Αγώνες Formula 1

GP Ισπανίας: Ταυρομαχία στην Καταλονία

Η Formula 1 συνεχίζει το σερί αγώνων της στην Ευρώπη στην πίστα της Καταλονίας.

Η Formula 1 συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό το φετινό της πρόγραμμα, επισκεπτόμενη την πίστα που ξέρει καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη, αφού εκεί γίνονται οι χειμερινές δοκιμές τα τελευταία χρόνια. Το Circuit de Barcelona-Catalunya κατασκευάστηκε το 1991 και συνέπεσε με την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στη Βαρκελώνη, σε μία περίοδο που η καταλανική πρωτεύουσα γνώριζε μία αθλητική (και όχι μόνο) άνθηση. Η πίστα αποτέλεσε κομμάτι του καλεντάρι της F1 από την πρώτη κιόλας χρονιά, με τη μάχη ανάμεσα σε Nigel Mansell και Ayrton Senna να σημαδεύει τον αγώνα στην πρεμιέρα του. Ως πίστα, ανέκαθεν ευνοούσε τα προσπεράσματα, με την Κ1 (γνωστή κι ως «Στροφή Elf») να συνιστά και τη μεγαλύτερη ευκαιρία για τους οδηγούς.

Φυσικά, ο αγώνας αποτελεί έναν προορισμό-σταθμό στο πρόγραμμα του πρωταθλήματος, μιας και τα δεδομένα που έχουν οι ομάδες από αυτήν διαδρομή μήκους 4,6 χλμ είναι αρκετά για να τις κάνουν να φέρνουν σημαντικές αναβαθμίσεις -που συχνά αλλάζουν και τις ισορροπίες. Οι περιπτώσεις ομάδων που κέρδισαν ή έχασαν έδαφος στη Βαρκελώνη είναι πολλές, αφού είναι η πρώτη τάξεως ευκαιρία για όλους να κάνουν ένα ‘softreset’ στη χρονιά τους. Είναι η φύση της πίστας που ευνοεί αυτές τις αλλαγές και την καθιστά ιδανικό μέρος για δοκιμές, μιας και η χάραξη αποτελείται από μία σειρά στροφών μέσης και υψηλής ταχύτητας, με μόνο σημείο έντονου φρεναρίσματος την Κ10, μετά την πίσω ευθεία. Αυτό που καθιστά δύσκολο το να γράψει κανείς έναν καθαρό γύρο είναι οι συνεχείς μεταβολές του ανέμου, που «μπερδεύουν» τις ομάδες και απαιτούν αρκετή κάθετη δύναμη, εις βάρος της τελικής ταχύτητας, που έτσι κι αλλιώς δεν αποτελεί προτεραιότητα.

Σε αγωνιστικό επίπεδο, η Mercedes θα πρέπει να θεωρείται το αδιαφιλονίκητο φαβορί, παρά τα σοβαρά θέματα με τα ελαστικά της στον περασμένο αγώνα. Η Red Bull θα θελήσει να χτίσει πάνω στην επιτυχία του Max Verstappen, όσο η Ferrari θα ψάχνει ακόμα λύσεις στα πάμπολλα προβλήματά της._Δ.Μ.

Το πρόγραμμα του GP

Παρασκευή 14 Αυγούστου: FP1: 12:00-13:30 FP2: 16:00-17:30

Σάββατο 15 Αυγούστου: FP3: 12:00-14:00 Κατατακτήριες: 16:00-17:00

Κυριακή 16 Αυγούστου: Αγώνας: 16:10

Πληροφορίες για το Grand Prix: Γύροι: 66 - Μήκος πίστας: 4,655 χλμ. - Περισσότερες νίκες (οδηγοί): Michael Schumacher (6) - Περισσότερες νίκες (κατασκευαστές): Ferrari (12)

Ποια είναι η αγαπημένη σας ελληνική Ειδική Διαδρομή σε άσφαλτο;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου