Αγώνες Διεθνείς αγώνες

Dakar - 7η ημέρα: Διευρύνει τη διαφορά ο Peterhansel - ταχύτερος ο Al Rajhi (+videos)

Ο Stephane Peterhansel αύξησε το προβάδισμά του από τον Nasser Al Attiyah, ενώ ο Yazeed Al Rajhi σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο και η ατυχία του Sebastien Loeb, συνεχίζεται.

Μετά από την πολυπόθητη και αναγκαία για τους αγωνιζόμενους, χθεσινή ημέρα ξεκούρασης στην Ha 'il, το 43ο Dakar πέρασε σήμερα, Κυριακή 10 Ιανουαρίου, στην δεύτερή του εβδομάδα, με την 7η ειδική διαδρομή,  Ha' il-Sakaka να έχει μήκος 453 αγωνιστικών χιλιομέτρων. Το έργο των πληρωμάτων ήταν ακόμη πιο δύσκολη, αφού αυτή ήταν η πρώτη από τις δύο ημέρες, στις οποίες έπρεπε να αγωνιστούν χωρίς εξωτερική βοήθεια, εφόσον την είχαν ανάγκη. 

Al Rajhi-von Zizewitz

Οι Yazeed Al Arajhi-Dirk von Zizewitz (Toyota Hilux), πέτυχαν για πρώτη φορά τον ταχύτερο χρόνο στον αγώνα που διεξάγεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του οδηγού. Παρόλα αυτά, το πλήρωμα της Overdrive βρίσκεται 5 ώρες μακριά από την κορυφή, στην 15η θέση, λόγω σωρείας προβλημάτων κατά την πρώτη εβδομάδα του αγώνα.

Stephane Peterhansel

Δεύτεροι στην ειδική διαδρομή και ενώ είχαν ρυθμό να την κερδίσουν, βρέθηκαν οι Stephane Peterhansel-Edouard Boulanger (Mini JCW Buggy). Οι Γάλλοι έχασαν χρόνο προς το τέλος λόγω ενός σπασμένου ψαλιδιού, απέχοντας εντέλει μόλις μόλις 48'' από τον ταχύτερο χρόνο της ημέρας. Ακόμη και έτσι, μπορούν να θεωρηθούν κερδισμένοι σήμερα, αφού όχι μόνο παρέμειναν στην κορυφή της κατάταξης, αλλά διεύρυναν και τη διαφορά από τους κοντινότερους διώκτες τους, στα 7'53''.

Al Attiyah-Baumel

Ο λόγος φυσικά για τους Nasser Al Attiyah-Matthieu Baumel (Toyota Hilux), που παρέμειναν στη 2η θέση, όντες κατά 2 λεπτά πιο αργοί από τους μεγάλους τους αντιπάλους. Φυσικά για διαδρομή τέτοιου μήκους, αυτή η διαφορά δε θεωρείται μεγάλη, ενώ οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως οι νικητές του 2019 είχαν και κλατάρισμα. Ωστόσο, αν και το μήκος του αγώνα είναι μεγάλο, το επίπεδο του συναγωνισμού είναι τέτοιο, που ακόμη και λίγα λεπτά, μπορούν όπως φαίνεται να κάνουν τη διαφορά.

Carlos Sainz-Lucas Cruz

Στην τρίτη θέση, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως επίσης είχαν κλατάρισμα, παραμένουν οι Carlos Sainz-Lucas Cruz (Mini JCW Buggy). Οι περσινοί νικητές πέτυχαν τον τρίτο χρόνο σήμερα, με διαφορά 1'15'' από τους Al Rajhi-Von Zizewitz, ενώ βρέθηκαν ανάμεσα στους Peterhansel-Boulanger και Al Attiyah-Baumel. Με βάση το ρυθμό των πληρωμάτων μέχρι τώρα, οι Ισπανοί δύσκολα θα "προφτάσουν" τα πληρώματα που μάχονται για τη νίκη, αφού βρίσκονται 41'06'' μακριά από την κορυφή, εκτός φυσικά και αν υπάρξουν απρόοπτα, που ειδικά στο Dakar, δεν πρέπει να αποκλείονται.

Jakub Przygonski-Timo Gottschalk

Τέταρτοι,  με διαφορά σχεδόν 1,5 ώρας από την κορυφή, παραμένουν οι Jakub Przygonski-Timo Gottschalk (Toyota Hilux), με ακόμη ένα αυτοκίνητο της Overdrive. Στην πέμπτη θέση, βρίσκονται οι Nani Roma-Alexandre Winocq (BRX Hunter, φωτ. κάτω), ενώ στην εξάδα ανέβηκαν οι Vladimir Vasilyev-Dmitro Tsyro (Mini JCW Rally).

Nani Roma-Alexandre Winocq

Η ατυχία χτύπησε ξανά τους Sebastien Loeb-Daniel Elena (BRX Hunter), που μετά από την προηγούμενη ειδική διαδρομή, κατά την οποία σταμάτησαν για πολλές ώρες ώστε να αλλάξουν ένα σπασμένο ψαλίδι, σήμερα ακινητοποιήθηκαν ξανά, λόγω σπασμένου ρουλεμάν τροχού. 

Δείτε τους Γάλλους να δουλεύουν στο αυτοκίνητο

Nacho Cornejo (Bikes)

Στις μοτοσικλέτες, η μάχη είναι πιο συγκλονιστική από ποτέ. Ο περσινός νικητής Ricky Brabec (Honda) σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο, όμως η κατάταξη της γενικής κλέβει τις εντυπώσεις. Εκεί, είχαμε για ακόμη μια φορά αλλαγή στην κορυφή, όπου πέρασε ο Nacho Cornejo (Honda), έχοντας διαφορά μόλις 1'' (σ.σ. σωστά διαβάσατε) από τον Toby Price (KTM), μετά από σχεδόν 29 ώρες αγώνα. Τρίτος βρίσκεται ο Sam Sunderland (KTM), ακολουθούμενος από τους Xavier De Soutrait (Husqvarna), Kevin Benavides (Honda) και Joan Barreda (Honda), με τον Ισπανό να απέχει 10'18'' από την κορυφή. Σημειωτέον πως όλοι οι προαναφερθέντες, πλην του Sunderland, έχουν βρεθεί επικεφαλής της κατάταξης.

Στα Quads, είχαμε σημαντικές αλλαγές στην κορυφή. Ο μέχρι το πρωί επικεφαλής Nicolas Cavigliasso (Yamaha YFM700R) εγκατέλειψε από συμπλέκτη, οπότε ο Αργεντινός Manuel Andujar (Yamaha 700), που σημείωσε και τον ταχύτερο χρόνο, πέρασε στην πρώτη θέση. Δεύτερος, με διαφορά 20'55'' ανέβηκε ο Γάλλος Alexandre Giroud (Yamaha YFZ 700) ενώ τρίτος, ακριβώς 5 λεπτά πιο πίσω, βρίσκεται ο Χιλιανός Giovanni Enrico (Yamaha Raptor 700).

Kamaz Trucks

Στα φορτηγά, η  κατάταξη στην κορυφή παρέμεινε αμετάβλητη. Οι  Sotnikov-Akhmadeev-Akhmetzianov πέτυχαν τον ταχύτερο χρόνο και διεύρυναν το προβάδισμά έναντι των Shibalov-Nikitin-Tatarinov στα 45'56'', ενώ στην τρίτη θέση παραμένουν οι Mardeev-Svistunov-Galiautdinov, όλοι τους με Kamaz 43509.

Στα ελαφρά οχήματα, όπου ταχύτεροι σήμερα ήταν οι Saleh Alsaif-Oriol Montijano (Can-Am X3 T3Pro), επικεφαλής στην κατάταξη της κατηγορίας, όσο και την επιμέρους των SSV, παραμένουν οι Πολωνοί Aron Domzala- Aron Domzala-Maciej Marton (Can-Am XRS). Οι Mattias Ekstrom-Emil Bergkvist (Yamaha YXZ1000R), εγκατέλειψαν με πρόβλημα στον κινητήρα και θα γίνει προσπάθεια, να επανεκκινήσουν μέσω της διαδικασίας "Dakar Experience", ώστε να τερματίσουν τον αγώνα.

Αύριο, Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, το πρόγραμμα του Dakar συνεχίζεται με την 8η ειδική διαδρομή Sakaka > Neom, μήκους 375 αγωνιστικών χιλιομέτρων, που αποτελεί το δεύτερο μέρος της "Marathon Stage" κατά την οποία τα πληρώματα δεν μπορούν να δεχθούν εξωτερική βοήθεια εφόσον χρειαστεί.

Ζωντανή ενημέρωση και χρόνους, μπορείτε να παρακολουθείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του αγώνα.

Κάθε βράδυ, υπάρχει ανασκόπηση από το Eurosport.

Photos: Red Bull Content Pool, Bahrain Raid Xtreme, ASO-Dakar

Δείτε highlights από την πρώτη εβδομάδα του Dakar 2021

 

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου