4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

F1: GP ΗΠΑ, Βραζιλίας & Αbu Dhabi

Ο Λιούις Χάμιλτον έγινε ο δεύτερος Βρετανός, μετά τον Τζάκι Στιούαρτ, (πρωταθλητής 1969, 1971, 1973), που έχει κατακτήσει περισσότερους από έναν τίτλο στην F1.

ΟΤΑΝ το 2007 ο μόλις 22 ετών τότε Χάμιλτον έκανε το ντεμπούτο του στην F1 με τη McLaren, εξέπληξε τους πάντες με τις δυσκολίες που προκάλεσε στον ήδη καταξιωμένο team mate του, τον δις πρωταθλητή Φερνάντο Αλόνσο. Αμφότεροι έχασαν τον τίτλο, εντέλει, ολοκληρώνοντας τη σεζόν με τον ίδιο αριθμό βαθμών, αν και ο ηθικός νικητής στη μονομαχία μεταξύ τους ήταν ο Βρετανός, κυρίως εντός της ομάδας, η οποία είχε αποξενώσει τον Αλόνσο. Ο Χάμιλτον βρέθηκε στην πρώτη του σεζόν στην F1 με μονοθέσιο στα χέρια του ικανό να διεκδικήσει το πρωτάθλημα και έχοντας για team mate τον οδηγό που κατείχε τον τίτλο του καλύτερου στο grid. Κατάφερε να κολυμπήσει στα βαθιά εν μέσω πρωτοφανών επεισοδίων στο παρασκήνιο και έγινε σύντομα ένας από τους πιο σεβαστούς οδηγούς της F1.
Ως ο πιο εντυπωσιακός πρωτοεμφανιζόμενος, ο πρώτος επιτυχημένος έγχρωμος οδηγός του σπορ και, αργότερα, o αρραβωνιαστικός της ποπ σούπερ σταρ, Νικόλ Σέρτζινγκερ, o Χάμιλτον έγινε διάσημος πέραν των ορίων της F1, ακόμα και στις ΗΠΑ. Το 2008 κατάφερε να κατακτήσει τον πολυπόθητο πρώτο του τίτλο, με ενδεχομένως το πιο δραματικό φινάλε πρωταθλήματος στην ιστορία του σπορ. Ωστόσο, στα επόμενα χρόνια στη McLaren, ο δεύτερος τίτλος τού διέφευγε. Οι παντοδύναμες Red Bull του Έιντριαν Νιούι χάρισαν τέσσερα συνεχόμενα πρωταθλήματα στον Σεμπάστιαν Φέτελ. Το 2012, αποφεύγοντας τα προσωπικά λάθη της προηγούμενης σεζόν, ο Χάμιλτον έκανε ό,τι μπορούσε για να παλέψει με τον Φέτελ, αλλά η McLaren τον απογοήτευσε αρκετές φορές με προβλήματα αξιοπιστίας. Επιπλέον, ο τρόπος λειτουργίας της ομάδας δεν τον άφηνε να εκφραστεί ελεύθερα. Ο Νίκι Λάουντα τον πολιορκούσε με την ιδέα να πάει στη Mercedes.
Ήταν, όμως, η συνάντηση με τον τότε διευθυντή της γερμανικής ομάδας, Ρος Μπρον, στο σπίτι της μητέρας του Χάμιλτον, που έπεισε τον Βρετανό να πάρει τη μεγάλη απόφαση. Η McLaren είχε τελειώσει τη σεζόν του 2012 με ένα μονοθέσιο ικανό για νίκες, κάτι που δε θα μπορούσε να ειπωθεί για τη Mercedes στο δεύτερο μισό της χρονιάς. Πολλοί πίστευαν ότι ο Χάμιλτον άξιζε δεύτερο τίτλο στο παλμαρέ του. Τα μονοθέσια της McLaren, όμως, δεν του είχαν δώσει αυτήν τη δυνατότητα. Παρά ταύτα, αρκετοί επέκριναν αρχικά την απόφαση του Χάμιλτον. Από τότε που έχασε τον Βρετανό, όμως, η McLaren δεν έχει καταφέρει να πάρει νίκη ακόμη, και έχει δει μόνο μία φορά τους δύο οδηγούς της στο βάθρο (τον περασμένο Μάρτιο στην Αυστραλία). Αντιθέτως, η Mercedes κέρδισε δεκαέξι από τους δεκαεννέα φετινούς αγώνες. Η φετινή σεζόν δικαίωσε απόλυτα το ρίσκο που πήρε το 2012 ο Χάμιλτον. Το μοναδικό εμπόδιο στην πορεία του Βρετανού για την κατάκτηση του τίτλου (πέραν των προβλημάτων αξιοπιστίας) θα μπορούσε να είναι ο Ρόζμπεργκ.
Ωστόσο, ο τελευταίος έχασε τον τίτλο το φθινόπωρο. Μετά το GP του Βελγίου, ο Χάμιλτον (όντας 29 βαθμούς πίσω) απάντησε με ένα σερί πέντε νικών, το οποίο ο Ρόζμπεργκ κατάφερε να σπάσει μόνο στον προτελευταίο αγώνα, στη Βραζιλία, δηλαδή πολύ αργά. Στο GP που είχε προηγηθεί, στις ΗΠΑ, ο Ρόζμπεργκ εκκίνησε από την pole position και αρχικά προηγήθηκε. Ωστόσο, όπως ακριβώς είχε συμβεί και στα GP Ιταλίας και Ιαπωνίας, ο Χάμιλτον κατάφερε να προσπεράσει τον team mate του και να κατακτήσει τη νίκη. Ο Βρετανός ήταν πολύ ταχύτερος στο δεύτερο stint, και αυτό είχε ενδεχομένως να κάνει με τις ρυθμίσεις που επέλεξαν οι δύο οδηγοί στην εμπρός αεροτομή στο πρώτο τους pit stop. Στο Ιντερλάγκος, ένας από τους παράγοντες που επέτρεψαν στον Ρόζμπεργκ να επικρατήσει ήταν το γεγονός ότι η Mercedes άφησε τον Χάμιλτον ένα γύρο παραπάνω απ' ό,τι έπρεπε στην πίστα, ενόψει του δεύτερου pit stop του. Στα φρένα για την τέταρτη στροφή, με την κατανομή πέδησης ρυθμισμένη υπερβολικά προς τα εμπρός, ο Βρετανός έχασε το πίσω μέρος της W05 και τα ελαστικά δεν είχαν πια την πρόσφυση να του επιτρέψουν να παραμείνει στην πίστα. Στη συνέχεια, ο Ρόζμπεργκ κατάφερε να διατηρήσει τον team mate του σε απόσταση τέτοια, ώστε να μην έχει τη δυνατότητα να επιτεθεί.
Δυστυχώς, δεν είδαμε τη μονομαχία που θα θέλαμε με φόντο τις μαγευτικές εγκαταστάσεις της πιο ακριβής πίστας του πρωταθλήματος, καθώς η αξιοπιστία της Mercedes έπληξε τον Ρόζμπεργκ. Η μάχη είχε πάρει ήδη κακή τροπή για τον Γερμανό από την πρώτη στροφή (παρ' ότι είχε κατακτήσει την pole position), καθώς ο Χάμιλτον, πραγματοποιώντας την καλύτερη φετινή του εκκίνηση -κατά τα δικά του λεγόμενα-, τέθηκε άμεσα επικεφαλής. Ο Βρετανός είχε χτίσει μια διαφορά ασφαλείας που ξεπερνούσε τα 2 δλ., αλλά μετά το πρώτο pit stop ο Ρόζμπεργκ είχε εξαπολύσει επίθεση. Ωστόσο, στον 23ο γύρο ο Γερμανός έχασε το ERS, συνεπώς είχε 160 ίππους λιγότερη ισχύ στους κινητήριους τροχούς και έπρεπε να βασιστεί αποκλειστικά στα δισκόφρενα για το φρενάρισμα, μεγάλο μέρος του οποίου υπό φυσιολογικές συνθήκες αναλαμβάνει το σύστημα ανάκτησης ενέργειας στον πίσω άξονα.
Όταν η Mercedes διαπίστωσε το πρόβλημα, επικοινώνησε με τον Χάμιλτον, ο οποίος επέλεξε τις ρυθμίσεις που θα επιβάρυναν λιγότερο το μονοθέσιό του. Ο Ρόζμπεργκ προσπάθησε να εξασφαλίσει την 5η θέση, σε περίπτωση που κάτι συνέβαινε στον Χάμιλτον. Με την πάροδο των γύρων, όμως, έγινε εμφανές ότι ακόμα και αυτό θα ήταν ανέφικτο. Η Williams προσπάθησε να διεκδικήσει τη νίκη, με τον Μάσα να χρησιμοποιεί την πιο μαλακή γόμα για ένα σύντομο τελικό stint, αλλά ο Χάμιλτον είχε την κατάσταση υπό έλεγχο χωρίς να αλλάξει ρυθμίσεις. Η Mercedes κάλεσε τον Ρόζμπεργκ στα pits λίγους γύρους πριν από το τέλος, καθώς το μονοθέσιο αντιμετώπιζε πολυάριθμα προβλήματα. Επιπλέον, η ομάδα ήθελε να αποφύγει την εικόνα του Χάμιλτον να ρίχνει γύρο στον team mate του. Ωστόσο, ο Ρόζμπεργκ αρνήθηκε να εγκαταλείψει, και ζήτησε να τερματίσει. Ήταν επίσης από τους πρώτους ανθρώπους που συνεχάρησαν τον Χάμιλτον για τη νίκη και την κατάκτηση του πρωταθλήματος, στις προετοιμασίες για το βάθρο.
Αφότου όλα είχαν τελειώσει, ακόμα και ο Ρόζμπεργκ παραδέχθηκε ότι ο Βρετανός ήταν καλύτερος φέτος. ¶λλωστε, ο Χάμιλτον σημείωσε έντεκα νίκες, έναντι των πέντε του Γερμανού. Ο Ρόζμπεργκ κατάφερε να κερδίσει τη μάχη των κατατακτήριων δοκιμών επικρατώντας με 12-7 του Χάμιλτον, αν και σε δύο περιπτώσεις (Γερμανία και Ουγγαρία) ο Βρετανός προδόθηκε από το μονοθέσιό του. Ωστόσο, ο Ρόζμπεργκ δεν κατάφερε ποτέ να προσπεράσει σε αγώνα τον team mate του και να παραμείνει εμπρός. Αντιθέτως, ο Χάμιλτον το έκανε αρκετές φορές, έχοντας το πάνω χέρι όσον αφορά το ρυθμό του αγώνα, ιδίως στο δεύτερο μισό της σεζόν.

Αλλαγές στο Μαρανέλο...
Φαίνεται ότι η Ferrari περνάει κύκλους... 21 ετών τις τελευταίες δεκαετίες. Το 2000 είχε κατακτήσει τον τίτλο Οδηγών, για πρώτη φορά έπειτα από 21 χρόνια. Φέτος απέτυχε να κατακτήσει νίκη, για πρώτη φορά από το 1993. Μεγάλες εσωτερικές αλλαγές διενεργούνται τον τελευταίο καιρό στο Μαρανέλο. Έπειτα από την είσοδο της Fiat Chrysler Automobiles (FCA) στη Wall Street, η Ferrari θα ανεξαρτητοποιηθεί από τον όμιλο. Ο Πιέρο Λάρντι Φεράρι θα διατηρήσει το 10%, και αντίστοιχο ποσοστό μετοχών θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο. Το υπόλοιπο 80% της εταιρείας θα μοιραστεί στους μετόχους της FCA, μεταξύ των οποίων είναι και η οικογένεια Ανιέλι (30%). Τη Δευτέρα μετά το GP του ¶μπου Ντάμπι ανακοινώθηκε επίσημα ότι ο Μάρκο Ματιάτσι παρέδωσε το ρόλο του διευθυντή της Scuderia, έπειτα από μόλις επτά μήνες σε αυτόν, στον Μαουρίτσιο Αριβαμπένε, αντιπρόεδρο μέχρι τώρα επικοινωνιών και προώθησης της Philip Morris και μέλος της Επιτροπής της F1 από το 2010, ως εκπρόσωπος για τους σπόνσορες του σπορ. Ο 57χρονος Ιταλός διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην επέκταση της συνεργασίας της Ferrari με τη Philip Morris (που παραμένει ένας από τους βασικούς χρηματοδότες της Scuderia) πέρα από τις πίστες, αφότου ο πρόεδρος της καπνοβιομηχανίας, Αλεάρντο Μπούτσι, αποφάσισε το 1996 να τερματίσει τη στενή εμπορική συνεργασία που απολάμβαναν Marlboro και McLaren επί 23 χρόνια, για να επικεντρωθεί στην ιταλική ομάδα.
Ο Αριβαμπένε γνωρίζει καλά τους ανθρώπους της Scuderia (είναι παντρεμένος με την Στεφανία Μπόκι, υπεύθυνη Τύπου του Ράικονεν) και ήταν αυτός που έβαλε τον Αντρέα Ανιέλι (πρόεδρο της Γιουβέντους) στο ΔΣ της Philip Morris, όπου κατέχει συμβουλευτικό ρόλο και ο Σέρτζιο Μαρκιόνε, CEO της Fiat. Μία από τις πρώτες κινήσεις του Αριβαμπένε (που έχει παρουσία και στο ΔΣ της Γιουβέντους) αναφέρεται ότι θα είναι η απομάκρυνση του επικεφαλής σχεδιαστή, Νικόλα Τομπάζη, από το τεχνικό τμήμα, ενώ φημολογείται ότι οι πρώτες ενδείξεις από το μονοθέσιο του 2015 είναι απογοητευτικές. Αναζωπυρώθηκαν επίσης οι φήμες περί επιστροφής του Ρος Μπρον στο Μαρανέλο, αλλά ο Βρετανός τις διέψευσε.
Η Ferrari διέθετε τον οδηγό που θεωρείται ο πιο ολοκληρωμένος του grid -τον Αλόνσο-, αλλά ο συνδυασμός δεν κατάφερε να κατακτήσει τίτλο σε πέντε χρόνια συνεργασίας, που απέφεραν συνολικά έντεκα νίκες. Την Πέμπτη πριν από το GP του ¶μπου Ντάμπι, η Scuderia ανακοίνωσε επίσημα τον δεδομένο εδώ και αρκετό καιρό τερματισμό της συνεργασίας της με τον Αλόνσο και την άφιξη του Φέτελ στο Μαρανέλο. Ο Αλόνσο προβάλλει ότι ο ίδιος είχε ήδη αρχίσει να έχει αμφιβολίες από πέρυσι. Ήθελε να δει τι θα μπορούσε να κάνει η Ferrari στην πρώτη σεζόν της νέας εποχής της F1 με τους υβριδικούς τούρμπο κινητήρες και, προφανώς, το αποτέλεσμα δεν τον ικανοποίησε. Ο διευθυντής της Ferrari, Μάρκο Ματιάτσι, δήλωσε ότι η ομάδα μοιράζεται με τον Φέτελ δίψα για νίκη και ενθουσιασμό, χαρακτήρισε ανεκτίμητο το ομαδικό του πνεύμα και μοναδικό το συνδυασμό νιάτων και εμπειρίας που διαθέτει. Ο Αλόνσο απάντησε ότι μάλλον ο ίδιος δε φαινόταν τόσο μεγάλος σε ηλικία στον Ματιάτσι όταν ο Ιταλός προσπαθούσε να τον κρατήσει στην ομάδα, «αλλά όταν πήρα την απόφασή μου, έπρεπε να βρει άλλο οδηγό». Παρά το γεγονός ότι το οδηγικό δίδυμο της Ferrari θα είναι ισχυρότατο και την επόμενη σεζόν, αμφότεροι οι οδηγοί είχαν φέτος τη χειρότερη σεζόν της καριέρας τους στην F1...
Ο Φέτελ αναφέρεται ότι υπέγραψε τριετές συμβόλαιο (με διετή επιλογή ανανέωσης), χωρίς να συμπεριλαμβάνεται όρος που να του επιτρέπει να αποχωρήσει λόγω πτωχών αποτελεσμάτων. Οι ετήσιες απολαβές του Γερμανού ανέρχονται στα 25 εκατ. ευρώ. Πολλά μέλη από την ομάδα τεχνικών που εργάζονταν στο μονοθέσιο του Φέτελ στη Red Bull θα τον ακολουθήσουν στη Ferrari. Η Scuderia προσέλαβε συνολικά περίπου εξήντα τεχνικούς -όχι ιδιαίτερα γνωστά ονόματα- τον τελευταίο καιρό από διάφορες ομάδες. Παράλληλα, αναμένεται ο αρχιμηχανικός του Αλόνσο, Αντρέα Στέλα, να τον ακολουθήσει στη McLaren, ενδεχομένως μαζί με τον αγωνιστικό διευθυντή, Μάσιμο Ρίβολα. Η McLaren αποδέσμευσε είκοσι άτομα και προσέλαβε είκοσι πέντε από άλλες ομάδες στην αναδιάρθρωση του τεχνικού της τμήματος.
Η McLaren δεν είχε ανακοινώσει επίσημα το οδηγικό της δίδυμο μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές. Ενδέχεται να είναι η πρώτη μεταγραφή που επιβεβαιώνεται από γαλαζοαίματο, καθώς ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, αποκάλυψε ότι ο Αλόνσο τού εκμυστηρεύτηκε πως ο επόμενος προορισμός του είναι η McLaren. Όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του Χουάν Κάρλος, ο Αλόνσο απάντησε χαμογελώντας: «Ό,τι πει ο βασιλιάς. Εγώ δε λέω οτιδήποτε αντίθετο. Εκείνος είναι ο βασιλιάς. Έχει πάντα δίκιο»!
Δυστυχώς, αυτό συνεπάγεται ότι το ¶μπου Ντάμπι μπορεί να αποτέλεσε το τελευταίο GP του Τζένσον Μπάτον στην F1. Ο Βρετανός, που εθεάθη να έχει έντονη συζήτηση με τον πρόεδρο της McLaren, Ρον Ντένις, στα paddock της Γιας Μαρίνα μετά τον αγώνα, είχε μείνει στο σκοτάδι μέχρι εκείνη τη στιγμή σε ό,τι αφορούσε το μέλλον του στην ομάδα. Εκείνη την Κυριακή, τερματίζοντας εμπρός από αμφότερες τις Force India, είχε εξασφαλίσει στη McLaren την 5η θέση στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών, έχοντας σημειώσει 126 εκ των 181 συνολικών βαθμών της ομάδας._ Φ. Λ.

Απουσίες...
Έπειτα από το GP Ρωσίας, Marussia και Caterham περιήλθαν στα χέρια διαχειριστών, λόγω εκτεταμένων χρεών. Στην περίπτωση της Marussia, μετά την κατάρρευση της ομώνυμης ρωσικής αυτοκινητοβιομηχανίας, ο ιδιοκτήτης Αντρέι Τσεγκλάκοφ, αφότου εξασφάλισε τη συμμετοχή στο GP της πατρίδας του, διέκοψε τη χρηματοδότηση της ομάδας. Στην περίπτωση της Caterham υπήρξαν αλληλοκατηγορίες όσον αφορά τις συνθήκες αλλαγής ιδιοκτησίας μεταξύ του Τόνι Φερνάντες και της Engavest, της οποίας το όνομα έγινε γνωστό... κατόπιν εορτής. Αμφότερες οι ομάδες προσπάθησαν να παρευρεθούν στο ¶μπου Ντάμπι. Τα χρήματα από τη συμφωνία που είχε κανονίσει η Marussia δεν εμφανίστηκαν εγκαίρως, και έτσι η ομάδα απουσίαζε από το φινάλε της σεζόν. Η εταιρεία Smith & Williamson, που διαχειρίζεται την Caterham, διοργάνωσε, μέσω της διαδικτυακής υπηρεσίας Crowdcube, που της ανήκει, καμπάνια συλλογικής χρηματοδότησης, προσφέροντας διάφορα ανταλλάγματα, και κατάφερε να συγκεντρώσει 3 εκατ. ευρώ για να παρευρεθεί στο φινάλε της σεζόν. Παράλληλα, όμως, αποδέσμευσε 230 υπαλλήλους, που δεν είχαν πληρωθεί από τις 30 Σεπτεμβρίου.
Οι υπόλοιπες μικρές ομάδες βρήκαν αφορμή από αυτά τα συμβάντα και διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την κατανομή εσόδων, τονίζοντας ότι είναι παράλογο σε ένα σπορ που μοιράζει σε έντεκα ομάδες 900 εκατομμύρια δολάρια να βλέπεις κάποιες να χρεοκοπούν. Η απάντηση είναι απλή, και εντοπίζεται στις οικονομικές συμφωνίες που έκλεισε ο Έκλεστοουν (στα τέλη 2011 με αρχές 2012) με τις ομάδες. Οι Red Bull και Ferrari λαμβάνουν ετήσια έσοδα που ανέρχονται στα 200 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ομάδες που τερμάτισαν στη 10η θέση λαμβάνουν περίπου 60 εκατομμύρια. Ο Έκλεστοουν έκανε τις γνωστές... κωλοτούμπες του, καθώς τη μία μέρα παραδεχόταν ότι είχε μερίδιο ευθύνης και την επομένη κατηγορούσε τις μικρές ομάδες ότι ξοδεύουν περισσότερα από όσα έχουν. Η Force India έκανε λόγο για ατζέντα εκδίωξης των μικρότερων ομάδων. Εντέλει, όμως, αναγνωρίστηκε ότι κάτι θα πρέπει να γίνει με αυτήν την κατάσταση και, ευτυχώς, απορρίφθηκαν ιδέες όπως η χρήση τρίτων μονοθεσίων ή μονοθεσίων GP2...

pit stop
> Force India και Lotus θα διατηρήσουν το ίδιο οδηγικό δίδυμο και το 2015. Αμφότερες θα χρησιμοποιούν κινητήρες Mercedes.
> Αντιθέτως, εντελώς καινούργιο οδηγικό δίδυμο θα παρουσιάσει η Sauber το 2015, με τον 24χρονο Σουηδό Μάρκους Έρικσον και τον 22χρονο Βραζιλιάνο Φελίπε Νασρ (3ος στο GP2 φέτος), που έχει προσωπικό σπόνσορα την Banco do Brasil. Οι συμφωνίες αυτές αναμένεται να ενισχύσουν το μπάτζετ της ελβετικής ομάδας κατά 35 εκατ. ευρώ.
> Ο 23χρονος Βρετανός Γουίλ Στίβενς έκανε ένα αξιοπρεπές ντεμπούτο στην F1 με την Caterham στο ¶μπου Ντάμπι. Τα χρήματα από τους σπόνσορες του Στίβενς βοήθησαν την ομάδα να κάνει το ταξίδι στη Μέση Ανατολή.
> Η εμπρός αεροτομή που χρησιμοποιούσε η Red Bull στο ¶μπου Ντάμπι θεωρήθηκε παράνομη από τη FIA, που δεν ήταν ευχαριστημένη από την ευκαμψία του πίσω μέρους του flap. Όλων τα πτερύγια έχουν ένα βαθμό ελαστικότητας, ωστόσο υποχωρούν υπό φορτίο συνολικά, και όχι, για παράδειγμα, πιο πολύ στο πίσω μέρος.

6 χρόνια παρεμβλήθηκαν μεταξύ των δύο τίτλων του Χάμιλτον.
34 χρόνια έχουν περάσει από την τελευταία σεζόν (1980) που καμία από τις McLaren και Ferrari δε σημείωσε νίκη.
11 χρόνια έχουν περάσει από την τελευταία φορά που η Williams βρέθηκε μεταξύ των τριών πρώτων στο πρωτάθλημα Κατασκευαστών (2003).
15 σεζόν στην F1 διαρκεί η καριέρα του Μπάτον, ο οποίος ενδέχεται να μη βρίσκεται στο grid του χρόνου.

F1 2014 - 17ος Γύρος, GP HΠΑ
Όστιν, 02/11/2014
> Μήκος πίστας: 5.513 μ. > Γύροι: 56
> Συν. απόσταση: 308,405 χλμ.

ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Α/Α, ΟΔΗΓΟΣ, ΟΜΑΔΑ, ΧΡΟΝΟΣ/ΔΙΑΦΟΡΑ (GRID)
1. Χάμιλτον, Mercedes, 1:40:04.785 (2)
2. Ρόζμπεργκ, Mercedes, +4.314 (1)
3. Ρικάρντο, Red Bull, +25.560 (5)
4. Μάσα, Williams, +26.924 (4)
5. Μπότας, Williams, +30.992 (3)
6. Αλόνσο, Ferrari, +1:35.231 (6)
TAX. ΓΥΡΟΣ: Φέτελ 1:41.379

F1 2014 - 18ος Γύρος, GP Βραζιλίας
Ιντερλάγκος, 09/11/2014
> Μήκος πίστας: 4.309 μ. > Γύροι: 71
> Συν. απόσταση: 305,909 χλμ.

ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Α/Α, ΟΔΗΓΟΣ, ΟΜΑΔΑ, ΧΡΟΝΟΣ/ΔΙΑΦΟΡΑ (GRID)
1. Ρόζμπεργκ, Mercedes, 1:30:02.555 (1)
2. Χάμιλτον, Mercedes, +1.457 (2)
3. Μάσα, Williams, +41.031 (3)
4. Μπάτον, McLaren, +48.658 (5)
5. Φέτελ, Red Bull, +51.420 (6)
6. Αλόνσο, Ferrari, +1:01.906 (8)
TAX. ΓΥΡΟΣ: Χάμιλτον, 1:13.555

F1 2014 - 19ος Γύρος, GP ¶μπου Ντάμπι
Γιας Μαρίνα, 23/11/2014
> Μήκος πίστας: 5.554 μ. > Γύροι: 55
> Συν. απόσταση: 305,355 χλμ.

ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Α/Α, ΟΔΗΓΟΣ, ΟΜΑΔΑ, ΧΡΟΝΟΣ/ΔΙΑΦΟΡΑ (GRID)
1. Χάμιλτον, Mercedes, 1:39:02.619 (2)
2. Μάσα, Williams, +2.576 (4)
3. Μπότας, Williams, +28.880 (3)
5. Μπάτον, McLaren, +1:00.334 (6)
6. Χούλκενμπεργκ, Force India, +1:02.148
TAX. ΓΥΡΟΣ: Ρικάρντο, 1:44.496

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΔΗΓΩΝ
> 1. Χάμιλτον 384
> 2. Ρόζμπεργκ 317
> 3. Ρικάρντο 238
> 4. Μπότας 186
> 5. Φέτελ 167
> 6. Αλόνσο 161

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ
> 1. Mercedes 701
> 2. Red Bull 405
> 3. Williams 320
> 4. Ferrari 216
> 5. McLaren 181
> 6. Force India 155
> 7. Toro Rosso 30
> 8. Lotus 10
> 9. Marussia 2