Αγώνες Formula 1

F1: «Λευκός καπνός» στο θέμα του budget cap και των τεχνικών κανονισμών

Οι ομάδες της Formula 1 συμφώνησαν στην μείωση του budget cap, παρά τις αντιδράσεις της Ferrari, καθώς και σε μία σειρά αλλαγών στους τεχνικούς κανονισμούς.

Με σημερινή ψηφιακή ψηφοφορία, οι ομάδες της Formula 1 έδωσαν λύση σε ένα ιδιαίτερα ακανθώδες ζήτημα, αυτό του ορίου στους προϋπολογισμούς ενόψει 2021.

Η πανδημία του κορωνοΐου έχει οδηγήσει σε οικονομική δυσμένεια τις ασθενέστερες ομάδες του grid, και η περαιτέρω μείωση του budget cap (που ήδη επρόκειτο να θεσπιστεί από τη επόμενη χρονιά με στόχο την εξισορρόπηση των εξόδων, και συνεπώς της εξισορρόπησης των δυνάμεων) ήταν εξαιρετικής σημασίας για τους ιθύνοντες του σπορ.

Η Ferrari είχε αντιταχθεί σε αυτήν την πρόταση, όμως η FIA έκανε μία σημαντική αλλαγή στον Διεθνή Αθλητικό Κώδικα που της επιτρέπει να περνά σημαντικές αποφάσεις χωρίς την ανάγκη να υπάρχει ομοφωνία, παρακάμπτοντας το όποιο εμπόδιο έφερνε η Scuderia.

Τελικά, οι 10 ομάδες αποφάσισαν σήμερα τη μείωση του budget cap από τα 175 εκ. δολάρια στα 145 εκ. δολάρια. Το 2022, το ποσό αυτό θα πέσει στα 140 εκ. δολάρια, και το 2023 θα φτάσει τα 135 εκ. δολάρια - σε αυτό συμφώνησε ακόμα και η ομάδα του Μαρανέλο.

Σε τεχνικό επίπεδο, πάρθηκαν δύο σημαντικές αποφάσεις: η χρήση 'tokens' για την εξέλιξη των μονοθέσιων και το open-sourcing μερών.

Κάθε token θα αντιπροσωπεύει τον χρόνο που θα μπορεί να περάσει μία ομάδα στην αεροδυναμική σήραγγα και στο CFD (Computer Fluid Dynamics), με τις ασθενέστερες εξ αυτών να δικαιούνται περισσότερο χρόνο σε σχέση με τις κυρίαρχες, σε μία προσπάθεια να κλείσει η ψαλίδα ανάμεσα στην κορυφή και το midfield.

Όσον αφορά το open-sourcing, όλες οι ομάδες, κυρίως οι μεγαλύτερες, θα πρέπει να δίνουν δωρεάν τα σχέδια για διάφορα μέρη των μονοθέσιών του (π.χ. τα πεντάλ ή την κρεμαγιέρα) για να μπορούν να τα χρησιμοποιούν οι μικρότερες, ώστε να μειωθούν κι άλλο τα έξοδά τους για την εξέλιξη και κατασκευή τους.

Όλες αυτές οι αλλαγές θα πρέπει να επικυρωθούν από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού, πράγμα αυτονόητο σε αυτό το σημείο._Δ.Μ.

Πιστεύετε ότι η ΕΕ πρέπει να θεσπίσει ακόμα πιο αυστηρές προδιαγραφές στο μέσο όρο εκπομπών CO2 του στόλου των αυτοκινητοβιομηχανιών;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου