top icon
Formula 1

Jock Clear: Συνεργάτης δύο γενεών Schumacher

O Jock Clear είναι ένας από τους πιο έμπειρους ανθρώπους που εργάζονται στη Formula 1 και οι συνεργασίες που είχε ανά τα χρόνια, περιλαμβάνουν μερικά από τα πιο θρυλικα ονόματα του σπορ.

Ξεκίνησε την πορεία του στα paddock της F1 στα τέλη της δεκαετίας του 1980, για να βρεθεί το 1995 στη Williams. Εκεί εργάστηκε αρχικά ως αρχιμηχανικός του David Coulthard και στη συνέχεια του Jacques Villeneuve, με τον Καναδό να στέφεται Πρωταθλητής το 1997. Ο Clear ακολούθησε τον Villeneuve στην BAR το 1999 και όταν ο Jacques είδε την πόρτα της εξόδου το 2003, ο Clear συνεργάστηκε πρώτα με τον Takuma Sato και έπειτα με τον Rubens Barrichello, καθώς η ομάδα μετονομάστηκε σε Honda και στη συνέχεια σε Brawn.

Όταν το 2010 η Mercedes αγόρασε την ομάδα του Brackley και έφερε τον Michael Schumacher, ο Clear έγινε ο μηχανικός απόδοσης (δεύτερος στην ιεραρχία της ομάδας μηχανικών που περιβάλλει έναν πιλότο) του οδηγού που σχεδόν μισούσε, καθώς αποτελούσε τον μεγαλύτερο αντίπαλο στη μάχη του τίτλου του 1997: του Michael Schumacher. Στη συνέχεια βέβαια, η συνεργασία τους έγινε άψογη.

Έπειτα από την αποχώρηση του Γερμανού από την ενεργό δράση στο τέλος του 2012, ο Clear ανέλαβε το ρόλο του μηχανικού απόδοσης του Lewis Hamilton, πριν αποφασίσει να μεταβεί στη Ferrari για τη σεζόν του 2015. Εκεί, βοήθησε τον Charles Leclerc στα πρώτα του βήματα εντός της Scuderia. Στην πολυετή καριέρα του, ο Clear έχει απλά συνεργαστεί με μερικούς από τους καλύτερους οδηγούς των τελευταίων δεκαετιών.

Όταν ο Clear ερωτήθηκε για το ποιος πιστεύει ότι είναι ο καλύτερος οδηγός με τον οποίο έχει συνεργαστεί απάντησε: «Ο Michael (Schumacher) ήταν εξαιρετικά καλός στη συνεργασία του με την ομάδα. Κατανοούσε πως να κινητοποιεί τους ανθρώπους. Ο Michael γνώριζε πως να συνεργάζεται με ανθρώπους, πως να τους κερδίζει και να τους ενώνει. Με αυτό τον τρόπο κερδίζεις και το κατανοούσε πλήρως αυτό. Σε κάθε πλευρά αυτού που έκανε έπαιρνε τον έλεγχο της κατάστασης».

«Και φυσικά, έπειτα υπάρχει ο Lewis (Hamilton). Στον Lewis ερχόταν λιγότερο φυσικά όσον αφορά αυτό τον τομέα. Ήταν φυσικό ταλέντο όσον αφορά τον έλεγχο του μονοθεσίου, ίσως και καλύτερος. Δεν κατανοούσε τις δυναμικές της ομάδας εκ φύσεως, αλλά είναι πολύ γρήγορος στην εκμάθηση. Αυτό ακριβώς βλέπουμε επίσης και στον Charles Leclerc».

O Clear έχει πλέον αναλάβει το ρόλο του συμβούλου οδηγών τόσο στη Ferrari όσο και στην στην Ακαδημία νεαρών οδηγών της. Συνεπώς, είναι ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους που έχουν συνεργαστεί τόσο με τον Michael όσο και με τον Mick Schumacher. Ο Βρετανός δήλωσε: «Λένε ότι το μήλο κάτω απ’ τη μηλιά θα πέσει. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι ο Mick επίσης διαθέτει τις ιδιότητες αυτές. Η δυναμική του Mick στην ομάδα (της Haas) είναι πολύ θετική. Και η μεθοδολογία με την οποία εργάζεται είναι σχεδόν ακόμη καλύτερη από του Michael, διότι είναι εκ φύσεως πιο ήρεμος».

«Είναι συναρπαστικό για εμένα και πολλούς άλλους στη Ferrari που έχουμε συνεργαστεί με τον Michael και τώρα με τον Mick να βλέπουμε τις ομοιότητες αλλά επίσης και τις διαφορές. Στο τέλος της ημέρας, όλοι είναι διαφορετικοί. Δεν υπάρχει μονάχα ένας τρόπος να γίνεις Πρωταθλητής».

«Όσον αφορά τον Mick, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πούμε αν έχει όλες τις ιδιότητες για να γίνει Παγκόσμιος Πρωταθλητής. Αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε ανακαλύψει κάτι που να του λείπει. Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος, αλλά σίγουρα οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση. Ελπίζουμε να συνεχίσει να βελτιώνεται. Κάνει ό,τι του ζητάμε και φέρνει εξαιρετικά αποτελέσματα. Δε μπορούμε να ζητήσουμε κάτι παραπάνω».

«Αλλά μονάχα ο χρόνος θα δείξει αν μπορεί να αποδώσει υπό πίεση όταν βρίσκεται στις πρώτες θέσεις και όταν θα έχει την ευκαιρία να παλέψει για pole position. Είναι πολύ διαφορετικό σενάριο από τώρα, που παλεύει με τον team-mate του σε ένα μη ανταγωνιστικό μονοθέσιο»._Φ.Λ.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ