top icon
Αγώνες/Διοργανώσεις

Τι γνωρίζουμε για το φετινό Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις

Με την ημερομηνία διεξαγωγής του Ιστορικού Ράλλυ Ακρόπολις να πλησιάζει, προσπαθούμε να «βάλουμε σε τάξη» τις πληροφορίες που έχουμε για την φετινή διοργάνωση.

Ένας αγώνας με μεγάλη ιστορία θα διεξαχθεί με επίκεντρο την Ιτέα στις 4-5 Ιουνίου 2022 με την ΟΜΑΕ να έχει αναλάβει τη διοργάνωση της εκδήλωσης. Ιστορικά-κλασικά οχήματα που έχουν αφήσει το δικό τους στίγμα στους αγώνες θα συμμετάσχουν στο 15o Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις στις κατηγορίες Sporting και Regularity.

Οι εραστές της αυτοκίνησης αλλά και των αγώνων για μία ακόμη φορά θα βρεθούν σε ειδικές διαδρομές που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία τόσο στην παγκόσμια όσο και στην ελληνική μηχανοκίνητη κοινότητα των αγώνων. Σε συνδυασμό με την ομορφιά της ελληνικής φύσης το Ιστορικό Ράλλλυ Ακρόπολις αποτελεί μια εκδήλωση που φέρνει μνήμες παλαιότερων εποχών.

Ως είθισται η εκκίνηση των πληρωμάτων θα γίνει κάτω από τον Παρθενώνα, με το Πολιτιστικό μνημείο της χώρας μας να είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του αγώνα όλα αυτά τα χρόνια. Το Ζάππειο Μέγαρο θα “περιμένει” να υποδεχθεί όσους καταφέρουν να γευτούν τη χαρά του τερματισμού.

Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις 2022

Πρωταγωνιστής το κλασικό-ιστορικό αυτοκίνητο

Φυσικά στο Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις ανέκαθεν συναντούσαμε σπάνιας ομορφιάς αλλά και ιστορικής αξίας οχήματα τα οποία οι παλαιότεροι εξυμνούν και οι νεότεροι θέλουν να γνωρίσουν διά ζώσης. Μία σαγηνευτική γοητεία υπάρχει γύρω από το ιστορικό-κλασικό αυτοκίνητο για αυτό παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια μια άνθηση των εκδηλώσεων που σχετίζεται με αυτό.

Στο 15ο Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις, υπάρχουν δύο κατηγορίες οι οποίες έχουν την δική τους ποικιλομορφία. Από την μία η κατηγορία Sporting και από την άλλη η κατηγορία Regularity. Αυτές οι δύο κατηγορίες μπορεί να ξεκινούν και να καταλήγουν στο ίδιο σημείο (εκκίνηση-τερματισμός) ακολουθούν όμως διαφορετική διαδρομή κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις

Ωστόσο η φετινή διοργάνωση έχει μία ιδιαιτερότητα. Στην κατηγορία Sporting δημιουργήθηκε ο θεσμός Acropolis Rally Legends στον οποίο μπορούν να λάβουν μέρος οχήματα των κατηγοριών Α και Ν με ημερομηνία έκδοσης Δελτίου Αναγνώρισης FIA από την 1η Ιανουαρίου 1991 μέχρι και τη 31η Δεκεμβρίου 1999.

Οι συμμετέχοντες στο θεσμό αυτό θα αγωνιστούν στις ίδιες ε.δ. με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στην κατηγορία Sporting, ενώ θα έχουν τη δική τους σειρά εκκίνησης.

Σε επίπεδο διακρίσεων, θα μπορούν να διεκδικήσουν τη Γενική κατάταξη του αγώνα Acropolis Rally Legends, τη γενική της κατηγορίας Α και της κατηγορίας Ν, τη Γενική στα Δικίνητα ατμοσφαιρικά έως 2000 κ.εκ. (F2) και στα Δικίνητα ατμοσφαιρικά έως 1600 κ.εκ. (F3) – καθώς φυσικά και τη διάκριση στις κλάσεις τους.

Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις

Εκτός όμως από την κατηγορία Sporting, υπάρχει και η κατηγορία Regularity. Στην κατηγορία αυτή συναντάμε ιστορικά-κλασικά οχήματα τα οποία αποτελούν την ζωντανή ιστορία της αυτοκίνησης. Οι συμμετέχοντες της εν λόγω κατηγορίας θα αγωνιστούν σε διαφορετικές διαδρομές, ενώ ο αγώνας έχει επιλεγεί από την FIA ως ένας από τους προκριματικούς αγώνες που οδηγούν στον μεγάλο τελικό του FIA Regularity Trophy 2022.

Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις

Ο δρόμος για την καταξίωση

Οι παλαιότεροι έλεγαν πως το να τερματίσεις στο Ράλλυ Ακρόπολις αποτελεί από μόνο του μια τεράστια νίκη, το να πρωταγωνιστήσεις στον αγώνα αποτελεί ίσως την κορυφαία στιγμή στη μηχανοκίνητη καριέρα κάποιου συμμετέχοντα. Το ίδιο ισχύει και για το Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις.

Με τον αγώνα να συμπεριλαμβάνει φημισμένες ειδικές διαδρομές και αρκετά αγωνιστικά χιλιόμετρα, ο δρόμος για τη νίκη είναι μακρύς και δύσκολος.

Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις

Η διαδρομή της κατηγορίας Sporting

Το Σάββατο 4 Ιουνίου, μετά την εκκίνηση στη σκιά του Παρθενώνα, η πρώτη μέρα του Ιστορικού Ράλλυ Ακρόπολις θα ξεκινήσει με τρεις ειδικές διαδρομές, «Σκούρτα» (13 χλμ.), «Ασωπία» (14,41 χλμ.) και «Θήβα» (11,89 χλμ.) πριν από τη μεσημεριανή ανασυγκρότηση στη Λιβαδειά. Θα ακολουθήσουν οι ε.δ. της «Λιβαδειάς» (11 χλμ.) και του «Παρνασσού» (19 χλμ.), με τα πληρώματα να φτάνουν στην Ιτέα για την ανασυγκρότηση. Η πρώτη ημέρα του αγώνα θα ολοκληρωθεί με το νυχτερινό πέρασμα από τη φημισμένη ε.δ. «Καρούτες» (14,40 χλμ.).

Την Κυριακή 5 Ιουνίου, τα πληρώματα θα εισέλθουν το πρωί στην ε.δ. «Άμφισσα» (14,40 χλμ.) η οποία αποτελεί την εναρκτήρια διαδρομή της δεύτερης ημέρας του αγώνα. Στη συνέχεια θα αγωνιστούν στην ε.δ. «Πυρά» (18 χλμ.) πριν την ανασυγκρότηση στην Γραβιά. Οι τρεις διαδοχικές δοκιμασίες στις ε.δ. «Ελάτεια», «Δίστομο» και «Νεοχωράκι», (μήκους 12 χιλιομέτρων η καθεμία) θα ολοκληρώσουν το Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις με τα πληρώματα να «παίρνουν το δρόμο» της επιστροφής με κατεύθυνση προς Αθήνα ώστε να διασχίσουν τη ράμπα του τερματισμού στο Ζάππειο Μέγαρο.

Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις

Η διαδρομή της κατηγορίας Regularity

Τον δικό τους αγώνα θα κάνουν και οι συμμετέχοντες στην κατηγορία Regularity. Τα πληρώματα θα εκκινήσουν και αυτά κάτω από τον Παρθενώνα αλλά στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διαφορετική πορεία σε σχέση με τα πληρώματα της κατηγορίας Sporting.

Ο φετινός αγώνας χωρίζεται σε δύο τμήματα. Το πρώτο τμήμα περιλαμβάνει 274 χιλιόμετρα και μετά την αφετηρία στην Ακρόπολη, το Σάββατο 4 Ιουνίου, οι αγωνιζόμενοι θα βρεθούν στην Αλυκή Βοιωτίας για την ανασυγκρότηση τους. Μετά από 8 Ειδικές Δοκιμασίες Ακριβείας (Ε.Δ.Α.) και 120 χιλιόμετρα τα οποία περιλαμβάνουν 36 μετρήσεις θα τερματίσουν στην Ιτέα. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, αποτελείται από τη νυχτερινή δοκιμασία 3 Ε.Δ.Α., 36 αγωνιστικών χιλιομέτρων και 12 μετρήσεων, με εκκίνηση και τερματισμό στην Ιτέα.

Την Κυριακή 5 Ιουνίου, θα διεξαχθεί το δεύτερο τμήμα του αγώνα. Τα πληρώματα θα πάρουν εκκίνηση από την Ιτέα και θα ακολουθήσουν 8 Ε.Δ.Α., οι οποίες περιλαμβάνουν 125 αγωνιστικά χιλιομέτρα και 36 μετρήσεις. Τα πληρώματα τα οποία θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν τον δύσκολο αυτό άθλο, θα βρεθούν στη συνέχεια στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα για τον τερματισμό του Ιστορικού Ράλλυ Ακρόπολις._ Γ. Τ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις 2022
  • Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις
  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ