4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Ferrari 458 Speciale

Η συνέχιση της σειράς ειδικών μοντέλων ήταν μάλλον νομοτελειακή. Έμενε μόνο να βρεθεί ένα ευφάνταστο όνομα. Μετά τις Stradale και Scuderia μπορεί η Speciale να μην ηχεί ιδιαίτερα πρωτότυπη, όταν όμως μπεις μέσα, δε θα ξεχάσεις μόνο το όνομά της, αλλά και το δικό σου!

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για τον ταχύτερο, δυνατότερο και τεχνολογικά πιο προηγμένο ατμοσφαιρικό V8 που πέρασε τις πύλες του Μαρανέλο για να κυκλοφορήσει σε δημόσιο δρόμο. Αυτό ακριβώς φιλοδοξούμε να κάνουμε κι εμείς σήμερα. Να περάσουμε την ασπροκόκκινη μπάρα της Via Abetone Inferiore καθισμένοι στα μπάκετ μιας 458 Speciale! Και αυτή, τυπική στο ραντεβού μας, περιμένει ήδη. Κατακόκκινη, με άσπρες-γαλάζιες ρίγες, με εμφανείς οπτικές διαφορές σε σχέση με την απλή «458» - τα σπόιλερ, οι διαχύτες, οι ζάντες, τα πλευρικά αεροδυναμικά βοηθήματα, το τελείως διαφορετικό καπό είναι ορισμένα από τα συνολικά είκοσι οπτικά σημεία διαφοροποίησης. Πιο επιθετική, μα συνάμα εξίσου κομψή. Με μία λέξη, εντυπωσιακή! Τη χαζεύουμε τόσο που, αντί να παρουσιαστούμε ως οφείλαμε κατευθείαν στον φύλακα, παρουσιάζεται ο φύλακας σε εμάς:
- Είστε οι Έλληνες δημοσιογράφοι;
- Ναι, εμείς είμαστε.
Και, πριν προλάβουμε καλά καλά να αναρωτηθούμε αν μοιάζουμε με κλασικούς Έλληνες ή αν μυρίζουμε «δημοσιογραφίλα», βρισκόμαστε για μία ακόμα φορά σε κατ' ιδίαν παρουσίαση ενός ειδικού μοντέλου της Ferrari. Σε ένα απροειδοποίητο διαγώνισμα, θα γνωρίζαμε εκ των προτέρων τη θεματολογία: βελτίωση του κινητήρα, της αεροδυναμικής και της δυναμικής συμπεριφοράς του αυτοκινήτου.

Ferrari world
Όχι, κουραστική δεν πρόκειται να γίνει ποτέ μια παρουσίαση, ακόμα κι αν χρειαστεί να συρθούμε στα γόνατα έως το Μαρανέλο, σαν άλλοι προσκυνητές του Βούδα. Αλλά, κάθε φορά που ακούμε για περαιτέρω εξέλιξη μιας Ferrari, θυμόμαστε τα παγκόσμια ρεκόρ του Σεργκέι Μπούμπκα σε κάθε διεθνές τουρνουά: 1 εκ. πάνω από το παλαιότερο. Και, όπως στην περίπτωση του Oυκρανού αθλητή -για τον οποίον όλος ο κόσμος ήταν σχεδόν σίγουρος πως αν ήθελε πήδαγε και μισό μέτρο παραπάνω-, έτσι και στην περίπτωση της Ferrari αναρωτιόμαστε τελικά σε ποιο από αυτά τα συρτάρια των στυλάτων ιταλικών γραφείων να κρύβονται οι τεχνικές εξελίξεις των επόμενων, ας πούμε, δέκα ετών. Τις αρπάζουμε και φεύγουμε τρέχοντας! Έτσι κι αλλιώς, ούτε καν τα ονόματά μας δε ρώτησαν στην είσοδο...
Με όση σύνεση μας έχει απομείνει, προσπαθούμε να παρακολουθήσουμε την παρουσίαση, και... πιάνουμε τα SOS. Nαι, πρόκειται για τον δυνατότερο ατμοσφαιρικό V8 που έφτιαξε ποτέ η Ferrari, με 605 ίππους/9.000 σ.α.λ. και μέγιστη ροπή 55 χλγμ./6.000 σ.α.λ., ενώ η ειδική ισχύς των 135 ίππων/λίτρο αποτελεί ρεκόρ για ατμοσφαιρικό κινητήρα παραγωγής. Αλλά και το υπόλοιπο αυτοκίνητο δεν πάει πίσω. Είναι το αεροδυναμικά αποδοτικότερο μοντέλο της ιταλικής εταιρείας (με συντελεστή 1,5), με την ταχύτερη απόκριση στις εντολές του οδηγού (0,06 δλ.) και τη μεγαλύτερη ανάπτυξη πλευρικών δυνάμεων (1,33 g).
Eπανασχεδιάστηκαν τα βασικότερα εξαρτήματα του κινητήρα, χρησιμοποιήθηκαν νέα υλικά και επιστρώσεις χαμηλής τριβής. Έμβολα, αυλοί εισαγωγής, εκκεντροφόροι, σιλανσιέ, στροφαλοφόρος και η αύξηση της συμπίεσης στο ουκ ευκαταφρόνητο για βενζινοκινητήρα 14:1 είναι οι βασικές αλλαγές στον V8. Η παραγωγή αρνητικής άντωσης και η μείωση της οπισθέλκουσας επιτεύχθηκαν με τη βοήθεια νέων, ενεργών αεροδυναμικών βοηθημάτων (εμπρός και κάτω από το δάπεδο του αυτοκινήτου), αλλά και τον επανασχεδιασμό των παλιών (πίσω και πλευρικά σπόιλερ). Νέα εξέλιξη αποτελεί και το side slip control (SSC), το οποίο κάνει αυτό που πραγματικά υπονοεί το όνομά του: βοηθά τον οδηγό στον έλεγχο του αυτοκινήτου σε οριακές καταστάσεις. Δε χρειάζεται να ακούσεις τίποτα παραπάνω, βρίσκεσαι ήδη στην έξοδο, έτοιμος να σπριντάρεις ωσάν άλλος Γιουσέιν Μπολτ. «Εγώ την είδα πρώτος!» Το μυαλό σου ήδη ταξιδεύει σε απανωτά «εσάκια» και το δεξί πόδι έχει ήδη αρχίσει να πατάει νοητές γκαζιές.

Roller coaster
Με το «καλημέρα» στο κόκπιτ της Speciale, καταλαβαίνεις πως πρόκειται για ένα αυτοκίνητο φτιαγμένο για ένα και μόνο σκοπό: την οδήγηση. Ζώνες τεσσάρων σημείων στα πολεμικά μπάκετ, μπόλικο κάρμπον και αλκαντάρα. Μέχρι και το ντουλαπάκι του συνοδηγού ξαπόστειλαν για να κερδίσουν μερικά γραμμάρια ακόμα, εκτός κι αν σκέφτηκαν πως ο συνοδηγός δε χρειάζεται να κουβαλά και πολλά μαζί του - τα διχτάκια φτάνουν και περισσεύουν για την ασφάλεια ζωής και για τις δύο, τρεις τελευταίες επιθυμίες. Η σωστή απάντηση είναι, πάντως, πως κανείς δε χρειάζεται συνοδηγό στη Speciale!
Δεν έχεις καν προλάβει να μπεις μέσα, και το τεράστιο κίτρινο στροφόμετρο στο κέντρο του πίνακα οργάνων σε κοιτά περίεργα. Μπορεί και να 'ναι η ιδέα σου, κυρίως λόγω των εγγεγραμμένων κόκκινων «9» και «10», αλλά είναι σίγουρο πως κάτι τρέχει με αυτό το στροφόμετρο. Ίσως και να ζηλεύει, αφού όλα τα χειριστήρια -τουλάχιστον τα της οδήγησης σημαντικά- είναι μαζεμένα στο τιμόνι, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να τα αποχωριστείς ποτέ. Το μανετίνο -με τα πέντε διαφορετικά προγράμματα λειτουργίας-, η ρύθμιση των αναβαθμισμένων ενεργών αμορτισέρ, μπουτόν υαλοκαθαριστήρων, φλας, προβολέων και, φυσικά, το κόκκινο κουμπί της ευτυχίας - πατώντας το ξέρεις πολύ καλά πως δεν έχεις πια γυρισμό...
Η άγρια μελωδία του V8 ακούγεται πίσω απ' την πλάτη σου και γαργαλά τις αισθήσεις σου, αλλά και το νεύρο που ελέγχει τις κινήσεις του δεξιού ποδιού σου. Έχεις διακτινιστεί στις αναβάσεις των βουνών πέριξ του Μαρανέλο και κουμπώνεις ήδη την 3η στο δεξί paddle, με τον κινητήρα να ουρλιάζει στις 9.000 και τα κόκκινα λαμπάκια να φωτοβολάνε στο τιμόνι που κοιτά προς τα αριστερά σε έξοδο δεξιάς στροφής. Και, παρ' ότι η κατάσταση θα μπορούσε κάλλιστα να περιγραφεί ως «σοβαρή», εσύ την αντιμετωπίζεις με παράξενη νηφαλιότητα και σιγουριά. Είναι αυτή η εμπιστοσύνη που σου εμπνέει η Speciale, ακόμα περισσότερη απ' ό,τι η μικρή της αδελφή, η «458», χάρη στα δυναμικά χαρακτηριστικά της. Δε φοβίζει, δεν τρομάζει,·δε γέρνει σχεδόν καθόλου, έχει αυτήν την εξαιρετικά ελαφριά αίσθηση όταν στρίβεις (λες και αψηφά τους νόμους της βαρύτητας και, κυρίως, το κεφάλαιο της μεταφοράς βάρους), ενώ διαθέτει απαράμιλλη ακρίβεια και αμεσότητα στο γρήγορο τιμόνι της. Καταλαβαίνεις κάθε στιγμή τι κάνουν οι τροχοί σου, χάρη στο τέλειο ζύγισμα, στο πολύ πληροφοριακό σύστημα διεύθυνσης και στο άκαμπτο πλαίσιο. Mε μία λέξη, είναι εύκολη στην οδήγηση!
Η εξαιρετικά υπάκουη μούρη και η -πιο γρήγορη κι απ' τη σκιά του- απόκριση του πεντάλ γκαζιού σε βοηθούν να τοποθετήσεις όπου και όπως θέλεις το αυτοκίνητο στη στροφή, αφού πρώτα έχεις τσαρουχώσει τα νέα κεραμικά δισκόφρενα (προέρχονται κατευθείαν από τη LaFerrari), για να ρυθμίσεις την ταχύτητα εισόδου, και έχεις κατεβάσει δύο, τρεις από τις επτά σχέσεις, απλώς και μόνο για να... απολαύσεις τον ήχο! Ναι, οι ταχύτητες αλλάζουν όντως με τη σκέψη (44% ταχύτερα κατεβάσματα, 20% πιο γρήγορα ανεβάσματα εν συγκρίσει με την 458 Italia), και είναι απαραίτητο αυτό, γιατί, με το ρυθμό που ανεβάζει στροφές αυτός ο V8, δεν υπήρχε άλλος τρόπος να αλλάξεις πριν χτυπήσεις κόφτη.
Η άλλη λύση είναι να μην ασχοληθείς καθόλου με το κιβώτιο· έτσι κι αλλιώς, ο κινητήρας θα επιταχύνει, και μάλιστα γρήγορα. Η αίσθηση που σου δίνει κάνει ακόμα και τα 3 δλ. (σύμφωνα με τη Ferrari) να φαίνονται υπερβολικά απαισιόδοξος χρόνος για τα 0-100 χλμ./ώρα, ενώ τα «0-200» έρχονται σε 9,1 δλ., 1,3 δλ. ταχύτερα απ' ό,τι στην Italia! Τα φρένα απαιτούν δύο, τρία καλά ζεστάματα, για να μη βρεθείς προ εκπλήξεως έπειτα από κάποια μεγάλη ευθεία, όπου τα χιλιόμετρα ανεβαίνουν στο ψηφιακό κοντέρ ταχύτερα κι από τα σπρεντ εν ώρα κρίσης. Εσύ, είπαμε, χαλαρά: το μόνο που έχεις να κάνεις στη συνέχεια είναι να πατήσεις βαθιά το γκάζι, και πάλι όπου και όποτε νιώσεις την ανάγκη να το κάνεις, χωρίς ίχνος αυτοσυγκράτησης ή αιδούς. Στην περίπτωση που έχεις ακολουθήσει την ιδανική γραμμή, το ενεργό διαφορικό με το F1-Trac θα βγάλουν τη δύναμη στο δρόμο και με τη βοήθεια των ημισλίκ Μichelin Ρilot sport cup 2 θα σε εκτοξεύσουν μέχρι την επόμενη στροφή.
Εάν πάλι έχεις κάνει τάμα να μην ισιώσεις πουθενά, το SSC θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις τον έλεγχο του αυτοκινήτου, χωρίς να κόψει ή να περιορίσει την απόλαυση μιας ατελείωτης υπερστροφής ισχύος, εφόσον είσαι αρκετά γρήγορος στο ανάποδο. Ψυχολογικό αβαντάζ να γνωρίζεις ότι υπάρχει κάπου εκεί πίσω, σου δίνει τη δυνατότητα να μην ιδρώσεις, αλλά να δουλέψεις το γκάζι σαν διακόπτη on-off, γεγονός που θα βοηθήσει ακόμα και τον έμπειρο οδηγό. Όλα αυτά με το μανετίνο στη θέση CT off, ένα σκαλί πριν από την απόλυτη απενεργοποίηση των ηλεκτρονικών, όπου και το SSC είναι αποδοτικότερο. Πρόκειται απλώς για το πιο εξελιγμένο και λιγότερο παρεμβατικό ηλεκτρονικό σύστημα που έχει κατασκευαστεί, ένα ακόμα σημαντικό λιθαράκι στο να γίνει η Speciale το ευκολότερο οδηγικά supercar που μπορεί να βρει κανείς σήμερα. Ένα roller coaster ατελείωτης αδρεναλίνης, ένα παιχνίδι βγαλμένο από το καινούργιο πάρκο διασκέδασης της Ferrari World. Αποβιβαζόμενοι, αναβάλουμε μέχρι νεωτέρας οποιαδήποτε σκέψη σχετικά με το πώς θα μπορούσε να ξεπεραστεί η τεχνολογική και οδηγική αρτιότητα αυτού του αυτοκινήτου. Προς το παρόν, προσπαθούμε να θυμηθούμε τα ονόματά μας..._ Ν. Κ.

ΑΠΟ ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΚΟΠΙΑ
Περί βάρους και αλγορίθμων
Ένας νέος αλγόριθμος κρύβεται πίσω από το επαναστατικό σύστημα side slip control, με τη βοήθεια του οποίου προβλέπεται η απόκλιση της γωνίας του αυτοκινήτου σε σχέση με την ιδανική τροχιά, επιτρέποντας ανάλογες επεμβάσεις στο ενεργό διαφορικό και στην εμπλοκή του συστήματος ελέγχου πρόσφυσης F1-Trac. Για παράδειγμα, όταν βάσει των δεδομένων που συλλέγονται από τους αισθητήρες προβλέπεται υποστροφή, το διαφορικό ανοίγει σε πραγματικό χρόνο. Στην περίπτωση υπερστροφής, κλειδώνει σε ποσοστό ανάλογο της γωνίας, διευκολύνοντας τον έλεγχο του αυτοκινήτου. Έτσι, καταφέρνει να προσφέρει αμεσότητα αντιδράσεων, σταθερότητα, μεγαλύτερη επιτάχυνση στην έξοδο της στροφής, αυξημένη ταχύτητα και πλευρική επιτάχυνση μέσα σε αυτήν.
Για να πλησιάσει η αναλογία κιλών ανά ίππο το μαγικό αριθμό 2 (2,13 για την ακρίβεια), η Speciale χρειάστηκε -εκτός από αύξηση της ισχύος στους 605 ίππους- και δίαιτα. Ζυγίζει 1.290 κιλά στεγνή ή 1.395 έτοιμη προς εκκίνηση, ήτοι 90 κιλά λιγότερο σε σχέση με την 458 Ιtalia. Νέα υλικά για τα βασικά εξαρτήματα του κινητήρα, λεπτότερο παρμπρίζ, πίσω παρμπρίζ από λέξαν, σφυρήλατες ζάντες, νέο σύστημα πέδησης και ελαφρύτερα αεροδυναμικά βοηθήματα είναι ορισμένα από τα στοιχεία που βοήθησαν. Δεκατρία κιλά αφορούν μη αναρτώμενες μάζες, ενώ 20 στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, όπου, εκτός από τη χρήση ανθρακονημάτων και την αφαίρεση του... ντουλαπιού του συνοδηγού, χρησιμοποιήθηκε μαζί με το γνωστό δέρμα αλκαντάρα ένα νέο, διαπνέον και πανάλαφρο συνθετικό ύφασμα.

Ναι, είναι σκληρή, τις εγκάρσιες ανωμαλίες θα τις νιώσεις στο στομάχι σου, αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτό που λέμε «κούτσουρο». Και, ενώ έχει το ιδανικό στήσιμο για την πίστα, δεν απαγορεύει την οδήγηση σε δημόσιους δρόμους.

Η 458 Speciale είναι η πρώτη Ferrari που εφοδιάζεται με σύστημα τηλεμετρίας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην πίστα ή σε οποιαδήποτε διαδρομή παρέχοντας πληθώρα πληροφοριών, αλλά και υποδείξεις για τη βελτίωση του χρόνου! Όλα τα δεδομένα μπορούν να μεταφερθούν σε laptop ή iPad.

Ανάλογα με την πίεση του αέρα (την ταχύτητα του αυτοκινήτου, δηλαδή), τα οριζόντια και κάθετα φλαπς του εμπρός σπόιλερ ανοίγουν, διοχετεύοντας τον αέρα κάτω από το δάπεδο και μειώνοντας τη ροή προς τα ψυγεία, αντίστοιχα. Έτσι, το μεν πρώτο βοηθά στην ανάπτυξη μεγαλύτερης αρνητικής άντωσης, το δε δεύτερο στη μείωση της οπισθέλκουσας.

«Ποιο ντουλαπάκι; Ο συνοδηγός δε χρειάζεται να κουβαλά και πολλά μαζί του - τα διχτάκια φτάνουν και περισσεύουν για την ασφάλεια ζωής και για τις δύο, τρεις τελευταίες επιθυμίες.»

«Δε χρειάζεται να ακούσεις τίποτα παραπάνω, βρίσκεσαι ήδη στην έξοδο, έτοιμος να σπριντάρεις ωσάν άλλος Γιουσέιν Μπολτ. “Εγώ την είδα πρώτος!”».

«Η άγρια μελωδία του V8 ακούγεται πίσω απ' την πλάτη σου και γαργαλά τις αισθήσεις σου, αλλά και το νεύρο που ελέγχει τις κινήσεις του δεξιού ποδιού σου.»

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
FERRARI 458 SPECIALE
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
ΚΥΛΙΝΔΡΟΙ V8, 90°
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 4.497 κ.εκ.
ΣΥΜΠΙΕΣΗ 14:1
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ Kατά μήκος, στο κέντρο
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ 605 ίπποι/9.000 σ.α.λ.
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ 55 χλγμ./6.000 σ.α.λ.

ΜΕΤΑΔΟΣΗ
ΚΙΝΗΣΗ Πίσω
ΚΙΒΩΤΙΟ Διπλού συμπλέκτη, 7 σχέσεων

ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΕΜΠΡΟΣ Διπλά ψαλίδια, αντιστρεπτική
ΠΙΣΩ Πολλαπλών συνδέσμων, αντιστρεπτική

ΦΡΕΝΑ
ΕΜΠΡΟΣ Αεριζόμενα κεραμικά δισκόφρενα 398 χλστ.
ΠΙΣΩ Αεριζόμενα κεραμικά δισκόφρενα 360 χλστ.

ΕΛΑΣΤΙΚΑ
Μichelin Ρilot sport cup 2
ΕΜΠΡΟΣ 245/35 ZR20 J9.0
ΠΙΣΩ 305/30 ZR20 J11.0

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΗΚ.xΠΛ.xΥΨ. 4.571x1.951x1.203 χλστ.
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ 2.650 χλστ.
ΒΑΡΟΣ 1.395 κιλά

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ*
0-100 ΧΛΜ./ΩΡΑ 3,0 δλ.
0-200 ΧΛΜ./ΩΡΑ 9,1 δλ.
0-1.000 ΜΕΤΡΑ 19,4 δλ.
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ >325 χλμ./ώρα