Αγώνες Eλληνικοί αγώνες

Ελληνικοί αγώνες: Περιμένοντας το πράσινο φως...

Αναλύουμε από  ποιους παράγοντες εξαρτάται η επανέναρξη των αγώνων αυτοκινήτου και karting και πώς προετοιμάζουν την επόμενη ημέρα οι διοικητικές Αρχές του σπορ στη χώρα μας.

Η λέξη "επανεκκίνηση" έχει μπει στην καθημερινότητα όλων και ο ελληνικός μηχανοκίνητος αθλητισμός, δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Καθώς η πανδημία του COVID-19 φαίνεται για την ώρα να υποχωρεί, άπαντες περιμένουν με αδημονία την έναρξη των αγωνιστικών δραστηριοτήτων. Υπό ποιες συνθήκες δύναται όμως να συμβεί αυτό;

Καταρχάς, να αναφέρουμε ότι τον πρώτο λόγο σχετικά με την επανέναρξη κάθε σπορ, μεταξύ των οποίων εντάσσεται και ο μηχανοκίνητος αθλητισμός, έχει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε πως οι ενέργειες για επανεκκίνηση του αθλητισμού στη χώρα μας, θα γίνουν με σταθερά βήματα και πάντοτε, με σεβασμό στις υποδείξεις της Επιστημονικής Επιτροπής.

Motorsport

Ήδη, έχουν ξεκινήσει οι προπονήσεις σε αδειοδοτημένες αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως στην περίπτωση του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι οι πίστες, για αθλούμενους ηλικίας 13 ετών και άνω. Σημειώνουμε, πως την ευθύνη για τις προπονήσεις στις πίστες έχουν οι ιδιοκτήτες τους, αφού θεωρούνται ιδιωτικά γυμναστήρια με αποτέλεσμα να υπάγονται στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Βέβαια, για τη διεξαγωγή των προπονήσεων απαιτείται η πιστή τήρηση του εξαιρετικού Υγειονομικού Πρωτοκόλλου, το οποίο δημιούργησε και έχει αναρτήσει η Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος (ΟΜΑΕ).

Η συνέχεια, προφανώς θα δοθεί με το επόμενο στάδιο επανεκκίνησης, που αφορά σε διοργάνωση αγωνιστικών δραστηριοτήτων. Ο χρονικός προσδιορισμός του restart δεν είναι ακόμη εφικτός, ενώ εφόσον παρθεί η απόφαση επανεκκίνησης των αγώνων, σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι υγειονομικές προϋποθέσεις που θα υπάρξουν. Με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το ζήτημα, τονίζοντας πως βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με την ΓΓΑ.

Motorsport

Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο έλεγχος της συνάθροισης κοινού σε πίστες είναι πιο εύκολος, όμως ανάλογα με τις αποφάσεις του Υπουργείου, πολλές πιθανότητες διεξαγωγής συγκεντρώνουν και οι υπόλοιπες μορφές αγώνων. Εφόσον η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ανακοινώσει την επανέναρξη, το χρονικό διάστημα που απαιτείται για τη διεξαγωγή αγώνων ποικίλλει, ανάλογα με τη μορφή τους. Για παράδειγμα, οι αγώνες αυτοκινήτου και karting που διοργανώνονται σε πίστες, χρειάζονται μικρότερο χρονικό διάστημα από τα ράλλυ ή τις αναβάσεις. Ο λόγος έγκειται στην ανάγκη έκδοσης αδειών τέλεσης των αγώνων που πραγματοποιούνται σε δημόσιους χώρους, από Περιφέρειες, Δήμους και την Ελληνική Αστυνομία. Πάντως, από την πλευρά της ΟΜΑΕ θεωρείται δεδομένο ότι από τη στιγμή που η ΓΓΑ δώσει το πράσινο φως, οι αγώνες θα μπορούν να διοργανωθούν με χρονικό ορίζοντα, έως 30 ημερών. 

Φυσικά, για να προχωρήσει οποιαδήποτε μορφή σχεδιασμού, απαιτείται πρώτα από όλα ο ορισμός της ημερομηνίας επανέναρξης των αγώνων, από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Αυτό βέβαια, δε σημαίνει πως η ΟΜΑΕ και η Επιτροπή Αγώνων (ΕΠΑ), μένουν με σταυρωμένα χέρια. Ήδη, έχουν μελετηθεί διάφορες εκδοχές για τη διοργάνωση αγώνων ράλλυ και αναβάσεων, που εκ φύσεως έχουν μεγαλύτερες δυσκολίες, σε σύγκριση με τους αγώνες πίστας. Αν και προτού ανακοινωθούν οι ακριβείς ημερομηνίες επανέναρξης των αγώνων δε μπορεί να υπάρχει σαφής σχεδιασμός, δεδομένο πρέπει να θεωρείται πως δε θα διεξαχθούν όλοι οι αγώνες που είχαν προγραμματιστεί για το 2020. Την ευθύνη κατάρτισης του νέου προγράμματος έχει αναλάβει η ΕΠΑ, η οποία θα λάβει υπόψιν όλες τις παραμέτρους και σε συνεργασία με τα Σωματεία και τις δυνατότητες διοργάνωσης αγώνων, θα ανακοινώσει το νέο αγωνιστικό ημερολόγιο, ανάλογα με την ημερομηνία επανέναρξης.

Motorsport

Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος Οδηγών Αγώνων Αυτοκινήτου (ΣΟΑΑ) ανακοίνωσε, πως αφού πρώτα υπάρξουν σαφή νέα δεδομένα, θα καταθέσει στην ΟΜΑΕ τις προτάσεις του, οι οποίες θα έχουν δύο βασικούς άξονες. Αφενός, την επανεκκίνηση των ελληνικών αγώνων καθαυτή και αφετέρου, τη διερεύνηση της δυνατότητας να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα με μειωμένους αγώνες κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου, ή σε όποιο άλλο χρονικό διάστημα αυτό είναι εφικτό.

Οι εξελίξεις αναμένονται με ενδιαφέρον, αφού είναι φανερό ότι χρειάζονται λίγα, αλλά σταθερά βήματα, για την επίτευξη του στόχου της πλήρους επιστροφής στην καθημερινότητα. Μακάρι, τα πάντα να κυλήσουν ομαλά και σύντομα, όλοι να απολαμβάνουμε κάθε πτυχή της ζωής που αγαπάμε, όπως είναι και οι αγώνες αυτοκινήτου.

Ποιος πιστεύετε πως θα είναι ο νικητής του Ράλλυ Ιταλίας-Σαρδηνίας, στις 8-11 Οκτωβρίου;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου