top icon
Αγώνες

Extreme E: Η ηλεκτρική Οδύσσεια ξεκινάει με… Desert X Prix (+ωράριο μετάδοσης, video)

Όλα είναι έτοιμα για την έναρξη του Extreme E, με τους πρωταγωνιστές να βρίσκονται ήδη στη Σαουδική Αραβία, όπου στις 3-4 Απριλίου θα διοργανωθεί ο πρώτος αγώνας στην ιστορία του θεσμού.

Το Extreme E, πρωτάθλημα με αμιγώς ηλεκτρικά SUV που διεξάγεται σε απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη οι οποίες πλήττονται από την κλιματική αλλαγή, ξεκινά. Μετά από μήνες προετοιμασίας και προβολή υψηλού επιπέδου, το πλοίο St Helena που μεταφέρει τον αγωνιστικό εξοπλισμό και θα φιλοξενεί ωκεανογραφικές έρευνες, έφτασε στον πρώτο του προορισμό, τη Σαουδική Αραβία.

Διαβάστε ακόμη: Αναλυτικό preview της Season 1 του Extreme E

Η ιδέα της δημιουργίας του Extreme E ανήκει στον Ισπανό Alejandro Agag (συνέντευξή του στους 4Τ μπορείτε να διαβάσετε εδώ), ο οποίος υπήρξε ο ιθύνων νους και για την Formula E. Το λανσάρισμα του θεσμού ανακοινώθηκε το 2019 και από τότε, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι μέχρι σήμερα, που στη Σαουδική Αραβία παρατάσσονται 9 ομάδες και 18 οδηγοί, για την έναρξη του θεσμού.

Διαβάστε ακόμη – Συνέντευξη: Ο Mattias Ekstrom για τη συμμετοχή του στο Extreme E

Extreme E Desert X Prix

Σκοπός

Πέραν της εντυπωσιακής σύνθεσης οδηγών, το Extreme E στοχεύει να γίνει ένας πρωτοποριακός θεσμός, που εστιάζει σε σημαντικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν επιλεχθεί οι συγκεκριμένοι προορισμοί, που αποτελούν ιδανικό πεδίο για συζήτηση, αλλά και ενημέρωση, αναφορικά με την κλιματική αλλαγή.

Διαβάστε ακόμη – Συνέντευξη: Ο Nico Rosberg για την ομάδα του στο Extreme E

Επιπλέον, θέλοντας να τονίσει τη σημασία της ισότητας φύλων, το Extreme E έχει θεσπίσει τον κανονισμό που προβλέπει υποχρεωτικά, την παρουσία ενός άντρα και μιας γυναίκας οδηγού σε κάθε ομάδα.

Ενδιαφέρον, παρουσιάζει επίσης το GridPlay, διαδικασία μέσω της οποίας οι θεατές ψηφίζουν την αγαπημένη τους ομάδα, καθορίζοντας έως ένα σημείο τη σειρά εκκίνησης στον τελικό.

Extreme E

Η δομή

Κάθε αγώνας του Extreme Ε θα περιλαμβάνει περί τα 18 αγωνιστικά χιλιόμετρα, με κορυφαίους οδηγούς να έρχονται αντιμέτωποι σε επίπεδο head-to-head, καθώς η δομή του εκάστοτε X Prix θα θυμίζει rallycross, αλλά με οχήματα που φέρνουν στο νου τα buggies των αγώνων rally-raid.

Οι ομάδες θα αποφασίζουν ποιος εκ των δύο οδηγών θα βρεθεί πρώτος στο αυτοκίνητο, με την επιλογή να μην είναι φανερή, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη αγωνία. Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζονται οι μάχες μεταξύ ανδρών και γυναικών, αφού ουσιαστικά κανείς δε θα γνωρίζει ποιος οδηγός θα αγωνιστεί. Σημειώστε, πως κάθε σκέλος περιλαμβάνει 2 γύρους και η εκάστοτε ομάδα, θα πρέπει να αλλάξει οδηγό μετά από έναν γύρο. Επιπλέον, κάθε ομάδα θα έχει τη δυνατότητα χρήσης του “Hyperdrive” που προσφέρει επιπλέον δύναμη στο αυτοκίνητο, μία φορά σε κάθε γύρο και ενεργοποιείται παό ένα κουμπί στο τιμόνι.

Extreme E

Desert X Prix (Σαουδική Αραβία) – Πρόγραμμα

Το αγωνιστικό πρόγραμμα του Χ Prix Ερήμου, θα ξεκινήσει το Σάββατο 3 Απριλίου με δύο γύρους από χρονομετρημένα περάσματα και τη σειρά εκκίνησης να αποφασίζεται έπειτα από κλήρωση.

Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 4 Απριλίου, θα διεξαχθούν σειρές από 3 αγώνες. Ανάλογα με τα αποτελέσματα των δύο σειρών προκριματικών, που μόνο για αυτόν τον αγώνα θα πραγματοποιηθούν υπό μορφή time trial για λόγους ασφαλείας εξαιτίας της σκόνης, οι ομάδες θα βαθμολογηθούν ανάλογα με τη θέση τους σε κάθε περίπτωση (12 βαθμούς ο νικητής, 4 βαθμούς ο 9ος).

Οι πρώτες τρεις ομάδες θα προκριθούν στον ημιτελικό.

Οι ομάδες που θα καταταχθούν στην 4η, 5η και 6η θέση θα προκριθούν στο “Crazy Race”, ο νικητής του οποίο θα προκριθεί στον Τελικό.

Οι ομάδες που θα καταταχθούν στην 7η, 8η και 9η θέση, θα αγωνιστούν στο Shoot Out.

Εκτός από τον νικητή του “Crazy Race”, στον Τελικό θα βρεθούν και οι δύο ταχύτερες ομάδες από τον Ημιτελικό.

Η βαθμονόμηση ανάλογα με τις θέσεις που θα τερματίσει κάθε ομάδα είναι: 25 (1), 19 (2), 18 (3), 15 (4), 12 (5), 10 (6), 8 (7), 6 (8) και 4 (9) βαθμοί.

Αναλυτικό πρόγραμμα

Σάββατο 3 Απριλίου

09:00 – 10:30: Προκριματικός 1

14:00 – 15:30: Προκριματικός 2

Κυριακή 4 Απριλίου

09:00 – 10:30: Ημιτελικοί

13:00 – 15:00: Τελικοί

Οι προκριματικοί και οι ημιτελικοί του Desert X Prix θα μεταδοθούν από την επίσημη ιστοσελίδα και τα social media του Extreme E.

Οι τελικοί, την Κυριακή 4 Απριλίου στις 13:00, θα μεταδοθούν ζωντανά από ένα ευρύ δίκτυο τηλεοπτικών σταθμών παγκοσμίων και στη χώρα μας, από την Cosmote Sport 5HD.

Extreme E - Teams

Συνθέσεις ομάδων

ABT CUPRA XE – #125 – Mattias Ekström / Claudia Hürtgen

ACCIONA | Sainz XE Team – #55 – Carlos Sainz / Laia Sanz

Andretti United – #23 – Timmy Hansen / Catie Munnings

Segi TV Chip Ganassi Racing – #99 – Kyle LeDuc / Sara Price

Hispano Suiza XITE Energy Team – #42 – Oliver Bennett / Christine Giampaoli

JBXE – #22 – Jenson Button / Mikaela Åhlin-Kottulinsky

Rosberg X Racing – #6 – Johan Kristoffersson / Molly Taylor

Veloce Racing – #5 – Stéphane Sarrazin / Jamie Chadwick

X44 – #44 – Sébastien Loeb / Cristina Gutiérrez

Η Cupra ετοιμάζεται για την πρεμιέρα στο Extreme E, με ένα ωραίο video όπου πρωταγωνιστεί ο Mattias Ekstrom

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ