top icon
Αγώνες/Διοργανώσεις

Historic Acropolis Rally Regularity – Οι άνθρωποι: Άκης Μερτινός

Οι νέοι είναι ωραίοι, και στις Regularity εκδοχές του ΙΑ θα βρεις πολλούς και ικανούς. Όλοι τους σοβαροί, ανήσυχοι και αποτελεσματικοί. Το κυριότερο, με σεβασμό την ιστορία· ανθρώπων και μηχανών. Θα βρεις όμως και την παλιά, κλασική ευγένεια, αποτέλεσμα της αγωγής του καθενός. Καθρέφτης αυτής της γενιάς που λείπει πλέον από τους σύγχρονους αγώνες, ένας εξαιρετικός συνδυασμός…

Ο 33 χρόνος Μηχανολόγος Μηχανικός Άκης Μερτινός από τον Πειραιά και ο συνοδηγός του. Σήμερα 34 ετών ο φίλος Γεράσιμος Κυπραίος, που γνωρίζουμε από τη συμμετοχή του ως οδηγού σε σύγχρονους αγώνες. Τον «Jerry» που ανησυχεί και επιχειρεί θα τον βρεις στον γειτονικό Άλιμο, που άλλωστε αποτελεί και έδρα πρωταγωνιστών σε αγώνες ακριβείας τύπου Regularity. Με τον Άκη και τον Γεράσιμο βρεθήκαμε σε εκδηλώσεις, εμείς προσκεκλημένοι των οργανωτών, έργο του κ. Καράμπελα, τόσο στο Αίγιο όσο και σε Τρίπολη- Άργος.

Να συστηθούμε, λοιπόν, συζητώντας μαζί τους σε σχέση και με το ΙΡΑ.

Αλήθεια, αν είχατε τη δυνατότητα, θα συμμετείχατε στη Sporting κατηγορία; Σας προκαλεί ο χωματόδρομος και αυτοκίνητο με roll cage. Έχει τη γνώση ο «Τζέρυ»… > Θεωρώ πως είναι θέμα χρόνου να δείτε και συμμετοχή μας στη Sporting κατηγορία, αλλάζοντας φυσικά μπάκετ με τον Jerry! Ο Jerry είναι πιο έτοιμος να επιστρέψει από ποτέ!

Μέχρι τότε, τι προκαλεί έναν νέο άνθρωπο να συμμετάσχει στο ΙΡΑ στη Regularity εκδοχή του; > Ως λάτρης του παλαιού εγώ, και με την εμπειρία στους αγώνες του Jerry δίπλα μου, η συμμετοχή μας στο IPA στη Regularity αποτελεί ένα προσωπικό όνειρό μου. H ατμόσφαιρα και το βαρύ όνομα του συγκεκριμένου αγώνα δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Μέσα από την αναβίωσή του θα καταφέρουμε και εμείς να αποτελέσουμε κομμάτι αυτής της ιστορίας και να πάρουμε έστω και μια μικρή γεύση του θρυλικού αυτού αγώνα όντας αγωνιζόμενοι.

Σας καλύπτει ο τύπος του αγώνα με τη φιλοσοφία Γιάννη Καράμπελα; > Ο Γιάννης δεν έχει χαρακτηριστεί τυχαία ο «Regularity King». Αγαπάει το χώρο, σέβεται ανθρώπους και αυτοκίνητα. Μας ταξιδεύει σε υπέροχες διαδρομές, μας φιλοξενεί σε μαγικά τοπία και μας χαρίζει απλόχερα πανέμορφες εικόνες, φροντίζοντας να διατηρεί πάντα την αδρεναλίνη μας ανεβασμένη και κρατώντας τη γνωστή του πια «έκπληξη στο roadbook» καλά κρυμμένη, οργανώνοντας έτσι από τους πιο ολοκληρωμένους αγώνες σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ποια εκδήλωση τύπου Regularity θεωρείτε κορυφαία στην Ελλάδα; > Είχαμε την τύχη να συμμετάσχουμε στο Tour du Peloponnese 2021, που για εμάς ήταν κάτι μοναδικό στη μέχρι τώρα πορεία μας. Ένας αγώνας άρτια οργανωμένος με αίγλη και κύρος που πολλές οργανώσεις θα ζήλευαν. Συμμετοχές από εξωτερικό με ένα μεγάλο εύρος οχημάτων καθώς συμμετείχαν από προπολεμικά μέχρι το δικό μας ταπεινό Fiesta.

Η εμπειρία σας; > Ξεκινήσαμε μαζί σε Regularity οργανώσεις το 2019. Από τότε έχουμε μια ανοδική πορεία, συλλέγοντας γνώσεις και εμπειρία. Τα βάθρα δεν άργησαν να έρθουν. Στόχος μας η συνεχής βελτίωσή μας και, γιατί όχι, και το Πρωτάθλημα Regularity.

Το αυτοκίνητό σας; > Αγωνιζόμαστε με ένα Ford Fiesta 1.100 κ.εκ. του 1981. Το έχουμε κρατήσει σε εργοστασιακή μορφή χωρίς «αγωνιστικές» μετατροπές. Το αμάξι, δίχως να σου προσφέρει την απόλυτη οδηγική εμπειρία, καταφέρνει να βγάζει εις πέρας κάθε ειδική, άνετα και σβέλτα. Ο μικρός του όγκος και το χαμηλό του βάρος το κάνουν πολύ ευέλικτο στα κλειστά κομμάτια και εναρμονίζεται άριστα στις απαιτήσεις ενός αγώνα Regularity.

Απαιτείται ειδική προετοιμασία του αυτοκινήτου; > Ειδική προετοιμασία δεν απαιτείται, πέρα από τον γενικό έλεγχο πριν από τον αγώνα. Απαιτείται σωστή συντήρηση τακτικά, για να είναι πάντα έτοιμο για τις συνθήκες του αγώνα.

Ο τρόπος της χρονομέτρησης ώστε να είστε ακριβείς; > Χρησιμοποιούμε το όργανο της regularity master για τους αγώνες μας, που μας έχει βοηθήσει πολύ στο να είμαστε ανταγωνιστικοί και ακριβείς σε κάθε αγώνα.

Πόσο κοστίζει η συμμετοχή; Συνολικά. Παράβολο, καύσιμα; Φαγητό; Πιθανό κόστος προετοιμασίας πριν αλλά και μετά ως πιθανή επιδιόρθωση; > Με το παράβολο να ανέρχεται στα 480 ευρώ, το κόστος της συμμετοχής θα φτάσει τα 600-700 ευρώ, μαζί με καύσιμα και φαγητό. Κόστος προετοιμασίας για έναν πλήρη έλεγχο του αυτοκινήτου και απαραίτητες ρυθμίσεις 200-300 ευρώ, χωρίς να μπορούμε να υπολογίσουμε με ακρίβεια την πιθανή βλάβη στον αγώνα.

Τι συμβουλεύετε συνομηλίκους σας για τη συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις τύπου Regularity; > «Μια δοκιμή θα σας πείσει»! Η ατμόσφαιρα, οι μυρωδιές, τα τοπία, τα αυτοκίνητα, όλα συντελούν στη μοναδικότητα των αγώνων Regularity. Μεταφέρεσαι σε μια άλλη εποχή, εισπράττοντας την εμπειρία «αφιλτράριστη», όπως πρέπει δηλαδή για να την ευχαριστηθείς ολοκληρωτικά. Αν και οι μ.ω.τ. στα 45-50 χλμ. την ώρα δεν ακούγονται στα αυτιά των νέων αρκετά δελεαστικές, με το που πάρεις το «GO» η αδρεναλίνη χτυπάει αμέσως κόκκινο. Το άγχος να περάσεις στο «0» από το check point σε βάζει αμέσως σε racing mode και ο ανταγωνισμός αυξάνεται, με τις διαφορές να κρίνουν τις θέσεις της Γενικής σε 0,2 δλ.

Καλή διασκέδαση, Άκη! Να προσεχείς τον Τζέρυ, έναν Sporting άνθρωπό μας…_ Σ. Χ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ