4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Δημήτρης Μιχελακάκης

Το νέο ΔΣ της ΟΜΑΕ, έπειτα και από την τροπολογία του άρθρου 49 του ΚΟΚ αναφορικά με την αδειοδότηση διεξαγωγής αγώνων, καλείται να γράψει μια νέα σελίδα για το μηχανοκίνητο αθλητισμό στη χώρα μας, για την οποία μας μιλά ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Δημήτρης Μιχελακάκης.

ΓΙΑ να προκύψει κάτι νέο, καλύτερο από τα τετριμμένα, πολλές φορές χρειάζεται να γκρεμίσεις κάτι και να το χτίσεις από την αρχή. Αυτή είναι μια φιλοσοφία που αρκετοί ασπάζονται, και εν μέρει δικαιολογημένα. Στο χώρο των ελληνικών αγώνων, μέσα από τις στάχτες των τελευταίων ετών, άνοιξε πριν από περίπου ένα χρόνο ένα νέο κεφάλαιο, με την αναγνώριση από τη ΓΓΑ της Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος. Σήμερα, λίγο μόλις καιρό μετά τις εκλογές που ανέδειξαν νέο Διοικητικό Συμβούλιο, τα μηνύματα είναι ακόμα πιο αισιόδοξα. Το περιβόητο, στο χώρο των αγώνων, άρθρο 49 του ΚΟΚ, σύμφωνα με το οποίο ορίζεται η Αρχή που έχει την ευθύνη αδειοδότησης για τη διεξαγωγή αγώνων, τροποποιήθηκε, με αποτέλεσμα να γίνει πραγματικότητα η επιθυμία των περισσότερων εμπλεκομένων στο χώρο.
Συγκεκριμένα, πλέον για όλους τους εθνικούς αγώνες αυτοκινήτων, οχημάτων καρτ, παλαιών αυτοκινήτων ιστορικού ενδιαφέροντος, άδεια χορηγείται από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ή από τις εξουσιοδοτημένες από αυτόν Αρχές, έπειτα από σύμφωνη γνώμη της αναγνωρισμένης από Γενική Γραμματεία Αθλητισμού Αθλητικής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτων. Για όλους τους διεθνείς αγώνες αυτοκινήτων, οχημάτων καρτ, παλαιών αυτοκινήτων ιστορικού ενδιαφέροντος, που αναγράφονται στο πρόγραμμα αγώνων της FIA, άδεια χορηγείται από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ή από τις εξουσιοδοτημένες από αυτόν Αρχές, έπειτα από σύμφωνη γνώμη του νομικού προσώπου που εκπροσωπεί νόμιμα το άθλημα στη Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (ΔΟΑ) ή της αναγνωρισμένης από Γενική Γραμματεία Αθλητισμού Αθλητικής Ομοσπονδίας για το μηχανοκίνητο αθλητισμό, σύμφωνα με τους κανόνες ασφαλείας που ορίζει η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτων (ΔΟΑ).
Εξέλιξη που σκόρπισε ενθουσιασμό και αισιοδοξία... Λίγες ημέρες μετά την ανάληψη της προεδρίας της ΟΜΑΕ από τον επί σειρά ετών εμπλεκόμενο στο χώρο Δημήτρη Μιχελακάκη, δε χάσαμε την ευκαιρία για μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση μαζί του, στα γραφεία της Ομοσπονδίας. Ο μετρ των αγώνων πίστας (στην κατοχή του έχει τους περισσότερους τίτλους σε αγώνες Ενιαίας μορφής από οποιονδήποτε άλλον στη χώρα μας) μπορεί πλέον να «προεδρεύει», αλλά, όταν τον συναντήσαμε, ήταν ακριβώς όπως τον θυμόμαστε. Απλός, χαμογελαστός, με έντονη αίσθηση του χιούμορ. Ακριβώς όπως όταν συνεργαζόμασταν στη σχολή Ασφαλούς Οδήγησης 4Τ Safetrack, όπου ο ίδιος ήταν ένας από τους καθηγητές.

Από οδηγός αγώνων, πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Ποιο είναι το πρώτο συναίσθημα;
Αναμφίβολα, αυτό της μεγάλης ευθύνης! Όχι μόνο για μένα, αλλά και για ολόκληρο το ΔΣ. Το μέγεθος είναι τεράστιο. Αρκεί να αναλογιστείτε ότι η Ομοσπονδία αποτελείται από 94 σωματεία, εκ των οποίων τα 29 είναι αναγνωρισμένα, ενώ το ίδιο θα συμβεί σύντομα και για τα υπόλοιπα. Από τον τρίτο μήνα του 2013 μέχρι και σήμερα έχουν εκδοθεί 2.650 αθλητικά δελτία! Μέχρι σήμερα έχουμε εκδώσει 1.450 αγωνιστικές άδειες, ενώ κάθε χρόνο διεξάγονται 130 με 150 αγώνες. Το μέγεθος είναι τεράστιο, και αυτήν τη μεγάλη ευθύνη μπορεί να τη σηκώσει μόνο μία ομάδα ανθρώπων. Και θεωρώ ότι το νέο ΔΣ μπορεί να το καταφέρει αυτό, αφού απαρτίζεται από ανθρώπους καταξιωμένους επαγγελματικά σε πολλούς τομείς, στελέχη με μεγάλη εμπειρία, αλλά και νέους ανθρώπους.

Με δεδομένο το γεγονός ότι η διεξαγωγή των εκλογών δεν πραγματοποιήθηκε και υπό τις πλέον ομαλές συνθήκες, ποιο είναι το κλίμα που επικρατεί σήμερα;
Το ΔΣ είναι μοιραίο να λειτουργήσει. Και θα το κάνει συλλογικά! Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Είναι σκόπιμο όχι να ξεχάσουμε το παρελθόν, αλλά να το αφήσουμε στην άκρη. Η ιστορία, άλλωστε, έχει γραφτεί, και το παρελθόν δεν ξεχνιέται. Επιβάλλεται, όμως, από τις περιστάσεις να συνεργαστούμε με όλους όσο το δυνατόν πιο αρμονικά, προς όφελος του σπορ. Και θα το κάνουμε.

Τι «βρήκατε» σήμερα στην ΟΜΑΕ; Πώς κρίνετε την τελευταία διετία;
Επειδή το να κρίνουμε είναι εύκολο, αλλά πρέπει και να αναλογιζόμαστε τι έχει προηγηθεί σε αυτά τα χρόνια, θα σας πω το εξής: η Ομοσπονδία αναγνωρίστηκε το Μάρτιο του 2013. Από τότε και μέχρι σήμερα έχουν επιτευχθεί πολύ σημαντικοί οργανωτικοί και θεσμικοί στόχοι. Έχει γίνει πολλή και σοβαρή δουλειά. Κάποιοι αναφέρουν ότι δεν είναι ικανοποιητικά τα όσα έχουν επιτευχθεί, αλλά αναλογιστείτε τι αντιμετώπισαν εκείνη την περίοδο οι άνθρωποι της ΟΜΑΕ, όταν δεν είχαν καν ασφαλιστήριο συμβόλαιο, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η διοργάνωση αγώνων! Αναλογιστείτε τους παράνομους αγώνες που διοργανώνονταν και, φυσικά, την ευθύνη απέναντι στον αριθμό των αγωνιζομένων. Είναι πολύ δύσκολη δουλειά, που δε φαίνεται και δεν πρόκειται να επικοινωνηθεί, αλλά και πιθανόν ούτε και να αναγνωριστεί ποτέ.

Σε ποιους βασικούς τομείς θα δώσει έμφαση το νέο ΔΣ της ΟΜΑΕ;
Πρέπει να εξασφαλίσουμε τη θωράκιση του σπορ με άμυνες έναντι επιθέσεων που δεχόμαστε από θεσμικούς και εξωθεσμικούς παράγοντες. Πρέπει να διατηρήσουμε σε υψηλό και σοβαρό επίπεδο τη σχέση μας με τη ΓΓΑ, ενώ παράλληλα έχουμε να διαχειριστούμε τα συναρμόδια υπουργεία των αγώνων, που είναι αυτό της Προστασίας του Πολίτη, το Μεταφορών και το Πολιτισμού. Όλα αυτά τα θέματα είναι πολύ λεπτά και σοβαρά για εμάς. Όμως, σημαντικότερες είναι η ασφάλεια και η εικόνα των αγώνων προς τα έξω, κάτι που πρέπει να συνδυαστεί και με ένα κοινωνικό πρόσωπο. Βλέπετε, στις πολιτισμένες χώρες, που το σπορ είναι σε υψηλό επίπεδο, ο δείκτης ατυχημάτων είναι πολύ χαμηλός. Είναι προφανές ότι το σπορ συνδέεται με τα ατυχήματα. Από την εμπειρία μου από τις σχολές ασφαλούς οδήγησης, έχω μία άποψη και ευαισθησία στο συγκεκριμένο θέμα, την οποία θα έχει πλέον και η Ομοσπονδία. Είναι σημαντικό να φέρουμε τον κόσμο στους αγώνες (ή την οργανωμένη προπόνηση και την παιδιά), ώστε να ενταχθεί σε ένα πλαίσιο και να μην έχει λόγο να υπερβάλλει στο δρόμο.

Λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας, είχαμε ένα από τα σημαντικότερα και πιο αισιόδοξα νέα των τελευταίων ετών. Την τροπολογία του άρθρου 49. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό για το χώρο των αγώνων;
Νομίζω πως είναι μια ιστορική στιγμή, μια ιδιαιτέρως σημαντική κατάκτηση, κάτι για το οποίο οι αγωνιζόμενοι, τουλάχιστον, αλλά και τα περισσότερα σωματεία-οργανωτές των αγώνων πάλεψαν για χρόνια. Είναι μια εξέλιξη που δίνει έμφαση στην οντότητα και την υπόσταση στην ΟΜΑΕ και επετεύχθη έπειτα από πολύμηνες προσπάθειες και επαφές των στελεχών μας με τους αρμόδιους φορείς. Το θεσμικό πλαίσιο διεξαγωγής των αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού (αυτοκίνητο, φόρμουλα, καρτ) στην ελληνική επικράτεια αλλάζει ύστερα από πολλά, πολλά χρόνια. Σίγουρα, η εξέλιξη αυτή, δηλαδή η δυνατότητα διεξαγωγής αγώνων αποκλειστικά και μόνο με τη σύμφωνη γνώμη και την άδεια της Ομοσπονδίας, αποτελεί και μια περαιτέρω πολύ σημαντική ευθύνη για όλους μας. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε, διαβιβάζοντας προς κάθε κατεύθυνση, πως οι αγώνες από εδώ και πέρα θα είναι αρτιότεροι οργανωτικά και με υψηλό επίπεδο ασφάλειας, αφού εκ των πραγμάτων θα είμαστε «από πάνω»! Το οφείλουμε στη χώρα μας, στο κοινωνικό σύνολο, στους 2.650 εγγεγραμμένους αθλητές-οδηγούς αγώνων, στα 94 αθλητικά σωματεία μας και στα 1.000 και πλέον στελέχη που στηρίζουν τους ελληνικούς αγώνες.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι οι λέσχες, αλλά και ο αριθμός τους. Τι θα ισχύσει από εδώ και πέρα;
Τα σωματεία θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορεί να υπάρχουν δύο ή τρία σε μια πόλη 50.000 ή 100.000 κατοίκων, χωρίς να το προσδιορίζω γεωγραφικά. Στο μυαλό των παλαιότερων, τι είναι ένα σωματείο; Ένα νομικό πρόσωπο που μπορεί να κάνει αγώνες. Στόχος δεν είναι αυτός. Δεν είναι ο αγώνας. Με βάση τον αθλητικό νόμο και το καταστατικό μας, ο στόχος είναι η καλλιέργεια του σπορ. Οι αγώνες είναι το μέσο για να επιτευχθεί αυτό. Το πρώτο που θα πρέπει να φροντίσουν τα σωματεία είναι τους αγωνιζόμενούς τους. Μέχρι σήμερα, και αυτό είναι πολύ σοβαρό, τους αγωνιζόμενους ποιος τους φρόντιζε; Μόνο ο ΣΟΑΑ κατέβαλλε προσπάθειες, και μάλιστα καταλυτικής σημασίας. Αλλά μπορούσε ο Σύνδεσμος να εξυπηρετήσει ολόκληρη την Ελλάδα; Ασχολούμαστε με ένα σπορ το οποίο είναι επικίνδυνο. Αναλογιστείτε ότι εσείς, αν θέλετε, αν έχετε δίπλωμα οδήγησης, με 150 ευρώ παράβολο και κάποιες ιατρικές εξετάσεις, είστε έτοιμος να τρέξετε στο Ράλλυ Ακρόπολις! Προφανώς αθλήματα όπως η σκοποβολή είναι πιο ακίνδυνα από τους αγώνες αυτοκινήτου. Η επιμόρφωση και η παροχή γνώσης στους αγωνιζόμενους είναι πολύ σοβαρό θέμα για εμάς.

Πώς επιλέγετε, λοιπόν, μια λέσχη που θα βρίσκεται στην Ομοσπονδία;
Από το ποιες είναι ικανές. Ειδικά αυτήν την περίοδο, όπου υπάρχει η άνθηση των παιδιών, με αποτέλεσμα να ξεφυτρώνουν λέσχες και σωματεία σωρηδόν. Για να υπάρχει ένα σωματείο, θα πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις. Από το ΔΣ θα δώσουμε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, μέσα στο οποίο τα σωματεία θα πρέπει να συνταχθούν με τις προϋποθέσεις αυτές. Μόνο τότε θα μπορούν να είναι στην Ομοσπονδία. Προσωπική μου γνώμη, η πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί είναι αυτή των συνδιοργανώσεων. Έναν αγώνα να τον διοργανώνουν δύο σωματεία αντί για ένα. Αυτό, βέβαια, σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσε να είναι εντολή, παρά κατεύθυνση.

Εδώ και χρόνια είστε μέλος του ΣΟΑΑ, και μάλιστα με σημαντική παρουσία. Ο ρόλος του Συνδέσμου ποιος θα είναι στη νέα ΟΜΑΕ;
Σε όλη αυτήν την κοσμογονία που έχει συμβεί τις τελευταίες δεκαετίες στο σπορ, ο ΣΟΑΑ έπαιξε καταλυτικό ρόλο. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν δύο θέματα: τι μπορεί να παρέχει η ΟΜΑΕ στο Σύνδεσμο και τι μπορεί ο Σύνδεσμος να διεκδικήσει από την Ομοσπονδία. Τι ρόλο θέλει να διαδραματίσει στο σπορ. Αυτό θα προκύψει έπειτα από συζήτηση με τους εκπροσώπους του ΣΟΑΑ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να έχει την αντιμετώπιση που είχε στο παρελθόν. Με τα πρόσωπα που απαρτίζουν αυτήν τη στιγμή το ΔΣ, νομίζω πως είναι η καλύτερη ευκαιρία για εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι η ΕΠΑ (Επιτροπή Αγώνων), και η ενδεδειγμένη για τους περισσότερους επιλογή της κ. Ανίτας Πασαλή ως προέδρου της. Πώς πείστηκε η αλυτάρχης του Ράλλυ Ακρόπολις;
Αυτό είναι μεγάλη ιστορία. Αρκεί να σας πω ότι μέλος του ΔΣ ήταν μαζί της σε ένα γραφείο και συζητούσε επί πέντε ώρες. Βλέπετε, για να μπορέσεις να πείσεις ένα στέλεχος αυτού του ειδικού βάρους, πρέπει να ορίσεις ένα πλαίσιο. Επί της ουσίας, τι είναι αυτό που θέλεις; Μια... Ιφιγένεια να τη θυσιάσεις; Να φορτωθεί ο πρόεδρος της ΕΠΑ τη διαχείριση του σπορ, και το ΔΣ να μείνει στο απυρόβλητο; Σε καμία περίπτωση! Με άλλα λόγια, είναι θέμα συνεργασίας. ΟΜΑΕ και ΕΠΑ είναι δύο διαφορετικά χρώματα, τα οποία όμως συνδέονται. Υπάρχουν ενδιάμεσα αποχρώσεις, αλλά η συνισταμένη είναι πάντα η ίδια. Το ΔΣ δεν μπορεί να είναι αποκομμένο από τη διαχείριση του σπορ, ενώ και η ΕΠΑ δεν μπορεί να μην είναι ενήμερη για την πολιτική της Ομοσπονδίας. Είναι θέμα συνεργασίας.

Και όσα αναφέρουν οι «κακές γλώσσες» αναφορικά με τις σχέσεις του κ. Νίκου και της κ. Ανίτας Πασαλή με το σωματείο της Start Line;
Αν κάτι ίσχυε, ο Νίκος Πασαλής δε θα μπορούσε να συμμετέχει στο ΔΣ. Εμείς έχουμε την επιβεβαίωσή του ότι δεν εμπλέκεται επαγγελματικά, με την έννοια που το εννοεί ο φορολογικός κώδικας. Είμαι σίγουρος ότι ο Νίκος Πασαλής προφυλάσσει την Ομοσπονδία. Από την πλευρά της Ανίτας, είναι μια τέτοια προσωπικότητα, που δεν πρόκειται να φέρει σε δύσκολη θέση την Ομοσπονδία για κάτι τέτοιο. Μπορεί κάποιοι γενικότερα να μας μιλήσουν για οικογενειοκρατία, αλλά, με τέτοια σύνθεση ΔΣ, δεν πρόκειται να υπάρξει κάτι ανάλογο. Οι κακόπιστοι και οι κακεντρεχείς θα πουν πολλά, αλλά δε μας νοιάζει!

Και ποια θα είναι η στάση και η πολιτική της Ομοσπονδίας απέναντι στην ΕΠΑ;
Διακριτοί ρόλοι, σε πλαίσιο συνεργασίας. Θα σεβαστούμε την προσωπικότητα των μελών της και θα την καλύψουμε στις επιλογές της. Είμαστε σίγουροι ότι θα εφαρμόσει την πολιτική της Ομοσπονδίας και δε θα μας εκθέσει. Πώς διαχειρίζεσαι το σπορ; Με βάση τους κανονισμούς. Αυτούς που έχεις και πρέπει να εφαρμόζεις. Αν δε σου αρέσουν, την επόμενη χρονιά τους αλλάζεις. Μέχρι τότε, όμως, θα εφαρμόζεις αυτούς! Αξιοκρατικά, με σοβαρότητα, με νομική κάλυψη, διότι πρόσφατα γίναμε μάρτυρες απίστευτων μεθοδεύσεων, οι οποίες αμφισβητούν τα πάντα. Δεν υπάρχει κάτι που να μην αμφισβητούν οι μεθοδεύσεις κάποιων. Κάτι απαράδεκτο. Το σπορ λειτουργεί και με ορισμένες παραδοχές. Παραδεχόμαστε ότι μια διαδικασία πρέπει να τηρηθεί όπως λέει ο κανονισμός. Τηρούμε τον κανονισμό, και πέραν αυτού ουδέν!

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που έχετε να αντιμετωπίσετε είναι και αυτό της προβολής. Τι σκέφτεστε;
Επειδή δεν έχω μάθει να μιλώ πολιτικά και να υπεκφεύγω, θα σας πω το εξής: το πρώτο που πρέπει να δούμε είναι τι προβάλλουμε. Αυτό που προβάλλουμε είναι κάτι που διασκεδάζει ή κάτι που ωφελεί; Διότι δεν προβάλλονται οι αγώνες μόνο με τις όποιες δικές μας κινήσεις, αλλά το σύστημα αυτοδιαφημίζεται, από τους οδηγούς ή άλλους «φίλους» του χώρου, πιθανόν μέσα από τα μη ελέγξιμα κοινωνικά δίκτυα, από τα blog, τα site κτλ. Χρειάζεται εξορθολογισμός της προβολής, αφού όσα γίνονται μάλλον ανεξέλεγκτα σήμερα, μόνο καλό δεν κάνουν. Γεγονός είναι, όμως, ότι το σπορ έχει ό,τι του αξίζει. Πρέπει να κάνουμε το «προϊόν» πιο ελκυστικό, και τότε να είστε σίγουροι πως η λεγόμενη «προβολή» του σπορ θα αναβαθμιστεί συνολικά. Για αυτόν το σκοπό, άλλωστε, προχωρήσαμε στη δημιουργία σχετικής επιτροπής «Στρατηγικής και Προβολής» με μέλη καταξιωμένα στελέχη του ευρύτερου χώρου των αγώνων, των ΜΜΕ και της αγοράς αυτοκινήτου, που σίγουρα θα έχει πολλή δουλειά να κάνει τους επόμενους μήνες. Αναμένουμε τις προτάσεις της.

Αυτήν τη στιγμή, η Ομοσπονδία έχει ένα σεβαστό ποσοστό στο ταμείο της. Στα social media ακούγονται διάφορα από ανθρώπους του χώρου, αναφορικά με τον τρόπο που πρέπει η Ομοσπονδία να τα διαχειριστεί. Ποιες είναι οι σκέψεις σας;
Κανείς δεν έλεγε εδώ και τριάντα χρόνια ότι τα χρήματα των αγωνιζόμενων δεν είχαν καμία ανταποδοτικότητα και ότι γίνεται κακή διαχείρισή τους, πλην του Συνδέσμου των Οδηγών. Όλοι οι άλλοι σφύριζαν αδιάφορα. Και τώρα φτάσαμε στο άλλο άκρο. Τα χρήματα αυτά να επιστρέψουν στους αγώνες. Φυσικά και να επιστρέψουν στους αγώνες. Πώς; Καταρχήν διασφαλίζοντάς τους. Γιατί με την προηγούμενη διαχείριση, επί ΕΛΠΑ, μείναμε χωρίς ασφαλιστήριο. Και ρωτάω εγώ τώρα. Να έχουμε στο ταμείο μας το κόστος ενός ασφαλιστήριου συμβολαίου ενός χρόνου για ασφάλεια; Να έχουμε, λοιπόν, το παράβολο μίας χρονιάς, κάτι που μεταφράζεται σε 200.000 ευρώ στην άκρη. Από εκεί και πέρα, η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Υπάρχει ένα ταμείο κοντά στα 300.000 ευρώ, με όλες τις υποχρεώσεις της ΟΜΑΕ πληρωμένες. Δεν οφείλει πουθενά η Ομοσπονδία. Πώς δημιουργήθηκε όμως αυτό το ταμείο; Πρέπει να ξέρουν οι αγωνιζόμενοι, διότι δημιουργήθηκε με δικά τους χρήματα, και πρέπει να γνωρίζουν. Με εθελοντισμό! Ακόμα και οι υπάλληλοι δούλευαν με μειωμένο ωράριο, εθελοντικά. Έγιναν τεράστιες οικονομίες! Δεν υπάρχει 1 ευρώ στο ταμείο ως έξοδο κίνησης στελέχους της Ομοσπονδίας τους δεκαέξι μήνες που γνωρίζω. Δεν υπάρχει 1 ευρώ κάλυψης κινητών τηλεφώνων, κάτι που φυσικά καταλαβαίνετε τι κοστίζει... Δεν υπάρχει τίποτα. Με αυτόν τον τρόπο και αυτές τις οικονομίες, έχουμε αυτό το ταμείο. Και δεν μπορώ παρά να μην το αναγνωρίσω στους προηγούμενους διοικούντες. Όμως, η Ομοσπονδία δεν μπορεί να λειτουργεί έτσι, διότι οι απαιτήσεις έχουν αυξηθεί και ο όγκος της δουλειάς είναι τεράστιος.
Με άλλα λόγια, πρέπει να ενδυναμωθεί το προσωπικό. Εν ολίγοις, θα λειτουργήσουμε με εξορθολογισμό, φτωχικά σε ορισμένες περιπτώσεις. Σε καμία περίπτωση, όμως, την ύπαρξη της Ομοσπονδίας δε θα τη διακυβεύσουμε με λαϊκισμούς. Θα διαχειριστούμε το ταμείο με σοβαρότητα και σύνεση. Και οι λαϊκισμοί και οι εξυπνάδες -γιατί μη νομίζετε ότι δεν ακούω πράγματα γύρω μου, και ας μην μπαίνω στο facebook- που έχουν ακουστεί από ανθρώπους που μέχρι πρότινος σφύριζαν αδιάφορα ή ακόμα και υπέσκαπταν την Ομοσπονδία, επειδή το προηγούμενο καθεστώς τους βόλευε, είναι μη αξιολογήσιμες από μένα.

Για τους αγώνες, γενικότερα, πώς σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε τα όποια προβλήματα υπάρχουν; Πρωτάθλημα Ταχύτητας δεν έχουμε καν!
Στις Ταχύτητες το πρόβλημα είναι σημαντικό. Όμως, πριν από μερικές εβδομάδες καταφέραμε και «ανοίξαμε» τα Μέγαρα και, παρά τις διαβεβαιώσεις και την προτροπή που είχαμε από τους οδηγούς, είδαμε μόλις οκτώ συμμετοχές, ενώ στη συνάντηση που είχαμε νωρίτερα είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον περισσότεροι από τριάντα! Γιατί έγινε αυτό; Ήταν πριν από δέκα χρόνια, που λέγαμε ότι έχουμε 120 συμμετοχές στην ταχύτητα. Αλλά με 30 Seat Ibiza, 15 Toyota Yaris, 25 Peugeot 106, 10 μονοθέσια και 15 Nissan Micra. «Τέλεια πάνε οι Αγώνες Ταχύτητας», φώναζαν οι υπερφίαλοι. Δεν πήγαιναν τέλεια, διότι δεν υπήρχαν εθνικές κατηγορίες. Εμείς από τότε λέγαμε ότι οι αγώνες ταχύτητας έχουν πρόβλημα. Γιατί μόλις μία εταιρεία άρει το ενδιαφέρον της (όπως και έγινε), τότε έχουμε πρόβλημα πολύ σοβαρό. Αυτήν τη στιγμή η λύση, με αυτήν την κρίση, χωρίς αυτοκίνητα Ενιαίου τύπου, για μένα είναι πάρα πολύ δύσκολη. Φυσικά, θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε κάποιες από τις εταιρείες, και είναι μέσα στα σχέδιά μας. Βέβαια, για να πάμε σε μια εταιρεία, πρέπει να της εγγυηθούμε ότι οι αγώνες θα γίνουν. Μπορούμε να τους το υποσχεθούμε; Είναι, λοιπόν, πολυπαραγοντικό το πρόβλημα, αλλά είναι σίγουρο ότι η ΟΜΑΕ δεν μπορεί να διοργανώσει αγώνες χωρίς οδηγούς. Έγινε τεράστια προσπάθεια για την αδειοδότηση της πίστας των Μεγάρων, χωρίς αποτέλεσμα. Και μάλιστα ένα γεγονός που είχε και κοινωνική χροιά, αφού αξίζει να σημειώσετε ότι, όσο ήταν κλειστά τα Μέγαρα, αυξήθηκαν τα ατυχήματα στο δρόμο της Επιδαύρου...

Αναφορικά με τις Αναβάσεις;
Ο θεσμός των Αναβάσεων έχει μια δυναμική, και είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος, ειδικά από την ανταπόκριση των οδηγών. Από εκεί και πέρα, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό τηρώντας τους κανονισμούς. Αναφορικά με όσα συμβαίνουν με τα καύσιμα, πήγαμε στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο για τον έλεγχο. Πού αλλού καλύτερα; Είμαστε ανοιχτοί, ας έρθουν να μας κάνουν μια πρόταση!

Οι αγώνες ράλλυ θεωρείτε ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο;
Τα ράλλυ είναι ακριβές διοργανώσεις, κάτι που αποτελεί μεγάλη παγίδα. Διότι, όσο μειώνονται οι συμμετοχές, τόσο μειώνονται τα έσοδα, και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, αφού πρέπει να διοργανώνονται με υψηλά στάνταρντ ασφάλειας. Προσπαθούμε να συμβιβάσουμε το ασυμβίβαστο. Ο Μερκούρης ήταν χαρακτηριστικό παράδειγμα, όντας μάλιστα σπριντ. Με 80 συμμετοχές, και πάλι ζημιώθηκαν οι οργανωτές, έστω οριακά. Και μιλάμε για αγώνα σπριντ, με μόλις ένα συνεργείο κριτών. Είναι σοβαρό πρόβλημα, και δεν μπορώ να φανταστώ τι έγινε στο Στερεάς Ελλάδας. Με 40 συμμετοχές πώς μπορούν οι οργανωτές να αντιμετωπίσουν τέτοια θέματα;

Αναφερθήκατε πριν στις παιδιές, οι οποίες έχετε δείξει να σας απασχολούν.
Καταρχήν ο όρος «παιδιά» για μένα είναι άστοχος. Παιδιά με 250 χλμ. ταχύτητα εξόδου δε νοείται. Ο κανονισμός, βέβαια, είναι αυτός που ισχύει σήμερα και εφαρμόζεται! Η προσωπική μου θέση είναι ότι παιδιά, ως ορισμός, με τέτοιο ειδικό βάρος κινδύνου δε νοείται. Απαιτείται άλλος ορισμός και, όταν γίνει αυτό, θα πρέπει να βρεθεί και ο τρόπος διεξαγωγής. Καταρχήν, έχει απαξιωθεί το Πρωτάθλημα Ντράγκστερ. Θέλει όλο επανεξέταση. Δεν αφήνουμε κανέναν παράγοντα εκτός. Όλα θέλουν αναδιοργάνωση. Σε αυτήν τη φάση μπορεί να ενοχλήσουμε αρκετούς, αλλά νομίζω πως θα συνταχθούν με το πλαίσιο.

Και αναφορικά με το Ράλλυ Ακρόπολις, ποια είναι η θέση της Ομοσπονδίας;
Μόνο προσωπική γνώμη μπορώ να σας αναφέρω αυτήν τη στιγμή, διότι αποτελεί θέμα δύο ή τριών συνεδριάσεων του ΔΣ. Θεωρώ ότι η ΕΛΠΑ, όπως έκαψε και άλλα χαρτιά της, θα κάψει και αυτό. Για να μην πω και προδικάσω ότι το έχει ήδη κάψει. Διότι δεν είναι ξεκάθαρο το πλαίσιο. Επειδή δεν μπορεί να το εξυπηρετήσει οικονομικά, όπως δεν μπόρεσε και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Η ΕΛΠΑ λέει «θα πάω στον τάφο μαζί με όλα τα χαρτιά που έχω στα χέρια μου. Θα φύγω και θα τα πάρω μαζί μου». Να τα πάρουν μαζί τους! Δεν έχω κανένα πρόβλημα, ως λέσχη. Ως σωματείο. Η Ομοσπονδία, όμως, οφείλει να λειτουργήσει διαφορετικά, και έχει ενημερώσει τόσο τη FIA όσο και τη ΓΓΑ για το τι συμβαίνει. Είναι ενήμερος ο υπουργός Αθλητισμού. Είναι ενήμερος και ο πρωθυπουργός! Και όλο αυτό, διότι η ΕΛΠΑ υποστηρίζεται, ακόμα και σήμερα που μιλάμε, σκανδαλωδώς από πολιτικούς. Το θέμα είναι ξεκάθαρα πολιτικό, και όχι αθλητικό. Κανονικά το Ακρόπολις θα έπρεπε να είναι αθλητικό και τουριστικό γεγονός, που θα έπρεπε να περνά και από το Υπουργείο Τουρισμού. Και αυτό θα κρίνει ποιο θα είναι το όφελος για τη χώρα, διότι μόνο του δεν μπορεί να αντεπεξέλθει οικονομικά. Αν το Υπουργείο Τουρισμού επιθυμεί να το εντάξει στα προγράμματά του, να γίνει με προϋπολογισμό και απολογισμό. Αυτό κρίνω ότι πρέπει να γίνει, και το στηρίζω. Τώρα έχουμε μπλέξει. Η FIA που της οφείλονται χρήματα, η ΕΛΠΑ στη μέση, η ΓΓΑ που δεν μπορούσε να τα δώσει για να τα πάρει εν συνεχεία ο Promoter... Ένας κυκεώνας. Τραβήξτε γραμμή, κύριοι! Ξεκαθαρίστε τις θέσεις σας!