Αγώνες Formula 1

F1: Στα 145 εκ. δολάρια το budget cap το 2021, με στόχο την περαιτέρω μείωσή του

Την τελευταία «προσφορά» τους στις ομάδες έκαναν οι ιθύνοντες της Formula 1, προτείνοντας (και επιβάλλοντας) μείωση του ορίου στους προϋπολογισμούς από τα 175 στα 145 εκ. δολάρια για το 2021, με μεγαλύτερη μείωση εν ευθέτω χρόνω.

Με μία επιστολή προς τους επικεφαλής των δέκα ομάδων της Formula 1, η FIA και ο κάτοχος των δικαιωμάτων του σπορ, η Liberty Media, ενημερώνει για τις αλλαγές που προτίθεται να κάνει στο budget cap ενόψει 2021.

Με την ρήτρα που πέρασε η FIA στον Αθλητικό Κώδικα προ μερικών ημερών και η οποία προβλέπει ότι για να γίνει μία αλλαγή στους κανονισμούς χρειάζεται απλή πλειοψηφία και όχι ομοφωνία, κάθε τροποποίηση του ορίου στους προϋπολογισμούς μπορεί να περάσει και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Ferrari (που αντιτίθετο σθεναρά στην μείωσή του).

Ως εκ τούτου, πρέπει να θεωρείται δεδομένη η μείωση του cap από τα 175 εκ. δολάρια στα 145 εκ. δολάρια, με στόχο να μειωθεί ακόμα 15 εκ. δολάρια μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Παράλληλα,σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, η Ομοσπονδία ανέφερε στην εν λόγω επιστολή δύο ακόμα προτάσεις για τους οικονομικούς κανονισμούς του 2021.

Πρώτον, προτείνεται η θέσπιση ορίων στην έρευνα στον τομέα της αεροδυναμικής, στον χρόνο που θα μπορεί να περνά στην αεροδυναμική σήραγγα και στο CFD η εκάστοτε ομάδα, κλιμακούμενα ανάλογα με την θέση στην οποία τερμάτισε την περασμένη χρονιά.

Για παράδειγμα, όποια ομάδα τερματίσει τελευταία θα έχει 40% περισσότερο χρόνο από τις τρεις κορυφαίες στην σήραγγα και στο CFD.

Έπειτα, αναμένεται (αν υπερψηφιστεί) να μην προσμετρώνται στο budget cap μία σειρά μερών του μονοθεσίου που αγοράζουν οι μικρότερες ομάδες από τα εργοστάσια, όπως είναι τα κιβώτια ταχυτήτων ή οι αναρτήσεις. Από τη στιγμή που μία ομάδα αγοράζει ένα τέτοιο μέρος, αυτό χάνει την αξία του και δεν προσμετράται στο budget cap.

Να σημειωθεί πως κάθε αλλαγή θα πρέπει -εφόσον υπερψηφιστεί- να εγκριθεί από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού.

Τέλος, έγινε κι επίσημη η αναβολή των τεχνικών κανονισμών του 2021 για το 2022._Δ.Μ.

Πιστεύετε ότι η ΕΕ πρέπει να θεσπίσει ακόμα πιο αυστηρές προδιαγραφές στο μέσο όρο εκπομπών CO2 του στόλου των αυτοκινητοβιομηχανιών;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου