Αγώνες Διεθνείς αγώνες

ERC - Ράλλυ Fafe Montelongo: Προηγείται ο Lukyanuk μετά την πρώτη ημέρα (+videos)

Οι εναλλασσόμενες καιρικές συνθήκες και τα απρόοπτα, ειδικά προς το τέλος, χαρακτήρισαν την πρώτη ημέρα του Ράλλυ Fafe Montelongo, μετά την οποία ο Alexey Lukyanuk έχει αποκτήσει σημαντικό προβάδισμα.

Οι μετεωρολογικές προβλέψεις για άστατο καιρό δικαιώθηκαν, οπότε η παρθενική παρουσία του Ράλλυ Fafe Montelongo στο πρόγραμμα του ERC, συνιστά μια απαιτητική πρόκληση για πληρώματα και ομάδες. Ήδη, η δυσκολία του αγώνα φάνηκε από το χθεσινό shakedown, όταν οι Oliver Solberg-Aaron Johnston είχαν έξοδο που προκάλεσε αρκετή ζημιά στο Volkswagen Polo R5, θέτοντας εν αμφιβόλω ακόμη και τη συμμετοχή τους στον αγώνα, η οποία τελικά κατέστη εφικτή χάρη στην επιτυχημένη προσπάθεια των μηχανικών του νεαρού οδηγού.

Στον αγωνιστικό τομέα, η σημερινή πρώτη ημέρα του Ράλλυ Fafe Montelongo, που αποτελεί τον 3ο γύρο του ERC, περιλάμβανε 3 ειδικές διαδρομές οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από 3 φορές, έχοντας μήκος 95,79 αγωνιστικών χιλιομέτρων. Οι ευμετάβλητες καιρικές συνθήκες κατέστησαν αδύνατη την απόλυτα σωστή επιλογή ελαστικών, ενώ η πρόσφυση στο οδόστρωμα ήταν μεταβαλλόμενη. Ενδεικτικά, αναφέρουμε πως ακόμη και στην ίδια διαδρομή υπήρχαν στεγνά ή βρεγμένα σημεία, δυσκολεύοντας τους οδηγούς, με τη βροχή να εμφανίζεται σε τακτά διαστήματα.

Alexey Lukyanuk

Από όλο αυτό, κερδισμένοι μετά την πρώτη ημέρα βγήκαν οι Alexey Lukyanuk-Dmitry Eremeev με τη Citroen C3 R5 της γαλλικής Sainteloc. Ο Ρώσος που στο περιθώριο του αγώνα δήλωσε ότι έχει ξεμείνει από διαθέσιμο προϋπολογισμό, οπότε η συνέχεια της εμπλοκής του στο πρωτάθλημα δεν έχει εξασφαλιστεί, δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης. Πήρε από την αρχή το προβάδισμα και δεν το έχασε σε κανένα σημείο της ημέρας, σημειώνοντας 6 φορές τον ταχύτερο χρόνο. Έτσι, έφτασε στη βραδινή ανασυγκρότηση με διαφορά 38,3'' από τον κοντινότερο διώκτη του, Ivan Ares.

Ivan Ares

O Ισπανός οδηγός, που ουσιαστικά συμμετέχει για πρώτη φορά σε αγώνα εκτός της χώρας του με Hyundai i20 R5, αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη της ημέρας. Ο 35χρονος Ares, που έχει ως συνοδηγό τον David Vasquez, σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο σε μία ειδική διαδρομή και ολοκλήρωσε την ημέρα στη δεύτερη θέση, ξεπερνώντας σαφώς πιο έμπειρους, σε διεθνείς αγώνες, αντιπάλους.

Yoann Bonato

Μόλις 0,4'' πιο πίσω, βρίσκονται οι Yoann Bonato-Benjamin Boulloud (Citroen C3 R5), που εξισορρόπησαν ανάμεσα στην εύρεση γρήγορου ρυθμού, χωρίς να προβούν σε περιττά ρίσκα. Σε αυτό, έπαιξε ρόλο και η σειρά εκκίνησής τους, αφού οι Γάλλοι ξεκινούσαν πιο πίσω επειδή δεν βαθμολογούνται στο πλαίσιο του ERC και σε αρκετές περιπτώσεις, συναντούσαν χώματα στις ειδικές διαδρομές από τις "μπούκες" προπορευόμενων αυτοκινήτων.

Solberg

Στη μάχη της τριάδας, βρίσκονταν μέχρι την προτελευταία ειδική διαδρομή της ημέρας δύο ακόμη πληρώματα, οι Oliver Solberg-Aaron Johnston (Volkswagen Polo R5) και Craig Breen-Paul Nagle (Hyundai i20 R5). Ο 19χρονος Σουηδός, έδειξε να μην επηρεάζεται από τη χθεσινή του έξοδο και μετά το πρώτο loop, βρισκόταν στη 2η θέση, σε απόσταση βολής από την κορυφή (3,2''). Στο δεύτερο loop προτίμησε βρόχινα ελαστικά, επιλογή που αποδείχθηκε λανθασμένη, με αποτέλεσμα να πέσει στην 4η θέση.

Η προσπάθεια των μηχανικών του Oliver Solberg, οι οποίοι επισκεύασαν το Volkswagen Polo R5 σε 13 ώρες

Μια ειδική διαδρομή πριν από το τέλος της ημέρας, ο Solberg αντιμετώπισε πρόβλημα με τον κινητήρα του Polo R5, όταν κάτι μπλόκαρε την εξάτμιση και στη συνέχεια, το λάδι του κινητήρα εξαντλήθηκε. Το πρόβλημα αυτό, του στοίχισε συνολικά 16 λεπτά και τον έριξε πολύ πίσω στην κατάταξη, με τον νεαρό να σχολιάζει στον τερματισμό της τελευταίας ειδικής διαδρομής, πως αυτό δεν ήταν το Σαββατοκύριακό του.

Craig Breen

Η ατυχία χτύπησε επίσης τους Craig Breen-Paul Nagle, με το Hyundai i20 R5 και τα ελαστικά της ινδικής MRF. O εργοστασιακός οδηγός της Hyundai βρέθηκε αρχικά στην τρίτη θέση, ενώ στην 4η ειδική διαδρομή σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο, που ήταν  ο παρθενικός για τα ελαστικά MRF σε άσφαλτο. Ωστόσο, το τρίτο loop αποδείχθηκε καταστροφικό, αρχικά λόγω ενός τετ-α-κε που κόστισε περίπου 15'' και με αποκορύφωμα, όταν έχασε τον πίσω αριστερό τροχό του αυτοκινήτου του. Όπως ανέφερε ο Ιρλανδός, έπεσε σε λάδια που είχαν χυθεί από αυτοκίνητο που συμμετείχε στον αγώνα του εθνικού πρωταθλήματος κοντά στο τέλος της ειδικής διαδρομής, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να κάνει τίποτα για να αποφύγει την πρόσκρουση που επέφερε την εγκατάλειψη από σπασμένη ανάρτηση, στην απλή διαδρομή αμέσως μετά. 

Gregoire Munster

Μετά από όλα όσα αναφέραμε, η μάχη για την 4η θέση έγινε και μάχη για την κορυφή στην κατηγορία ERC 1 Junior, για οδηγούς ηλικίας έως 28 ετών με αυτοκίνητα προδιαγραφών R5. Σε αυτήν, ολοκλήρωσαν την ημέρα οι Gregoire Munster-Louis Louka (Hyundai i20 R5), έχοντας διαφορά μόλις 2,6'' από τους Efren Llarena-Sara Fernandez (Citroen C3 R5). Όμως, μετά το τέλος της τελευταίας ειδικής διαδρομής, ο Ισπανός εγκατέλειψε με πρόβλημα στην εξάτμιση. Έτσι, την πρώτη εξάδα συμπληρώνουν οι Ούγγροι Norbert Herczig-Ramon Ferencz (Volkswagen Polo R5) και οι Πολωνοί Miko Marczyk-Simon Gospodarczyk (Skoda Fabia Rally2 evo), που είναι δεύτεροι στο ERCC 1 Junior. Σημειώστε, πως εκτός αγώνα τέθηκαν οι Emil Lindholm-Mikael Korhonen (Skoda Fabia Rally2 evo), που χρησιμοποιούν επίσης ελαστικά MRF, όταν χτύπησαν σε πέτρινο τοίχο επειδή τα φρένα του αυτοκινήτου τους παρουσίασαν πρόβλημα.

Josep Bassas

Όσον αφορά στις επιμέρους κατηγορίες, στο ERC 2 προηγούνται οι Ούγγροι Tibor Erdi Jr.-Zoltan Czoko (Mitsubishi Lancer EVO X) και στα ERC 3 και ERC 3 Junior, οι Ισπανοί Josep Bassas-Axel Coronado (Peugeot 208 Rally4).

Το Ράλλυ Fafe Montelongo ολοκληρώνεται αύριο, Κυριακή 4 Οκτωβρίου, με ακόμη 9 ειδικές διαδρομές (3 που διεξάγονται από 3 φορές) μήκους 85,65 αγωνιστικών χιλιομέτρων. Οι μετεωρολογικές προβλέψεις αναφέρουν καταιγίδες κατά τη διάρκεια της νύχτας, οπότε οι συνθήκες αύριο αναμένονται εξίσου, αν όχι περισσότερο, δύσκολες.

Κατά τη διάρκεια της αυριανής ημέρας θα μεταδοθούν ζωντανά μέσω του Facebook και Youtube του FIA ERC, οι Ε.Δ. 11 (12:00) και 18 (19:25). Η χρονική διαφορά μεταξύ Πορτογαλίας και Ελλάδας είναι 2 ώρες και οι μεταδόσεις που αναφέρονται, αφορούν σε ώρα Ελλάδος.

Νέα, ωράριο, συμμετοχές και live-timing κατά τη διάρκεια του αγώνα, υπάρχουν στην επίσημη ιστοσελίδα του FIA ERC

Onboard με τους επικεφαλής του αγώνα, Alexey Lukyanuk-Dmitry Eremeev

 

Πιστεύετε ότι η ΕΕ πρέπει να θεσπίσει ακόμα πιο αυστηρές προδιαγραφές στο μέσο όρο εκπομπών CO2 του στόλου των αυτοκινητοβιομηχανιών;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου