top icon
Formula 1

Prost: Αιχμές κατά του Rossi

O πρώην αγωνιστικός σύμβουλος της Alpine, Alain Prost, άσκησε κριτική στον τρόπο διοίκησης της γαλλικής ομάδας από τον Laurent Rossi.

Αφότου αποκαλύφθηκε εχθές η απομάκρυνση του Alain Prost από το συμβουλευτικό ρόλο που κατείχε στην Alpine, ο Γάλλος τετράκις Πρωταθλητής της Formula 1 έκανε αιχμηρά σχόλια στη γαλλική αθλητική εφημερίδα L’Equipe, κατά του CEO της Alpine Laurent Rossi και του τρόπου με τον οποίο δημοσιοποιήθηκε η είδηση.

Είχε προηγηθεί η ανάρτηση που έκανε ο Prost στο Instagram, όπου ανέφερε τα ακόλουθα: «Είμαι πολύ απογοητευμένος από τον τρόπο με τον οποίο ανακοινώθηκε. Είχε συμφωνηθεί ότι θα το ανακοινώναμε μαζί με την Alpine! Δεν υπάρχει σεβασμός. Λυπάμαι!»

«Αρνήθηκα την πρόταση που μου έγινε στο Άμπου Ντάμπι για τη σεζόν 2022 λόγω προσωπικής σχέσης και είχα δίκιο! Προς την ομάδα του Enstone και του Viry: θα μου λείψετε». Ο Prost έκανε σαφή υπαινιγμό ότι η είδηση διέρρευσε στον ειδικό Τύπο από την ίδια την Alpine.

O γράφων δεν πιστεύει ότι η απομάκρυνση του Prost είναι απαραίτητα αρνητική για την ομάδα. Μερικές φορές, λόγω του κύρους των ανθρώπων που ενεργούν ως σύμβουλοι ομάδων, ο ρόλος τους δείχνει στα μάτια του κόσμου -με λίγη υποβοήθηση από τους ίδιους, σε ορισμένες περιπτώσεις, αν και όχι στην προκειμένη- πιο σημαντικός απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

Επιπλέον, υπήρχαν όντως πολλοί άνθρωποι στη διοίκηση της Alpine, με ρόλους που απ’ έξω τουλάχιστον, δεν έδειχναν καθορισμένοι με σαφήνεια. Κατά τη διάρκεια της περυσινής σεζόν, έγινε εμφανές ότι ο Rossi ασχολούνταν ενεργά με την ομάδα και καθώς περνούσαν οι μήνες αναγνώρισε ότι θα πρέπει να πραγματοποιήσει αλλαγές στη διοίκηση της Alpine.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ικανότητες του Prost στη διαχείριση μιας ομάδας F1 δεν είχαν ευδοκιμήσει στο παρελθόν, δεδομένου ότι το 2002, μόλις πέντε χρόνια αφότου αγόρασε τη Ligier, οδήγησε μια ομάδα με 20ετή ιστορία στην πτώχευση.

Είναι προφανές πάντως ότι η νέα διοίκηση της Alpine «ξεριζώνει» τη διάρθρωση που είχε στήσει ο πρώην διευθυντής της, Cyril Abiteboul, καθώς έχουν απομακρυνθεί οι Remi Taffin, Marcin Budkowski και Alain Prost.

Οι φήμες θέλουν τον πρώην διευθυντή της Aston Martin, Otmar Szafnauer να αναλαμβάνει τα ηνία της ομάδας μαζί με τον οποίο αναμένεται να έρθει και ο σπόνσορας BWT από την παλιά του ομάδα.

Όπως δήλωσε ο Prost, «η σεζόν 2021 ήταν πολύ ενοχλητική για μένα, καθώς ένιωσα ότι όσοι ήταν εδώ για μεγάλο χρονικό διάστημα έπρεπε να φύγουν».

«Αποδέχομαι την αλλαγή, καθώς δε χρειάζεται να κάνεις τα πάντα στην F1 με τον ίδιο τρόπο. Μπορείς να τα κάνεις διαφορετικά, και αυτό έγινε καθ’ όλη τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς. Αλλά για μένα, είχε γίνει πολύ περίπλοκο».

«Δεν συμμετείχα πια στη λήψη αποφάσεων, μερικές φορές διαφωνούσα εντελώς, αλλά έπρεπε να συνεχίσω να μεταφέρω την επίσημη γραμμή».

«Ακόμη και ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου, έμαθα για ορισμένες αποφάσεις την τελευταία στιγμή. Μπορεί να μη με ακούνε, αλλά θα έπρεπε τουλάχιστον να ενημερώνομαι εγκαίρως. Είναι θέμα σεβασμού. Οι σχέσεις είχαν γίνει όλο και πιο περίπλοκες, μπορούσα να αισθανθώ ότι υπήρχε πολλή ζήλια».

«Αυτό που δεν εκτιμώ είναι η σχέση και η έλλειψη σεβασμού προς τους ανθρώπους. Ο Laurent Rossi θέλει να είναι μόνος του, να μην ενοχλείται από κανέναν. Στην πραγματικότητα, μου είπε ο ίδιος ότι δε χρειάζεται πλέον σύμβουλο».

«Αυτό συνέβη στο Κατάρ, αλλά μου πρότεινε ακόμα ένα συμβόλαιο στο Αμπού Ντάμπι, το οποίο αρνήθηκα. Παρόλα αυτά, πρέπει να πω ότι πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω σε αυτό το φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο ενίσχυσε απίστευτα το κίνητρο της ομάδας».

«Ωστόσο, υπάρχει τώρα μια πραγματική προσπάθεια να παραγκωνιστούν πολλοί άνθρωποι. Ο Laurent Rossi θέλει όλα τα φώτα της δημοσιότητας. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η πρόκληση να είμαι σε μια ομάδα όπου με ακούνε και να συμμετέχω σε κάποιες αποφάσεις».

«Ήμουν στο παρασκήνιο επίτηδες, αλλά είχα κάποια διακριτική επιρροή, παρά τις διαφωνίες που είχα, τις οποίες κρατούσα για τον εαυτό μου».

Μιας και έγινε αναφορά σε Γάλλους συμβούλους ομάδων, αξίζει να προστεθεί ότι η πηγή από την οποία είχε προέλθει η πληροφορία ότι ο πρώην πρόεδρος της FIA, Jean Todt, θα επέστρεφε στο Maranello, ο Ιταλός δημοσιογράφος Giorgio Terruzzi, επιβεβαίωσε τις φήμες που έχουμε αναφέρει, ότι το σχέδιο εγκαταλείφθηκε.

Ο Terruzzi έγραψε στην Corriere della Sera ότι ο πρόεδρος της Ferrari John Elkann (εγγονός και κληρονόμος της αυτοκρατορίας του Gianni Agnelli), αποφάσισε να μην προβεί σε μια χρήσιμη αλλά περίπλοκη σχέση δεδομένης της προσωπικότητας του Todt, παρότι η αρχική ιδέα ήταν δική του.

Ο Elkann αποφάσισε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να προεδρεύσει μόνος του τη Ferrari σε μια εποχή αλλαγών, τόσο όσον αφορά το τμήμα αυτοκινήτων παραγωγής, όσο και το αγωνιστικό κομμάτι, με τους καινούργιους τεχνικούς κανονισμούς στη Formula 1 και την είσοδο στο WEC με πρωτότυπο LMH το 2023._Φ.Λ.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ