Αγώνες Eλληνικοί αγώνες

ΓΓΑ: Σε Δημόσια Ηλεκτρονική Διαβούλευση το σχέδιο νόμου για αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου των αρχαιρεσιών αθλητικών φορέων

Το σχέδιο νόμου του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη που αφορά μεταξύ άλλων στην αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου των αρχαιρεσιών αθλητικών φορέων, τίθεται σε Δημόσια Ηλεκτρονική Διαβούλευση έως τις 20 Αυγούστου.

Όπως έγινε γνωστό μέσω επίσημης ανακοίνωσης, το σχέδιο νόμου με πλήρη ονομασία «Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου των αρχαιρεσιών των αθλητικών φορέων, διακρινόμενοι συνοδοί αθλητών ΑμεΑ, σύσταση Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Ο.Ε.), Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Π.Ε.) και άλλες διατάξεις» τέθηκε σε Δημόσια Ηλεκτρονική Διαβούλευση στο http://www.opengov.gr, με καταληκτική ημερομηνία τις 20 Αυγούστου.

Με βάση την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, το παρόν σχέδιο συμπληρώνει τον ν. 4639/2019 του Νοεμβρίου 2019, που μεταξύ άλλων περιλάμβανε περιορισμό του αριθμού θητειών, καθώς και όρια ηλικίας όσον αφορά τη συμμετοχή στο Δ.Σ. της εκάστοτε Ομοσπονδίας. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις διατάξεις που ψηφίστηκαν μέχρι σήμερα, σχετικά με κωλύματα εκλογιμότητας, Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, χρόνο διενέργειας των φετινών εκλογών στις Ομοσπονδίες κ.λπ., διαμορφώνουν την πλήρη εικόνα στο  νέο πλαίσιο εφαρμογής και λειτουργίας της αθλητικής μεταρρύθμισης.

Αναφορικά με τις Γενικές Συνελεύσεις, τις Αρχαιρεσίες Αθλητικών Φορέων, καθώς και τις διαδικασίες χορήγησης Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης στα Σωματεία, σκέλη που αφορούν και την Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος (ΟΜΑΕ), το σχέδιο νόμου προβλέπει αναλυτικά:

• Στις εκλογές Σωματείων, Ενώσεων, Ομοσπονδιών απαγορεύεται η δια πληρεξουσίου συμμετοχή.

• Της Εφορευτικής Επιτροπής προΐσταται δικηγόρος ως δικαστικός αντιπρόσωπος.

• Ο εκλογικός κατάλογος για Ενώσεις και Ομοσπονδίες περιλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο Σωματεία με Ειδική Αθλητική Αναγνώριση, εγγεγραμμένα στο Μητρώο της ΓΓΑ και με ενεργή συμμετοχή στις επίσημες διοργανώσεις την τελευταία διετία.

• Ο εκλογικός κατάλογος υποβάλλεται προς επικύρωση στη ΓΓΑ τουλάχιστον 20 ημέρες πριν από τη Γενική Συνέλευση και αναμορφώνεται στο μέτρο που δεν συμφωνεί με το τηρούμενο Μητρώο Αθλητικών Φορέων.

• Οι εκλογές για ΔΣ διεξάγονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο που απαρτίζεται από δύο επιμέρους τμήματα: Στο πρώτο τμήμα αναγράφονται τα ονοματεπώνυμα των υποψηφίων προέδρων του και στο δεύτερο τμήμα αναγράφονται τα ονοματεπώνυμα των υποψηφίων μελών. Ο εκλογέας σταυροδοτεί με έναν (1) σταυρό τον υποψήφιο πρόεδρο της προτίμησής του και δικαιούται να σταυροδοτήσει υποψήφια μέλη μέχρι τα δύο τρίτα (2/3) του συνόλου των προς εκλογή θέσεων.

• Υποψήφιος πρόεδρος που κατά την ψηφοφορία λαμβάνει ποσοστό ψήφων τουλάχιστον 25% των εγκύρων ψηφοδελτίων εκλέγεται μέλος του ΔΣ.

• Ο Αντιπρόεδρος, ο Γραμματέας και ο Ταμίας του Δ.Σ εκλέγονται, με απόλυτη πλειοψηφία, από το σύνολο των εκλεγέντων μελών κατά την πρώτη συνεδρίασή του οργάνου, που συγκαλείται με σκοπό τη συγκρότησή του σε σώμα.

GGA

Ακόμη, το σχέδιο νόμου προβλέπει απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης στα Σωματεία, τα οποία έχουν περιθώριο δύο (2) ετών ώστε να την αποκτήσουν, ειδάλλως διαγράφονται αυτοδικαίως από την Ένωση ή την Ομοσπονδία τους. Επίσης, τονίζεται πως έως ότου να την αποκτήσουν, δεν μπορούν να μετέχουν σε Πανελλήνιους αγώνες.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε σχετικά:  «Πρόκειται για την επισφράγιση του πλαισίου της αθλητικής μεταρρύθμισης της Κυβέρνησής μας, με απώτερο στόχο να βρίσκεται ο ελληνικός αθλητισμός σταθερά σε τροχιά βελτίωσης, να αναδεικνύει και να κινητοποιεί ολοένα και περισσότερο τις υγιείς δυνάμεις του. Το νοικοκύρεμα που επιχειρούμε, τα «αυτονόητα» που εφαρμόζουμε και δυστυχώς αποτελούσαν εκκρεμότητες πολλών ετών, η τάξη που αποκαθίσταται, με πλήρη διαφάνεια, στο αθλητικό τοπίο της χώρας μας, θα παράσχουν εκείνο το απαραίτητο οξυγόνο για την ανανέωση και θα αναθερμάνουν το όραμα στην αθλητική οικογένεια για τη συνεχή πρόοδο και την ανάπτυξη».

Τέλος, ο Λευτέρης Αυγενάκης πρόσθεσε: «Επιζητούμε τον διάλογο. Θέλουμε τις απόψεις, τις παρατηρήσεις, τις τυχόν συμπληρώσεις από όλη την αθλητική κοινότητα σ’ αυτή τη Δημόσια Ηλεκτρονική Διαβούλευση των δύο εβδομάδων. Το σχέδιο νόμου αφορά σε ολόκληρο το αθλητικό οικοσύστημα της χώρας και φυσικά ενδιαφέρει και απασχολεί όλη την ελληνική κοινωνία. Είμαστε ανοικτοί να ακούσουμε, να το κάνουμε ακόμα καλύτερο. Όλοι μαζί, ενωμένοι, για να αποτελέσει την απαιτούμενη τομή και να καταστεί απαρχή μιας άλλης εποχής, εκείνης που δικαιούται αθλητικά η χώρα μας»

Ποιος πιστεύετε πως θα είναι ο νικητής του Ράλλυ Ιταλίας-Σαρδηνίας, στις 8-11 Οκτωβρίου;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου