4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Jeep Cherokee

Από τη μία δικίνητες εκδόσεις ώστε να... επικαιροποιηθεί, από την άλλη μοναδικές για την κατηγορία εκτός δρόμου ικανότητες, και ιδού το πρώτο Jeep υπό ιταλική επίβλεψη.

ΜΠΟΡΕΙ η γραμμή παραγωγής του να παραμένει στις ΗΠΑ, αυτό από μόνο του όμως δε λέει κάτι. ¶λλωστε, η εξαγορά της Chrysler από τη Fiat δεν έγινε για το τίποτα, και τι καλύτερο από το να περάσουν στην κατοχή σου και μερικά εργοστάσια παραγωγής πριν από τη μεγάλη σου είσοδο στην αμερικανική αγορά. Έτσι, με την πλειονότητα των μηχανικών άλλα και άλλων μερών να προέρχονται από Ιταλία μεριά, η νέα «σύμπραξη» έφερε στην αγορά την τέταρτη γενιά (για τις ΗΠΑ πέμπτη) του δημοφιλούς, όσο και αειθαλούς μεσαίου SUV της Jeep, που στα περίπου τριάντα χρόνια ζωής του έχει καταφέρει να γράψει τη δική του ιστορία στο χώρο.
Η αλλαγή σε σχέση με τον προκάτοχό του είναι τεράστια, και ορατή με την πρώτη ματιά. Τα τετραγωνισμένα σχήματα που χαρακτήρισαν τις προηγούμενες γενιές του τότε αμερικανικού τετρακίνητου έχουν αντικατασταθεί από καμπύλες γραμμές, και μόνο χάρη στη μάσκα και, ειδικότερα, στις επτά χαρακτηριστικές γρίλιες της φίρμας που φιλοξενεί στο νέο της σφηνοειδές σχήμα, αντιλαμβάνεσαι πως πρόκειται για Jeep. Πέραν αυτής, οι κριτικές για το σχήμα είναι ποικίλες, με κοινό σημείο πως, αν το κοιτάξεις τόσο από το πλάι όσο και από το πίσω μέρος, θυμίζει κάτι άλλο (κορεατικό SUV, για να μην κρυβόμαστε).

Αναβάθμιση
Στο ευρύχωρο και προσανατολισμένο στην πρακτικότητα εσωτερικό (συρόμενα πίσω καθίσματα, αρκετοί αποθηκευτικοί χώροι, έξυπνες λύσεις στο χώρο φόρτωσης), η αναβαθμισμένη ποιότητα είναι εμφανής και απτή, με τα υλικά να είναι αισθητά καλύτερα από αυτά του προκατόχου του, αλλά και με τον εξοπλισμό να φτάνει σε σημαντικά υψηλό επίπεδο. Το άλλοτε στενό ταμπλό έχει αντικατασταθεί από ένα αισθητά πιο ογκώδες και επενδεδυμένο με αφρώδη υλικά στο άνω τμήμα του, στο κέντρο του οποίου φιλοξενείται στάνταρντ μία οθόνη 5 ιντσών, η οποία στις πλουσιότερες εκδόσεις (Limited και Trailhawk) αντικαθίσταται από μία αφής 8,4 ιντσών, όπου προβάλλονται από πληροφορίες ταξιδίου και ηχοσυστήματος μέχρι αυτές των πολυμέσων.
Σε επίπεδο αίσθησης, είναι προφανής η άνοδος κλάσης, όχι όμως και η τελειοποίηση, αφού η συναρμογή αλλά και τα ίδια τα υλικά υπολείπονται σε σχέση με εκείνα των Αudi Q5 και Mercedes GLK, που, σύμφωνα με το εργοστάσιο, είναι και οι άμεσοι ανταγωνιστές του νέου Cherokee. Από πλευράς χώρων, πέραν των εκδόσεων με πανοραμική ηλιοροφή, που «κλέβει» λίγο από τον αέρα για τα κεφάλια των πίσω επιβατών, υπάρχει αφθονία για πέντε επιβάτες, ενώ ο ωφέλιμος χώρος για τα γόνατά τους μπορεί να αυξομειώνεται ανάλογα με τις ανάγκες, χάρη στο στάνταρντ συρόμενο διαιρούμενο σε ποσοστό 60/40 πίσω κάθισμα. Επιπλέον, χάρη σε αυτό, ο αποθηκευτικός χώρος, με το ψηλό ωστόσο κατώφλι, μπορεί από τα 591 λίτρα να φτάσει στα 714, τη στιγμή που με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων απελευθερώνεται συνολικός χώρος φόρτωσης της τάξης των 1.267 λίτρων.

Στο πνεύμα της εποχής
Θα μπορούσε και να αποτελεί τη μεγάλη είδηση, ωστόσο έχουμε φτάσει στην εποχή που σχεδόν δε νοείται SUV χωρίς μια αποκλειστικά δικίνητη έκδοση στην γκάμα του. Κάπως έτσι ορίστηκε και η βασική έκδοση του νέου Cherokee, με κίνηση αποκλειστικά και μόνο στους εμπρός τροχούς και τον 2λιτρο MultiJet II της Fiat κάτω από το καπό του, με ισχύ 140 ίππους, που περνά στο δρόμο μέσα από το μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων, που επίσης προέρχεται από το ιταλικό στοκ. Πέραν αυτού, και χάρη στη μεταβαλλόμενη πλατφόρμα CUS-Wide/Compact U.S., που από το 2010 φιλοξενεί και την Giulietta, αμέσως πιο πάνω βρίσκεται και πάλι ο ίδιος ντίζελ, αυτήν τη φορά όμως με την ισχύ του να ανέρχεται στους 170 ίππους και το στάνταρντ, πλέον, τετρακίνητο μοντέλο να εξοπλίζεται με το νέο αυτόματο 9άρι κιβώτιο της ZF, που έχει εξελιχθεί σε συνεργασία με τη Land Rover και τοποθετείται και στο Evoque.
Το ίδιο κιβώτιο επιλέχθηκε και για την κορυφαία έκδοση Trailhawk, η οποία παραμένει πιστή στις σκληροπυρηνικές off-road αξίες που σε βάθος χρόνου έχουν χαρακτηρίσει τα περισσότερα από τα μοντέλα της Jeep. Για τη συγκεκριμένη έκδοση επιλέχθηκε o V6 βενζινοκινητήρας των 3,2 λίτρων (πρόκειται για υποκυλινδρισμένη εκδοχή του V6 Pentastar των 3,6 λίτρων), που αποδίδει 272 ίππους και 32,1 χλγμ. ροπής, ενώ σημειώνεται ότι αποκλειστικά για την αγορά της Ρωσίας θα διατεθεί και ένας ακόμα βενζινοκινητήρας, 2,4 λίτρων σε τετρακίνητη έκδοση.
Σε ό,τι αφορά την τετρακίνηση, η εμπλοκή ή όχι των πίσω τροχών (του διαφορικού, για την ακρίβεια) πραγματοποιείται αυτόματα, ενώ υπάρχει η δυνατότητα επιλογής μεταξύ τριών συστημάτων τετρακίνησης (Active Drive I, Active Drive II και Active Drive Lock). Στην πρώτη επιλογή ο οδηγός έχει στη διάθεσή του την απλούστερη μορφή τετρακίνησης, στη δεύτερη επιπλέον μπορεί να επιλέξει κοντές σχέσεις, ενώ στην τρίτη (στάνταρντ στις εκδόσεις Trailhawk) του δίνεται επιπρόσθετα η επιλογή κλειδώματος του πίσω διαφορικού.

Στο δρόμο
Το νέο Cherokee βγάζει μια αισθητά βελτιωμένη -σε σχέση με του προηγούμενου- συμπεριφορά, χάρη τόσο στο νέο του πλαίσιο όσο και στην ανάρτηση, που πλέον αποτελείται από γόνατα ΜακΦέρσον εμπρός και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω. Από πλευράς κινητήρων, ο ντίζελ με τη χαμηλότερη ισχύ, που αναμένεται να είναι και ο πρώτος ως επιλογή στη χώρα μας, κινεί αξιοπρεπώς το μοντέλο, χωρίς πάντως να του προσδίδει το κάτι παραπάνω σε επίπεδο σπιρτάδας, και αυτό κυρίως λόγω των μακριών σχέσεων του μηχανικού κιβωτίου, που μπορεί να βοηθούν εντός πόλης, «πνίγουν» όμως τις επιταχύνσεις όπου και όταν αυτές χρειαστούν. Στην αμέσως πιο ισχυρή εκδοχή, ο κινητήρας δείχνει πολύ λιγότερο την τραχύτητά του, ενώ το 9άρι κιβώτιο συμβάλλει τα μέγιστα στο άνετο ταξίδι, τη στιγμή που εντός πόλης -τουλάχιστον σε αυτήν την πρώτη μας επαφή- φαίνεται να ανεβοκατεβάζει ασταμάτητα σχέσεις ανάλογα με τις συνθήκες κίνησης, όχι όμως τόσο ομαλά όσο θα περίμενε κανείς από ένα κιβώτιο που, σύμφωνα με τα... χαρτιά, έχει σαράντα διαφορετικές χαρτογραφήσεις. 

Εκεί που το Cherokee παίζει εκτός συναγωνισμού είναι στην κίνηση εκτός δρόμου (στην έκδοση Trailhawk), όπου, πλην λασπωμένων ή χιονισμένων επιφανειών, όπου δεν είχαμε τη δυνατότητα να το οδηγήσουμε, δείχνει ασταμάτητο. Εντύπωση προκαλεί η εκπληκτική ακαμψία του πλαισίου, κάτι που ποτέ δε θα ζητηθεί σε μια Guilietta στο βαθμό που το έχει ανάγκη ένα Jeep, που καλείται να περάσει οποιοδήποτε εμπόδιο εκτός δρόμου, ενώ επίσης κορυφαίο -για αυτοκίνητο του είδους- αποδεικνύεται και το σύστημα τετρακίνησης, που ναι μεν είναι ηλεκτρονικό, αποδίδει δε εξαιρετικά σε κάθε κακοτράχαλη επιφάνεια.

Ο τελευταίος επιζών
Με αισθητά τα βήματα εκσυγχρονισμού προς ένταξη του άλλοτε «σκληρού» SUV της Jeep στις πιο... καθωσπρέπει σημερινές ανάγκες, αυτό που εισπράττεις από την πρώτη κιόλας επαφή μαζί του είναι πως πρόκειται για ένα μοντέλο που σχεδόν αποποιήθηκε το παρελθόν του. Κανένα πρόβλημα με αυτό, πάντως, αφού οι όποιες αλλαγές αποδεικνύονται βήματα προς τα εμπρός, πλην ίσως της σχεδιαστικής ταυτότητας του μοντέλου, που, εξαιρώντας το εμπρός τμήμα, δε δείχνει απόλυτα κατασταλαγμένη.
Το αν τελικά αυτό το Cherokee θα μπορέσει να κοιτάξει στα ίσια καταξιωμένους εκπροσώπους της premium κατηγορίας των SUV μόνο οι πωλήσεις του θα το δείξουν, και βέβαια δεν ξεχνάμε πως πρόκειται για ένα μοντέλο που ανέκαθεν είχε το δικό του κοινό. Πολύ περισσότερο, αν μιλάμε για κοινό που ξέρει τι θέλει από ένα τετρακίνητο όχημα, σημείο όπου το Cherokee όχι μόνο υπερέχει οποιουδήποτε ανταγωνιστή, αλλά και τα βάζει (στην έκδοση Trailhawk) με πολύ πιο εξειδικευμένα μοντέλα. Στην Ελλάδα το λανσάρισμά του υπολογίζεται στα τέλη Σεπτεμβρίου και, αν και ακόμη είναι αρκετά νωρίς, η τιμή για τη βασική προσθιοκίνητη πετρελαιοκίνητη έκδοση υπολογίζεται κοντά στα 40.000 ευρώ._ Ε. Ξ.

Με προστατευτικές ποδιές εμπρός/πίσω και διαφορετικούς προφυλακτήρες που αυξάνουν τις γωνίες προσέγγισης/διαφυγής έρχεται η έκδοση Trailhawk, η οποία επιπλέον έχει μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος (221 χλστ.) συγκριτικά με τα «απλά» Cherokee (142 χλστ. το δικίνητο, 157 το τετρακίνητο).

Τετρακίνηση
Selec-Terrain: το σύστημα τετρακίνησης του Cherokee για την κατανομή της ροπής εμπρός/πίσω. Ο οδηγός έχει στη διάθεσή του τα προγράμματα Auto, Sport, Snow, Sand/Mud (και Rock για το Trailhawk), οι ρυθμίσεις στα οποία πραγματοποιούνται μέσω της λειτουργίας του αυτόματου κιβωτίου και του συστήματος ευστάθειας.
Jeep Active Drive I: η ροπή μοιράζεται στους δύο άξονες, ενώ ανάλογα με τις συνθήκες μπορεί να σταλεί στον εμπρός στο σύνολό της, μειώνοντας και την κατανάλωση.
Jeep Active Drive II: διαθέτει επιπλέον της Active Drive I και κοντές σχέσεις.
Jeep Active Drive Lock: μόνο για την έκδοση Trailhawk, όπου, πέραν των παραπάνω, δίνεται και επιλογή για κλείδωμα του πίσω διαφορικού.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΜΟΝΤΕΛΟ 4x2 4x4 3.2
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 1.956 κ.εκ. 1.956 3.239
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ 140 ίπποι/3.750 σ.α.λ. 170/4.000 272/6.500
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ 35,7 χλγμ./1.500 σ.α.λ. 35,7/1.750 32,4/4.300

ΜΕΤΑΔΟΣΗ
ΚΙΝΗΣΗ Στους εμπρός τροχούς Στους τέσσερις τροχούς
ΚΙΒΩΤΙΟ Χειροκίνητο 6 σχέσεων Αυτόματο 9 σχέσεων
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΕΜΠΡΟΣ Γόνατα ΜακΦέρσον, αντιστρεπτική
ΠΙΣΩ Πολλαπλών συνδέσμων, αντιστρεπτική

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΗK.xΠΛ.xΥΨ. 4.623x1.859x1.669 χλστ. 4.624x1.859x1.670 4.626x1.904x1.722
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ 2.699 χλστ. 2.700 2.719
ΒΑΡΟΣ 1.828 κιλά 1.921-1.953 1.892-2.035

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ*
0-100 ΧΛΜ./ΩΡΑ 10.9 δλ. 10,3 8,1-8,4
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 187 χλμ./ώρα 192 206-180
ΜΕΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 5,3 λίτρα/100 χλμ. 5,8 10
ΕΚΠΟΜΠΕΣ CO2 139 γρ./χλμ. 154 232

*ΤΙΜΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ