Αγώνες Eλληνικοί αγώνες

Συνέντευξη: Στέλιος Φάκαλης

Έμπειροι και ικανοί άνθρωποι του χώρου των αγώνων δραστηριοποιούνται με επιτυχία σε διεθνές επίπεδο – O Σ.Χ. “ανακρίνει” τον Στέλιο Φάκαλη.

Κάποιους διεθνείς τους γνωρίζουμε καλά, όπως τον Στέλιο Φάκαλη. Συνοδηγός του Άγγελου Ζήβα τότε, το 1998 με την εργοστασιακή Corolla WRC, και αργότερα, συντονίζοντας τη συμμετοχή κορυφαίων σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Σε ειδικές διαδρομές, όπου η σπεσιαλιτέ του, αλλά και σε πίστες, όπου έχει αποκτήσει τεράστια εμπειρία. Διαδρομή σε επίπεδο κορυφής, ως Managing Director της δικής του V Team Project. Η επικοινωνία μας με τον σύγχρονο τρόπο, που εκμηδενίζει αποστάσεις...

Φωτογραφίες: Αρχείο 4Τ, Αρχείο Στέλιου Φάκαλη

Stelios Fakalis

Στελότο, καλησπέρα! Πού σε βρίσκουμε;

Στο Σαν Μαρίνο, όπου βρίσκεται η έδρα μας. Οι εγκαταστάσεις της V Team Project. Από εδώ οργώνουμε την Ευρώπη.

Ο καιρός εκεί, αυτή την εποχή;

Ο καιρός, έπειτα από βαριά χιονόπτωση την προηγούμενη εβδομάδα, πλέον είναι «γλυκός», με θερμοκρασία περίπου 12 βαθμών Κελσίου!

Οι αγώνες στην Ιταλία;

Έχουν αρχίσει από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, με το Adria Rally Show, και συνεχίζονται. Στο τέλος Φεβρουαρίου έχουμε τον πρώτο χωμάτινο αγώνα στο Αρέτσο.

Stelios Fakalis

Η απασχόλησή σου αυτό τον καιρό;

Όπως και τον προηγούμενο χρόνο, έχω την ευθύνη του προγράμματος εξέλιξης για τον Nikolay Gryazin. Η εμπλοκή του είναι υψηλού επιπέδου, όπως οι κορυφαίες ομάδες στο WRC!

Θα έχεις και δραστηριότητα σε πίστες.

Βέβαια, με Lotus 11 spec Le Mans! Ευθύνη μας η προετοιμασία και ο συντονισμός της συμμετοχής σε αγώνες-θεσμούς όπως τα 1000Miglia, Modena 100 Ore, GP Nuvolari κ.ά.

Άλλη δραστηριότητα;

Με την Alfa Romeo GT 2000 Veloce Gr. 1. Eυθύνη μας η ενοικίαση σε κλασικούς αγώνες πίστας. Υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις με ιστορία, όπως τα Alfa Revival Cup, Nurburgring Classic, Spa Classic, και ό,τι άλλο ζητηθεί από ενδιαφερόμενους. Εξαιρετική επιλογή και για Έλληνες, που θέλουν να ζήσουν το κάτι διαφορετικό σε ιδανικές συνθήκες. Πάντα σε διεθνές επίπεδο, είμαστε και σε διαπραγματεύσεις με οδηγούς για personal management…

Stelios Fakalis

Για την Ελλάδα τι μαθαίνεις;

Η πατρίδα μού λείπει, αλλά η επαγγελματική μου δραστηριότητα με κρατάει μακριά. Ενημερώνομαι για τα τεκταινόμενα καθημερινά, για την πολιτική κατάσταση, αλλά και για το motorsport.

Δραστηριότητά σου στην Ελλάδα;

Αν μου δοθεί ευκαιρία, θα πράξω ανάλογα. Έχω ήδη δύο σημαντικά project στην «τσάντα».

Αν γίνει Ράλλυ Ακρόπολις, θα έχεις επαγγελματική εμπλοκή;

Για τεστ/προετοιμασία, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και για ενοικίαση αγωνιστικών αυτοκινήτων.

Stelios Fakalis

Ράλλυ Ακρόπολις: Λουτράκι ή Λαμία;

Θεωρώ ότι η Λαμία έχει πολλά πλεονεκτήματα, κυρίως σε σχέση με την ιστορία και τη διαδρομή, αλλά και γνωστές αδυναμίες.

Αλήθεια, Στέλιο, σε σχέση με την εμπειρία σου στο εξωτερικό, τι προτείνεις για έναν νέο 17-19 ετών που ολοκλήρωσε τον κύκλο του στο κάρτινγκ; Υπάρχουν γήινες λύσεις;

Θέλει προσοχή. Τον σύγχρονο τρόπο που ακολουθούν και στην Ευρώπη. Να περάσει πρώτα ένα physical & mental test. Είναι οικονομικό, και μαθαίνει ο οδηγός που υστερεί.

Αν έχει την οικονομική δυνατότητα, μπορεί να ακολουθήσει το θεσμό της Formula 4. Σχολείο με προοπτική.

Πρόσεχε, όμως. Μεγάλο πρόβλημα είναι οι γνώμες και οι προτάσεις ανθρώπων που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο, με αποτέλεσμα να χάνονται χρήματα και οι συμμετέχοντες να απογοητεύονται γρήγορα...

Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να ξεκινήσεις και με αγώνες Ενιαίου. Θεσμοί χαμηλού κόστους, για να μάθεις τις πίστες. Στη συνέχεια, αρκεί να έχεις χρήματα, χρόνο και όρεξη. Προσφέρονται θεσμοί όπως οι TCR και GT4, ενώ, εάν έχεις μεγάλο budget, μπορείς και GT3. Όραμα, αν είναι καλός, η δυνατότητα να εργαστεί για τις Porsche, Lamborghini, Ferrari, κ.ά. ως δοκιμαστής. Στην παρουσίαση νέων μοντέλων, αλλά και ως πλήρωμα σε αγώνες Αντοχής. Πολλοί νέοι οδηγοί εμπλέκονται επαγγελματικά και πληρώνονται!

Angelos Zivas-Stelios Fakalis

Στέλιο, σε κουράσαμε... Διάλεξε ένα αυτοκίνητο, και κυρίως τον αγώνα που θα ήθελες να συμμετάσχεις με τον άνθρωπό σου, τον Άγγελο Ζήβα.

Rally Costa Smeralda Storico, με ένα ωραίο αυτοκίνητο, ώστε να χαρούμε τον αγώνα.

Ευχαριστούμε!

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου