top icon
Αγώνες

F1-GP Ιαπωνίας: Προεπισκόπηση

O 16ος γύρος του φετινού Πρωταθλήματος, το Ιαπωνικό GP, θα διεξαχθεί στην πίστα της Suzuka, η οποία αποτελεί ένα από τα κοσμήματα της σεζόν.

O 16ος γύρος του φετινού Πρωταθλήματος, το Ιαπωνικό GP, θα διεξαχθεί στην πίστα της Suzuka, η οποία αποτελεί ένα από τα κοσμήματα της σεζόν. Οι λόγοι για αυτό είναι πολλοί: η ιστορία που αποπνέει η πίστα, έχοντας κρίνει 10 Παγκόσμια Πρωταθλήματα από το 1987, σε συνδυασμό με την οδηγική πρόκληση που παρουσιάζει, καθώς και την καταπληκτική ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι φανατισμένοι με τη Formula 1 Ιάπωνες.
 
Ο καιρός μπορεί να παίξει και πάλι το ρόλο του, αφού υπάρχει πάνω από 90% πιθανότητα βροχής για τις κατατακτήριες δοκιμές, ενώ συννεφιές αναφέρουν οι μετεωρολογικές προβλέψεις και για την Κυριακή.
 
Θεωρητικά, η Suzuka αποτελεί μέρος όπου η Red Bull θα πρέπει να επικρατήσει, δεδομένης της πληθώρας γρήγορων στροφών, όπως συνέβη και στις άλλες πίστες με αντίστοιχα χαρακτηριστικά φέτος Silverstone, Catlunya). Παρά τις αρνήσεις της ομάδας ότι τα πιο αυστηρά τεστ ακαμψίας αμαξώματος της FIA δεν επηρέασαν τις επιδόσεις του μονοθεσίου της, υπήρχαν μερικές ενδείξεις στη Σιγκαπούρη ότι έχει χάσει μέρος του μεγάλου προβαδίσματος που διατηρούσε στο πρώτο μισό της σεζόν. Αν αυτό ισχύει, θα αποδειχθεί περίτρανα στη Suzuka.
 
Ο Sebastian Vettel είχε επικρατήσει με επιβλητικό τρόπο πέρυσι στη Suzuka, όπου ο Mark Webber είχε ένα ατύχημα στις ελεύθερες δοκιμές του Σαββάτου, που τον απέκλεισε από τις κατατακτήριες, και κατά συνέπεια τον οδήγησε σε έναν αγώνα που θα ήθελε να ξεχάσει. Αν η Red Bull αποδειχθεί ταχύτερη με διαφορά, η μάχη για τη νίκη θα δοθεί μεταξύ των δυο οδηγών της ομάδας. Ο Vettel έχει ανάγκη τη νίκη για να πλησιάσει την κορυφή στη βαθμολογία, ενώ η 2η θέση πίσω από τον team mate του δεν είναι άσχημη για τον Mark Webber.
 
Η Ferrari και ο Fernando Alonso έχουν πάρει φόρα από τις δυο νίκες στα δυο τελευταία Grand Prix, που διεξήχθησαν σε πίστες με εντελώς αντίθετα χαρακτηριστικά, αποδεικνύοντας πόσο ευέλικτη είναι η F10. Ωστόσο, για τη Suzuka, o αγωνιστικός διευθυντής της Ferrari, Stefano Domenicali δήλωσε ότι η ομάδα θα πρέπει να παίξει πιο αμυντικά. Υποτίθεται ότι η Suzuka δεν ευνοεί τα χαρακτηριστικά του ιταλικού μονοθεσίου, ωστόσο η βελτίωση που έχει σημειωθεί στην F10 στους τελευταίους αγώνες είναι εντυπωσιακή.
 
Η ιταλική ομάδα ίσως μάλιστα να αποδειχθεί ταχύτερη από την McLaren, η οποία θεωρείται δεδομένο ότι θα ανακάμψει από την κακή εμφάνιση της Σιγκαπούρης. Η McLaren είναι η μοναδική από τις τρεις κορυφαίες ομάδες που θα παρουσιάσει σημαντικές αναβαθμίσεις στα μονοθέσιά της. Στο οδηγικό μέτωπο, ο Lewis Hamilton δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τρόπο προσέγγισης, ενώ ο Jenson Button μάχεται για να κρατήσει την επαφή του με τους πρωτοπόρους της βαθμολογίας. Ωστόσο, κάποιοι πιστεύουν ότι ο Button μπορεί να δημιουργήσει δυσκολίες στον team mate του, δεδομένου του πολύ καλού ιστορικού που έχει στην πίστα αυτή.
 
Μεγάλος απών από τα paddock της Suzuka θα είναι ο Bernie Ecclestone, ο οποίος λέγεται ότι δεν ήθελε να κάνει το μακρύ ταξίδι (9.000 χλμ.) από την Ευρώπη. Δηλαδή ο πάμπλουτος Βρετανός που σε τρεις εβδομάδες θα γιορτάσει τα 80ά του γενέθλια, δε θα παρευρεθεί στο πρώτο GP της Κορέας;
 
Επίσης, απών θα είναι και ο Peter Sauber, ο οποίος είναι προσκεκλημένος στην Πόλη του Μεξικού, στο γάμο του Carlos Slim Domit, του γενικού διευθυντή της Telmex, η οποία θα επενδύσει 30 εκατομμύρια ευρώ στην ομάδα του το 2011. Αξίζει τον κόπο να χάσει ένα Grand Prix για αυτό…
 
Αυτό θα είναι το πρώτο Grand Prix του Κamui Kobayashi ενώπιον των συμπατριωτών του, ωστόσο σε αντίθεση με τους περισσότερους Ιάπωνες, επειδή έχει κάνει την καριέρα του στην Ευρώπη, δε γνωρίζει τόσο καλά τα μυστικά της Suzuka.
 
Aυτό θα είναι επίσης το τελευταίο Ιαπωνικό GP για την Bridgestone στη Formula 1, στη Suzuka, που αποτελεί ‘μητέρα’ πίστα των ελαστικών της, καθώς εδώ διεξήγαγε για πρώτη φορά δοκιμές με γόμες F1 πριν από 14 χρόνια.
 
Ατάκες από τα paddock της Suzuka
«Τώρα αρχίζει να γίνεται σοβαρό, πρέπει να βιώσουμε λίγο πόνο και είναι η ώρα για όλους να δώσουν τα πάντα, χωρίς να κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω».
Fernando Alonso, καθώς πλησιάζουμε στο τέλος της σεζόν.
 
«Σίγουρα, θα μπορούσα οδηγώ γύρω-γύρω χωρίς να προσπερνάω και να διατηρώ τη θέση μου, αυτό θα ήταν αρκετά εύκολο, αλλά δεν είμαι έτσι εγώ, οπότε αυτό σίγουρα δεν πρόκειται να συμβεί».
Lewis Hamilton, περί επιθετικότητας στην πίστα.
 
«Δεν είμαι το φαβορί. Νομίζω ότι είμαστε όλοι αρκετά ίσοι προς το παρόν. Μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα, είναι στην κόψη του μαχαιριού. Αλλά είμαι πολύ, πολύ χαλαρός. Είναι ένας ακόμα αγώνας για εμένα. Θα βάλω τα δυνατά μου και οι βαθμοί θα περιποιηθούν τον εαυτό τους. Δε σκέφτομαι καν τον τίτλο».
Μark Webber, για τη μάχη του τίτλου.
 
«Είναι εύκολο να βγάζουμε φαβορί από πριν, αλλά πρέπει να πάμε εκεί έξω και να το αποδείξουμε».
Sebastian Vettel, περί του αν η Red Bull είναι φαβορί στη Suzuka.
 
«Πρέπει να είσαι λίγο επιθετικός με τις στρατηγικές που επιλέγεις και αυτό θα κάνουμε».
Jenson Button, σχολιάζοντας τη θέση του στη βαθμολογία (5ος).
 
«Σίγουρα δεν είμαι ο δεύτερος Rubens Barrichello της Ferrari. Eάν συμβεί αυτό, θα σταματήσω να οδηγώ».
Felipe Massa, για το status 2ου οδηγού στη Ferrari.
 
«Τα απτά γεγονότα είναι ότι έχουμε καταφέρει να φέρουμε μονάχα ένα μονοθέσιο στον τερματισμό του καθενός εκ των τεσσάρων τελευταίων Grand Prix».
Martin Whitmarsh, διευθυντής της McLaren.
 
Ομάδες
McLaren-Mercedes
H βρετανική ομάδα θα τα δώσει όλα στους τελευταίους αγώνες της σεζόν. Στην Ιαπωνία, η MP4-25 θα φέρει αναβαθμίσεις στην εμπρός αεροτομή, μια καινούργια πίσω αεροτομή, μερικές καινούργιες αεροδυναμικές λεπτομέρειες και κάποιες νέες χαρτογραφήσεις κινητήρα. Η Παρασκευή θα αποτελέσει ημέρα δοκιμών εξέλιξης για τη McLaren. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της ομάδας, Jonathan Neale, η McLaren θα πιέσει τόσο πολύ στους επόμενους αγώνες, που ακόμα και αν υπάρχει περιορισμένος αριθμός καινούργιων εξαρτημάτων, αυτά θα πηγαίνουν κατευθείαν στην πίστα, ασχέτως αν υπάρχουν επαρκή ανταλλακτικά. Ο Hamilton δήλωσε ότι χρειάζεται να βρεθεί στο βάθρο και να τερματίσει εμπρός από τον Webber, ενώ ο Button βρήκε τα θετικά σημεία στη φετινή βαθμολογική κατάσταση, σε σύγκριση με πέρυσι που διαφύλασσε την πρωτοπορία του: «Πέρυσι ήξερα ότι δε μπορούσα να κάνω λάθος διότι θα έχανα πολλούς βαθμούς. Αυτό ήταν πολύ αγχωτικό, αλλά φέτος είναι πολύ πιο χαλαρά, γιατί αν κυνηγήσεις την ευκαιρία και δε σου βγει, δε σου βγήκε». Ο Button καλωσόρισε και την προβλεπόμενη για αυτό το σαββατοκύριακο κακοκαιρία, καθώς αποτελεί έναν ακόμα απρόβλεπτο παράγοντα. Ο Βρετανός διαπραγματεύεται αυτή την περίοδο ένα καινούργιο συμβόλαιο με τη McLaren για τα δυο επόμενα χρόνια, με πιθανή επιλογή ανανέωσης για το 2013. Αυτή τη στιγμή, οι απολαβές του Button από τη McLaren κυμαίνονται στα 9 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο (συμπεριλαμβανομένων των bonus επιδόσεων) και θέλει να τις αυξήσει στα 12 εκατομμύρια.
 
Red Bull-Renault
H Red Bull προσπαθεί να αποφύγει τον τίτλο του φαβορί για το Ιαπωνικό GP, αν και είναι σίγουρη ότι θα είναι ανταγωνιστική στη Suzuka. H κακοκαιρία μπορεί να βλάψει τη Red Bull, καθώς αναμένονται βροχές στις κατατακτήριες δοκιμές, όπου η RB6 απολαμβάνει το μεγαλύτερο πλεονέκτημα σε σύγκριση με τους αντιπάλους της. Ο Webber πιστεύει ότι το φετινό μονοθέσιο υστερεί σε απόδοση στη βροχή σε σχέση με αυτά των δυο προηγούμενων ετών, ωστόσο ο Vettel δε συμφωνεί μαζί του.
 
Ferrari
Ο Alonso θεωρεί τη Red Bull και πάλι φαβορί για το Ιαπωνικό GP, «αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα νικήσουν τον αγώνα πολύ εύκολα» συμπλήρωσε ο Ισπανός, ο οποίος δεν πιστεύει ότι η δεδομένη παροχή βοήθειας από τον team mate του, Felipe Massa θα κάνει μεγάλη διαφορά στη μάχη του τίτλου… Στο δρόμο για τη νίκη του στη Σιγκαπούρη, ο Alonso χρησιμοποίησε τον κινητήρα με τον οποίο είχε αγωνιστεί στη Γερμανία και την Ουγγαρία. Για τους επόμενους δυο αγώνες, διαθέτει δυο κινητήρες που έχουν κάνει από έναν αγώνα ο καθένας (Ιταλία και Βέλγιο). Αφότου ο πρόεδρος της Ferrari, Luca di Montezemolo δήλωσε ότι «η απόφαση να επικεντρωθούμε στον Alonso αποδείχθηκε σωστή» και ότι θέλει «ένα δυνατό Massa που θα αφαιρεί βαθμούς από τους αντίπαλους» στους τέσσερις τελευταίους αγώνες της φετινής σεζόν, οι φήμες οργίασαν ότι ο Massa θα γίνει ο No. 2 οδηγός της ομάδας. Ο Massa απέδωσε το γεγονός ότι υστερεί σε σύγκριση με τον Alonso στα χαρακτηριστικά των φετινών ελαστικών της Bridgestone, τα οποία ισχυρίζεται ότι είναι πολύ σκληρά για το οδηγικό του στιλ και αρνήθηκε ότι είναι o Νο. 2 οδηγός της Ferrari, παρά το ότι φέτος θα βοηθήσει τον Ισπανό team mate του. Ο di Montzemolo προσπάθησε να διορθώσει τα πράγματα δηλώνοντας ότι «ο Felipe είναι και θα παραμείνει για πάντα ένας No. 1 οδηγός για τη Ferrari, τόσο στους επόμενους τέσσερις αγώνες όσο και του χρόνου, με διαφορετικά ελαστικά». Ωστόσο οι δηλώσεις του 63χρονου Ιταλού δεν εξέπληξαν τον Alonso: «Ο πρόεδρος πάντα λέει ότι αμφότεροι οι οδηγοί βρίσκονται στο μέγιστο της απόδοσης του μονοθεσίου»…
 
Renault
Ο διευθυντής της γαλλικής ομάδας, Eric Boullier, αντέκρουσε τις κατηγορίες του Kimi Raikkonen ότι η Renault χρησιμοποίησε το όνομά του για τους δικούς της σκοπούς μάρκετινγκ. Ωστόσο, το γεγονός ότι οι σημαντικοί άνθρωποι της ομάδας (o Boullier, o ιδιοκτήτης της Gerard Lopez και ο Robert Kubica) αναφέρουν το όνομα του Raikkonen αρκετά συχνά από τον Ιούνιο, διαψεύδουν τον ίδιο τον Boullier. Όταν ο μάνατζερ του Φινλανδού οδηγού επικοινώνησε με τη Renault, ο Boullier προτίμησε να παραδεχθεί το γεγονός, τρέφοντας τις φήμες, αντί να αποφύγει να σχολιάσει το γεγονός. Ο Γάλλος δήλωσε σχετικά με τις κατηγορίες του Raikkonen: «Δε μπορείς να είσαι απογοητευμένος από το σχόλιό του, αλλά δε μπορώ να καταλάβω γιατί να είναι τόσο επιθετικός κατηγορώντας μας για κάτι. Ποτέ δε θα κυνηγούσα τα media για να τους εξηγήσω κάτι σαν κι αυτό, απλά απαντούσαμε στις ερωτήσεις. Ακόμα και εμάς μας τραβούσε λίγο σε μπελάδες διότι ήταν συνεχώς επί τάπητος. Ήμουν πολύ ξεκάθαρος και πολύ δίκαιος με όλους. Δε θα έμπαινα σε βαθιές συζητήσεις με οποιονδήποτε, πριν τελειώσουμε την αξιολόγηση των δυνατοτήτων του Vitaly (Petrov), διότι θα ήταν άδικο για αυτούς εάν λαμβάναμε την απόφαση ότι είμαστε έτοιμοι να τον διατηρήσουμε. Ενδιαφερόμασταν να συνομιλήσουμε, και αν πιστεύαμε ότι ο Vitaly δε μπορεί να το κάνει, τότε θα τους καλούσαμε στο τηλέφωνο και θα το συζητούσαμε. Αλλά γιατί να το συζητήσουμε νωρίτερα; Μπορείς να παίξεις με τα media, μπορείς να παίξεις με την πίεση, αλλά δεν είναι αυτό το παιχνίδι εδώ». Δυστυχώς όμως, ο Γάλλος δεν έπεισε με τις δηλώσεις του. Ο Kubica παράλληλα, δήλωσε απογοητευμένος που ο Raikkonen δεν πρόκειται να γίνει team mate του, καθώς πίστευε «ότι υπήρχε περίπτωση, αλλά προφανώς δεν ήταν αυτή η πραγματικότητα». Με την υπογραφή ενός ακόμη σπόνσορα από τη Ρωσία, της βότκας Flagman (συμφωνία αξίας 400.000 ευρώ, λένε οι φήμες), το ενδεχόμενο να παραμείνει και το 2011 στη Renault ο Vitaly Petrov έγινε ακόμα πιο ισχυρό.
 
Lotus-Cosworth
Σύμφωνα με τις φήμες, ο Jarno Trulli έχει ήδη ανανεώσει το συμβόλαιό του μέχρι το 2012, με απολαβές 3 εκατομμυρίων ετησίως, συν 100.000 ευρώ επιπλέον για κάθε βαθμό που σημειώνει ο Ιταλός. Οι διαπραγματεύσεις με τον Heikki Kovalainen φαίνεται να καθυστερούν λίγο περισσότερο, διότι ο Φινλανδός απαιτεί ίση μεταχείριση με τον team mate του, δηλαδή την αύξηση των απολαβών του από τα 2 στα 3 εκατομμύρια ευρώ και διετές συμβόλαιο.
 
ΗRT-Cosworth
Oδηγοί της ισπανικής ομάδας στο Ιαπωνικό GP θα είναι και πάλι οι Bruno Senna και Sakon Yamamoto, έπειτα από την απροσδόκητη αντικατάσταση του Ιάπωνα στη Σιγκαπούρη (από τον Christian Klien), η οποία πιθανότατα συνέβη όχι λόγω τροφικής δηλητηρίασης, αλλά επειδή οι σπόνσορές του δεν πλήρωσαν μια από τις προβλεπόμενες δόσεις προς την HRT. O διευθυντής της, Colin Kolles δήλωσε ότι οι Senna και Yamamoto θα συμμετέχουν και στους εναπομείναντες αγώνες της σεζόν, εκτός απροόπτου.
 
Πιστα: Suzuka
Η Suzuka είναι η αγαπημένη πίστα Robert Kubica, οπότε ο Πολωνός είναι ιδανικός για να την περιγράψει: «Είναι δύσκολη, είναι η πιο προκλητική πίστα και είναι πολύ, πολύ γρήγορη. Αν μετρήσεις τον αριθμό των πραγματικά γρήγορων στροφών, τις οποίες διανύουμε με 4η και πάνω, νομίζω ότι είναι οι περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη στο Πρωτάθλημα. Το πρώτο τμήμα είναι απίστευτο: τα Esses είναι σαν roller coaster, με τις δυνάμεις g να σε πηγαίνουν από τη μια πλευρά στην άλλη κατά τη διάρκεια παρατεταμένων στροφών. Είναι δύσκολο να διατηρήσεις τη σωστή γραμμή, ειδικά επειδή εάν κάνεις ένα λάθος σε μια στροφή, το κουβαλάς για πολλή ώρα στις επόμενες. Επιπλέον, υπάρχουν μερικές αργές στροφές και το chicane, όπου έχεις πολύ βαρύ φρενάρισμα και είναι δυνατό να προσπεράσεις. Έχεις πολύ μικρό περιθώριο για λάθη στη Suzuka, επειδή δεν υπάρχουν ασφαλτοστρωμένες περιοχές διαφυγής, οπότε, μόλις κάνεις λάθος, είσαι στην αμμοπαγίδα. Συχνά, βλέπεις οδηγούς να πατάνε με έναν τροχό πέρα από το kerb στην περιοχή διαφυγής και μετά να επιστρέφουν άμεσα στην πίστα. Αλλά η Suzuka δε λειτουργεί έτσι: αν βγεις έξω με ένα τροχό, δεν επιστρέφεις. Σίγουρα, η ασφάλεια δεν είναι το υψηλότερο στάνταρντ της Suzuka, αλλά έτσι είναι. Πρέπει να το έχεις αυτό κατά νου και να διασφαλίσεις ότι θα παραμείνεις στην πίστα».
 
Ο τεχνικός διευθυντής της Williams, Sam Michael προσθέτει: «Η παραγωγή ενός καλού χρόνου στο πρώτο τμήμα της πίστας είναι ένας από τους καλύτερους δείκτες των ικανοτήτων ενός οδηγού».
 
H Spoon Curve είναι ιδιαίτερα δύσκολη, αφού παρουσιάζει δυο apex, ενώ η πρόσφατα ανασχεδιασμένη flat-out 130R (διανύεται με 305 χ.α.ώ και 3,5 g πλευρική επιτάχυνση για 2,5 δλ.) δεν αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Τα συστήματα stalling πίσω αεροτομής θα είναι χρήσιμα στη Suzuka, η οποία παρουσιάζει αρκετές ευθείες. Η κατανάλωση καυσίμου στο γύρο κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, καθώς το γκάζι παραμένει πατημένο τέρμα για γύρω στο 70% της διάρκειας του γύρου, ενώ τα φρένα χρησιμοποιούνται σε λίγες περιπτώσεις και δεν καταπονούνται ιδιαίτερα. Οι μέσες ωριαίες ταχύτητες κυμαίνονται στα 226 χ.α.ώ. και ο χρόνος που χάνεται κατά τη διέλευση από το pit lane είναι περίπου 20 δλ.
 
Η Suzuka καταπονεί ιδιαίτερα τα ελαστικά, για αυτό και η Bridgestone θα έχει στη διάθεση των ομάδων τη σκληρή και τη μαλακή γόμα. Οι ισχυρές πλευρικές επιταχύνσεις αυξάνουν το ρυθμό φθοράς των ελαστικών, τα οποία καταπονούνται από τα αρκετά φρεναρίσματα που πραγματοποιούνται ενόσω οι εμπρός τροχοί στρίβουν. Επιπλέον, η άσφαλτος της πίστας είναι ιδιαίτερα φθοροποιός.
 
Ο Hirohide Hamashima (διευθυντής εξέλιξης αγωνιστικών ελαστικών της Bridgestone), μιλώντας για τη φύση της πίστας, τόνισε: «Όπως μάθαμε πέρυσι, υπάρχει μια καινούργια ασφαλτόστρωση στην ανατολική πλευρά της πίστας και αυτή παράγει διαφορετικά επίπεδα πρόσφυσης από αυτά της παλιότερης ασφάλτου, στη δυτική πλευρά. Η φύση της πίστας, με τη χάραξη σχήματος 8, δοκιμάζει τα χαρακτηριστικά συνολικής συμπεριφοράς των μονοθεσίων, ενώ και τα τέσσερα ελαστικά υπόκεινται σε πολλές φορτίσεις. Στη Suzuka απαιτείται ένα στήσιμο που παρέχει την καλύτερη πρόσφυση επιτρέποντας παράλληλα γρήγορες αλλαγές κατεύθυνσης από τα ελαστικά».
 
Η εύρεση της κατάλληλου στησίματος αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τους μηχανικούς, ενώ τα μονοθέσια με καλύτερη αεροδυναμική απόδοση υπερισχύουν.
 
Αλλαγές για το 2010
Για λόγους ασφάλειας, μειώθηκε το ύψος του kerb στην έξοδο της Degner 1 (όπου είχαν ατυχήματα πέρυσι οι Webber, Kovalainen και οι οδηγοί της Toro Rosso). Το ίδιο συνέβη και στη Spoon Curve, όπου προστέθηκε ένα τρίτο κομμάτι AstroTurf. Είκοσι μέτρα μεγαλύτερο μήκος έχει και η στρώση με AstroTurf στην έξοδο του Casio Triangle Chicane, όπου είχε το ατύχημά του πέρυσι ο Glock.
 
Αγωνοδίκες
O Μεξικανός Jose Abed και ο Ελβετός Paul Gutjahr θα είναι οι εκπρόσωποι της FIA στο τετραμελές σώμα των αγωνοδικών. Τη διοργανώτρια χώρα θα εκπροσωπεί ο Kazunari Yamanashi, ενώ ο παλαίμαχος οδηγός αυτή τη φορά θα είναι ο Alexander Wurz, ο οποίος εκτέλεσε ανάλογα χρέη στο GP Κίνας, όπου επιπλήχθηκαν οι Hamilton και Vettel για επιθετική οδήγηση στο pit lane. Πρώην οδηγός της Benetton και της Williams, με έξι χρόνια ενδιάμεση θητεία δοκιμαστή στη McLaren, ο 36χρονος Αυστριακός παραμένει ο νεότερος νικητής του Le Mans, όπου επικράτησε ξανά πέρυσι. Πρόσφατα, ο Wurz ανέλαβε την ίδρυση Ακαδημίας για νεαρούς οδηγούς, σε συνεργασία με τη FIA. Κάθε χρόνο, η Ακαδημία θα εργάζεται με 10 οδηγούς διοργανώνοντας πέντε σεμινάρια διάρκειας 3-5 ημερών στα οποία θα εκπαιδεύονται να βελτιωθούν ως οδηγοί, αθλητές και πρεσβευτές του σπορ. Η Ακαδημία δε θα χρηματοδοτεί τις καριέρες των οδηγών, αλλά θα υπάρχει κάποια αξία όταν θα συμπεριλαμβάνεται η συγκεκριμένη φοίτηση στο βιογραφικό ενός οδηγού και ο «καλύτερος της τάξης» κάθε χρονιά αναμένεται να προσελκύει το ενδιαφέρον των ομάδων. Η Ακαδημία θα βασίζεται στην Ευρώπη, αλλά ο στόχος είναι να επεκταθεί με τοπικά προγράμματα ανά τον κόσμο. Μεταξύ των 10 πρώτων οδηγών, που θα επιλεγούν το Φεβρουάριο του 2011, τουλάχιστον ένας θα πρέπει να προέρχεται από κάθε μια από τις πέντε ακόλουθες ζώνες: κεντρική και βόρεια Ευρώπη, κεντρική και ανατολική Ευρώπη, βόρεια, κεντρική και νότια Αμερική, Αφρική και Μέση Ανατολή και Aσία/Ωκεανία. Σε αυτό το εγχείρημα, ο Wurz θα συνεργαστεί με τον πρώην συνοδηγό του Richard Burns στο WRC, Robert Reid, ο οποίος διατηρεί την ESP, μια εταιρία η οποία εργάζεται στην ανθρώπινη απόδοση.
Φ.Λ.
 
Ωράριο τριημέρου
Ημέρα
Ώρα
Γεγονός
Παρασκευή
4:00-5:30
Πρώτη περίοδος ελεύθερων δοκιμών
Παρασκευή
8:00-9:30
Δεύτερη περίοδος ελεύθερων δοκιμών
Σάββατο
5:00-6:00
Τρίτη περίοδος ελεύθερων δοκιμών
Σάββατο
8:00
Κατατακτήριες δοκιμές
Κυριακή
9:00
Αγώνας

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ