23 Οκτ 2017

F1: Ενάντια στην απόφαση των αγωνοδικών για τον Verstappen o Lauda

Την έντονη δυσαρέσκειά του με την απόφαση να τιμωρηθεί ο Max Verstappen στο Grand Prix των ΗΠΑ εξέφρασε ο μη εκτελεστικός διευθυντής της Mercedes, Niki Lauda.

Στον τελευταίο γύρο του αγώνα στο Austin, ο Verstappen πλησίαζε απειλητικά τον Kimi Raikkonen, τον οποίον πέρασε στη Στροφή 17 για την 3η θέση, πατώντας εκτός, μέσα από την λευκή γραμμή που οριοθετεί την πίστα. Οι αγωνοδίκες έκριναν πως η πράξη αυτή ήταν αξιόποινη και τιμώρησαν τον 20χρονο οδηγό με 5 δλ. και 1 βαθμό ποινής στο δίπλωμά του. Αυτή η χρονική ποινή τον έριξε 4ο, αναγκάζοντάς τον να χάσει τη θέση του στο βάθρο από τον Φινλανδό της Ferrari.

Ουκ ολίγοι οδηγοί, στην πλειονότητά τους βετεράνοι, δε συμφώνησαν με την συγκεκριμένη ποινή, μεταξύ αυτών κι ο Mario Andretti, o Nigel Mansell κι ο Alex Wurz.

«Πυρ και μανία» ήταν κι ο πατέρας του Verstappen, Jos, που με σχετικά tweets μίλησε για ξεκάθαρη στάση της FIA υπέρ της Ferrari.

Μέσα σε αυτούς που εναντιώθηκαν με την απόφαση αυτή ήταν κι ο τρεις φορές πρωταθλητής Niki Lauda, που ξεκαθάρισε τη θέση του:

«Αυτή η απόφαση είναι η χειρότερη που έχω δει. Δεν έκανε τίποτα κακό. Είμαστε οδηγοί αγώνων, δεν είμαστε σε έναν κανονικό δρόμο. Είναι γελοίο να καταστρέφουν το άθλημα με αυτού του είδους τις αποφάσεις.»

Μάλιστα, αποκάλυψε πως τόσο η FIA, όσο κι ο αλυτάρχης Charlie Whiting, μαζί με τις ομάδες, είχαν από πέρυσι κιόλας συμφωνήσει να επιτρέπουν στους οδηγούς να αγωνίζονται, χωρίς να εμπλέκονται με το παραμικρό:

«Μιλήσαμε με τους αγωνοδίκες, ο Todt ρώτησε άπαντες, ο Charlie [Whiting] ήταν εκεί, ήμασταν κι εμείς εκεί, και αποφασίσαμε από κοινού πως οι αγωνοδίκες θα εμπλέκονταν μόνο σε επικίνδυνα περιστατικά. Είναι πολύ απλό. Αν πέσουν ο ένας πάνω στον άλλον και γυρίσουν ανάποδα, μόνο τότε θα εμπλακούν οι αγωνοδίκες. Το συμφωνήσαμε στις αρχές της περασμένης σεζόν».

Και συνέχισε, λέγοντας:

«Στην επόμενη συνεδρίαση του Strategy Group πρέπει να το συμπεριλάβουμε στην ατζέντα και να το συζητήσουμε ξανά. Γιατί δεν μπορούμε να το αφήσουμε έτσι, έχει παρατραβήξει. Δεν υπήρχε λόγος να εμπλακούν, ήταν ένα κανονικό προσπέρασμα».

Τέλος, ο Αυστριακός έχει την άποψή του ότι οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν το ελεύθερο να πάτανε σε όποιο σημείο της πίστας είναι καλυμμένο με άσφαλτο:

«Ο Charlie τονίζει συνεχώς πως υπάρχουν οι άσπρες γραμμές και πως δεν μπορείς να περάσεις πάνω από αυτές. Γιατί να μην οδηγείς πάνω από αυτές όταν είναι εφικτό; Χτίστε έναν τοίχο εκεί, αν το προτιμάτε. Όσο υπάρχει πίστα, μπορείς να την χρησιμοποιείς. Μία λευκή γραμμή δεν αποτελεί όριο. Το συμφωνήσαμε όλοι μαζί αυτό πέρυσι. Και τώρα έρχεται αυτή η απόφαση. Πιστεύω πως είναι τελείως λάθος».

Οι αντιδράσεις των Verstappen και Horner

Την απόφαση αυτή δε δίστασε να σχολιάσει κι ο ίδιος ο Verstappen, και μάλιστα με αρκετά δριμείς χαρακτηρισμούς, καθώς μίλησε για «ανόητες» αποφάσεις που «σκοτώνουν» το σπορ.

Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε:

 «Όλοι βγαίνουν εκτός, κι εγώ επίσης. Στην Στροφή 9 μπορείς να βγεις εκτός, στη Στροφή 19 το ίδιο και κανείς δεν θα πει τίποτα. Το ίδιο συνέβη και με τον Bottas, πήγα για το προσπέρασμα, αυτός συνέχισε έξω από τα όρια της πίστας, έπρεπε πραγματικά να τον περάσω και τίποτα δεν έγινε για αυτό, ενώ είναι σαφές ότι ευνοήθηκε απ’ αυτό. Αν έμενε στην πίστα, θα ήταν πίσω μου.

«Δεν είναι καλό για το άθλημα. Πρέπει να είναι ξεκάθαροι με τους κανονισμούς και να λένε ότι δεν επιτρέπεται πουθενά. Είχαμε έναν εκπληκτικό αγώνα, αλλά με αυτές τις ανόητες αποφάσεις σκοτώνουν το άθλημα. Ελπίζω οι fans να μην συμφωνούν με την απόφαση και του χρόνου να μην έρθουν.»

Στο ίδιο μήκος κύματος κι ο επικεφαλής της Red Bull, Christian Horner, που έκανε λόγο για «λάθος» απόφαση:

«Υπήρχαν μονοθέσια που έβγαιναν εκτός πίστας σ’όλον τον αγώνα και δεν υπήρξε καμία αντίδραση, οπότε πιστεύω ότι θα ήταν απίστευτα σκληρό να δοθεί στον Max ποινή. Είναι λάθος. Θα το κοιτάξουμε, αλλά για ‘μένα είναι δίκαιος και σκληρός αγώνας, οπότε το να του δοθεί ποινή σε αυτό το σημείο, δεν είναι σωστό»._Δ.Μ.

Περισσότερες φωτογραφίες:
Ετικέτες: