top icon
Αγώνες

Δήλωση συμπαράστασης ΣΑΜΑΕ στην οικογένεια του μικρού Φώτη για το ατύχημα στο 13ο PICK Πάτρας και ευχές για γρήγορη και πλήρη ανάρρωση

Με μεγάλη ικανοποίηση πληροφορούμαστε τις τελευταίες ημέρες για την σταδιακή ανάρρωση του μικρού Φώτη, μετά το ατύχημα στο 13ο PICK Πάτρας.

Είναι αυτονόητο ότι ο ΣΑΜΑΕ και όλοι οι αθλητές μηχανοκίνητου αθλητισμού εκφράζουμε την ειλικρινή συμπαράστασή μας και τις εγκάρδιες ευχές μας στην οικογένεια του μικρού Φώτη για την ταχύτερη δυνατή πλήρη ανάρρωσή του και την ομαλή επιστροφή του στην καθημερινότητά του και στις δραστηριότητές του. Παράλληλα όμως, ιδίως εν όψει του σκοπού του ΣΑΜΑΕ για προαγωγή της ασφαλούς διεξαγωγής αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι, κατά την άποψη του Συνδέσμου μας, στον επίμαχο αγώνα δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα από τους κανονισμούς μηχανοκίνητου αθλητισμού μέτρα ασφάλειας και προστασίας αθλουμένων και θεατών, όπως αυτά ισχύουν ούτως ή άλλως με βάση την αρχή της καλής πίστης και όπως εξειδικεύονται ρητά εν προκειμένω στους Κανονισμούς της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού (FIA) και της Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος (ΟΜΑΕ) και ιδίως στην Εγκύκλιο 6/2014 της ΟΜΑΕ (ενότητα μέτρα ασφαλείας για προσωρινές πίστες καρτ ενότητες 5, 7, 10, 13, 15, 17, 20), που επισυνάπτεται.

Ειδικότερα, οι «προστατευτικές» μπαριέρες που βρίσκονταν στο σημείο του ατυχήματος και που θα έπρεπε να αποτρέπουν κάθε πιθανή διαφυγή/έξοδο των οχημάτων εκτός του αγωνιστικού χώρου, δεν ήταν ούτε κάθετες, σε γωνία 90º με το έδαφος, όπως θα έπρεπε, ούτε με ασφαλή και ισχυρή σύνδεση, όπως θα έπρεπε, αλλά, αντιθέτως, κωνικές κενές νερομπαριέρες, που ούτως ή άλλως απαγορεύονται πλήρως για τους επίμαχους αγώνες σε προσωρινή πίστα καρτ, ανεξαρτήτως κλίσης τους ή μη, και μάλιστα εν προκειμένω και χωρίς ασφαλή και ισχυρή σύνδεση και με ανεπίτρεπτη κλίση, που τις καθιστούσε δυστυχώς ράμπες απογείωσης των οχημάτων εκτός του αγωνιστικού χώρου. Επισυνάπτονται ενδεικτικές φωτογραφίες προς αποτύπωση των ανωτέρω

ΣΑΜΑΕ

ΣΑΜΑΕ
Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν σε παραβάσεις και άλλων διατάξεων των σχετικών διατάξεων στον επίμαχο αγώνα, π.χ. μη τήρηση του ανώτατου ορίου ταχύτητος 50 χιλιομέτρων ανά ώρα, μη τοποθέτηση θεατών με τρόπο που να αποφεύγεται η οποιαδήποτε δυνατότητα πρόσβασής τους στο χώρο της πίστας ακόμα και σε περιπτώσεις εμπλοκών, μη ύπαρξη διαστήματος διαφυγής στις αλλαγές διεύθυνσης, μη ύπαρξη προειδοποιητικών πινακίδων σε περιπτώσεις ευθειών με μήκος μεγαλύτερο των 120 μέτρων ή προσέγγιση στροφής, μη ύπαρξη δεύτερης ζώνης προστατευτικών σε περιπτώσεις αλλαγής διεύθυνσης κ.ά.

Δυστυχώς, το άθλημά μας ταλανίζεται από πολλά ατυχήματα και δυστυχήματα αθλουμένων και θεατών τα τελευταία χρόνια και θα πρέπει να αναληφθούν άμεσα και υπεύθυνα οι απαραίτητες πρωτοβουλίες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου οι αγώνες μηχανοκίνητου αθλητισμού να διεξάγονται αποκλειστικώς και μόνο εφ’ όσον πληρούνται 100% οι απαραίτητες προϋποθέσεις ασφάλειας και προστασίας αθλουμένων και θεατών. Ήδη η δικαιοσύνη, στην οποία έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη, έχει επιβεβαιώσει ορθώς με αρκετές αποφάσεις της την ευθύνη τόσο των διοργανωτών αθλητικών αγώνων και των προστηθέντων αυτών όσο και των φορέων που χορηγούν άδειες αθλητικών αγώνων (π.χ.
Περιφέρειες, αθλητικές ομοσπονδίες κ.λπ.) για οποιαδήποτε παράνομη και υπαίτια πράξη ή παράλειψή τους, από την οποία προκαλείται ζημία και ηθική βλάβη σε αθλούμενους και θεατές.

Δηλώνουμε ότι θα βρισκόμαστε στο πλευρό της οικογένειας του μικρού Φώτη για όποια συνδρομή ζητηθεί και για όσο χρειαστεί, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες για το ατύχημα, που ευελπιστούμε να είναι το τελευταίο στο μηχανοκίνητο αθλητισμό. Τέλος, συστήνουμε σε όλους να απέχουν από προφανώς άστοχες, άκομψες και κατά την άποψή μας προκλητικές κρίσεις ότι τηρήθηκαν εν προκειμένω όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφάλειας και προστασίας αθλουμένων και θεατών. Ας σεβαστούμε όλοι ότι ένα 6χρονο παιδί νοσηλευόταν στην εντατική για αρκετές ημέρες και ας τοποθετούμαστε δημόσια με περισσότερη αυτοσυγκράτηση και ενσυναίσθηση. Δελτίο Τύπου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ