Αγώνες Διεθνείς αγώνες

ERC - Ράλλυ Liepaja Λετονίας: Ο Oliver Solberg δίνει το ρυθμό (+video)

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας του Ράλλυ Liepaja στη Λετονία, ο Oliver Solberg βρίσκεται επικεφαλής ενώ ο κύριος διώκτης του, Nikolay Gryazin, τέθηκε εκτός στην τελευταία ειδική διαδρομή από έξοδο.

To Ράλλυ Liepaja Λετονίας, που αποτελεί τον 2ο γύρο του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλλυ (ERC) και ταυτόχρονα, την πρώτη φετινή αγωνιστική συνάντηση του θεσμού σε χωμάτινη επιφάνεια, ξεκίνησε πρακτικά σήμερα, με τους Oliver Solberg-Aaron Johnston (Volkswagen Polo R5) να τίθενται από την αρχή, επικεφαλής της κατάταξης.

Η σημερινή, πρώτη ημέρα του Ράλλυ Liepaja Λετονίας περιλάμβανε 4 ειδικές διαδρομές συνολικού μήκους 88,17 αγωνιστικών χιλιομέτρων. Παρόλα αυτά, το έργο των πληρωμάτων δεν ήταν εύκολα, αφού το μήκος της μεγαλύτερης (Ε.Δ.4) και μικρότερης (Ε.Δ.2) ειδικής διαδρομής της ημέρας ήταν 25,54  και 17,45 χιλιόμετρα αντίστοιχα. Έτσι, οι οδηγοί θα έπρεπε να κινηθούν γρήγορα στις ταχύτατες ειδικές διαδρομές του αγώνα αποφεύγοντας όμως λάθη που θα μπορούσαν να επιφέρουν σημαντικές ζημιές ή κλαταρίσματα.

Oliver Solberg

Καλύτεροι στην εύρεση αυτής της ισορροπίας σήμερα, αποδείχθηκαν οι Oliver Solberg-Aaron Johnston (Volkswagen Polo R5). Ο 18χρονος οδηγός, είναι σαφές πως νιώθει άνετα στο Ράλλυ Liepaja Λετονίας, όπου πέρυσι έγινε ο νεότερος νικητής σε αγώνα του FIA ERC. Φέτος, συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο, έχοντας ήδη σημειώσει τον ταχύτερο χρόνο σε 2 από τις 4 ειδικές διαδρομές. Ο Solberg, που ήταν ταχύτερος στην εναρκτήρια ειδική διαδρομή του αγώνα παρά ένα σβήσιμο που κόστισε λίγα δευτερόλεπτα, έκανε ουσιαστικά τη διαφορά στην 3η διαδρομή της ημέρας, με έναν εξαιρετικό χρόνο. Έτσι, έφτασε στο τέλος της ημέρας επικεφαλής, παρόλο που έχασε αρκετό χρόνο και στην τελευταία διαδρομή, όταν έκανε τετ-α-κε αφού έπεσε στη σκόνη που είχε παραμείνει στο δρόμο από το προπορευόμενο αυτοκίνητο, στοιχείο που ίσχυσε σε μεγάλο βαθμό σε αυτή τη διαδρομή. Προφανώς, ο νεαρός προηγείται και στην κατάταξη του ERC1 Junior, για οδηγούς ηλικίας έως 28 ετών με αυτοκίνητα προδιαγραφών Rally2 ή αλλιώς, R5.

Nikolay Gryazin

Κύριοι αντίπαλοι των Solberg-Johnston αποδείχθηκαν μέχρι την καταληκτική ειδική διαδρομή της ημέρας, οι Nikolay Gryazin-Konstantin Alexandrov (Hyundai i20 R5). Ο 23χρονος Ρώσος, 2 φορές νικητής του αγώνα (2017, 2018) και ταχύτερος στη χθεσινή Κατατακτήρια Ειδική Διαδρομή, σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο μια φορά σήμερα και έδινε μάχη για την κορυφή με τον Solberg. Όμως, στην τελευταία διαδρομή της ημέρας έκανε λάθος, με αποτέλεσμα να τραυματίσει το εμπρός μέρος του αυτοκινήτου και να εγκαταλείψει.

Mads Ostberg

Με αυτόν τον τρόπο, στη δεύτερη θέση της κατάταξης ανέβηκαν οι Mads Ostberg-Torstein Eriksen (Citroen C3 R5), που απέχουν ακριβώς 10'' από την κορυφή. Το νορβηγικό πλήρωμα συμμετέχει στον αγώνα -όπως και οι Gryazin-Alexandrov- ως ζέσταμα για την επανέναρξη του WRC στην Εσθονία στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ δεν θα βαθμολογηθεί σε επίπεδο ERC. Παρόλα αυτά εντάσσεται κανονικά στη Γενική Κατάταξη, όπου όπως αποδεικνύεται, τα πράγματα μόνο εύκολα δεν είναι. Στο πρώτο loop, ο Ostberg εμφανίστηκε προβληματισμένος από το στήσιμο του αυτοκινήτου, ενώ στο τέλος της ημέρας δήλωσε πως αν και προφανώς θα ήθελε να κερδίσει, δε σκοπεύει να παρεκκλίνει από το αρχικό του σχέδιο, που είναι οι δοκιμές ενόψει Εσθονίας και η εξοικείωση με το αυτοκίνητο, μετά από αρκετούς μήνες απραξίας.

Alexey Lukyanuk

Στην τρίτη θέση, ολοκλήρωσαν την ημέρα οι νικητές του Ράλλυ di Roma Capitale, Alexey Lukyanuk-Dmitry Eremeev (Citroen C3 R5). Ο Ρώσος οδηγός δυσκολεύτηκε στην αρχή λόγω της μέτριας σειράς εκκίνησης, απότοκο της επίσης μέτριας για τα δεδομένα του, επίδοσης στη χθεσινή qualifying stage, όπου σημείωσε τον 9ο χρόνο. Παρόλα αυτά, οδήγησε με ωριμότητα και ανέβασε σταδιακά το ρυθμό του, σημειώνοντας μάλιστα τον ταχύτερο χρόνο στην τελευταία ειδική διαδρομή και ολοκληρώνοντας την ημέρα 16,1'' από την κορυφή.

Eerik Pietarinen

Μεγάλη μάχη γίνεται για την 4η θέση, στην οποία μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας βρίσκονται οι Φινλανδοί Eerik Pietarinen-Antti Linnaketo (Skoda Fabia R5). Το φινλανδικό πλήρωμα έκανε σταθερό αγώνα αποφεύγοντας τις κακοτοπιές και βρίσκεται μεταξύ των πρωταγωνιστών. Μόλις 0,8'' πιο πίσω, βρίσκονται οι Craig Breen-Paul Nagle (Hyundai i20 R5), που υπενθυμίζουμε πως συμμετέχουν στο ERC εξελίσσοντας τα ελαστικά της ινδικής MRF. Ο Ιρλανδός εργοστασιακός οδηγός της Hyundai δεν έμεινε απόλυτα ευχαριστημένος από τον εαυτό του, ευελπιστώντας αύριο να κινηθεί ταχύτερα.  

Emil Lindholm

Την πρώτη εξάδα της γενικής κατάταξης, με χρονική απόσταση 6,4'' από τους συμπατριώτες τους, συμπληρώνουν οι Emil Lindholm-Miika Korhonen (Skoda Fabia Rally2 evo). O Φινλανδός που επίσης χρησιμοποιεί ελαστικά της MRF, σημείωσε έως και δεύτερο χρόνο γενικής φλερτάροντας με το βάθρο, όμως στην τελευταία ειδική της ημέρας έχασε χρόνο λόγω ενός τετ-α-κε. Πέραν της καλής θέσης στη γενική κατάταξη, ο 24χρονος οδηγός βρίσκεται στη δεύτερη θέση της επιμέρους κατάταξης του ERC1 Junior, πίσω από τον Solberg. Την τριάδα στην εν λόγω κατάταξη, συμπληρώνουν οι Gregoire Munster-Louis Louka (Hyundai i20 R5), που βρίσκονται επίσης στην 7η θέση της γενικής.

Simos Galatariotis

Φυσικά, το Ράλλυ Liepaja Λετονίας έχει αυξημένο ελληνικό ενδιαφέρον και λόγω της παρουσίας των Σίμου Γαλαταριώτη-Αντώνη Ιωάννου (Volkswagen Polo R5), οι οποίοι ολοκλήρωσαν την ημέρα στη 17η θέση της γενικής κατάταξης.  Το κυπριακό πλήρωμα κινήθηκε μεθοδικά με στόχο να διευρύνει τις εμπειρίες του από έναν αγώνα με ειδικές διαδρομές, η μορφολογία των οποίων διαφέρει πολύ από εκείνες στην Κύπρου ή την Ελλάδα.

Martins Sesks

Μεγάλη είναι η μάχη στο ERC3 και ERC3 Junior (για οδηγούς ηλικίας έως 27 ετών με αυτοκίνητα προδιαγραφών Rally4 ή R2), καθώς οι τοπικοί Martins Sesks-Renars Francis βρέθηκαν στην κορυφή στην τελευταία διαδρομή της ημέρας, ξεπερνώντας κατά μόλις 0,3'' τους Εσθονούς, νικητές στη Ρώμη, Ken Torn-Kauri Paanas. Πάντως, οι Torn-Paanas ήταν επικεφαλής έως την τελευταία ειδική διαδρομή, όταν και έχασαν χρόνο στη σκόνη προπορευόμενου αυτοκινήτου. Από κοντά ακολουθούν και οι Σουηδοί Dennis Radstrom-Johan Johansson, που απέχουν 12,2'' από την κορυφή της κατηγορίας, όλοι τους με Ford Fiesta Rally4.

Όσον αφορά στις επιμέρους κατηγορίες του FIA ERC, στο ERC2  προηγούνται οι Ούγγροι Tibor Erdi Jr.-Szabolcs Kovacs, εμπρός από τους Dmitry Feofanov-Normunds Kokins και τους τοπικούς Ainars Igavens-Ralfs Igavens, όλοι τους με Mitsubishi Lancer EVO X. Τέλος, στο Abarth Cup με Abarth 124 Rally προηγούνται οι Ιταλοί Andrea Mabellini-Nicola Arena.

Το Ράλλυ Liepaja Λετονίας ολοκληρώνεται αύριο, Κυριακή 16 Αυγούστου, με 6 ειδικές διαδρομές συνολικού μήκους 87,66 αγωνιστικών χιλιομέτρων.

Results Day 1

Ράλλυ Liepaja Λετονίας - Πρόγραμμα TV

Σάββατο 15 Αυγούστου

00:30-01:00 (Eurosport 1) - Σύνοψη 1ης ημέρας

Κυριακή 16 Αυγούστου

00:30-01:00 (Eurosport 1) - Σύνοψη 2ης ημέρας

Το ERC θα μεταδώσει μέσω της σελίδας Facebook τις ειδικές διαδρομές 5 (Κυριακή 16 Αυγούστου, 10:00) και 10 (Κυριακή 16 Αυγούστου, 16:15).

Live timing και ενημέρωση κατά τη διάρκεια του αγώνα, υπάρχει στην επίσημη ιστοσελίδα του FIA ERC

Περισσότερες πληροφορίες για το Ράλλυ Liepaja Λετονίας, όπως αναλυτικό ωράριο ή συμμετοχές, μπορείτε να βρείτε στην ειδική σελίδα του αγώνα, στο site του FIA ERC.

Δείτε πλάνα από τη χθεσινή Qualifying Stage

Ποιος πιστεύετε ότι θα είναι ο νικητής του Ράλλυ Τουρκίας;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου