Αγώνες Διεθνείς αγώνες

ERC - Ράλλυ Ουγγαρίας: Επικεφαλής ο Mikkelsen μετά την πρώτη ημέρα (+video)

Η εμπειρία μίλησε κατά την πρώτη ημέρα του Ράλλυ Ουγγαρίας, με τον Andreas Mikkelsen να προηγείται και τον Craig Breen να ακολουθεί, ενώ ο Alexey Lukyanuk δέχθηκε ποινή 5 λεπτών από λάθος του συνοδηγού του.

Όπως είχαμε γράψει, η εμπειρία θα έπαιζε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της πρώτης ημέρας του Ράλλυ Ουγγαρίας, 4ου γύρου του φετινού Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλλυ. Μετά τη χθεσινή νυχτερινή υπερειδική σήμερα, Σάββατο 7 Νοεμβρίου, εξελίχθηκε το μεγαλύτερο μέρος του αγώνα με 4 επαναλαμβανόμενες ειδικές διαδρομές συνολικού μήκους 121,18 αγωνιστικών χιλιομέτρων.

Η μορφολογία των ειδικών διαδρομών δυσκόλεψε τα πληρώματα, ενώ ειδικά στο πρωινό loop η επιλογή ελαστικών δεν ήταν απλή, αφού ναι μεν ο καιρός ήταν ηλιόλουστος, ωστόσο πολλά σημεία των ειδικών βρίσκονταν υπό σκιά και το οδόστρωμα παρέμενε υγρό. Παράλληλα, εκτεταμένη ήταν η παρουσία χώματος-λάσπης στο δρόμο, οπότε η προσπάθεια αναζήτησης πρόσφυσης, ήταν διαρκής, με τις υπερδιορθώσεις να αποτελούν ρουτίνα για τους οδηγούς. Υπό αυτές τις συνθήκες, αλλά και καθώς οι τελευταίες ειδικές διαδρομές πραγματοποιήθηκαν υπό το φως των προβολέων, εργοστασιακοί οδηγοί όπως οι Andreas Mikkelsen και Craig Breen, αλλά και οι πιο έμπειροι από τους συμμετέχοντες στο ERC, όπως ο Alexey Lukyanuk, ήταν λογικό να αποκτήσουν πλεονέκτημα.

Andreas Mikkelsen

Στο τέλος της ημέρας αυτό επιβεβαιώθηκε με τους χρόνους στις ειδικές διαδρομές. Οι Andreas Mikkelsen-Ola Floene (Skoda Fabia Rally2 evo) ολοκλήρωσαν στην κορυφή, έχοντας τεθεί από το πρωί επικεφαλής και αφού στη συνέχεια σημείωσαν  τον ταχύτερο χρόνο σε 5 ειδικές διαδρομές, στην πρώτη τους εμφάνιση με το αυτοκίνητο της ουγγρικής Topp Cars, αλλά και την πρώτη του Νορβηγού σε ράλλυ, φέτος. Πάντως, η εμπειρία και φυσικά το ταλέντο του Mikkelsen (3 φορές νικητής αγώνα WRC) ήταν εξαρχής φανερά, αφού παρά τις όποιες δυσκολίες, ο 31χρονος έλεγξε τον ταχύτατο ρυθμό του Lukyanuk στην αρχή και στο τέλος της ημέρας, έχει δημιουργήσει διαφορά 23,6'' από τον κοντινότερο διώκτη του.

Craig Breen

Ο λόγος για τον Craig Breen, που με συνοδηγό στο Hyundai i20 R5 με τα ελαστικά της ινδικής MRF τον Paul Nagle, σημείωσε 2 φορές τον ταχύτερο χρόνο και ολοκλήρωσε την ημέρα στη 2η θέση, πραγματοποιώντας μέχρι στιγμής, την καλύτερη φετινή του εμφάνιση στο φετινό ERC. Μάλιστα, ο Ιρλανδός που σημειωτέον χαρακτήρισε επικίνδυνες τις ειδικές του αγώνα, θα μπορούσε να βρίσκεται πιο κοντά στον Mikkelsen, αν δεν είχε χάσει χρόνο σε δύο περιπτώσεις, όταν του έσβησε το αυτοκίνητο και είχε τετ-α-κε, που σύμφωνα με τον ίδιο, κόστισαν περίπου 20''.

Alexey Lukyanuk

Εκτός από τους δύο "WRC Regulars", ταχείς ήταν για ακόμη μια φορά, οι Alexey Lukyanuk-Dmitry Eremeev (Citroen C3 R5). Οι πρωτοπόροι της βαθμολογίας ξεκίνησαν εξαιρετικά, σημειώνοντας τον ταχύτερο χρόνο και ήταν ανταγωνιστικοί, ολοκληρώνοντας το πρώτο loop στη δεύτερη θέση, με διαφορά 5,1'' από την κορυφή. Πριν την εκκίνηση της πρώτης ειδικής διαδρομής του δεύτερου loop, η οποία είχε καθυστέρηση 8 λεπτών, ο Dmitry Eremeev έκανε λάθος, με αποτέλεσμα οι Ρώσοι να χτυπήσουν χρόνο 5 λεπτά νωρίτερα από το προβλεπόμενο, που συνεπάγεται τον ίδιο χρόνο ποινής. Έτσι, ο Lukyanuk έπεσε στη 18η θέση και όπως δήλωσε φανερά εν θερμώ στον τερματισμό της τελευταίας ειδικής, θα αποφασίσει αν θα ξεκινήσει αύριο, αργότερα το βράδυ...

Gregoire Munster

Έτσι, στην 3η θέση βρίσκονται οι Gregoire Munster-Louis Louka (Hyundai i20 R5), με τον 21χρονο οδηγό από το Λουξεμβούργο να προηγείται και στην κατάταξη του ERC 1 Junior, για οδηγούς ηλικίας έως 28 ετών με αυτοκίνητα προδιαγραφών Rally2-R5. Ο Munster, που επικράτησε στην κατηγορία στο Ράλλυ Fafe Montelongo, έχασε χρόνο στο  πρωινό loop όταν επέλεξε βρόχινα ελαστικά, τα οποία δεν απέδωσαν όπως θα ήθελε, ενώ είχε και τετ-α-κε. Παράλληλα, στην προτελευταία ειδική διαδρομή της ημέρας, κινδύνευσε, όπως δήλωσε, με έξοδο μεγάλης έκτασης σε γρήγορο σημείο, που ευτυχώς αποφεύχθηκε.

Norbert Herczig

Στην 4η θέση της κατάταξης, βρίσκεται το πρώτο ουγγρικό πλήρωμα. Ο λόγος για τους Norbert Herczig-Ramon Ferencz (Volkswagen Polo R5), που ανέβασαν το ρυθμό τους σταδιακά και χάρη στην εμπειρία από τις ειδικές διαδρομές, διεκδικούν έναν καλό τερματισμό στον αγώνα της πατρίδας τους.  Στην 5η θέση, βρίσκονται οι Ισπανοί Efren Llarena-Sara Fernandez (Citroen C3 R5), οι οποίοι διαμορφώνουν και το προσωρινό βάθρο του ERC 1 Junior. Στην εξάδα, ολοκλήρωσαν την πρώτη ημέρα οι Γερμανοί Marijan Griebel-Tobias Braun (Citroen C3 R5), οι οποίοι ακολουθούνται από τους Αυστριακούς Nikolaus Mayr Melnhof-Poldi Welsersheimb (Ford Fiesta Rally2 MkII) και τους Ιρλανδούς Callum Devine-James Fulton (Hyundai i20 R5), με τον Devine να θυμίζουμε ότι πέρυσι τερμάτισε στην 3η θέση, στο καλύτερο αποτέλεσμα της καριέρας του.

Oliver Solberg

Τι συνέβη με τον Oliver Solberg; Ο O 19χρονος οδηγός, νικητής στη Λετονία, δεύτερος στη βαθμολογία του ERC και πρωτοπόρος στη εκείνη του ERC 1 Junior, συμμετέχει -πάντα με συνοδηγό τον Aaron Johnston- για πρώτη φορά με Skoda Fabia Rally 2 evo στην άσφαλτο, με αυτοκίνητο μάλιστα της γνωστής μας Eurosol, με την οποία έχουν κατακτήσει το Πρωτάθλημα Ελλάδος οι Σωκράτης Τσολακίδης και Γιάννης Παπαδημητρίου. O Solberg  έκανε, όπως και ο Munster, λανθασμένη επιλογή ελαστικών στο πρώτο loop, όμως βρισκόταν στην 4η θέση γενικής. Το δεύτερο loop αποδείχθηκε καταστροφικό, αφού δύο κλαταρίσματα του στοίχισαν σχεδόν 2 λεπτά και τον έριξαν στην 9η θέση της κατάταξης.

Emil Lindhilm

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν οι Αυστριακοί Simon Wagner-Gerald Winter (Skoda Fabia Rally2 evo), ενώ άτυχοι στάθηκαν οι Emil Lindholm-Mikael Korhonen (Skoda Fabia Rally2 evo, φωτ.). Οι Φινλανδοί εγκατέλειψαν στην τελευταία ειδική διαδρομή της ημέρας μετά από έξοδο, παρόλο που η ζημιά δεν ήταν μεγάλη. Ωστόσο, δε μπορούσαν να επιστρέψουν στο δρόμο, οπότε έμειναν θεατές, ενώ βρίσκονταν στην 4η θέση της γενικής κατάταξης και δεύτεροι στο ERC 1 Junior, πιστοποιώντας και τη βελτίωση των ελαστικών MRF.

Το Ράλλυ Ουγγαρίας ολοκληρώνεται αύριο, με 7 ειδικές διαδρομές μήκους 69,88 αγωνιστικών χιλιομέτρων.

Νέα, ωράριο, συμμετοχές και live-timing κατά τη διάρκεια του αγώνα, θα υπάρχουν στην επίσημη ιστοσελίδα του FIA ERC

Onboard με τους Andreas Mikkelsen-Ola Floene από την πρώτη ειδική διαδρομή της ημέρας

Ψηφίστε το πιο όμορφο sport coupe των τελευταίων 50 ετών. Προσοχή, δεν αναζητούμε το καλύτερο αλλά το πλέον όμορφο από το 1970 μέχρι σήμερα.

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου