Αγώνες Eλληνικοί αγώνες

40o Ολυμπιακό Ράλλυ: Από το μπάκετ

Ο Γιάννης Ακράτος μας περιγράφει την εμπειρία του από το 40ό Ολυμπιακό Ράλλυ, όπου μαζί με τον αδελφό του, Βαγγέλη, στο δεξί μπάκετ κατάφεραν να επικρατήσουν στην κατηγορία F2, οδηγώντας το Peugeot 208 R2.

Η αυλαία του Παν.Π. Ράλλυ Χώματος άνοιξε στον Πύργο με τη διεξαγωγή του 40ού Ολυμπιακού Ράλλυ. Στον αγώνα, που διεξήχθη κάτω από πραγματικά αντίξοες συνθήκες, με έντονες βροχοπτώσεις και λάσπη στις ειδικές διαδρομές, οι Γιάννης και Βαγγέλης Ακράτος κατάφεραν να επικρατήσουν με το Peugeot 208 R2 στην κατηγορία F2, αλλά και να τερματίσουν στην 5η θέση της Γενικής. Ο απόφοιτος της σχολής του «Γίνε Πρωταθλητής» μάς περιγράφει τις δυσκολίες, την εξέλιξη και ουσιαστικά πώς έζησε τον πρώτο αγώνα της χρονιάς.

«Μπορεί να έχει περάσει μία εβδομάδα από την ολοκλήρωση της αυλαίας της χρονιάς, αλλά το μυαλό μου είναι ακόμα στο 40ό Ολυμπιακό Ράλλυ. Έναν αγώνα που για εμάς αποτέλεσε μία τεράστια εμπειρία, αφού δεν είχαμε αγωνιστεί ποτέ ξανά σε αντίστοιχες συνθήκες. Η μόνη λέξη που μου έρχεται στο μυαλό είναι... λάσπη! Πολλή λάσπη! Όλη την εβδομάδα πριν από την εκκίνηση, τα δελτία καιρού και τα σχετικά site φρόντισαν να παίζουν με τα νεύρα μας. Τα προγνωστικά άλλαζαν συνεχώς, αφού αρχικά έκαναν λόγο για λίγη βροχή το Σάββατο, για να καταλήξουν ότι θα έχουμε έντονες βροχοπτώσεις όλο το Σαββατοκύριακο. Το Σάββατο, κατά τη διάρκεια των δοκιμών, οι συνθήκες δεν ήταν τόσο τραγικές, αφού το πρωί έβρεξε λίγο, ενώ δειλά έκανε την εμφάνισή του και ο ήλιος! Σε εκείνο το σημείο πιστέψαμε ότι εντέλει η τύχη θα μας κάνει το χατίρι και θα μας χαμογελάσει. Το βράδυ, το ραντεβού είχε δοθεί στην πλατεία του Πύργου για την πανηγυρική εκκίνηση. Γνωρίζαμε ότι παραδοσιακά συγκεντρώνει πλήθος κόσμου, αλλά αυτό που ζήσαμε ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Η πλατεία ήταν γεμάτη από κόσμο που αγαπάει το μηχανοκίνητο αθλητισμό, δημιουργώντας μια πολύ όμορφη, ζεστή και χαρούμενη ατμόσφαιρα. Ο κόσμος έδωσε τρομερό ρυθμό, και δικαιολογημένα η εκκίνηση χαρακτηρίστηκε πανηγυρική.

Κυριακή πρωί, με φόρμα και κράνος πλέον, αλλά η βροχή κάνει και πάλι την εμφάνισή της. Αυτομάτως το ίδιο συμβαίνει και με τα ερωτηματικά που μας γεννώνται αναφορικά με την κατάσταση των ειδικών. Βλέπετε, όλοι γνωρίζαμε ότι οι διαδρομές δε θα άντεχαν μια νέα βροχή, και ειδικότερα η Φολόη, λόγω της μορφολογίας του εδάφους. Παρ' όλα αυτά, και με τη βροχή να δυναμώνει, αποφασίσαμε να επιλέξουμε ένα πιο ακραίο set-up για το αυτοκίνητο. “Κόψαμε” τέσσερα καινούργια ελαστικά της Michelin, αφαιρέσαμε την πίσω ζαμφόρ και μεγαλώσαμε λίγο την απόσταση του “208” από το έδαφος. Φτάνοντας στην αφετηρία της πρώτης ειδικής, και έχοντας αποχή ενός χρόνου από τους αγώνες ράλλυ, δεν είναι μυστικό ότι αισθανόμουν “κουμπωμένος”. Παρ' όλα αυτά, ξεκινάμε και διατηρούμε έναν καλό ρυθμό, προσέχοντας πολύ τα σημεία που γλιστρούσαν. Στο τέλος θεωρούσαμε ότι ο χρόνος θα είναι καλός, αλλά τα χρονόμετρα μας διέψευσαν. Η αποχή μας ήταν εμφανής, και οι Μποζιονέλος-Παναρίτης με το Ford Escort ήταν ταχύτεροι από εμάς κατά 11 δευτερόλεπτα. Βέβαια, δεν πτοηθήκαμε, γνωρίζαμε ότι ο αγώνας είναι μεγάλος, και μπήκαμε στη 2η ε.δ., τη Φολόη. Εξαρχής γνωρίζαμε ότι τα πρώτα 3-4 χιλιόμετρα μέσα στο πανέμορφο δάσος θα είναι δύσκολα, γιατί ο συνδυασμός του χώματος της ε.δ. με τη βροχή που είχε πέσει θα την είχε μετατρέψει σε βούρκο. Όμως, ξέραμε πολύ καλά ότι στα υπόλοιπα χιλιόμετρα της ειδικής το αυτοκίνητό μας υπερτερούσε, και θα μπορούσαμε να καλύψουμε τη διαφορά. Όπερ και εγένετο, σημειώνοντας ταχύτερο κατά 22 δευτερόλεπτα χρόνο από τον Γιάννη Μποζιονέλο και τον Βαγγέλη Παναρίτη, με αποτέλεσμα να τεθούμε και πάλι επικεφαλής στην F2.

Με την ολοκλήρωση του πρώτου loop, βρισκόμαστε στην 1η θέση της F2 και 5οι Γενικής. Αισθανόμαστε όλο και πιο άνετα με το αυτοκίνητο σε αυτές τις συνθήκες. Ο καιρός μπορεί να χάλασε ακόμα περισσότερο, αλλά το υπόλοιπο του αγώνα μάς βρήκε να ανοίγουμε και άλλο τη διαφορά μας στην F2, αλλά και να ανεβαίνουμε θέσεις στη Γενική. Βέβαια, οι συνθήκες περισσότερο θύμιζαν κόλαση! Σε κάποια σημεία ήταν αρκετά επικίνδυνα, και έπρεπε να είσαι εξαιρετικά προσεκτικός, τόσο στην οδήγηση όσο και στις σημειώσεις σου, αφού το παραμικρό λάθος θα μπορούσε να οδηγήσει στην εγκατάλειψη. Η τελευταία ειδική μάς βρήκε άνετους οδηγικά, παρόλο που οι συνθήκες ήταν χειρότερες, και παραμένουμε προσεκτικοί για να ολοκληρώσουμε τον αγώνα. Αυτό, όμως, δεν αναιρεί ότι το ευχαριστηθήκαμε. Περνώντας την τελευταία στροφή, μία 2η αριστερή που χάνεται και αργείς για την επόμενη, το συναίσθημα είναι φανταστικό! Ζήσαμε έναν αγώνα που μας έφτασε στα όριά μας και μας προσέφερε τεράστια εμπειρία, δίνοντάς μας και ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για τη συνέχεια του Πρωταθλήματος. Ο τερματισμός στην αρχαία Ολυμπία ήταν αντίστοιχου επιπέδου με αυτόν της πανηγυρικής εκκίνησης, ενώ ιδιαίτερα θετικά σχολιάστηκε το γεγονός ότι τα πληρώματα τερματίσαμε ανάλογα με τη σειρά κατάταξης, και όχι τα νούμερα. Πρώτοι στην κατηγορία F2 και στην 5η θέση της Γενικής είναι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, που αναμφίβολα μας ικανοποιεί. Με τις σαμπάνιες που μας είχε προμηθεύσει η λέσχη του Πύργου, κλείσαμε ιδανικά έναν ονειρικό για εμάς αγώνα, από την αρχή μέχρι το τέλος, και μάλιστα πολύ δύσκολο, αποκομίζοντας ένα αποτέλεσμα που μας γεμίζει ελπίδες για το μέλλον.

Φυσικά, για να γίνει πραγματικότητα όλο το εγχείρημα, χρειάζεται η στήριξη των χορηγών μας, οι οποίοι είναι η Serkova, η Peugeot Γκάλλο, τα λιπαντικά Lotos, η Iseolocks, η Michelin, αλλά και οι 4ΤΡΟΧΟΙ, τους οποίους και θέλουμε όλους να ευχαριστήσουμε. Βέβαια, δεν πρέπει να λησμονήσουμε και την Evolution Motor Car, η οποία φρόντισε τόσο για την άψογη προετοιμασία του Peugeot 208 R2 όσο και για ό,τι χρειάστηκε κατά τη διάρκεια του αγώνα. Το ραντεβού μας έχει ήδη ανανεωθεί για τον επόμενο αγώνα του Παν.Π. Ράλλυ Χώματος, στις 4-5 Μαΐου στο Εαρινό Ράλλυ, το οποίο και ελπίζουμε να πραγματοποιηθεί με λίγο καλύτερες καιρικές συνθήκες...»_ Γιάννης Ακράτος

Ποιος πιστεύετε ότι θα είναι ο νικητής του Ράλλυ Τουρκίας;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου