Αγώνες Διεθνείς αγώνες

ERC - Ράλλυ Liepaja: Η συνέχεια στη Λετονία

Μετά τη δυναμική έναρξη πριν από λίγες εβδομάδες στη Ρώμη, το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλλυ φοράει χωμάτινο setup και ετοιμάζεται για το Ράλλυ Liepaja Λετονίας στις 14-16 Αυγούστου.

Με την επανεκκίνηση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ (WRC) να αναμένεται στις 4-6 Σεπτεμβρίου από την Εσθονία , η προσοχή των φίλων του σπορ έχει στραφεί στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλλυ (ERC). Έπειτα από την πρεμιέρα με το ασφάλτινο Ράλλυ di Roma Capitale, ο 2ος γύρος της χρονιάς, το χωμάτινο Ράλλυ Liepaja Λετονίας, θα διεξαχθεί στις 14-16 Αυγούστου. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος αγώνας θα έχει και ελληνικό ενδιαφέρον, αφού στη λίστα συμμετεχόντων φιγουράρουν για πρώτη φορά φέτος στο πρωτάθλημα, οι Κύπριοι Σίμος Γαλαταριώτης-Αντώνης Ιωάννου, με Volkswagen Polo R5.

Ο χωμάτινος αγώνας με τις γρήγορες ειδικές διαδρομές, που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια στο ημερολόγιο του ERC, διεκδίκησε με αξιώσεις έως και την είσοδό του στο φετινό WRC, γεγονός που καταδεικνύει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται από τους Λετονούς. Τελικά, το Ράλλυ Liepaja θα προσμετρήσει μόνο στο ERC, ωστόσο αυτό μόνο αρνητικό δεν είναι, αφού άλλωστε το Eurosport φροντίζει για την εξαιρετική προβολή του θεσμού.

Oliver Solberg-Aaron Johnston

Ο αγώνας

Επίκεντρο του Ράλλυ Liepaja Λετονίας θα είναι για ακόμη μια χρονιά η πόλη Liepaja, στην περιοχή του Talsi, ενώ λόγω των έκτακτων περιστάσεων, ο αγώνας θα διεξαχθεί με βάση ένα εκτενές υγειονομικό πρωτόκολλο. Σε αυτό το πλαίσιο, δε θα υπάρξουν πανηγυρική εκκίνηση, τελετή απονομής ή υπογραφή αυτογράφων, όπως συνέβαινε τις προηγούμενες χρονιές, ενώ τα εισιτήρια που προπωλήθηκαν ήταν σαφώς λιγότερα. Ακόμη, οι αρχικά προγραμματισμένες υπερειδικές μέσα στις πόλεις των Talsi και Liepaja ακυρώθηκαν, ενώ το σέρβις παρκ στη Liepaja δε θα είναι προσβάσιμο για θεατές.

Nikolay Gryazin

Ο νικητής το 2017 και 2018, Nikolay Gryazin

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο σχεδιασμός του Ράλλυ Liepaja Λετονίας, το οποίο θα έχει ουσιαστικά διάρκεια 1,5 ημερών και περιλαμβάνει 10 ειδικές διαδρομές συνολικού μήκους 177,87 αγωνιστικών χιλιομέτρων. Η αρχή θα γίνει την Παρασκευή 14 Αυγούστου, με τη διεξαγωγή shakedown, qualifying stage και την επιλογή σειράς εκκίνησης. Η πρώτη αγωνιστική ημέρα θα ξεκινήσει το Σάββατο 15 Αυγούστου στις 12:00 και περιλαμβάνει 4 ειδικές διαδρομές μήκους 90,21 αγωνιστικών χιλιομέτρων. Η συνέχεια, θα δοθεί την Κυριακή 16 Αυγούστου με ακόμη 6 ειδικές διαδρομές, μήκους 87,66 αγωνιστικών χιλιομέτρων, προτού τα πληρώματα τερματίσουν την προσπάθειά τους, στη Liepaja.

Lukyanuk

Οι συμμετοχές

Το φετινό Ράλλυ Liepaja Λετονίας θα προσφέρει έναν συνδυασμό ERC με άρωμα... WRC. Ο λόγος είναι πως πέραν των συνδυασμών που αναμένεται να ακολουθήσουν το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλλυ, στη Λετονία ταξιδεύουν και ορισμένοι με αυτοκίνητα προδιαγραφών R5, για "ζέσταμα" ενόψει του Ράλλυ Εσθονίας.

Στην εκκίνηση αναμένεται να βρεθούν 48 πληρώματα, 42 εκ των οποίων θα διεκδικήσουν βαθμούς στο ERC και 20 εξ αυτών, θα το πράξουν με αυτοκίνητα προδιαγραφών R5. Το Νο.1 θα έχουν οι νικητές του Ράλλυ di Roma Capitale, Alexey Lukyanuk-Dmitry Eremeev (Citroen C3 R5), με το αυτοκίνητο που προετοιμάζει η γαλλική Sainteloc. Οι Ρώσοι, αναμένεται να βρουν αντίσταση από τους οδηγούς που έχουν ήδη κερδίσει στον λετονικό αγώνα. Ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγονται οι περσινοί νικητές, Oliver Solberg-Aaron Johnston (Volkswagen Polo R5), οι οποίοι επιστρέφουν στον αγώνα όπου κατέκτησαν την πρώτη τους διεθνή νίκη πέρυσι, γεγονός που κατέστησε τον 18χρονο πια, Solberg, στον νεότερο νικητή του ERC.

Breen

Από την άλλη, στη Λετονία θα συμμετάσχουν και οι Craig Breen-Paul Nagle (Hyundai i20 R5), με τη δυναμική του νικητή το 2015 να μην είναι σαφής, αφού συμμετέχει στο ERC εξελίσσοντας τα ελαστικά της ινδικής MRF.  Ο έτερος νικητής που θα προσπαθήσει για το καλύτερο, συμμετέχοντας για "προθέρμανση" ενόψει Ράλλυ Εσθονίας, είναι ο Nikolay Gryazin, που είχε κερδίσει το 2017 και 2018. Ο 22χρονος Ρώσος, που αναμένεται να είναι εκ των πρωταγωνιστών, θα έχει εκτάκτως ως συνοδηγό στο Hyundai i20 R5 τον Konstantin Alexandrov, καθώς ο μόνιμος συνοδηγός του, Yaroslav Fedorov, είχε πρόβλημα με τη visa του.

Ostberg

Από εκεί και έπειτα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συμμετοχή των Mads Ostberg-Torstein Eriksen (Citroen C3 R5). Ο Νορβηγός οδηγός, που διαθέτει μεγάλη εμπειρία από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ, δε θα διεκδικήσει βαθμούς στον αγώνα, όπου θα αγωνιστεί για "ζέσταμα" ενόψει της επανέναρξης του WRC στην Εσθονία, όμως αναμένεται παραπάνω από απλά... ανταγωνιστικός. Ιδιαίτερης μνείας, χρίζει και η συμμετοχή των Κύπριων, Σίμου Γαλαταριώτη-Αντώνη Ιωάννου, στην πρώτη τους εμφάνιση στο ERC, με το Volkswagen Polo R5. Οι νικητές του Ράλλυ Κύπρου 2018, θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους για πρώτη φορά στις πατημένες χωμάτινες ειδικές διαδρομές της Λετονίας, με στόχο να αποκομίσουν πολύτιμες εμπειρίες.

Galatariotis

Εκτός από τους προαναφερθέντες, τα βλέμματα θα στραφούν και σε δύο φινλανδικά πληρώματα. Ο λόγος για τους Emil Lindholm-Mikael Korhonen (Skoda Fabia R5 evo), που όπως και οι Breen-Nagle, συμμετέχουν για εξέλιξη των ελαστικών MRF, καθώς και τους Eerik Pietarinen-Antti Linnaketo (Skoda Fabia R5). Κυρίως οι τελευταίοι, όπως και οι Solberg-Johnston που επίσης θα χρησιμοποιήσουν τον αγώνα ως πρόβα τζενεράλε ενόψει Εσθονίας, μπορούν κάλλιστα να πρωταγωνιστήσουν.

Το Ράλλυ Liepaja Λετονίας προσμετρά και στους θεσμούς Junior του FIA ERC. Στο πλαίσιο του ERC 1 Junior (για οδηγούς ηλικίας έως 28 ετών με αυτοκίνητα προδιαγραφών R5) και του  ERC 3 Junior (για οδηγούς ηλικίας έως 27 ετών με δικίνητα αυτοκίνητα προδιαγραφών Rally4 ή R2), θα συμμετάσχουν συνολικά 10 και 13 πληρώματα, αντίστοιχα.

Liepaja

Ράλλυ Liepaja Λετονίας - Πρόγραμμα TV

Σάββατο 15 Αυγούστου

00:30-01:00 (Eurosport 1) - Σύνοψη 1ης ημέρας

Κυριακή 16 Αυγούστου

00:30-01:00 (Eurosport 1) - Σύνοψη 2ης ημέρας

Το ERC θα μεταδώσει μέσω της σελίδας Facebook τις ειδικές διαδρομές 1 (Σάββατο 15 Αυγούστου, 12:10), 3 (Σάββατο 15 Αυγούστου, 15:20), 5 (Κυριακή 16 Αυγούστου, 10:00) και 10 (Κυριακή 16 Αυγούστου, 16:15), ενώ θα υπάρχει ζωντανή  μετάδοση και από την ανασυγκρότηση του Σαββάτου 15 Αυγούστου, στις 19:30. Υπενθυμίζουμε, πως η ώρα στη Λετονία είναι ίδια με αυτή στη χώρα μας.

Live timing και ενημέρωση κατά τη διάρκεια του αγώνα, υπάρχει στην επίσημη ιστοσελίδα του FIA ERC

Περισσότερες πληροφορίες για το Ράλλυ Liepaja Λετονίας, όπως αναλυτικό ωράριο ή συμμετοχές, μπορείτε να βρείτε στην ειδική σελίδα του αγώνα, στο site του FIA ERC.

Συνημμένα μπορείτε να βρείτε τον πίνακα συμμετεχόντων.

Συνημμένα Αρχεία

Ποιος πιστεύετε ότι θα είναι ο νικητής του Ράλλυ Τουρκίας;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου