top icon
Αγώνες

Prom Racing Team @ Formula Student Austria 2017

Η ομάδα Formula Student του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Prom Racing, ταξίδεψε στο Spielberg και συγκεκριμένα στο Red Bull Ring προκειμένου να συμμετάσχει στον παγκόσμιο μηχανολογικό διαγωνισμό!  

Επί δύο χρόνια η ομάδα σχεδίαζε, κατασκεύαζε και βελτίωνε ένα αγωνιστικό μονοθέσιο το οποίο μας παρουσίασε τον Μάιο σε μια ξεχωριστή εκδήλωση στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου, για την οποία είχατε διαβάσει εδώ. Στόχος των φοιτητών του ΕΜΠ ήταν να πετύχουν υψηλές επιδόσεις και ανταγωνιστικές διακρίσεις στα στατικά και δυναμικά αγωνίσματα του διαγωνισμού.

Το μονοθέσιο της Prom Racing Team έχει κινητήρα Yamaha R6, 600 cc, με ιπποδύναμη 90hp και ένα πλήρες αεροδυναμικό πακέτο από ανθρακόνημα, κατασκευασμένο στο Πολυτεχνείο από τους ίδιους τους φοιτητές της ομάδας. Το αλουμινένιο σασί του είναι υβριδικό, αφού το ένα τμήμα είναι σωληνωτό και το δεύτερο τύπου “sandwich” monocoque. Το P17 φτάνει τα 0-75 μέτρα σε μόλις 4,434 δευτερόλεπτα και έχει πλευρική επιτάχυνση 2G, ενώ ζυγίζει 240 κιλά. Επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον έχει το σύστημα ηλεκτρονικών της ομάδας που δίνει την δυνατότητα στον οδηγό να παρακολουθεί μέσω ασύρματης σύνδεσης του dashboard και της ECU όλα τα απαραίτητα δεδομένα και τις μετρήσεις των αισθητήρων του μονοθέσιου.

Στο Formula Student Austria συμμετείχαν συνολικά 50 ομάδες από κορυφαία πολυτεχνεία και πανεπιστήμια ολόκληρου του κόσμου. Οι 19 από τις παραπάνω ομάδες διαγωνίστηκαν στην κατηγορία των ηλεκτροκίνητων μονοθέσιων, ενώ οι υπόλοιπες 31 στην κατηγορία των βενζινοκίνητων, όπως και η Prom Racing.

Αρχικά οι ομάδες πέρασαν από προφορικές αξιολογήσεις, όπου εξετάστηκαν για τον μηχανολογικό σχεδιασμό, την κοστολόγηση και το επιχειρησιακό πλάνο τους. Σε αυτά τα αγωνίσματα η Prom Racing πέτυχε την 19η, την 15η και την 12η θέση, αντίστοιχα.

Ο διαγωνισμός συνεχίστηκε με τα δυναμικά αγωνίσματα και τις επιδόσεις των μονοθέσιων στην πίστα. Η Prom Racing Team ήταν 14η γρηγορότερη στο αγώνισμα του Acceleration. Στο αγώνισμα του Skid Pad δεν μπόρεσε να τρέξει εξαιτίας ορισμένων τεχνικών προβλημάτων, που όμως διορθώθηκαν σύντομα και έτσι η ομάδα επέστρεψε στο Autocross όπου πέτυχε και πάλι την 14η θέση. Αποκορύφωμα της όλης προσπάθειας ήταν το δυσκολότερο αγώνισμα του διαγωνισμού, το Endurance στο οποίο τερμάτισαν μόλις 17 από τις 50 ομάδες, μεταξύ αυτών και η Prom Racing!

Prom Racing TeamΟι παραπάνω επιδόσεις έφεραν την ομάδα στην 18η θέση της τελικής κατάταξης, αποτέλεσμα ιδιαίτερα σημαντικό τόσο για την ίδια, όσο και για το ελληνικό Formula Student. Η συμμετοχή αυτή οδήγησε στην καλύτερη με διαφορά, Class 1 επίδοση από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα και μάλιστα σε έναν από τους 3 κορυφαίους διαγωνισμούς Formula Student παγκοσμίως. Ενώ ήταν και η πρώτη φορά που κατάφερε να τερματίσει το αγώνισμα του Endurance.

Αν και τα μέλη της Prom Racing 2017 έμειναν ικανοποιημένα από τις επιδόσεις τους στην Αυστρία, δεν σταματούν εδώ. Έχοντας την εμπειρία της προηγούμενης κατασκευής, αλλά και της συμμετοχής στους αγώνες, η δουλειά για το επόμενο αγωνιστικό μονοθέσιο που θα κατασκευαστεί αυτή την χρονιά, προκειμένου να τρέξει σε αγώνες το καλοκαίρι του 2018 έχει ήδη ξεκινήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιηθούν σημαντικές αλλαγές στον κινητήρα και το σασί της επόμενης γενιάς.

Αν θέλετε να γνωρίσετε από κοντά τα μέλη της ομάδας και να μάθετε περισσότερα για την δουλειά τους, μπορείτε να τους συναντήσετε τον Σεπτέμβριο στην Βραδιά του Ερευνητή, στο ΕΜΠ όπου θα παρουσιάσουν το έργο τους στο κοινό.

Prom Racing TeamΤέλος, αξίζει να σημειωθεί πως τίποτα από τα παραπάνω δεν θα είχε επιτευχθεί χωρίς την πολύτιμη συνεισφορά των χορηγών τους τους οποίους τα μέλη της Prom Racing Team θέλησαν να ευχαριστήσουν μέσα από το άρθρο μας. Αποκλειστικός χορηγός της ομάδας για τις αγωνιστικές σεζόν 2017-2018 είναι το Κέντρο Προετοιμασίας Μεταπτυχιακών Σπουδών Global Prep. Την ομάδα επίσης, υποστηρίζουν μεταξύ άλλων και οι: Beta CAE, Silk Oil, ΕΑΒ, Bridgestone (όμιλος ΕΛΤΡΑΚ), Geartech Engineering, MP AutoDeal, Beyond Vision Aerial Filmmaking, Ζυγιστικοί Αυτοματισμοί Μανώλας, OBS Advertise Solutions κ.α.

Το εντυπωσιακό ελληνικό -Formula Student- καλοκαίρι… συνεχίζεται!_Μ. Σαλ.

Δείτε εδώ το βίντεο με την επιστροφή της Prom Racing Team στην Ελλάδα!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ποιο αυτοκίνητο πιστεύετε ότι θα κερδίσει τον τίτλο «Αυτοκίνητο της Χρονιάς»;

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ