top icon
Διεθνείς αγώνες

Extreme E – X Prix Ωκεανού: Νίκη για τους Kristoffersson, Taylor της Rosberg X Racing (+videos)

Στο X Prix Ωκεανού, οι Johan Kristoffersson και Molly Taylor κατέκτησαν τη δεύτερη νίκη τους σε ισάριθμους αγώνες με το Odyssey 21 της Rosberg X Racing.

Η δράση του διημέρου για το X Prix Ωκεανού κορυφώθηκε σήμερα, Κυριακή 30 Μαΐου, με τους Ημιτελικούς και τον Τελικό, στον οποίο υπήρξε κόκκινη σημαία και επανεκκίνηση, με τους Johan Kristoffersson και Molly Taylor να αναδεικνύονται νικητές.

Το X Prix Ωκεανού, πραγματοποιήθηκε στο Lac Rose του Dakar της Σενεγάλης, όπου έχει φιλοξενηθεί αρκετές φορές ο τερματισμός του ομώνυμου θρυλικού αγώνα αντοχής.

Ο αγώνας στη διαδρομή μήκους 12,4 χιλιομέτρων σε αμμώδη επιφάνεια με φόντο στον Ατλαντικό Ωκεανό, αποτέλεσε τον  δεύτερο γύρο του νεοσύστατου Extreme E, πρωταθλήματος με αμιγώς ηλεκτρικά SUV  που διεξάγεται σε απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη οι οποίες πλήττονται από την κλιματική αλλαγή.

Ocean X Prix - Veloce

Ο δρόμος προς τον Τελικό του X Prix Ωκεανού

Μετά από τα χθεσινά Προκριματικά, όπου ταχύτεροι ήταν οι Sebastien Loeb και Cristina Gutierrez της X44 του Lewis Hamilton, το πρόγραμμα της σημερινής ημέρας ξεκίνησε με τους Ημιτελικούς και κορυφώθηκε, με τον Τελικό.

Στον Ημιτελικό 1, αγωνίστηκαν τα τρία πρώτα -βάσει κατάταξης προκριματικών- δίδυμα, δηλαδή οι Sebastien Loeb-Cristina Gutierrez (X44), Johan Kristoffersson-Molly Taylor (RXR) και Mattias Ekstrom-Jutta Kleinschmidt (Cupra ABT).

Νικητές του εν λόγω αγώνα, που είχε μορφή head-to-head, αναδείχθηκαν οι Kristoffersson-Taylor, που μαζί με τους Loeb-Gutierrez προκρίθηκαν, όπως προέβλεπαν οι κανονισμοί, στον Τελικό.

Ocean X Prix - JBXE

Στον Ημιτελικό 2, συμμετείχαν τα δίδυμα που βρέθηκαν στις θέσεις 4-5-6 χθες, δηλαδή οι Kevin Hansen-Mikaela Ahlin Kottulinsky (JBXE), Stephane Sarrazin-Jamie Chadwick (Veloce Racing) και Oliver Benett-Christine Gianpaoli Zonca (Xite Energy).

Το δίδυμο της ομάδας του Jenson Button έφτασε στη νίκη, οπότε πέρασε στον Τελικό, μαζί με εκείνο της Veloce.

Ocean X Prix - Final Restart

Επεισοδιακός Τελικός με επανεκκίνηση στο X Prix Ωκεανού

Σε αντίθεση με την πρεμιέρα του Extreme E στη Σαουδική Αραβία, ο Τελικός περιλάμβανε αγώνα με 4, αντί για 3, αυτοκίνητα.

Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ίδιο, με τους Johan Kristoffersson και Molly Taylor να φτάνουν στη δεύτερη νίκη για τη Rosberg X Racing του Nico Rosberg, σε ισάριθμους αγώνες.

Ocean X Prix - X44

Ωστόσο, ο τρόπος που αυτό επιτεύχθηκε ήταν διαφορετικός, αφού μεταξύ άλλων υπήρξε κόκκινη σημαία και επανεκκίνηση.

Στην εκκίνηση, η Mikaela Ahlin-Kottulinsky της JBXE πετάχτηκε εμπρός, όμως η Molly Taylor χρησιμοποίησε το hyperdrive (επιπλέον ισχύς για λίγα δευτερόλεπτα), περνώντας προσωρινά στην κορυφή.

Στην πρώτη ζώνη φρεναρίσματος η Cristina Gutierrez της X44 -που επίσης είχε χρησιμοποιήσει το hyperdrive- βρέθηκε δίπλα στην Taylor. Τα δύο Odyssey 21 ακούμπησαν, με αποτέλεσμα να σπάσει η ανάρτηση του αυτοκινήτου της ομάδας του Lewis Hamilton.

Ελάχιστες στιγμές μετά, την ίδια τύχη είχε και το Odyssey 21 της JBXE, όταν η Ahlin-Kottulinsky χτύπησε σε ένα εξόγκωμα που υπήρχε στο σημείο της παραλίας. Το αυτοκίνητο της ομάδας του Jenson Button έμεινε ακινητοποιημένο σε σημείο που έκλεινε τη διαδρομή, οπότε εμφανίστηκε η κόκκινη σημαία.

Δείτε τι έγινε στην πρώτη στροφή του Τελικού

Έτσι, στον αγώνα έμειναν τα αυτοκίνητα των Rosberg X Racing και Veloce. Μετά από τις αλλαγές οδηγών, στα Odyssey 21 βρέθηκαν οι Johan Kristoffersson και Jamie Chadwick αντίστοιχα, με τον Σουηδό να επικρατεί με διαφορά 14,676”.

Η δεύτερη θέση των Sarrazin και Chadwick ήταν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα για την Veloce Racing, μετά από την εγκατάλειψη στη Σαουδική Αραβία.

Στο βάθρο, ανεβαίνουν από την τρίτη θέση, οι Kevin Hansen και Mikaela Ahlin Kottulinsky, αφού η εγκατάλειψη της Σουηδής οδηγού, έγινε λίγα μέτρα πιο μετά από την αντίστοιχη της Cristina Gutierrez, με αποτέλεσμα η X44 να καταταχθεί στην 4η θέση.

Θυμίζουμε, πως οι Hansen και Ahlin-Kottulinsky συμμετείχαν στον πρώτο τους αγώνα μαζί, αφού ο νεαρός Σουηδός αντικατέστησε τον επικεφαλής της JBXE, Jenson Button.

Ocean X Prix - Mattias Ekstrom

Οι “χαμένοι” των ημιτελικών του X Prix Ωκεανού

Η 5η και 6η θέση της κατάταξης, ανήκουν στους οδηγούς των ομάδων που συμμετείχαν στους Ημιτελικούς, όμως τέθηκαν εκτός Τελικών.

Οι Mattias Ekstrom και Jutta Kleinschmidt, της ABT Cupra, αγωνίστηκαν στον πρώτο ημιτελικό, αφού μετά από τα χθεσινά Προκριματικά βρίσκονταν στην 3η θέση.

Ο Σουηδός ξεκίνησε εξαιρετικά παίρνοντας το προβάδισμα, όμως ένα πρόβλημα στην επικοινωνία, έκανε τη Γερμανίδα να μην είναι έτοιμη για την αλλαγή οδηγού στο τέλος του πρώτου γύρου.

Αυτό κόστισε σε χρόνο, με τη δυάδα της ΑΒΤ Cupra να μένει εκτός Τελικού για μόλις 0,98”.  Με αυτόν τον τρόπο, οι Ekstrom και Kleinschmidt -που θυμίζουμε ότι αντικατέστησε την Claudia Hurtgen λόγω ασθένειας- κατέλαβαν την  5η θέση στην κατάταξη.

Την εξάδα, διαμόρφωσαν οι Oliver Benett και Christine Gianpaoli Zonca, που τέθηκαν εκτός τελικού από τον δεύτερο ημιτελικό, με το Odyssey 21 της Xite Energy, όμως βάσει χρόνου, βρέθηκαν πίσω από το δίδυμο της ABT Cupra.

Ocean X Prix - Chip Ganassi

Διαμορφώνοντας την κατάταξη του X Prix Ωκεανού

Στις θέσεις 7-8-9, τερμάτισαν οι “άτυχοι” των προκριματικών, που αγωνίστηκαν στο σημερινό Shootout. Νικητές σε αυτή τη διαδικασία αναδείχθηκαν οι Kyle LeDuc και Sara Price, που είχαν δείξει από χθες την ταχύτητά τους με το αυτοκίνητο της Chip Ganassi, προτού χάσουν χρόνο από τεχνικό πρόβλημα που ανάγκασε τον Αμερικανό να κάνει “restart”, χάνοντας 3 λεπτά.

Ocean X Prix - Acciona

Στη δεύτερη θέση του Shootout και 8η της τελικής κατάταξης, βρέθηκαν οι Carlos Sainz/Laia Sanz (Acciona XE), ακολουθούμενοι σε κάθε περίπτωση από τους Timmy Hansen/Catie Munnings (Andretti United), ενώ αμφότερα τα δίδυμα εγκατέλειψαν χθες από μηχανικά προβλήματα.

Δείτε video από το Shootout, με τον Kyle LeDuc να κάνει θεαματικό προσπέρασμα

Ο επόμενος αγώνας του Extreme E θα είναι το X Prix Αρκτικής, που προγραμματίζεται να διεξαχθεί στη Γροιλανδία στις 28-29 Αυγούστου.

Ocean X Prix - Winners

Αποτελέσματα Χ Prix Ωκεανού
 1. J. Kristoffersson/M. Taylor (Rosberg X Racing)
 2. S. Sarrazin/J. Chadwick (Veloce Racing)
 3. K. Hansen/M. Ahlin Kottulinsky (JBXE)
 4. S. Loeb/C. Gutierrez (X44)
 5. M. Ekstrom/J. Kleinschmidt (ABT Cupra)
 6. O. Benett/C. Gianpaoli Zonca (Xite Energy)
 7. K. LeDuc/S. Price (Chip Ganassi Racing)
 8. C. Sainz/L. Sanz (Acciona Sainz XE)
 9. T. Hansen/C. Munnings (Andretti United)
Βαθμολογία (μετά από 2 αγώνες)
 1. Kristoffersson/Taylor (Rosberg X Racing) 71
 2. Loeb/Gutierrez (X44) 57
 3. Ahlin-Kottulinsky (JBXE) 44
 4. Hansen/Munnings (Andretti United) 37
 5. Bennett/Gianpaoli Zonca (Xite Energy) 37
 6. Sainz/Sanz (Acciona Sainz) 36
 7. Ekstrom (ABT Cupra) 35
 8. Sarrazin/Chadwick (Veloce Racing) 31
 9. Price (Chip Ganassi) 31
 10. LeDuc (Chip Ganassi) 30

Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα από τον Τελικό, τον Ημιτελικό 1, τον Ημιτελικό 2 και το Shootout, καθώς και πώς διαμορφώνεται οι βαθμολογίες Οδηγών και Ομάδων.

Photos: Extreme E

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 • X Prix Ωκεανού - RXR
 • Ocean X Prix - Winners
 • Ocean X Prix - Veloce
 • Ocean X Prix - JBXE
 • Ocean X Prix - Final Restart
 • Ocean X Prix - X44
 • Ocean X Prix - Mattias Ekstrom
 • Ocean X Prix - Chip Ganassi
 • Ocean X Prix - Kyle Le Duc
 • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

  ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ