Αγώνες Formula 1

Preview GP Μαλαισίας 2016

Ο 16ος γύρος του φετινού Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Formula 1 θα διεξαχθεί στην πίστα της Sepang, η οποία παρουσιάζει μερικές αλλαγές από πέρυσι, έχοντας ασφαλτοστρωθεί εκ νέου. Αυτό το σαββατοκύριακο, η Mercedes έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει και μαθηματικά το Πρωτάθλημα Κατασκευαστών. 

Οι αλλαγές που έχει υποστεί η Sepang είναι αρκετά σημαντικές ώστε να ωθούν τους εκπροσώπους της ιταλικής εταιρείας Dromo Engineering, που ανέλαβε την ασφαλτόστρωση, να ισχυρίζονται ότι ομάδες και οδηγοί θα αντιμετωπίσουν μια διαφορετική πίστα αυτό το σαββατοκύριακο. Καθ’ όλο το μήκος της χάραξης έχουν πραγματοποιηθεί τροποποιήσεις ώστε να εξομαλυνθούν οι λακούβες σε ζώνες φρεναρίσματος, να βελτιωθεί η απαγωγή νερού σε περίπτωση βροχής και να βελτιωθεί η ασφάλεια με διαφορετική τοποθέτηση kerbs και αμμοπαγίδων. Η πιο σημαντική τροποποίηση πραγματοποιήθηκε στην τελευταία στροφή, η οποία διαθέτει πλέον αρνητικό κάμπερ, με το εσωτερικό kerb να έχει ανυψωθεί ένα μέτρο. Με τις αλλαγές αυτές, η αγωνιστική γραμμή σε μερικές στροφές θα αλλάξει ενώ οι χρόνοι στο γύρο αναμένεται να κατέβουν. Η φθορά των ελαστικών προβλέπεται πιο ομοιογενής, αλλά όχι απαραίτητα αυξημένη, καθώς η τραχύτητα της καινούργιας ασφάλτου είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι. Το γεγονός αυτό επηρεάζει τη θερμοκρασία λειτουργίας των ελαστικών και φυσικά το ρυθμό φθοράς τους. Πάντως η Pirelli έχει επιλέξει τις τρεις πιο σκληρές γόμες ελαστικών για αυτό το σαββατοκύριακο (σκληρή, μέση, μαλακή). Η έλλειψη ανομοιομορφιών στον ασφαλτοτάπητα θα επιτρέψει στις ομάδες να στήσουν τα μονοθέσιά ώστε να έχουν μικρότερη απόσταση από το έδαφος και κατά συνέπεια καλύτερη αεροδυναμική απόδοση.

Η Mercedes έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει το Πρωτάθλημα Κατασκευαστών στη Μαλαισία, αλλά η μάχη που θα προσελκύσει όλα τα βλέμματα και αυτό το σαββατοκύριακο είναι αυτή μεταξύ των δύο οδηγών της γερμανικής ομάδας, που διεκδικούν το Πρωτάθλημα Οδηγών. Ο Lewis Hamilton θέλει να κόψει τη φόρα που έχει πάρει ο Nico Rosberg έπειτα από το καλοκαιρινό διάλειμμα, με ένα σερί τριών νικών. Σημαντικό παράγοντα θα αποτελέσει η ευχέρεια και η ταχύτητα προσαρμογής της ομάδας μηχανικών στην καθεμία από τις δύο πλευρές του γκαράζ στα καινούργια δεδομένα. Πέραν των καθαρά αγωνιστικών δρώμενων, ο Ηamilton αντέδρασε στις επικρίσεις όσον αφορά την προσωπική του ζωή, δηλώνοντας ότι γλεντάει όποτε θέλει, φροντίζοντας να είναι συνεπής στις επαγγελματικές του υποχρεώσεις και δε χρειάζεται την έγκριση κανενός για αυτό. Όπως δήλωσε, ο ίδιος γνωρίζει πόσο σκληρά εργάζεται και απλά απολαμβάνει τη ζωή του έξω από τις πίστες.

Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τις Red Bull και Ferrari να στερήσουν από την Mercedes τη νίκη στη Μαλαισία. Οι δύο ομάδες βρίσκονται κλειδωμένες στη μεταξύ τους μάχη για τη δεύτερη θέση στο φετινό Πρωτάθλημα Κατασκευαστών. Την ίδια στιγμή, ο Sebastian Vettel κοιτάζει ήδη προς το 2017, συμμετέχοντας ενεργά στις δοκιμές των καινούργιων, φαρδύτερων ελαστικών της Pirelli για την επόμενη σεζόν, σε αντίθεση με τους αγωνιστικούς οδηγούς της Mercedes και της Red Bull. Αναφέρεται ότι ο Γερμανός προσπαθεί να αντλήσει κάποιο μικρό πλεονέκτημα και ίσως να επηρεάσει λίγο την εξέλιξη των ιταλικών ελαστικών προς τις προτιμήσεις του.

Μάχη διεξάγεται και για την 4η θέση στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών, με την Force India να βρίσκεται μόλις ένα βαθμό μπροστά από την Williams. O επικεφαλής απόδοσης της Williams, Rob Smedley, πιστεύει ότι θα ήταν τεράστιο λάθος για την ομάδα του να επικεντρωθεί στο να σημειώσει απλά περισσότερους βαθμούς από την Force India για το υπόλοιπο της σεζόν. Ο Valtteri Bottas σχολίασε ότι η Williams έχει χάσει πολλούς βαθμούς φέτος από λάθος υπολογισμούς της διάρκειας ζωής των ελαστικών και άλλων προβλημάτων σχετικά με την κατανόηση του τρόπου λειτουργίας των Pirelli.

Στο στρατόπεδο της McLaren, αρκετός ντόρος δημιουργήθηκε από αναφορές ότι υπήρχαν συνομιλίες με την Apple για πιθανή αγορά του βρετανικού ομίλου. Η McLaren αρνήθηκε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με την Apple, αλλά αυτό δεν αποσιώπησε τελείως τις φήμες. Στον αγωνιστικό τομέα, ο Fernando Alonso θα δοκιμάσει την Παρασκευή τον αναβαθμισμένο κινητήρα της Honda, με την ιαπωνική εταιρεία να έχει ξοδέψει δύο tokens εξέλιξης για αυτή την τροποποίηση. Η ομάδα θα αποφασίσει έπειτα από τη συλλογή των πρώτων δεδομένων αν θα χρησιμοποιήσει τον καινούργιο κινητήρα και στον αγώνα. Αναφέρεται ότι Honda προώθησε την παρουσίαση των αναβαθμίσεων για να αποφύγει «ατιμωτική» ποινή στη σειρά εκκίνησης του αγώνα της έδρας της, στη Suzuka.

O Σουηδός οδηγός της Sauber, Marcus Ericsson, ήταν τυχερός που δεν υπέστη κατάγματα, σε ένα ποδηλατικό ατύχημα που είχε κατά την προετοιμασία του στην Ταϊλάνδη, όταν συγκρούστηκε με μια μεγάλη… κότα που διέσχισε το δρόμο. Ο Ericsson, που είχε αναπτύξει ταχύτητα 45 χ.α.ώ. ήταν τυχερός που τη γλίτωσε με μερικούς μώλωπες και κάποιες αμυχές._Φ.Λ.

Ώρες διεξαγωγής GP Μαλαισίας

Παρασκευή (30/09)

05:00 – Ελεύθερες δοκιμές 1 (FP1)

09:00 – Ελεύθερες δοκιμές 2 (FP2)

Σάββατο (01/10)

09:00 – Ελεύθερες δοκιμές 3 (FP3)

12:00 – Κατατακτήριες δοκιμές

Κυριακή (02/10)

10:00 – Αγώνας

Όλες οι περίοδοι δοκιμών καθώς και ο αγώνας θα μεταδοθούν σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση από το συνδρομητικό κανάλι OTE Sport 5. Το GP Μαλαισίας θα μεταδοθεί σε μαγνητοσκόπηση την Κυριακή στις 15:00 από την EΡΤ2, που θα μεταδώσει σε μαγνητοσκόπηση και τις κατατακτήριες δοκιμές, μία ώρα νωρίτερα (στις 14:00). 

Ποιος πιστεύετε ότι θα είναι ο νικητής του φετινού Ράλλυ Μόντε Κάρλο;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου