Αγώνες Διεθνείς αγώνες

Συνέντευξη - Μιχάλης Ρωμανίδης: Ο Έλληνας simracer της Williams που έτρεξε στις 24 ώρες του Le Mans

Μετά την 3η θέση που κατέκτησε ο Μιχάλης Ρωμανίδης στον εικονικό 24ωρο αγώνα του Le Mans, συνομιλούμε με τον νεαρό Έλληνα simracer-μέλος της Williams Esports.

Ο Μιχάλης Ρωμανίδης είναι ένας νέος simracer που κάνει αισθητή την παρουσία του στο διεθνές esports στερέωμα, συμμετέχοντας σε σπουδαίες διοργανώσεις για λογαριασμό της Williams Esports.

Αν και μόλις 16 ετών, ο γεννημένος στη Θεσσαλονίκη οδηγός έχει ήδη εμπειρία από σημαντικούς αγώνες, έχοντας βρεθεί από τις αρχές του 2019 στο δυναμικό της Williams Esports.

Η βρετανική ομάδα της Formula 1 έχει ιδρύσει ένα esports παρακλάδι από τα μέσα του 2018, και συμμετέχει σε ποικίλα games, από το επίσημο της F1 μέχρι το rFactor 2 και το Gran Turismo Sport.

Κανείς άλλος Έλληνας δεν είναι μέλος μίας esports ομάδας με ρίζες στην F1 - ενδεικτικό του ταλέντου και των ικανοτήτων του νεαρού Μιχάλη.

Κορωνοϊού αποτρέποντος, λοιπόν, και με δεδομένο ότι η απόσταση είναι μεγάλη, μιλήσαμε διαδικτυακά με τον Μιχάλη Ρωμανίδη για το πώς άρχισε να εμπλέκεται με το simracing, πώς ήρθε η ευκαιρία της Williams, πώς βλέπει την τωρινή άνοδο των esports και τον εαυτό του μέσα σε αυτά.

 • Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με το simracing? Ποιο ήταν το ερέθισμα;

«Η πρώτη μου επαφή ήταν στο PlayStation 2 με το F1 2006 [το τελευταίο επίσημο παιχνίδι της F1 μέχρι το 2010]. Τότε έπαιζα ως παιδί ακόμα με τηλεχειριστήριο. Κάπως έτσι μπήκα από νωρίς μπήκα στα μονοθέσια, αλλά πιο σοβαρά ασχολήθηκα όταν απέκτησα το PS4 το 2014, και το 2015 έπιασα στα χέρια μου το F1 2015, το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς, και σύντομα ακολούθησε και η τιμονιέρα, μία Thrustmaster, μαζί με όλο το set.

Έπαιζα κάθε μέρα, και βελτιωνόμουν, έβλεπα ότι πρόοδευα κάθε μέρα, κάθε μήνα. Έπαιζα γιατί μ’άρεσε, δεν κυνηγούσα χρόνους, δεν έπαιρνα μέρος σε κάποιο πρωτάθλημα, και αυτό ήταν πολύ σημαντικό.»

 • Είχες τη στήριξη των γονιών σου σε όλο αυτό; Το βλέπατε από την ίδια οπτική;

«Σίγουρα, με υποστήριξαν σε ό,τι ήθελα να κάνω, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και σε ψυχολογικό επίπεδο. Στα πρώτα χρόνια, όσο ακόμα δεν είχα ενταχθεί σε κάποια ομάδα, εκείνοι ήταν που μου παρείχαν τον εξοπλισμό.

Άλλωστε, από τον πατέρα μου έμαθα την Formula 1, έτσι ξεκίνησα. Και μετά, όταν άρχισα να αγωνίζομαι, με στήριξε.»

 • Ο καθένας θα μπορούσε να ξεκινήσει να αγωνίζεται με μία τιμονιέρα κι ένα καλό PC. Πώς κατάφερες εσύ να το κάνεις σε τόσο υψηλό επίπεδο και να ενταχθείς στη Williams Esports?

«Το θέμα ήταν πως, όταν ξεκίνησα το 2015 πιο σοβαρά, τα esports δεν ήταν κομμάτι της Formula 1. Η πρώτη χρονιά που η F1 έκανε τέτοια διοργάνωση ήταν το 2017.

«Επομένως, ήταν πολύ σημαντικό τελικά για μένα που είχα ξεκινήσει νωρίτερα, διότι όποιος μπαίνει στον χώρο τώρα κοιτά αμέσως τους χρόνους όσων συμμετέχουν στα esports, προσπαθούν να γίνουν γρήγοροι κατευθείαν, κι αυτό σημαίνει ότι γίνονται και πολύ ανταγωνιστικοί, θυμώνουν εύκολα όταν δεν πάνε τόσο γρήγορα.

«Προσωπικά, ξεκίνησα να το κάνω αυτό επειδή το ήθελα, και πράγματι ο οποιοσδήποτε μπορεί να αποκτήσει τον απαραίτητο εξοπλισμό. Αυτό έκανα κι εγώ, αγοράζοντας μία τιμονιέρα και μετά ένα κάθισμα, και κάπως έτσι όλα άρχισαν να βελτιώνονται, ειδικά όταν μπήκα στην ομάδα.»

 • Πότε εντάχθηκες στην ομάδα της Williams Esports?

«Στην αρχή του F1 Esports, δεν είχαν συμμετάσχει οι πραγματικές ομάδες. Τον Ιούλιο του 2018 ιδρύθηκε η Williams Esports, και τον Ιανουάριο του 2019 έγινα μέλος της, πρώτα στο μικρό τμήμα, ενώ τον Σεπτέμβριο πήρα την προαγωγή στη ‘μεγάλη’ ομάδα.

«Είναι σημαντικό ότι κατάφερα να μπω από νωρίς σε μία τέτοια ομάδα, γιατί συνέχεια, κάθε χρόνο γεμίζουν οι θέσεις σε αυτό το επίπεδο. Δε γίνονται μεταγραφές, οπότε είναι σημαντικό που έχω εξασφαλίσει την θέση μου.»

 • Ποια είναι τα προνόμια του να βρίσκεσαι σε μία τέτοια ομάδα esports, και ποιες οι υποχρεώσεις; Διότι και η ίδια η F1 προσπαθεί να μας δείξει ότι οι ομάδες αντιμετωπίζουν τους simracers σαν να ήταν οι κανονικοί τους οδηγοί.

«Δεν είναι τόσο εντατικά τα πράγματα όπως φαίνονται στον έξω κόσμο.

«Νομίζω πως η Williams διαφέρει από άλλες ομάδες esports, διότι είναι μία από τις μεγαλύτερες και έχει τόσους πολλούς οδηγούς, αλλά συνάμα είναι διαφορετικό το κλίμα, πιο χαλαρό. Οι υψηλά ιστάμενοι της ομάδας, ο manager [σ.σ. ο Javi Guerra] μας επιτρέπουν να αγωνιζόμαστε όπου θέλουμε, να κάνουμε ό,τι επιλογές θέλουμε, αλλά πάντα το καλύτερο είναι να εκπροσωπείς την ομάδα σε ό,τι κι αν κάνεις. Επομένως, όπου κι αν αγωνίζομαι εκπροσωπώ τα χρώματα της Williams.

«Όσον αφορά τα προνόμια, το να είσαι σε μία ομάδα έχει αρκετά θετικά: σου παρέχεται όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός, η τιμονιέρα, το κάθισμα. Είναι, επίσης, πολύ ωραίο το γεγονός ότι συχνά ταξιδεύουμε σε διάφορα events, ή ακόμα και σε Grand Prix της F1, για παράδειγμα στο Silverstone.»

 • Το ερώτημα που έχουν αρκετοί κατά νου είναι αν υπάρχει κι αμοιβή για αυτό που κάνετε…

«Κι αυτό αλλάζει από ομάδα σε ομάδα. Για την ώρα, δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο ποσό που λαμβάνουμε από την ομάδα. Το εισόδημά μας προέρχεται από τα bonus που κερδίζουμε χάρη σε διάφορα events και πρωταθλήματα, υπάρχουν εκεί ευκαιρίες.

«Έχει να κάνει με την απόδοσή μας.»

 • Αυτό που έχει γίνει αντιληπτό λόγω κορωνοϊού είναι ότι ο κόσμος έχει μάθει καλύτερα τα esports, το simracing. Συμμερίζεσαι αυτήν την άποψη και το γεγονός ότι το κοινό παίρνει πιο σοβαρά αυτό που κάνετε ως μορφή αθλητισμού;

«Ναι, σίγουρα. Έχουν πέσει πιο πολλά βλέμματα αυτό το διάστημα, όχι τόσο γιατί μείνανε περισσότεροι άνθρωποι σπίτι λόγω της καραντίνας, αλλά εξαιτίας των ονομάτων που συμμετέχουν στους διάφορους αγώνες, όπως είναι ο Verstappen, ο Norris, κι άλλοι οδηγοί F1, και πρωταθλητές σε αγώνες αντοχής. Έπαιξε σημαντικό ρόλο αυτό στο να ενδιαφέρθει νέο κοινό, και χωρίς την παρουσία πραγματικών αγώνων.

Αλλά, το σημαντικό ήταν να λειτουργήσουν όλα καλά, όχι απλά να τραβήξουμε τα βλέμματα περισσότερων ανθρώπων, να δώσουμε μία καλή εικόνα για τα esports. Πιστέυω ως ένα βαθμό τα καταφέραμε. Πριν τον 24ωρο του Le Mans, κάναμε αρκετούς δοκιμαστικούς αγώνες και δεν κυλούσαν όλα ομαλά, αλλά με κάποιο τρόπο στον αγώνα δεν είχαμε προβλήματα.

«Δεν έχω δει ακριβώς πόσος περισσότερος κόσμος είδε esports όλο αυτό το διάστημα, αλλά σίγουρα πήραν προσοχή.»

Στις εικονικές 24 ώρες του Le Mans, ο Μιχάλης Ρωμανίδης συμμετείχε με το #3 Rebellion Williams Esports πλήρωμα, οδηγώντας ένα Oreca LMP2 πρωτότυπο.

Η 3η θέση που κατέκτησε κάλλιστα θα μπορούσε να είναι 2η, καθώς στο φινάλε του αγώνα έδωσε μία φοβερή μάχη με τον Jernej Simoncic, οδηγός της ByKolles, ανταλλάζοντας θέσεις στη Mulsanne και την Indianapolis, προτού ο Σλοβένος περάσει τον Έλληνα για την καρώ σημαία.

«Ήταν απίστευτη εμπειρία. Είχαμε περίπου τρεις εβδομάδες να κάνουμε προπόνηση. Το θέμα είναι πως ήθελα να κάνω έναν τέτοιο αγώνα εδώ και καιρό, και ήρθε αυτή η ευκαιρία στο τέλειο παιχνίδι, στην τέλεια χρονική στιγμή, αφού ξεκίνησα την ενασχόλησή μου με το rFactor 2 πριν 2-3 μήνες. Είναι ένα παιχνίδι στο οποίο κάνω πολλούς αγώνες, κι προέκυψε η ευκαιρία τους 24ωρου στο Le Mans, οπότε αμέσως δέχτηκα.

«Είχαμε μία εξαιρετική ομάδα με τους Agustín Canapino, Jack Aitken και Marc Gassner. Μάλιστα, ο Marc είχε μόλις 2-3 μέρες να προπονηθεί, επειδή κλήθηκε τελευταία στιγμή, είχαμε έναν άλλον οδηγό [σ.σ. τον Alex Arana].

«Ο αγώνας πήγε καλά, δεν κάναμε λάθη, αν και το περίμενα και αρκετοί οδηγοί έκαναν λάθη.

«Ήταν δύσκολο, όχι όπως το περίμενα όμως, γιατί ήμουν πολύ κουρασμένος προς το τέλος του αγώνα, ενώ τη νύχτα δεν ένιωθα τόσο την κούραση. Πίστευα ότι στο φινάλε θα ένιωθα καλύτερα, αλλά τελικά ήταν τρομερή αίσθηση να έρχεσαι 3ος και όλη αυτή η χαρά άξιζε για τον κόπο που καταβάλαμε από όλες αυτές τις ώρες προπόνησης και των 24 ωρών του αγώνα.»

 • Και το ενδιαφέρον είναι ότι είχε τη χροιά του πραγματικού αγώνα, με τους γενικότερους κανονισμούς που διέπουν και τον κανονικό 24ωρο. Συνολικά ήταν μία πολύ μεγάλη διοργάνωση. Πιστεύεις ότι αυτό έκανε καλό και σε σένα προσωπικά, να χτίσεις το όνομά σου λαμβάνοντας μέρος σε ένα τέτοιο event;

«Για όλους τους simracers ήταν κάτι το τρομερό, γιατί ακόμα και οι αγωνοδικές ήταν ίδιοι με του πραγματικού αγώνα, ο race director. Άκουγες τις φωνές των ανθρώπων που ακούς κανονικά στη μετάδοση να σου μιλούν στο ακουστικό.

«Ήταν ο μεγαλύτερος αγώνας simracing που έχει υπάρξει ποτέ, γιατί τρέξαμε στην πίστα όπου γίνεται ένας από τους κορυφαίους πραγματικούς αγώνες, και αυτό το συνδυάσαμε με συμμετοχές από τρομερά ονόματα του χώρου. Ήταν μία πολύ καλή οργάνωση, ήταν εξαιρετικά στημένο.»

 • Μετά το Le Mans, τι επιφυλλάσσει το φετινό αγωνιστικό πρόγραμμα για σένα;

«Η πιο σημαντική ημερομηνία φέτος είναι πια αυτή του Pro Draft της F1 για το πρωτάθλημα esports, και θέλω να έρθει όσο πιο γρήγορα γίνεται, γιατί θα πάω στο Λονδίνο και ελπίζω να με επιλέξει η Williams για μία θέση οδηγού στο Pro Series.

«Συμμετέχω και σε ένα πρωτάθλημα στο rFactor 2, και θέλω να δώσω έμφαση σε αυτό.

«Το κυριότερο, όμως, είναι το F1 Esports, και με το F1 2020 να βγαίνει σε ένα μήνα, θα αρχίσω να προπονούμαι και δεν θα μένει χρόνος για άλλους αγώνες.»

 • Πώς συνδυάζεις τις σχολικές σου υποχρεώσεις με αυτό που κάνεις;

«Εξαρτάται με το τι θες να κάνεις στη ζωή σου γενικά. Δεν ξέρουμε πόσο θα μεγαλώσουν τα esports, αν θα μπορείς να ζήσεις από αυτό εφόσον είσαι καλός, οπότε αν γίνει αυτό, αλλάζει και η μορφή που έχει το σχολείο για σένα.

«Για την ώρα, όμως, η επόμενη χρονιά θα είναι η πιο δύσκολη, γιατί ευελπιστώ να βρίσκομαι στην ομάδα της Williams στο πρωτάθλημα, και παράλληλα θα διανύω την τελευταία χρονιά του Λυκείου. Ας πούμε πως τώρα δίνω 25% έμφαση στο σχολείο και 75% σε αυτό που κάνω.»

 • Θες να κάνεις το simracing μία πλήρους απασχόλησης δουλειά ή πας βήμα-βήμα;

«Μ’αρέσει αυτό που κάνω και δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να ήταν η κανονική μου δουλειά, γιατί έχω πάθος για αυτό, αλλά άμα μπορεί να με οδηγήσει στον πραγματικό μηχανοκίνητο αθλητισμό, αυτό θα εκπλήρωνε το όνειρό μου.

«Κι αυτό θα γίνεται όλο και πιο εφικτό, πιο πιθανό τα επόμενα χρόνια, η μετάβαση από το εικονικό στο πραγματικό, και το εύχομαι να το πετύχω. Αλλά, όπως είπα, κανείς δεν ξέρει πόσο θα μεγάλωσουν τα esports. Ελπίζω αρκετά.

«Αυτό ελπίζουμε όλοι, να συνεχίσει να γιγαντώνεται η esports σκηνή, και νομίζω πως πήρε μεγάλη ώθηση αυτήν την περίοδο. Θα «φρενάρει» τώρα γιατί ξεκινούν τα πραγματικά πρωταθλήματα, αλλά θα έχουν όλοι στον νου τους τα esports και θα επιστρέψουν σε αυτά τον χειμώνα.»

Ευχαριστούμε τον Μιχάλη Ρωμανίδη και τη Williams Esports.

Πηγή φωτογραφιών: Williams Esports.

Πιστεύετε ότι η ΕΕ πρέπει να θεσπίσει ακόμα πιο αυστηρές προδιαγραφές στο μέσο όρο εκπομπών CO2 του στόλου των αυτοκινητοβιομηχανιών;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου