Αγώνες Formula 1

F1: Χειμερινές Δοκιμές, 2η Μέρα - Raikkonen στην πρωτοπορία, Mercedes στην καινοτομία

Ο Kimi Raikkonen έγραψε τον ταχύτερο χρόνο της δεύτερης μέρας δοκιμών, τη στιγμή που η Mercedes προκάλεσε εντύπωση με το πώς «επανεφηύρε» το τιμόνι.

 

Ο Kimi Raikkonen πήρε τα πρωτεία στην τελευταία ώρα, βάζοντας την C5 γόμα και πηγαίνοντας για γρήγορο χρόνο, γράφοντας 1:17.091. Ωστόσο, προκάλεσε και την πρώτη κόκκινη σημαία των δοκιμών, όταν έμεινε στην πίστα στο τέλος της διαδικασίας επίτηδες, έχοντας καταναλώσει όλα του τα καύσιμα.

Δεύτερος έμεινε ο Sergio Perez, που πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της μέρας πρώτος, ενώ τρίτος ήταν ο Daniel Ricciardo. Ο Αυστραλός έχασε χρόνο μετά από ένα άτσαλο πάτημα στα κερμπ της Στροφής 9, που τον άφησαν στο γκαράζ με μόλις 41 γύρους στο ενεργητικό του.

Albon και Gasly ακολούθησαν. Αμφότεροι πέρασαν τους 100 γύρους με άνεση, αν κι ο Γάλλος είχε ένα τετακέ νωρίς το πρωί, από το οποίο συνέχισε κανονικά.

Ο Sebastian Vettel οδήγησε για πρώτη φορά την Ferrari SF1000, έχοντας αναλάβει το απογευματινό σκέλος, μετά το πρωινό που έκανε ο Charles Leclerc. H Scuderia συνέχισε να γράφει χιλιόμετρα (συνολικά έκανε 118 γύρους).

Όσο για τη Mercedes, μπορεί οι χρόνοι που έκανε να μην ήταν οι ταχύτεροι (και να αντιμετώπισε κι ένα θέμα με το ERS στον Bottas), έχοντας επικεντρωθεί κυρίως σε μεγάλα runs με πιο σκληρές γόμες, αλλά τράβηξε όλα τα βλέμματα χάρη στο DAS, ή αλλιώς Dual Axis Steering. Το τιμόνι της W11 μπορεί να έρθει μπροστά ή πίσω σε σχέση με τον οδηγό, κι αυτό ορίζει τη γωνία κάστερ (toe in ή out) των εμπρός τροχών.

Το τι ακριβώς προσφέρει στην απόδοση του μονοθέσιου παραμένει άγνωστο, αν και είναι σαφές πως με την αλλαγή του κάστερ, μπορεί κανείς να έχει λιγότερους στροβιλισμούς από τα ελαστικά, ή και να τα κρατά ζεστά στις ευθείες. Πάντως, ο James Allison, τεχνικός διευθυντής της ομάδας, τόνισε πως το σύστημα έχει πάρει την έγκριση της FIA, ενώ κι η Ομοσπονδία δήλωσε πως το σύστημα μοιάζει νόμιμο τώρα, αλλά σίγουρα θα επανεξεταστεί στην Αυστραλία.

Η Williams, με τον George Russell στο τιμόνι της FW42, συνεχίζει να εντυπωσιάζει σε σχέση με την περυσινή χρονιά.

Ο Lando Norris με τη McLaren παρέμεινε σε ρηχά νερά, όμως συμπλήρωσε 133 γύρους, ενώ σε παρόμοια λογική κινήθηκε και ο Romain Grosjean, με 158 γύρους.

Το πρώτο τριήμερο δοκιμών ολοκληρώνεται αύριο._Δ.Μ.

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου