4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Mercedes C 180 A/T & C 220 A/T

Ο λαός λέει ότι ο βήχας και τα λεφτά δεν κρύβονται. Η αρχοντιά της νέας, μεγαλύτερης και πολυτελέστερης C-Class δύσκολα θα περάσει απαρατήρητη.

ΟΤΑΝ η Mercedes αποφάσισε να βάλει τη λέξη «κόμπακτ» στο λεξιλόγιό της, δημιούργησε την «190», για να πλαισιώσει την «E» εκείνης της εποχής (W 124). H σημερινή απόγονος, η νέα C-Class, δεν προσπαθεί ούτε για μία στιγμή να κρατήσει τα προσχήματα και, όντας πλέον μεγαλύτερη από την πρώτη στρογγυλοφάναρη «E», στοχεύει απερίφραστα και χωρίς ίχνος ντροπής στην κορωνίδα της γκάμας, την S-Class. Ας δούμε, λοιπόν, τον τρόπο με τον οποίο αυτά μετουσιώνονται από κούφιους ισχυρισμούς σε μια hi-tech πραγματικότητα.

Veritable limo
Σε μια κατηγορία όπου η έννοια του κόμπακτ σπορ saloon έχει γίνει κανόνας, η Mercedes φαίνεται ότι ακολουθεί το δικό της δρόμο. To μακρύ ρύγχος και η «καμπουρωτή» ουρά παραπέμπουν αμέσως (και σίγουρα περισσότερο από ό,τι τα μοντέλα που προηγήθηκαν) στην εικόνα της σημερινής S-Class, αλλά και σε... εικονολατρικές λιμουζίνες με βρετανικά γονίδια, με την πατροπαράδοτη μάσκα και το αστέρι να βρίσκονται στις γνωστές τους θέσεις. Όλα αυτά, βέβαια, μπορεί να τα κάνει τώρα πια, γιατί από κάτω υπάρχει το μαξιλαράκι (σε εικόνα και μέγεθος) της αιχμηρής CLA.
Ενδεχομένως ορισμένοι να τη χαρακτηρίσουν και πάλι συντηρητική, στο εσωτερικό όμως δύσκολα θα βρεθούν αμφισβητίες του τελικού αποτελέσματος που παρουσίασε η Mercedes. Ακόμα και στην απλούστερη μορφή, όπως αυτή των αυτοκινήτων της δοκιμής, πόσω μάλλον δε στις σαφώς πιο πλουσιοπάροχες παραλλαγές που είχαμε την ευκαιρία να δούμε ιδίοις όμμασι κατά τη διάρκεια της επίσης παρουσίασης επί γαλλικού εδάφους, η καμπίνα της νέας C-Class καταφέρνει να ξεφύγει από το πλαίσιο της κατηγορίας της, και θα έλεγε κανείς ότι εύκολα συγκρίνεται με μεγαλύτερα και ακριβότερα μοντέλα.
Τους πρώτους πόντους τους κερδίζει γιατί καταφέρνει να διαφοροποιηθεί από τους γείτονές της στην γκάμα (βλέπε CLA και E-Class), κάτι που δεν ισχύει απόλυτα για τον ομοεθνή ανταγωνισμό. Από εκεί και πέρα, συνεχίζει να σκοράρει σε ό,τι έχει να κάνει με την ποιότητα των υλικών και το φινίρισμα. Η μαύρη λάκα στην κονσόλα είναι πολυφορεμένη και, σίγουρα, μία (έξτρα) επένδυση που μοιάζει με αποξηραμένο πλατανόφυλλο δεν είναι του γούστου μας, αλλά η γκάμα των επιλογών είναι τέτοια, που καλύπτει ακόμα και τα πιο ιδιαίτερα γούστα.
Ο τομέας της εργονομίας, από την άλλη, έχει πολλά «ναι», δε λείπουν όμως και μερικά «αλλά». Η θέση οδήγησης είναι πολύ καλή, το κάθισμα στηρίζει σωστά, αρκεί να δώσεις κάτι παραπάνω για τις επιπλέον οσφυϊκές ρυθμίσεις, ενώ, όπως και στο παρελθόν, εάν θελήσεις να οδηγήσεις γρήγορα, δε γλιτώνεις τις κακώσεις στους αγκώνες, οι οποίοι βρίσκουν είτε στην κονσόλα ανάμεσα στις θέσεις είτε στα εξογκώματα του εσωτερικού της πόρτας. Η οθόνη σε μέγεθος tablet, πάνω από τους αεραγωγούς, είναι άκρως χορταστική και το χειριστήριο touchpad ένα σχεδιαστικό αριστούργημα, θα έπρεπε όμως να είναι ευκολότερη μια τόσο απλή διαδικασία όπως η αποθήκευση ενός ραδιοφωνικού σταθμού στη μνήμη. Οι θήκες για μικροαντικείμενα είναι αρκετές και μεγάλες, το ντουλαπάκι του συνοδηγού όμως μοιάζει με γραμματοθυρίδα στο άνοιγμα αλλά και στη χωρητικότητα, όταν υπάρχει το έξτρα σύστημα που ιονίζει και αρωματίζει την ατμόσφαιρα.
Χωροταξικά, πάντως, οι μεγαλύτερες διαστάσεις δεν έχουν διαφοροποιήσει ριζικά τους χώρους. Τέσσερις ενήλικες επιβάτες κανονικού αναστήματος έχουν αρκετά ικανοποιητικό χώρο για τα γόνατα και λιγότερο για το κεφάλι, ενώ το πορτ μπαγκάζ φθάνει στα 480 λίτρα, όπου όμως για κάτι παραπάνω θα χρειαστεί να πληρώσετε επιπλέον για το ανακλινόμενο πίσω κάθισμα.

Το μπέρδεμα και οι επιλογές
Σε αντίθεση με την A-Class, εδώ οι κωδικοί «180» και «200» αντιστοιχούν σε 1.6 με 156 ίππους και 2.0 με 184 ίππους, φυσικά με υπερτροφοδότηση και σύστημα άμεσου ψεκασμού τρίτης γενιάς. Από εκεί και πέρα, όπου υπάρχει η ονομασία «BlueTEC», αυτή αναφέρεται σε πετρελαιοκινητήρα, που χρησιμοποιεί το πρόσθετο «AdBLUE» (μέσα από τα μενού της κεντρικής οθόνης ο οδηγός πληροφορείται για το πότε θα χρειαστεί συμπλήρωμα). Εδώ η γκάμα ξεκινά με τον 2.2 κινητήρα των 170 ίππων (υπάρχει και η Blue Efficiency παραλλαγή με ελαφρώς χαμηλότερη ιπποδύναμη και εκπομπές ρύπων), λίγο αργότερα όμως θα ακολουθήσει ένας 1.600άρης πετρελαιοκινητήρας σε εκδόσεις με 116 και 136 ίππους, που παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Τα αποθέματα ροπής της C 220 είναι πολύ μεγάλα σχεδόν από το ρελαντί, η βαριά χροιά του κινητήρα όμως γίνεται αντιληπτή σε ορισμένες περιπτώσεις στο εσωτερικό της καμπίνας.
Κοινός παρονομαστής των αυτοκινήτων που είχαμε στη διάθεσή μας ήταν το αυτόματο κιβώτιο 7G Tronic Plus. Μπορεί να συνοδεύεται από χειριστήρια αλλαγής στο τιμόνι και τέσσερα διαφορετικά προγράμματα λειτουργίας (σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν άφηνε τον πετρελαιοκινητήρα να υπερβεί τις 4.300 σ.α.λ.), η συνολική εντύπωση όμως που αφήνει δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με το διπλοσύμπλεκτο S tronic της Audi ή, πολύ περισσότερο, με το κλασικό αυτόματο της BMW. Με ένα ρευστό και ταξιδιάρικο στυλ οδήγησης, ακολουθεί τις επιταγές του οδηγού, όσο όμως οι ρυθμοί ανεβαίνουν, τόσο παρατηρούνται κάποιες μικροκαθυστερήσεις στην απόκριση.
Εάν, πάντως, η Mercedes δεν είχε ασχοληθεί επισταμένως με το θέμα του βάρους και της αεροδυναμικής, τότε η εικόνα σε ό,τι έχει να κάνει με τις επιδόσεις θα ήταν λίαν χλωμή. Χάρη, όμως, στην εκτεταμένη χρήση αλουμινίου (πραγματική σπαζοκεφαλιά η στήριξη του μαγνήτη των οργάνων μας μέτρησης σε αυτές τις αλουμινένιες πόρτες), το βάρος ξεκινά λίγο ψηλότερα από τα 1.300 κιλά (και τα 1.495 κιλά στην ντίζελ), ενώ ο αεροδυναμικός συντελεστής κατεβαίνει μέχρι και το 0,24. Κάπως έτσι, στις επιδόσεις η αυτόματη C 180 βρίσκεται πίσω από την επίσης αυτόματη BMW 316 που έχουμε δοκιμάσει, αλλά προηγείται του χειροκίνητου Audi A4 των 120 ίππων. Αλλά και σε ό,τι αφορά τις πετρελαιοκίνητες εκδόσεις, η BMW 320d των 184 ίππων προηγείται και πάλι έναντι της C 220, κάτι που οφείλεται εν μέρει στην πυκνότερη διάταξη του αυτόματου κιβωτίου των 8 σχέσεων της BMW.
Στον τομέα της κατανάλωσης, τα 9,4 λίτρα/100 χλμ. και τα 8 λίτρα/100 χλμ. για τις C 180 και C 220, αντίστοιχα, είναι λογικές τιμές, τηρουμένων των αναλογιών, αυτό όμως που δεν είναι λογικό είναι το ρεζερβουάρ των μόλις 41 λίτρων, αν και με το αμελητέο ποσό των 70 ευρώ μπορεί (και πρέπει) κανείς να παραγγείλει τη μεγαλύτερη δεξαμενή των 66 λίτρων.

Rolling star
Το νέο πλαίσιο συνοδεύεται από αλλαγές στις αναρτήσεις (τα εμπρός γόνατα έχουν διπλούς συνδέσμους, αναθεωρημένη είναι η πίσω διάταξη πολλαπλών συνδέσμων), ενώ στάνταρντ είναι το σύστημα διεύθυνσης με κρεμαγιέρα μεταβλητού βήματος και, φυσικά, υποβοήθησης. Ο οδηγός έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα σε τρία διαφορετικά set-up σκληρότητας ανάλογα με την έκδοση, αν όμως έχει τη δυνατότητα να διαθέσει 1.646 ευρώ, τότε θα απολαύσει την πρωτιά στην κατηγορία, που δεν είναι άλλη από την ηλεκτρονικά ελεγχόμενη αερανάρτηση.
Ακόμα, όμως, και αν δε γίνει αυτό, μέσω του διακόπτη agility επεμβαίνει στα χαρακτηριστικά λειτουργίας του κινητήρα, του τιμονιού και του αυτόματου κιβωτίου. Σε αυτά τα πρώτα δείγματα γραφής, έχουμε την αίσθηση ότι η C-Class θέλει να προσπεράσει τις όποιες σπορτίφ κοκορομαχίες λεπτομερειών στις οποίες επιδίδονται κάποιοι ανταγωνιστές, επενδύοντας κυρίως στην ποιότητα κύλισης. Αν και δεν ισοπεδώνει, απορροφά αρχοντικά, προσφέροντας πρώτα από όλα ένα απολαυστικό ταξίδι. Στις στροφές το γρήγορο τιμόνι βοηθά τον οδηγό να διατηρεί την ιδανική τροχιά και, αν το παρακάνει, υπάρχει και το μερικώς απενεργοποιούμενο ESP για να επαναφέρει την τάξη, κάτι στο οποίο συνεισφέρουν τα πολύ αποτελεσματικά φρένα (54,9 μ. και 53,9 μ. χρειάζονται για την ακινητοποίηση από τα 120 χλμ./ώρα οι C 180 και C 220, αντίστοιχα).
Βλέπουμε τελικά ότι, σε αυτήν την απαιτητική κατηγορία, η νέα C-Class δείχνει ότι μπορεί και πάλι να τα καταφέρει. Περισσότερο, μάλιστα, από κάθε άλλη φορά, το έσω/έξω αισθητικό κομμάτι καθορίζει την προτίμηση, συνοδευόμενο φυσικά από ένα υπερπλήρες πακέτο ασφάλειας και μια ποιότητα κύλισης που αρμόζει σε μια τέτοια λιμουζίνα. Καταληκτική ετυμηγορία αναφορικά με την επιλογή κινητήρα δεν μπορούμε να δώσουμε ακόμη, αφού ο 2.2 ντίζελ είναι υπερβολικός και θα περιμένουμε τον 1.600άρη ντίζελ, ο οποίος άφησε πολλές υποσχέσεις κατά τη γνωριμία στο εξωτερικό._ 4Τ

MERCEDES C-CLASS
+ EIKONA EΣΩΤΕΡΙΚΟΥ/ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΥΛΙΣΗΣ/ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ (C 220)/ΑΜΕΣΟ ΤΙΜΟΝΙ
- ΜΙΚΡΟ (ΣΤΑΝΤΑΡΝΤ) ΡΕΖΕΡΒΟΥΑΡ


ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
Η C 180 ξεκινάει από τα 32.900 ευρώ και η C 220 από τα 43.100 ευρώ. Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με την πολιτική της Μercedes, ο υποψήφιος αγοραστής μπορεί να διαμορφώσει το δικό του αυτοκίνητο μέσα από τα εναλλακτικά πακέτα (για παράδειγμα, τα Avantgarde, Exclusive και AMG) αλλά και μια πλειάδα μεμονωμένων στοιχείων εξοπλισμού.


Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

AUDI A4
Μπορεί να είναι ο ανταγωνιστής με τη μεγαλύτερη σε διάρκεια εμπορική καριέρα (παρουσιάστηκε το 2008 και ανανεώθηκε το 2011), αλλά δεν του φαίνεται, καθώς η Audi δε φημίζεται πλέον για τις αισθητικές επαναστάσεις της (βλέπε Α3 και ΤΤ). Έχει μια πλούσια γκάμα ιπποδυνάμεων, με τον 1.8 των 170 ίππων να ξεχωρίζει σε ό,τι αφορά τις βενζινοκίνητες εκδόσεις, μιας και ακόμη δεν έχουμε δοκιμάσει κάτι από την άλλη πλευρά. Πολύ καλές εντυπώσεις μας έχουν αφήσει τα αυτόματα κιβώτια, είτε μιλάμε για το συνεχώς μεταβαλλόμενων σχέσεων multitronic είτε για το διπλοσύμπλεκτο S tronic. Στο δρόμο τα κυρίαρχα στοιχεία είναι το αδιάφορο τιμόνι και η ουδετερότητα των αντιδράσεων, τόσο στις προσθιοκίνητες όσο -πολύ περισσότερο- στις τετρακίνητες εκδόσεις.

+ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ (1.8 170 PS)/ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΚΙΒΩΤΙΑ/ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡ¶
- ΑΧΡΩΜΗ ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΙΜΟΝΙΟΥ

BMW 3 SERIES
Οι Βαυαροί ποτέ δεν ξέχασαν αυτό που κατέχουν καλύτερα από κάθε άλλον, το πάντρεμα δηλαδή της πίσω κίνησης με το ιδανικό ζύγισμα, βελτιώνοντας διαρκώς το σημείο όπου υστερούσαν, και που δεν ήταν άλλο από τους κινητήρες. Η υπερτροφοδότηση κατέκλυσε ολόκληρη την γκάμα και πλαισιώθηκε από ένα εξαιρετικό αυτόματο κιβώτιο, που βελτιώνει την εικόνα στις επιδόσεις τόσο με την πυκνή κλιμάκωση όσο, όμως, και με την ευκολία και την εξαιρετική λειτουργία του (must για οποιαδήποτε έκδοση). Η ελληνική αντιπροσωπεία έχει φροντίσει να μας κατακλύσει με πάμπολλες εκδόσεις για δοκιμή, με πιο πρόσφατη την 320d xDrive. Ο κινητήρας δεν είχε μεν την πλέον πολιτισμένη λειτουργία σε επίπεδο ήχου και κραδασμών, η δύναμη όμως είναι αστείρευτη, ενώ η τετρακίνηση αυξάνει τα περιθώρια πρόσφυσης, χωρίς όμως να εξαφανίζει τα παιχνιδιάρικα χαρακτηριστικά.
+ ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ/ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΚΙΒΩΤΙΟ/ΓΚΑΜΑ ΚΙΝΗΤΗΡΩΝ
- ΒΑΡΥΣ ΣΥΜΠΛΕΚΤΗΣ

LEXUS IS
Απέναντι στον πλουραλισμό των ανταγωνιστών, η Lexus αντιπροτάσσει το «μονοφωνικό» IS 300h, αφού οι άλλες εκδόσεις του είναι άνευ... εγχώριας ουσίας. Η αιχμηρή εμφάνιση φωνάζει από μακριά για την ιαπωνική καταγωγή της, ενώ το υβριδικό σύστημα του ατμοσφαιρικού κινητήρα των 2,5 λίτρων συνδυάζεται με ένα αδιάφορο CVT κιβώτιο, με τις εκπομπές CO2 να βρίσκονται κάτω από τα 100 γρ./χλμ. (στη βασική μόνο έκδοση). Το ξεπέταγμα από τις χαμηλές σ.α.λ. είναι εξαιρετικό, πιο ψηλά καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες, σε κανονικούς ρυθμούς έχει απρόσμενα χαμηλή κατανάλωση, ενώ προσφέρει και μια ισοπεδωτική ποιότητα κύλισης. Αν είχε το multitronic της Audi, τότε δε θα είχε να ζηλέψει τίποτε και από κανέναν.
+ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΥΛΙΣΗΣ/ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
- ΑΙΣΘΗΣΗ ΦΡΕΝΩΝ

MERCEDES C-CLASS
Πρόκειται για μια συρρικνωμένη S-Class, με την εμφάνιση να συμβάλλει καταλυτικά σε αυτήν την παρατήρηση. Εκεί, όμως, που θέτει τον πήχη στην κατηγορία είναι στην εικόνα του εσωτερικού, αφού, πέρα από την ποιότητα και το φινίρισμα, που βρίσκεται στα υψηλά πλαίσια του ανταγωνισμού, η πολυτέλεια και η εξαιρετική προσοχή και στην παραμικρή λεπτομέρεια δημιουργούν μια αίσθηση ανώτερης κατηγορίας. Αν και αρκετά ογκώδης, δεν προσφέρει κάποιο ουσιαστικό χωροταξικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Ο πλουραλισμός του ομοεθνούς ανταγωνισμού σε κινητήρες, κιβώτια και μετάδοση είναι πολύ μεγαλύτερος, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι η πέμπτης γενιάς «C» μόλις τώρα ξεκίνησε, και τα σημαντικότερα έπονται, με σπουδαιότερο μαντάτο τον 1.600άρη ντίζελ. Στο δρόμο, αν και μπορεί να κινηθεί εύκολα σε γρήγορους ρυθμούς, εντούτοις δείχνει να δίνει μεγαλύτερη βάση στον τομέα της ποιότητας κύλισης, με άσο στο μανίκι την αερανάρτηση.
+ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΥΛΙΣΗΣ/ΕΙΚΟΝΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ/ΑΜΕΣΟ ΤΙΜΟΝΙ
- ΓΚΑΜΑ ΚΙΝΗΤΗΡΩΝ/ΜΕΡΙΚΩΣ ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΥΜΕΝΟ ESP

ΜΟΝΤΕΛΟ AUDI A4 1.8T BMW 316 AUTO MERCEDES C 180 AUTO LEXUS IS 300h
ΚΥΒΙΣΜΟΣ κ.εκ. 1.798 1.598 1.595 2.494
ΙΣΧΥΣ ίπποι/σ.α.λ. 120/6.200 136/4.350 156/5.300 223
ΡΟΠΗ χλγμ/σ.α.λ. 23,4/1.500 22,4/1.350 25,5/1.200
80-110 χλμ./ώρα με 3η/4η δλ. 5,3/6,9 4,6/5 4,6/5,9 4,1*
120-140 χλμ./ώρα με 5η/6η δλ. 6/9,2 5,5/6,5 7/9,7 3,9*
120-0 χλμ./ώρα (μ.) 53,1 55,4 54,9 58,9
Μέση κατανάλωση λτ./100 χλμ. 9,9 9,3 9,4 7,3
ΤΙΜΗ ευρώ 29.950 32.122 35.805 38.900