06 Απρ 2018

F1: Παρουσιάστηκαν τα πλάνα της Liberty Media για το 2021

Το πρωί της Παρασκευής, οι επικεφαλής των ομάδων ενημερώθηκαν ενδελεχώς για τα πλάνα που έχει η Liberty Media σχετικά με το μέλλον της Formula 1, από το 2021 και εντεύθεν.

Ross Brawn - Chase Carey

Λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν οι Ελεύθερες Δοκιμές 1 του Grand Prix του Μπαχρέιν, η Liberty Mediaπαρουσίασε τις αναλυτικές προτάσεις για το 2021, που αφορούν πέντε βασικά ζητήματα: κόστη, έσοδα, μονάδες ισχύος, τεχνικούς και αγωνιστικούς κανονισμούς και το σύστημα λήψης αποφάσεων.

Σε ό,τι αφορά τα έξοδα, για πρώτη φορά στα χρονικά της F1 θα υπάρχει budgetcap, δηλαδή ένα όριο στο πόσο μεγάλος θα είναι ο προϋπολογισμός κάθε ομάδας. Αυτό που προτείνουν οι Αμερικανοί είναι το ταβάνι να τεθεί στα 150 εκ. δολάρια, ώστε ακόμα και μια μικρή ομάδα να έχει τα ίδια χρήματα με τις μεγάλες, εφόσον βρει χορηγίες που θα τις αποφέρουν κοντά στα 30 εκ. δολάρια ετησίως. Επίσης, παρά το γεγονός ότι θα υπάρχουν ορισμένα μέρη κοινά για όλους, παραμένει βασικό στοιχείο του σπορ η διαφορά από μονοθέσιο σε μονοθέσιο.

Στον τομέα των εσόδων, παύει το bonus ιστορικότητας που αφορούσε τη Ferrari, αλλά και οι προνομιακές αποδοχές των υπόλοιπων μεγάλων ομάδων. Με αυτόν τον τρόπο, όλες οι ομάδες θα παίρνουν μερίδιο από τα διαφημιστικά έσοδα με βάση την απόδοσή τους, αν και θα δίνεται ένα μικρό bonus προς όλους τους κατασκευαστές κινητήρων (μέχρι στιγμής τις Mercedes, Ferrari, Renault και Honda).

Αναφορικά με τις μονάδες ισχύος, το πλάνο από τον περυσινό Οκτώβριο ισχύει κανονικά, με γνώμονα τόσο την μείωση των εξόδων, όσο και την αύξηση του θορύβου και της ιπποδύναμής τους.

Για τους τεχνικούς και αγωνιστικούς κανονισμούς, η Liberty Media επιθυμεί διακαώς να δώσει λύση στο πρόβλημα των προσπεράσεων. Ωστόσο, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, οι Αμερικανοί θέλουν να τυποποιήσουν και να είναι κοινά για όλους ορισμένα μέρη των μονοθέσιων, όσα δεν αφορούν το κοινό, και δεν στερούν τη μοναδικότητα από κάθε αυτοκίνητο.

Τέλος, οι ιθύνοντες του σπορ ζητούν την απλούστευση στη λήψη των αποφάσεων, χωρίς να χρειάζεται να περάσει από τρία διαφορετικά όργανα και χωρίς να χρειάζεται ομοφωνία για να περάσει μία αλλαγή._Δ.Μ.

Ετικέτες: