Αγώνες Διεθνείς αγώνες

Garmin Catalyst: Ένα πρωτοποριακό εργαλείο για βελτίωση στην αγωνιστική οδήγηση (+video)

H Garmin, εταιρεία κατασκευής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας όπως συσκευές πλοήγησης που μεταξύ άλλων αφορούν στην αυτοκίνηση και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, παρουσίασε το Catalyst, ένα εργαλείο προπόνησης που βοηθά τον οδηγό να βελτιώνει την απόδοσή του στην πίστα, σε πραγματικό χρόνο.

Το Garmin Catalyst, που παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους του Τύπου ως είθισται πια, διαδικτυακά, χαρακτηρίζεται από τους ανθρώπους της εταιρείας ως “βελτιωτής απόδοσης” και αποτελεί μια τεχνολογική πρόταση που ξεχωρίζει από τα συστήματα που είχαμε γνωρίσει μέχρι τώρα. Συγκεκριμένα, αυτό το εργαλείο που συνδυάζει χρονόμετρο και GPS, αποτελεί μια σύγχρονη και απλοποιημένη μορφή τηλεμετρίας, η οποία μπορεί να μπει μέσα στο αυτοκίνητο. Έχοντας τη δυνατότητα συγκέντρωσης και επεξεργασίας δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, το Garmin Catalyst βοηθά έναν οδηγό να βελτιώσει την οδήγηση και τους χρόνους του, οπότε θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί και ως “ψηφιακός coach”.

Χάρη στις μικρές του διαστάσεις, το Garmin Catalyst, που τοποθετείται στο εσωτερικό του αυτοκινήτου με βεντούζα υψηλής αντοχής ή βιδωτή βάση, έχει τη δυνατότητα ανάλυσης δεδομένων οδήγησης σε πραγματικό χρόνο και προσφέρει στον οδηγό, ηχητικές οδηγίες. Λόγω της ευκολίας χρήσης και της διεξοδικής ανάλυσης που παρέχει, προσφέρεται για χρήση από οδηγούς όλων των επιπέδων, είτε πρόκειται για επαγγελματίες, είτε για καθαρούς ερασιτέχνες.

Garmin Catalyst

True Optimal Lap

Πέραν της επεξεργασίας δεδομένων, το εργαλείο ξεχωρίζει για τη δυνατότητα απευθείας ανάλυσης κάθε γύρου, στην οθόνη της συσκευής. Ένα στοιχείο που διαφοροποιεί το Garmin Catalyst από ανάλογα εργαλεία, είναι το “True Optimal Lap”.

Καθώς το σύστημα αναπτύχθηκε από το Garmin Pit Crew, ομάδα ατόμων με εξειδικευμένες γνώσεις στην οδήγηση υψηλού επιπέδου, ιδανικότερος να μας αναλύσει πώς αυτό λειτουργεί, αλλά και τι καθιστά καινοτόμα τη λειτουργία της εν λόγω λειτουργίας, είναι ο Product Manager της Garmin, Adam Spence: «Η λειτουργία True Optimal Lap του Catalyst πραγματικά αλλάζει το παιχνίδι. Μέχρι τώρα, το πρότυπο της βιομηχανίας για να υπολογίσει τον θεωρητικό ταχύτερο γύρο ήταν να χωρίζει τον κάθε γύρο σε έναν αριθμό τμημάτων. Έπειτα έπαιρνε τον ταχύτερο χρόνο από κάθε τμήμα και τα προσέθετε για να βγάλει τον θεωρητικά ταχύτερο γύρο του χρήστη. Το πρόβλημα που προκύπτει, βασισμένο στους νόμους της φυσικής, είναι ότι ο θεωρητικός ταχύτερος χρόνος γύρου που προτείνεται είναι ανέφικτος. Το Catalyst διαφέρει. Συγκεντρώνει διάφορα δεδομένα μετρήσεων και αναγνωρίζει σε ποιο σημείο οι γύροι μπορούν να ενωθούν ομαλά μεταξύ τους, για να δημιουργήσουν την ταχύτερη γραμμή αγώνα. Αυτό δείχνει στον οδηγό τον ταχύτερο εφικτό χρόνο με βάση τις γραμμές που οδήγησε πραγματικά και δίνει έναν βέλτιστο γύρο που μπορεί να επιτευχθεί πραγματικά».

Garmin Catalyst

True Track Positioning

Εκτός από την προαναφερθείσα λειτουργία (True Optimal Lap), το Garmin Catalyst εφοδιάζεται και με την τεχνολογία True Track Positioning. Συνδυάζοντας δεδομένα από ενσωματωμένα επιταχυνσιόμετρα με δυνατότητα επεξεργασίας εικόνας και τοποθεσίας multi-GNSS στα 10 ΗΖ, το σύστημα έχει τη δυνατότητα αναπαραγωγής της γραμμής ενός αυτοκινήτου στην πίστα. Χρησιμοποιώντας κάμερα “Remote Cam” που παράγει βίντεο ανάλυσης 1080p HD, το Garmin Catalyst έχει τη δυνατότητα εμφάνισης και αναπαραγωγής δεδομένων ταχύτητας, γύρων κλπ., μέσω συγχρονισμένης χρονικής επικάλυψης. Με αυτόν τον τρόπο, οι οδηγοί δέχονται οδηγίες υπό μορφή coaching σε πραγματικό χρόνο, για τη βέλτιστη κίνηση στην πίστα. Οι οδηγίες, μεταδίδονται είτε μέσω συμβατικών ακουστικών είτε μέσω του ηχοσυστήματος, εφόσον το αυτοκίνητο διαθέτει bluetooth. Σημαντικό είναι το γεγονός, ότι οι οδηγίες προσφέρονται πριν ή έπειτα από την εκάστοτε στροφή, οπότε το feedback προς τον οδηγό είναι άμεσο και διαρκές, χωρίς να χρειάζεται καν η συμπλήρωση ενός γύρου.

Garmin Catalyst

Ποια είναι όμως τα άμεσα πλεονεκτήματα που προσφέρει το Garmin Catalyst; Προφανώς, οι χρήστες θα τα διαπιστώσουν σε μεγαλύτερο βαθμό, ωστόσο ορισμένα εξ αυτών είναι προφανή. Καταρχάς, ο οδηγός μπορεί να κάνει διεξοδική ανάλυση, μέσω της οθόνης αφής ή να δεχθεί μια πλήρη ανάλυση που βασίζεται σε αριθμητικά δεδομένα. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνεται η πιθανότητα λάθους, αλλά και η ανάγκη ώστε οι οδηγοί να έχουν τη δυνατότητα κατανόησης και επεξεργασίας, περίπλοκων δεδομένων τηλεμετρίας. Επιπλέον, το Garmin Catalyst μπορεί να λειτουργήσει και μέσω smartphone, εφόσον οι οδηγοί κατεβάσουν τη σχετική εφαρμογή Garmin Connect.

Τέλος, πέραν της εξατομικευμένης ανάλυση που παρέχει για κάθε οδηγό, το Garmin Catalyst διαθέτει μια προεγκαστημένη βάση δεδομένων, με πίστες ανά τον κόσμο. Η προτεινόμενη λιανική τιμή του, είναι 999,99 €.

Περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να βρείτε στο garmin.com/catalyst.

Δείτε το σχετικό video

 

Ποιος πιστεύετε ότι θα είναι ο νικητής του Ράλλυ Τουρκίας;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου