Αγώνες Formula 1

GP ΗΠΑ – FP1/FP2: Τον πρώτο λόγο ο Hamilton

Ο Lewis Hamilton έδωσε τον ρυθμό στην πρώτη μέρα δοκιμών στο Austin του Τέξας.

 

Το FP1 απεδείχθη μία ιδιαίτερη διαδικασία, αφενός λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών (μέχρι τους 10 βαθμούς Κελσίου έφτασε στον αέρα), αφετέρου λόγω των δοκιμών που έκαναν οι οδηγοί με τα πρωτότυπα ελαστικά του 2020.

Δύσκολο να αναγνωσθούν με σαφήνεια οι χρόνοι, αλλά ο Verstappen ήταν ο ταχύτερος, με τους Vettel και Albon να τον ακολουθούν.

Όλοι δοκίμασαν τα πρωτότυπα της Pirelli, αλλά στην πλειονότητά τους σημείωσαν τις καλύτερες επιδόσεις τους με τα τωρινά ελαστικά.

Ένα μεγάλο ζήτημα ήταν και τα άπειρα «σαμαράκια» (bumps) στην πίστα, και ειδικά στην πίσω ευθεία και στο 2ο sector, που προκαλούνται από το γεγονός ότι η COTA φιλοξενεί αγώνες από πολλές διαφορετικές μεταξύ τους κατηγορίες (MotoGP, IndyCar για να αναφερθούν μερικές), με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ρωγμές και σπασίματα στο οδόστρωμα.

Στο FP2, οι θερμοκρασίες ανέβηκαν κι όλες οι ομάδες μπορούσαν να προχωρήσουν με τα προγράμματά τους.

Νωρίς στη διαδικασία, ο Grosjean υπήρξε θύμα των αναταραχών στο οδόστρωμα, όταν έχασε τον έλεγχο στο πρώτο sector και έμεινε χωρίς εμπρός αεροτομή, με αποτέλεσμα να διακοπεί προσωρινά η δράση.

Όταν κυμάτισε και πάλι η πράσινη σημαία, άπαντες βγήκαν στην πίστα για να γράψουν τους γρήγορους χρόνους τους.

Με τη μαλακή γόμα, ο Hamilton ήταν ο ταχύτερος με διαφορά 3 δεκάτων του δευτερολέπτου, αν και πήρε το tow από προπορευόμενο μονοθέσιο στην πίσω ευθεία, και μαζί πολύτιμο χρόνο.

Leclerc και Verstappen τον ακολούθησαν, με διαφορά 0,014 δλ. μεταξύ τους.

Ο Vettel έμεινε 4ος, ακόμη 3 δέκατα πίσω, με τους Bottas και Albon να κλείνουν την κορυφαία εξάδα.

Στο midfield, ο Gasly είχε τα πρωτεία, με δεδομένο κιόλας πως η Toro Rosso βολεύεται αρκετά στις χαμηλότερες θερμοκρασίες, όπως φάνηκε και στη Γερμανία μερικούς μήνες πριν.

Σε ρυθμό αγώνα, η Mercedes, και συγκεκριμένα ο Hamilton, πάλι είχαν το προβάδισμα, με τη Ferrari να «πάσχει» σε διάρκεια, αφού γρήγορα βρίσκει το 'cliff' των ελαστικών, χάνοντας χρόνο στο γυρολόγιό της συνεχώς.

Η Red Bull είχε σχετικά καλό ρυθμό, κοντά σε εκείνο των Mercedes, αλλά όχι το ίδιο σταθερό.

Μέσα στο Σ/Κ αναμένεται ανέβουν κι άλλο οι θερμοκρασίες, οπότε αυτό θα έχει το δικό του ενδιαφέρον.

Το τριήμερο συνεχίζεται αύριο με το FP3 στις 20:00 και τις κατατακτήριες στις 23:00._Δ.Μ.

Πιστεύετε ότι η ΕΕ πρέπει να θεσπίσει ακόμα πιο αυστηρές προδιαγραφές στο μέσο όρο εκπομπών CO2 του στόλου των αυτοκινητοβιομηχανιών;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου