Αγώνες Eλληνικοί αγώνες

Η μεγαλύτερη διεθνής βάση δεδομένων των ράλλυ

Είτε πρόκειται για αγώνες διεθνών θεσμών όπως το WRC και το ERC, είτε για αποτελέσματα αγώνων εθνικών πρωταθλημάτων, παλμαρέ οδηγών, ακόμη και ιστορία των αγωνιστικών αυτοκινήτων, υπάρχει μια βάση δεδομένων που εμπλουτίζεται διαρκώς, με έναν εκ των συντελεστών να είναι Έλληνας.

Εκτός από την παρακολούθηση των αγώνων ράλλυ, σημαντική είναι και η εύρεση των αποτελεσμάτων, που ειδικά όσον αφορά σε παλαιότερους αγώνες, αποτελεί ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα. Μέσω της βάσης δεδομένων ewrc-results.com , όποιος το επιθυμεί μπορεί να έχει πρόσβαση σε συγκεντρωμένες και πολλές φορές σπάνιες πληροφορίες, σχετικά με τον “πλανήτη ράλλυ”.

Η συγκεκριμένη βάση δεδομένων, που δημιουργήθηκε στην Τσεχία, αλλά έχει αποκτήσει συνεργάτες και θιασώτες σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, αποτελεί ένα ιδιαίτερα ενημερωμένο αρχείο για τους αγώνες ράλλυ, σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο ewrc-results.com υπάρχουν αποτελέσματα από 64.620 ράλλυ, καθώς και οι βαθμολογίες από αρκετά πρωταθλήματα. Προφανώς, κορυφαίο εξ αυτών είναι το WRC, ενώ πολλά στοιχεία υπάρχουν για το ERC, αλλά και για επιμέρους εθνικά πρωταθλήματα.

Ένα ακόμη ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της πλατφόρμας, είναι πως τα αποτελέσματα δεν παρουσιάζονται ως απλή καταγραφή, αλλά περιλαμβάνουν πλήρη -ή επιμέρους- στοιχεία από αγώνες, όπως τους χρόνους των ειδικών διαδρομών κλπ. Πέραν αυτών, το ewrc-results φιλοξενεί παλμαρέ από πάρα πολλούς οδηγούς και συνοδηγούς, είτε πρόκειται για τους πρωταγωνιστές του WRC, είτε για ερασιτέχνες που κάνουν το κέφι τους σε μικρούς αγώνες στη χώρα τους. Ακόμη, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι έχει καταγραφεί μεγάλος αριθμός αγωνιστικών αυτοκινήτων, οπότε όποιος το επιθυμεί μπορεί να παρακολουθήσει την “πορεία” τους μέσα στα χρόνια, αλλά και τους ιδιοκτήτες τους στο εκάστοτε χρονικό διάστημα.

ewrcΤο ewrc-results αποτελεί μεν μια ερασιτεχνική προσπάθεια, στην οποία όμως συμμετέχουν άνθρωποι από πολλές χώρες, ωστόσο η δουλειά που γίνεται είναι άκρως επαγγελματική. Μεταξύ των εμπλεκόμενων στην ενημέρωση της βάσης δεδομένων, υπάρχει και ένας Έλληνας, ο Απόστολος Παλάτος, ο οποίος έχει “προμηθεύσει” την πλατφόρμα με πολύ μεγάλο αριθμό αποτελεσμάτων από ελληνικούς αγώνες και το Ράλλυ Ακρόπολις, καθώς και με το παλμαρέ μεγάλου αριθμού οδηγών.

ewrc

“Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που κόλλησα και εγώ την... ανίατη ασθένεια των αγώνων. Θυμάμαι, ότι παρακολουθούσα τα Ράλλυ Ακρόπολις 1998 και 1999 από την Κρατική Τηλεόραση. Η σκόνη, ο ήχος, τα πολύχρωμα αυτοκίνητα με οδηγούς από διάφορες εθνικότητες, με κέντριζαν. Στη συνέχεια και αφού βρέθηκα στην Αθήνα λόγω σπουδών, άρχισα να κρατάω ηλεκτρονικό αρχείο για το WRC, τους ελληνικούς αγώνες και ξένα πρωταθλήματα”, δήλωσε ο 29χρονος σήμερα, Τοπογράφος Μηχανικός, Τόλης Παλάτος. “Ψάχνοντας για παλαιότερα αποτελέσματα του WRC, έπεσα επάνω στο www.ewrc-results.com. Το περιεργάστηκα για αρκετή ώρα και το βρήκα αρκετά ενδιαφέρον, καθώς περιλαμβάνει αποτελέσματα από αρκετούς αγώνες ανά την υφήλιο. Το 2011, επικοινώνησα με τον Τσέχο υπεύθυνο και ιδρυτή της ιστοσελίδας, Tomas Wanka, οπότε ξεκινήσαμε τη συνεργασία μας”.

ewrc

“Αυτή τη στιγμή, στην ιστοσελίδα βρίσκονται αρκετά διεθνή Ράλλυ Ακρόπολις, Ράλλυ ΕΛΠΑ, καθώς και μία πληθώρα Ελληνικών αγώνων που αποτέλεσαν μέρος είτε του πρωταθλήματος, είτε των Κυπέλλων Ασφάλτου/Χώματος. Οι σεζόν από το 1990 και έπειτα είναι σχεδόν πλήρεις, με τα Ράλλυ Ακρόπολις, ΕΛΠΑ, ΔΕΘ, Θερμαϊκού και Κορίνθου να είναι σε πολύ καλό επίπεδο από πλευράς ενημέρωσης. Οι αγωνιζόμενοι έχουν ενημερωθεί για την ύπαρξη της πλατφόρμας και αρκετοί, βοηθούν στη συλλογή παλαιών αποτελεσμάτων. Όμως, αν αντιληφθεί κανείς το γεγονός πως η βάση αφορά 3 600 Έλληνες οδηγούς και 6 000 συνοδηγούς, η απήχηση είναι σχετικά μικρή, καθώς θα περιμέναμε μεγαλύτερη ανταπόκριση από τους οργανωτές και τους αγωνιζόμενους. Βέβαια, πρέπει να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς που με βοήθησαν, ψάχνοντας στο αρχείο τους”.

ewrc

Όπως τόνισε ο Απόστολος Παλάτος, στόχος του αναφορικά με τους ελληνικούς αγώνες, είναι στο μέλλον να υπάρχουν αποτελέσματα ειδική προς ειδική για κάθε ελληνικό ράλλυ και στη βάση δεδομένων, να υπάρχει η ιστορία κάθε Έλληνα αγωνιζόμενου στο χώρο. Επιπλέον, το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνεται προσπάθεια καταγραφής της ιστορίας και των αγωνιστικών αυτοκινήτων που βρέθηκαν στις ελληνικές ειδικές διαδρομές, μέσω αντίστοιχης καταγραφής των πινακίδων τους. Η βοήθεια όλων των αγωνιζόμενων, για τον εμπλουτισμό της βάσης δεδομένων με επιπλέον στοιχεία, είναι ευπρόσδεκτη, αφού το ewrc-results είναι μια δυναμική πλατφόρμα, που απαιτεί διαρκώς ενημέρωση με νέα στοιχεία και η προσπάθεια του Απόστολου Παλάτου, αξιέπαινη.

ewrc

Το ewrc-results σε αριθμούς

Αγώνες: 64.620

Οδηγοί: 227.614 (3.600 Έλληνες)

Συνοδηγοί: 328.554 (6.000 Έλληνες)

Φωτογραφίες: 498.724

Πινακίδες: 100.700 (ενταγμένες σε 639.500 συμμετοχές σε αγώνες)

Ελληνικές πινακίδες: 2.775 (ενταγμένες σε 19.100 συμμετοχές σε αγώνες)

Οδηγός με τους περισσότερους αγώνες στη βάση: Hermann Gassner (Γερμανία) – 537

Έλληνας οδηγός με τους περισσότερους αγώνες στη βάση: Μανώλης Παναγιωτόπουλος - 215

Συνοδηγός με τους περισσότερους αγώνες στη βάση: Giancarla Guzzi (Ιταλία) – 511

Έλληνας συνοδηγός με τους περισσότερους αγώνες στη βάση: Νίκος Μουζάκης – 223

Χώρες με τους περισσότερους αγώνες: Γαλλία 10.056, Ιταλία 7.292, Ισπανία 5.670 ... Ελλάδα 1.252

Πιστεύετε ότι η ΕΕ πρέπει να θεσπίσει ακόμα πιο αυστηρές προδιαγραφές στο μέσο όρο εκπομπών CO2 του στόλου των αυτοκινητοβιομηχανιών;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου