Αγώνες Formula 1

GP Γαλλίας: Με όνομα βαρύ σαν ιστορία

Ένα εκ των πλέον ιστορικών Grand Prix, αυτό της Γαλλίας, κοσμεί και πάλι από πέρυσι το Π.Π. της F1, ανοίγοντας ένα σερί πολύ σπουδαίων αγώνων μέσα στους θερινούς μήνες.

Το Γαλλικό Grand Prix γύρισε πέρυσι μετά από 10 χρόνια απουσίας, και το «Circuit Paul Ricard» μετά από 28. Το «Grand Prix del’ ACF» (όπως ήταν γνωστό παλαιότερα) χρονολογείται στο 1906, κάτι που το καθιστά ένα εκ των παλαιότερων στην ιστορία του παγκόσμιου motorsport. Η F1 τίμησε την χώρα που έχει προσφέρει όσο λίγες στην αυτοκίνηση από το 1950 ως και το 2008, με μόνη εξαίρεση το 1955. Διεξαγόταν κυρίως σε δημόσιους δρόμους (προσφιλής τακτική των Γάλλων), μέχρι να αποκτήσει δύο νέα «σπίτια», αμφότερα σε πίστες: το Paul Ricardκαι το Dijon. Οι δύο αγώνες εναλλάσσονταν από το 1973 ως το 1980, όταν μετά το Paul Ricard φιλοξένησε 8 από τα επόμενα 10 GP.

Έγινε το κέντρο του γαλλικού motorsport. Μία πίστα που κατασκευάστηκε σε μόλις ένα χρόνο και πήρε το όνομα του χρηματοδότη της, δημιουργήθηκε με την καίρια συμβολή των θρύλων Jean-Pierre Beltoise και Henri Pescarolo. Άνοιξε το 1970, κι έγινε αμέσως αγαπημένη διαδρομή για τους Γάλλους οδηγούς. Από τους 14 αγώνες εκεί, οι 6 έχουν κερδηθεί από τους Alain Prost και Rene Arnoux.

Φυσικά, η διαδρομή έχει αλλάξει με τα χρόνια, αποτελώντας μία απαιτητική χάραξη μήκους 5,8 χλμ. Μεγάλες ευθείες και γρήγορες καμπές χαρακτηρίζουν τα πρώτα δύο κομμάτια, με το τελευταίο να θυμίζει αρκετά τα «S» του πρώτου sector της Suzuka: απότομες αλλαγές κατεύθυνσης, τρομερές απαιτήσεις σε μηχανική πρόσφυση και κάθετη δύναμη.

Είναι σαφές πως η δύναμη του κινητήρα παίζει καταλυτικό ρόλο σε αυτό το σιρκουί, κάτι που θα ευνοήσει σίγουρα τη Ferrari. Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν συνήθως αυτήν την εποχή στην περιοχή, ενδέχεται να παίξουν εξίσου σημαντικό ρόλο, «προσομοιώνοντας» την κατάσταση που έφερε τη Scuderia πρώτη δύναμη δύο εβδομάδες πριν, στον Καναδά.

Παρόλα αυτά, η εξαιρετική εμφάνιση του Lewis Hamilton πέρυσι στο Paul Ricard πρέπει να είναι κάτι που μπορούμε να περιμένουμε ξανά από τον πρωταθλητή, που έδειξε να βολεύεται γρήγορα στη διαδρομή.

Σε ό,τι αφορά το midfield, η Renault αναμένεται να φέρει σημαντικές αναβαθμίσεις στο μονοθέσιό της (αγώνας της πατρίδας της, γαρ), αλλά είναι βέβαιο πως ο ανταγωνισμός ακόμα και για τον 1 βαθμό της 10ης θέσης θα είναι μεγάλος.

Όλα θα φανούν το προσεχές τριήμερο._Δ.Μ.

Το πρόγραμμα του τριημέρου:

Παρασκευή 22 Ιουνίου:

FP1: 12:00-13:30

FP2: 16:00-17:30

Σάββατο 23 Ιουνίου:

FP3: 13:00-14:00

Κατατακτήριες: 16:00 - 17:00

Κυριακή 24 Ιουνίου:

Αγώνας: 16:10

Πληροφορίες για τον αγώνα:

Πρώτο GP: 1950

Μήκος πίστας: 5.842 km

Γύροι: 52

Περισσότερες νίκες (οδηγοί): MichaelSchumacher (8)

Περισσότερες νίκες (κατασκευαστές): Ferrari (17)

Ποιος πιστεύετε ότι θα είναι ο νικητής του Ράλλυ Τουρκίας;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου