4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Nissan Pulsar dCi

Η γοητεία της απλότητας

Ποιος είπε πως, για να είναι κάτι ξεχωριστό, πρέπει να χαρακτηρίζεται από στοιχεία μοναδικότητας και διαφορετικότητας; Το νέο Nissan Pulsar ακολουθεί το δόγμα: απλό, λειτουργικό και σύγχρονο!

Η NISSAN είχε τη δική της παράδοση στην κατηγορία των μικρομεσαίων μοντέλων, με το Sunny να έχει γράψει ιστορία, ειδικά στη χώρα μας. Η συνέχεια με το Almera δεν ήταν σε καμία περίπτωση αντίστοιχη, ενώ το Tiida, που παρουσιάστηκε αργότερα, δεν έκανε αισθητή την παρουσία του στην αγορά. Η... απουσία του Iάπωνα κολοσσού από την κατηγορία ήταν αισθητή τα τελευταία χρόνια, με το ενδιαφέρον να έχει στραφεί σε «έξυπνες» κατασκευές, όπως τα Qashqai και Juke. Όμως, το πλήρωμα του χρόνου έφτασε, και η Nissan επιστρέφει στην κατηγορία που «έχτισε» το όνομά της.
Με την εμπειρία, την τεχνογνωσία και μηχανικά μέρη από τη συνεργασία της με τη Renault, η ιαπωνική εταιρεία παρουσίασε το Pulsar, που προσανατολίζεται προς τον μέσο οικογενειάρχη. Η συγκεκριμένη ονομασία μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν στην ιαπωνική αγορά, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που τη βλέπουμε στην αντίστοιχη ευρωπαϊκή. Με βασικές αρχές τους χώρους και την πρακτικότητα-λειτουργικότητα, η Nissan ρίχνει το Pulsar στη μάχη της πλέον ανταγωνιστικής κατηγορίας της αγοράς, με σημαντικά όπλα στη φαρέτρα του και ακολουθώντας το τρίπτυχο «άνεση-μέγεθος-τεχνολογία». Στη δική μας περίπτωση, η πρόταση μπορεί να χαρακτηριστεί και ως πρόκληση, αφού φέρει τον πετρελαιοκινητήρα-πασπαρτού των 1.500 κ.εκ., που μας έχει κερδίσει, σε όποια εκδοχή του και αν τον έχουμε οδηγήσει.

Δοκιμασμένες λύσεις
Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, η Nissan εκμεταλλεύθηκε στοιχεία από τη συνεργασία της με τη Renault. Έτσι, το Pulsar μοιράζεται με τη γαλλική εταιρεία την πλατφόρμα επάνω στην οποία έχουν χτιστεί και άλλα μοντέλα, για παράδειγμα, το Note. Σημείο εκκίνησης για τους τεχνικούς ήταν το σαφώς πετυχημένο Qashqai. Σε σχέση με το crossover της Nissan, το Pulsar έχει μεγαλύτερο μεταξόνιο, το οποίο αγγίζει τα 2.700 χλστ. Μάλιστα, το μήκος του είναι μεγαλύτερο, ενώ είναι ελάχιστα πιο στενό και χαμηλό. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα το ιαπωνικό χάτσμπακ να διακρίνεται για την αφθονία χώρων στο εσωτερικό, αλλά και στο χώρο αποσκευών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις πίσω θέσεις υπάρχει κενό 692 χλστ. για τα πόδια των επιβατών, κάτι που συναντάς αποκλειστικά σε αυτοκίνητα μεγαλύτερης κατηγορίας, και σε καμία περίπτωση στον ανταγωνισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι ξεπερνά το μέσο όρο της κλάσης των μεσαίων μοντέλων! Αντίστοιχου επιπέδου είναι και ο χώρος αποσκευών, του οποίου η χωρητικότητα κυμαίνεται από τα 385 έως και τα 1.395(!) λίτρα, με τα καθίσματα αναδιπλωμένα.
Παρά το γεγονός ότι οι διαστάσεις του είναι μεγάλες για μοντέλο της κατηγορίας, η εικόνα του δεν είναι παράταιρη. Τα κοινά σημεία με το Qashqai αλλά και με το νέο X-Trail είναι αρκετά, διατηρώντας στοιχεία από τη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία της Nissan. Το εμπρός μέρος με τις έντονες ακμές στο καπό και τους τονισμένους θόλους είναι σύγχρονο και καλαίσθητο, ενώ πίσω η σχεδίασή του είναι σαφώς πιο συντηρητική, διατηρώντας όμως κοινά στοιχεία με τα υπόλοιπα μοντέλα της οικογένειας της Nissan.
Περνώντας στο εσωτερικό, και σε αυτήν την περίπτωση παρατηρείς τις ομοιότητες με τα υπόλοιπα μοντέλα της ιαπωνικής εταιρείας. Τα περισσότερα στοιχεία είναι δανεισμένα από το Qashqai, αν και η χρήση αρκετών σκούρων πλαστικών δίνει μια κάπως μουντή και άχρωμη εικόνα. Είναι αρκετά συντηρητικό, αλλά απόλυτα εργονομικό. Όλα είναι σωστά τοποθετημένα, ενώ μόνο λίγες δεν είναι οι θήκες για μικροαντικείμενα, και σε γενικές γραμμές θα το χαρακτηρίζαμε λειτουργικό. Όπως αναφέραμε και στην αρχή, η Nissan θέλει να προσφέρει με το Pulsar όχι μόνο χώρους, αλλά και μια γεύση από την υψηλή τεχνολογία που διακατέχει πλέον την ίδια. Έτσι, το ιαπωνικό χάτσμπακ εφοδιάζεται με μία σειρά από καλούδια σε επίπεδο άνεσης αλλά και ασφάλειας. Διαθέσιμο είναι το Safety Shield, στο οποίο περιλαμβάνονται σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος, προειδοποίησης τυφλών σημείων και αλλαγής πορείας, όπως και κινούμενων αντικειμένων. Παράλληλα, δυνατή είναι η προσθήκη του Around View Monitor, το οποίο προσφέρει πανοραμική εικόνα του αυτοκινήτου.

Ατού!
Στον τομέα των μηχανικών μερών, ο πετρελαιοκινητήρας των 1.500 κ.εκ. δεν έχει δεχθεί την παραμικρή αλλαγή, και έχει τοποθετηθεί αυτούσιος στο Pulsar, χαρίζοντάς του αξιοζήλευτες επιδόσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι το συγκεκριμένο μηχανικό σύνολο μας άρεσε, σε όποια εκδοχή του και αν τον συναντήσαμε. Δεν είναι οι 110 ίπποι στις 4.000 σ.α.λ. που κάνουν τη διαφορά, αλλά η ροπή των 26,5 χλγμ., και μάλιστα διαθέσιμη από τις 1.750 σ.α.λ. Απλώς πατάς το γκάζι και περιμένεις ελάχιστα μέχρι το στροφόμετρο να φτάσει στις 1.500 σ.α.λ., για να επιταχύνει στη συνέχεια το ιαπωνικό χάτσμπακ μέχρι και τις 4.000 σ.α.λ. Από εκείνο το σημείο και έπειτα, δεν έχει νόημα να επιμείνει κανείς, αφού είναι εμφανής η πτώση ισχύος. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Pulsar σημείωσε εξαιρετικούς χρόνους με τα όργανα μετρήσεων, και στη σελίδα του ανταγωνισμού μπορείτε να διαπιστώσετε ότι είναι ταχύτερο στην επιτάχυνση από στάση, αλλά και στις ρεπρίζ!
Πολύ καλό σε αίσθηση είναι και το κιβώτιο των 6 σχέσεων, με μικρές διαδρομές, αλλά και σχετικά κοντές σχέσεις μετάδοσης με σωστή κλιμάκωση, που προσφέρουν ζωντάνια στο Pulsar. Στον τομέα της ανάρτησης, έχει διατηρηθεί η αρχιτεκτονική με γόνατα ΜακΦέρσον μπροστά και ημιάκαμπτο άξονα με αντιστρεπτική πίσω, λύση δοκιμασμένη στο παρελθόν. Έτσι, στο δρόμο η αίσθηση είναι αντίστοιχη με αυτήν του... εσωτερικού. Συντηρητική! Το πλαίσιο προσφέρει υψηλά περιθώρια πρόσφυσης και, γενικότερα, ασφαλή οδική συμπεριφορά.
Στον αυτοκινητόδρομο, διαπιστώνεις ότι έχει γίνει εξαιρετική δουλειά στην ηχομόνωση, και τα επίπεδα θορύβου είναι αρκετά χαμηλά, παρά την τραχιά λειτουργία του κινητήρα, την οποία και διαπιστώνεις όταν μετακινείσαι στην πόλη. Η ανάρτηση λειτουργεί πολύ καλά, αποσβένοντας τις ανωμαλίες του οδοστρώματος και προσφέροντας τη δυνατότητα στους επιβαίνοντες να ταξιδέψουν με άνεση. Στον επαρχιακό δρόμο, η συμπεριφορά είναι αντίστοιχη, εν ολίγοις δεν προβληματίζει. Το Pulsar είναι ουδέτερο και -το κυριότερο- ευκολοδήγητο. Δε θα χαρίσει έντονες συγκινήσεις στον οδηγό του, αλλά θα του επιτρέψει να κινηθεί με ασφάλεια, χωρίς να αισθανθεί άβολα σε καμία στιγμή. Μάλιστα, το ιαπωνικό χάτσμπακ είναι εφοδιασμένο και με το Active Trace Control, το σύστημα της Nissan που μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου ευστάθειας προσομοιάζει κατά κάποιον τρόπο τη λειτουργία του μπλοκέ διαφορικού και διαχειρίζεται τις όποιες τάσεις υποστροφής.
Το τιμόνι, με τη σειρά του, επίσης δε θα ενθουσιάσει, ενώ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κάπως αργό σε αντιδράσεις, αλλά σε καμία περίπτωση δε θα προβληματίσει, χωρίς μάλιστα να διαθέτει την ηλεκτρική αίσθηση αντίστοιχων προτάσεων. Για το τέλος, βέβαια, κρατήσαμε το καλύτερο, που δεν είναι άλλο από την κατανάλωση, η οποία τις ημέρες που συμβιώσαμε μαζί του, και μάλιστα χωρίς να είμαστε... ιδιαίτερα ευγενικοί με το πεντάλ του γκαζιού, κατά μέσο όρο χρειάστηκε 6,2 λίτρα/100 χλμ. Τιμή εξαιρετική, που με λίγη προσπάθεια εύκολα πέφτει κάτω από τα 6 λίτρα!

Τίμιο!
Το νέο Nissan Pulsar μπορεί να μην είναι το αυτοκίνητο με το οποίο θα δεθείς, καθώς ο προσανατολισμός του είναι σαφής, αφού απευθύνεται στον μέσο οικογενειάρχη, ο οποίος έχει ξεκάθαρες και συγκεκριμένες απαιτήσεις από ένα αυτοκίνητο της εν λόγω κατηγορίας. Πρόκειται αναμφίβολα για μια τίμια κατασκευή, η οποία και ανταποκρίνεται σε αυτούς που οι χώροι, η άνεση και η πρακτικότητα είναι πρώτα στη λίστα τους, όντας το πλέον ευρύχωρο και άνετο μοντέλο της κατηγορίας, την ώρα που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει σε επίπεδο εξοπλισμού ασφάλειας και τεχνολογίας από τον ανταγωνισμό. ¶σος στο μανίκι του είναι σίγουρα ο πετρελαιοκινητήρας των 1.500 κ.εκ., που του χαρίζει κορυφαίες για την κατηγορία επιδόσεις, αλλά και εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση._ 4Τ

Το χρώμα του χρήματος
Το πετρελαιοκίνητο Nissan Pulsar θα διατίθεται σε τέσσερα επίπεδα εξοπλισμού, ξεκινώντας από τη βασική έκδοση Energy (17.290 ευρώ με απόσυρση) και καταλήγοντας στην Techna των 20.690 ευρώ, πάντα με όφελος απόσυρσης. Αναμφίβολα οι ενδιάμεσες Acenta και Acenta Con είναι και οι πιο ενδιαφέρουσες, αφού διαθέτουν ένα υπερπλήρες πακέτο εξοπλισμού, που περιλαμβάνει φυσικά όλα τα απαραίτητα συστήματα ασφάλειας αλλά και άνεσης που διαθέτει και η βασική έκδοση, αλλά συνδυάζονται επιπλέον με ζάντες αλουμινίου 16 ιντσών, μπουτόν εκκίνησης κινητήρα, «έξυπνο» κλειδί, κλιματισμό δύο περιοχών, ηχοσύστημα με έξι ηχεία, καθώς και εξωτερικά στοιχεία, όπως ζάντες αλουμινίου και προβολείς ομίχλης. Η Acenta κοστίζει 18.290 ευρώ με απόσυρση, ενώ η αντίστοιχη Con 19.090 ευρώ. Η μεταξύ τους διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι η τελευταία διαθέτει το Nissan Connect, με κάμερα οπισθοπορείας, σύστημα πλοήγησης, οθόνη αφής 5,8 ιντσών, θύρες USB και AUX, σύνδεση με smartphone και πολλές ακόμα εφαρμογές. Μία επιλογή που ίσως και να αξίζει το επιπλέον κόστος...

ΥΠΕΡ
+ ΧΩΡΟΙ/ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ/ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

ΚΑΤΑ
- ΘΟΡΥΒΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑ/ΑΔΙΑΦΟΡΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Hyundai i30 1.4 CRDi
Η κορεατική αυτοκινητοβιομηχανία δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν, και το i30 πιστοποιεί του λόγου το αληθές. Πρόκειται για σαφώς αναβαθμισμένη κατασκευή, με βελτιωμένη ποιότητα σε σχέση με το παρελθόν, που δεν έχει να ζηλέψει κάτι από αρκετές αντίστοιχες ευρωπαϊκές προτάσεις. Πλέον, για την αγορά του δεν υφίσταται μόνο το οικονομικό κίνητρο. Η εργονομία, η πρακτικότητα και η άνεση είναι τα στοιχεία στα οποία έχει δοθεί έμφαση στην κατασκευή του, αν και υπολείπεται σε άλλους τομείς, όπως είναι ο χαρακτήρας, ο πετρελαιοκινητήρας των 1.400 κ.εκ. (που είναι κατώτερος σε απόδοση σε σχέση με τον ανταγωνισμό και δεν είναι ανταγωνιστικός), αλλά και η -για τα δεδομένα του συναγωνισμού- υψηλή κατανάλωση.

YΠΕΡ
- Τιμή
- Χώροι
- ¶νεση ανάρτησης
ΚΑΤΑ
- Κατανάλωση
- Φρένα

Opel Astra 1.6 CDTi Ecoflex 110 PS
Ένα από τα βασικά προβλήματα του Opel Astra αναφορικά με τις εκδόσεις ντίζελ ήταν ο κινητήρας. Με την παρουσίαση της νέας σειράς κινητήρων, το συγκεκριμένο στοιχείο αποτελεί πλέον πλεονέκτημα, και όχι... αχίλλειο πτέρνα. Ακόμα και στη «μικρή» έκδοση των 110 ίππων (πόσω μάλλον σε αυτήν των 130), το Astra διαθέτει ροπή από χαμηλά και αποδίδει προοδευτικά, σε σχετικά περιορισμένο όμως φάσμα στροφών. Όμως, με το νέο κινητήρα έχουν μειωθεί τόσο τα επίπεδα θορύβου όσο και οι κραδασμοί, με αποτέλεσμα ένα πιο άνετο ταξίδι. Βέβαια, παθογένειες όπως η μέτρια αίσθηση του συστήματος διεύθυνσης υφίστανται, αλλά σίγουρα με τη νέα γενιά πετρελαιοκινητήρων το Astra έχει επιπλέον έναν άσο στο μανίκι του.

YΠΕΡ
- Λειτουργία κινητήρα
- Ποιότητα κύλισης
ΚΑΤΑ
- Αίσθηση συστήματος διεύθυνσης

Toyota Auris 1.4 D-4D
Αναμφίβολα, η τελευταία γενιά του Auris είναι σαφώς πιο εκσυγχρονισμένη σε σχέση με το παρελθόν. Η σχεδίασή του συμβαδίζει με τις τάσεις της εποχής, και το ιαπωνικό χάτσμπακ μέχρι και σήμερα δείχνει φρέσκο και ξεχωριστό στην κατηγορία. Όπως κάθε Toyota που σέβεται το παρελθόν και τις ρίζες του, το Auris διακρίνεται για οικονομοτεχνικούς λόγους, όπως τιμή και εγγυήσεις, αλλά και για την παροιμιώδη ιαπωνική αξιοπιστία. Οι χώροι τόσο για τους επιβαίνοντες όσο και για τις αποσκευές τους είναι άνετοι, ενώ η κατανάλωση είναι από τις χαμηλότερες στην κατηγορία. Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα αυτοκίνητο που θα σε συναρπάσει στο δρόμο, αφού δεν είναι κατασκευασμένο για αυτόν το λόγο...

YΠΕΡ
- Ποιότητα κύλισης
- Φρένα
- Κατανάλωση
ΚΑΤΑ
- Θόρυβος κινητήρα

Seat Leon 1.6 TDI
Παραδοσιακά τα Seat Leon είχαν τον πλέον σπορτίφ χαρακτήρα στην κατηγορία των μικρομεσαίων. Η τελευταία γενιά, όμως, μοιάζει να πιάνει περισσότερο τον παλμό της πλειονότητας του αγοραστικού κοινού της κατηγορίας. Η ανάρτηση παραμένει πολύ καλή, έχοντας όμως ως κύριο μέλημά της την άνετη μετακίνηση των επιβατών και την ποιοτική συμπεριφορά στο δρόμο. Βελτιωμένη είναι και η ποιότητα κατασκευής, όπως και οι χώροι. Ο κινητήρας διαθέτει εξαιρετικές τιμές ροπής, οι οποίες μάλιστα είναι διαθέσιμες από πολύ χαμηλές στροφές, γεγονός που βοηθά στη μετακίνηση στην πόλη, αλλά και στον αυτοκινητόδρομο. Σίγουρα αναβαθμισμένο, αλλά με πιο συντηρητική προσέγγιση.

YΠΕΡ
- Πλαίσιο
- Κατανάλωση
ΚΑΤΑ
- Απώλεια σπορτίφ χαρακτήρα

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Hyundai i30 1.4 CRDi Νissan Pulsar 1.5 dCi Opel Astra 1.6 CDTi Ecoflex Toyota Auris 1.4 D-4D Seat Leon 1.6 TDI
Kυβισμός 1.396 κ.εκ. 1.461 1.598 1.364 1.598
Ισχύς 90 ίπποι/4.000 σ.α.λ. 110/4.000 110/4.000 90/3.800 105/3.000
Ροπή 22,4χλγμ./1.500-2.750 σ.α.λ. 26,5/1.750 30,6/2.000 20,9/1.800 25.5/1.500
0-100 χλμ./ώρα 13,8 δλ. 11,2 12,1 12,4 11,2
80-110 χλμ./ώρα (3η/4η) 9,3/8,1 δλ. 5,9/6,9 6,5/7,1 7,5/8,0 6,3/7,8
120-140 χλμ./ώρα (5η/6η) 11,2/13,1 δλ. 8,1/10,3 8,3/9,6 9,3/14,4 9,3/-
120-0 χλμ./ώρα 62,1 μ. 57,3 58,8 54,8 55,6
Μέση κατανάλωση 7,5 λίτρα/100 χλμ. 6,2 6,1 6,3 6,7
Τιμή 17.850 ευρώ 18.690 19.900 18.430 18.350