες που ξεπερνούν τα 160 χλμ./ώρα! Ακόμα πιο εντυπωσιακός, όμως, είναι ο τρόπος με τον οποίο φτάνει μέχρι αυτά τα χιλιόμετρα η M4. Μπορεί η αίσθηση να μην είναι αντίστοιχη εκείνης του σχεδόν αγωνιστικού 8κύλινδρου συνόλου της προηγούμενης γενιάς, αλλά αυτή η M4 μπορεί εύκολα να σε φέρει στο... κρατητήριο χωρίς να καταλάβεις το πώς. Δεν απαιτεί τις υψηλές στροφές που ήθελε η Μ3, αφού η ροπή των 56 χλγμ. είναι διαθέσιμη ήδη από τις 1.800 σ.α.λ. και η επιτάχυνση είναι σχεδόν «ηλεκτρική»! Ο τρόπος λειτουργίας του κινητήρα, που δεν απαιτεί να δουλεύει ψηλά, κάνει το σύνολο πιο φιλικό, έχοντας πάντα απόθεμα ισχύος σε περίπτωση που απαιτηθεί. Παράλληλα, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για υπερτροφοδοτούμενο σύνολο, δεν «κρεμάει» ψηλά, επιταχύνοντας μέχρι και τις περίπου 7.500 σ.α.λ. Στον αυτοκινητόδρομο δεν είναι μόνο τα επίπεδα θορύβου που είναι χαμηλά, τα οποία συνεισφέρουν στο άνετο ταξίδι, αλλά και η ρύθμιση της ανάρτησης, η οποία και είναι πιο μαλακή από αυτήν της κουπέ έκδοσης. Οι όποιες ανωμαλίες του οδοστρώματος φυσικά και γίνονται αισθητές στην καμπίνα, αφού δεν έχει αλλοιωθεί το σκληρό στήσιμο, αλλά, όπως και να έχει, όχι με δυσάρεστο τρόπο.
Βέβαια, όπως σε κάθε κάμπριο, θα παρατηρήσεις τον καθρέφτη να τρέμει στο πέρασμα από κακοτεχνίες του οδοστρώματος, ωστόσο γενικότερα το αμάξωμα διακρίνεται για τη στιβαρότητά του. Αφήνοντας τον αυτοκινητόδρομο και περνώντας στη διαδρομή, στους πρόποδες των ¶λπεων, αρχίζουμε να πειραματιζόμαστε με τις επιλογές σε ανάρτηση, κιβώτιο, σύστημα διεύθυνσης και απόκριση κινητήρα. Καθεμία από αυτές έχει τρία στάδια (Comfort, Sport και Sport+), και εύκολα μπορείτε να μαντέψετε πόσους συνδυασμούς μπορεί να κάνει κανείς, χωρίς να είναι δύσκολο να αποκτήσει πονοκέφαλο! Από την αρχή, το σύστημα διεύθυνσης μας είχε πείσει με την ακρίβεια και την πολύ καλή του αίσθηση, παρά το γεγονός ότι διαθέτει ηλεκτρική υποβοήθηση με μεταβλητό βήμα κρεμαγιέρας. Στην καλή γερμανική άσφαλτο, και προσπαθώντας να πιέσεις σε δημόσιο δρόμο, το επιπλέον βάρος της M4 δεν είναι αισθητό, αφού η οδική της συμπεριφορά δε διαφοροποιείται σημαντικά. Οι κλίσεις είναι λίγο μεγαλύτερες, ενώ τα παραπανίσια 250 κιλά γίνονται πιο εύκολα διακριτά στο οριακό φρενάρισμα και στην απότομη αλλαγή βάρους. Από εκεί και πέρα, διαθέτει σπορ χαρακτήρα, παραμένοντας εντυπωσιακά σταθερή στην καλή γερμανική άσφαλτο στις γρήγορες καμπές, ενώ, με τα ηλεκτρονικά απενεργοποιημένα, δεν είναι δύσκολο να παίξεις με το πίσω μέρος, που είναι ρυθμίσιμο με το γκάζι.
Η M4 Convertible δεν είναι μια απόλυτη σπορ κατασκευή, όπως η κουπέ εκδοχή της. Έχει πολλά κοινά σημεία, αλλά είναι διαφορετική σε χαρακτήρα και, εντέλει, σε αποτελεσματικότητα. Η εικόνα που έχουμε στο μυαλό μας είναι αυτή του ευτραφούς Γερμανού 40άρη-45άρη στα πηδάλια, να οδηγεί με κόκκινα μάγουλα την Μ4 του με ανοιχτή οροφή, εκμεταλλευόμενος την ηλιοφάνεια μερικών ωρών στη μουντή πατρίδα του. Ποια είναι η θέση της, όμως, κατά τη γνώμη μας; Στη χώρα μας. Βράδυ, αργά, με την οροφή ανοιχτή σε μια διαδρομή όπως στον ¶γιο Μερκούριο, όπου αρχικά απολαμβάνεις τον υπέροχο ήχο του κινητήρα να γουργουρίζει στις χαμηλές στροφές και εν συνεχεία να στριγγλίζει στις ψηλές, την ώρα που το πίσω μέρος πασχίζει να βρει πρόσφυση. Και όλα αυτά, με φόντο τον ελληνικό ουρανό. Βέβαια, με 121.200 ευρώ κόστος κτήσης, κάτι τέτοιο μοιάζει στην Ελλάδα του σήμερα όνειρο θερινής νυκτός. Αλλά ποιος είπε ότι δεν μπορούμε να ονειρευόμαστε;_ Π. Τ.

ΒΜW M4 CONVERTIBLE
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
KINHTHΡΑΣ 6κύλινδρος, twin turbo, άμεσου ψεκασμού
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 2.979 κ.εκ.
ΙΣΧΥΣ 431 ίπποι/5.500-7.300 σ.α.λ.
ΡΟΠΗ 550 Nm/1.850-5.500 σ.α.λ.
ΚΙΒΩΤΙΟ Χειροκίνητο 6 σχέσεων (διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων)
ΜΕΤΑΔΟΣΗ Κίνηση στους πίσω τροχούς
ΑΝΑΡΤΗΣΗ Διπλά ψαλίδια, αντιστρεπτική (εμπρός), πολλαπλών συνδέσμων, αντιστρεπτική (πίσω)
ΜΗΚ.xΠΛ.xΥΨ. 4.671x1.870x1.386 χλστ.
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ 2.812 χλστ.
ΒΑΡΟΣ 1.750 κιλά
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 9,1 (8,7) λίτρα/100 χλμ.
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 ΧΛΜ./ΩΡΑ 4,6 (4,4) δλ.
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 250 (250) χλμ./ώρα
ΤΙΜΗ 121.200 ευρώ