08 Φεβ 2018

Φίλοι του Παλαιού Αυτοκινήτου (ΦΙΛ.Π.Α.)

Στα μέσα της δεκαετίας του '60 μια ολιγομελής, ενθουσιώδης παρέα που αγαπούσε το αυτοκίνητο διοργάνωσε δύο εορταστικές εκδηλώσεις στο Καλλιμάρμαρο με θέμα το κλασικό αυτοκίνητο.

ΦΙΛΠΑ

Η επιτυχία των εκδηλώσεων ξεπέρασε κάθε προσδοκία και η ανάγκη για μια συγκροτημένη οργάνωση που θα μπορούσε να αναδείξει, αλλά και να καλλιεργήσει την αγάπη για το παλαιό αυτοκίνητο έγινε αντιληπτή. Έτσι, το 1972 ιδρύθηκε το πρώτο σωματείο Φίλοι του Παλαιού Αυτοκινήτου (ΦΙΛ.Π.Α.) που αποτέλεσε την πρώτη στέγη για το παλαιό αυτοκίνητο στην Ελλάδα και το οποίο έμελλε να είναι και το μοναδικό για περισσότερα από 20 χρόνια.

Ήδη από την πρώτη χρονιά θεσπίσθηκε το Διεθνές Ράλλυ ΦΙΛΠΑ που γρήγορα απέκτησε φήμη και εκτός συνόρων, με αποτέλεσμα να προσελκύει εκατοντάδες Έλληνες και ξένους φίλους και συλλέκτες παλαιών αυτοκινήτων για να απολαύσουν τις ομορφιές της Ελλάδας, συμβάλλοντας παράλληλα και στην τουριστική προβολή της χώρας. 

Η ΦΙΛΠΑ αποτελεί σήμερα ένα από τα παλαιότερα μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Παλαιού Αυτοκινήτου ΔΟΠΑ (Federation Internationale des Vehicules Anciens – FIVA), απολαμβάνοντας μέσα από αυτή την ιδιότητα μια ιδιαίτερη σχέση με το διεθνές κίνημα των παλαιών αυτοκινήτων. Σαν επίσημος εκπρόσωπος της FIVA στην Ελλάδα για πάρα πολλά χρόνια, απέκτησε θεσμικό ρόλο κοντά στην Πολιτεία.

Από τις αρχές του 2012 η ΦΙΛΠΑ βρίσκεται στο νέο ιδιόκτητο σπίτι της (PHILPA House) στο Γέρακα Αττικής. Ένα άνετο και ευχάριστο εντευκτήριο φιλοξενεί τα μέλη της όσο και τα μέλη άλλων λεσχών. Εκτός από συναντήσεις, στη λέσχη διοργανώνονται ενημερωτικά και εκπαιδευτικά σεμινάρια, προβολές και παρουσιάσεις - πάντα με θέμα το κλασικό αυτοκίνητο.

O σκοπός και οι επιδιώξεις της ΦΙΛΠΑ είναι η επιβίωση κάθε παλαιού αυτοκινήτου, με κύριο γνώμονα τη σπανιότητα, την ομορφιά, και τη γενική του κατάσταση. Άλλοι παράγοντες αρωγής της ΦΙΛΠΑ προς τα μέλη της (ενδεικτικά) είναι:

  • Η ενθάρρυνση κάθε ιδιοκτήτη προκειμένου να διατηρήσει το όχημα του σε άριστη κατάσταση.
  • Η δημιουργία τρόπων αξιοποίησης του οχήματος μετά από την αποκατάστασή του.
  • Η παροχή κάθε είδους πληροφόρησης και στήριξης στα μέλη της.
  • Η τεχνική υποστήριξη και παροχή ειδικών γνώσεων βιβλιογραφίας και συμβουλών.

H Τεχνική Επιτροπή της ΦΙΛΠΑ χαίρει διεθνούς αναγνώρισης και είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο και την πιστοποίηση κάθε παλαιού οχήματος σύμφωνα με τους όρους της Διεθνούς Ομοσπονδίας FIVA. Οποιοδήποτε όχημα ηλικίας 30 ετών και άνω εξετάζεται από την τεχνική επιτροπή και αναλόγως, είτε πιστοποιείται, είτε υποδεικνύονται στον ιδιοκτήτη συγκεκριμένες επεμβάσεις για την αποκατάστασή του ώστε να ανταποκρίνεται στις θεσπισμένες προϋποθέσεις. 

H λέσχη συμβάλει στη γνωριμία των ιδιοκτητών-συλλεκτών, διοργανώνοντας τις κατάλληλες εκδηλώσεις που αποτελούν κίνητρο για τον καθένα προκειμένου να διατηρεί το αυτοκίνητο του άψογο, ώστε να το απολαμβάνει μέσα στο πλαίσιο του νόμου, όπως π.χ. στατικές εκδηλώσεις/εκθέσεις, μονοήμερα και διήμερα Regulalarity ράλλυ ακριβείας, που καλύπτουν διαδρομές 200 - 300 χιλιομέτρων σε όλη την Ελλάδα, πικ-νικ, περιηγήσεις, Concours d’ Elegance (Καλλιστεία) κ.ά. Μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις, η ΦΙΛΠΑ, όπου μπορεί, συλλέγει χρήματα και υποστηρίζει κοινωφελείς οργανισμούς όπως η Φλόγα, τα χωριά SOS, η Κιβωτός κ.ά.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΠΑ 2018

14/1 21η Συνάντηση Αθήνας (Καλλιμάρμαρο)

3-4/3 9ο Κλασικό Ράλλυ Ελλάδας (ΦΙΛΠΑ - ΣΙΣΑ)*

18/3 Ράλλυ Αμαζών ΦΙΛΠΑ

21-22/4 Εαρινό Ράλλυ (Σπέτσες)

1/5 Αντίκες & Λουλούδια (περιήγηση)

12-13/5 Track Day

17/6 Ανάβαση Πάρνηθας

13-16/9 Διεθνές Ράλλυ (Χανιά)*

14/10 15ο Concours d’Elegance

10-11/11 31ο Χειμερινό Ράλλυ

9/12 Χειμερινή Εκδρομή

*ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΜΕΤΡΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΚΑΘΩΣ ΕΚΚΡΕΜΕΙ Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΟ.ΦΙΛΠΑ

 

Περισσότερες φωτογραφίες:
  • ΦΙΛΠΑ
  • ΦΙΛΠΑ
  • ΦΙΛΠΑ