top icon
Αγώνες

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών ο Martin Holmes

Ένας από τους πλέον σεβαστούς δημοσιογράφους ράλλυ στον κόσμο, ο Martin Holmes, έφυγε από κοντά μας σε ηλικία 80 ετών, έπειτα από μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο.

 

Υπήρξε ένας από τους δημοσιογράφους που άλλαξαν προς το καλύτερο τον τρόπο κάλυψης των αγώνων ράλλυ, παίζοντας το δικό του ρόλο στην άνοδο της δημοφιλίας του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ, από τη δεκαετία του ’70. Ο Martin Holmes, αποτέλεσε μια από τις πλέον χαρακτηριστικές φιγούρες στο σέρβις παρκ τόσο για τους εμπλεκόμενους με το WRC (πληρώματα, μέλη ομάδων) όσο και για τους συναδέλφους του.

Ποιος ήταν

Γεννημένος στο Surrey της Μεγάλης Βρετανίας στις 25 Απριλίου 1940, σπούδασε δικηγορία στο Πανεπιστήμιο του Southampton. Έλαβε μέρος για πρώτη φορά σε αγώνα το 1959, ενώ έκανε την παρθενική του εμφάνιση στο Ράλλυ RAC, το 1964. Παρά τις σπουδές Νομικής, εντέλει τον κατέκτησε ο μηχανοκίνητος αθλητισμός και συγκεκριμένα, τα ράλλυ. Μεταξύ 1966 και 1981 υπήρξε επαγγελματίας συνοδηγός ράλλυ, έχοντας συνοδηγήσει μεταξύ άλλων με τους Shekhar Mehta, Pentti Airikkala, Timo Makinen, Ove Andersson και Jean Ragnotti. Αναδείχθηκε Πρωταθλητής Συνοδηγών Μεγάλης Βρετανίας το 1971, στο πλευρό του Chris Sclater με Ford Escort. Το καλύτερο αποτέλεσμα της καριέρας του στο WRC ήταν η 4η θέση, την οποία κατέκτησε 2 φορές. Αρχικά, ως συνοδηγός του Mehta (Σαν Ρέμο 1974, Lancia Beta Coupe) και έπειτα, ως συνοδηγός του Andy Dawson (Πορτογαλία 1979, Datsun Violet 160J). Η τελευταία του συμμετοχή σε ράλλυ έγινε το 1981, όταν τερμάτισε με οδηγό τον Jean Ragnotti στην 5η θέση του Ράλλυ RAC.

Εν τω μεταξύ, από το 1974 ξεκίνησε να εργάζεται ως δημοσιογράφος, επάγγελμα που άσκησε με συνέπεια και του απέφερε παγκόσμια καταξίωση, μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής του, αφού θεωρείται ως ο κορυφαίος του χώρου. Παράλληλα, ασχολήθηκε και με τη φωτογραφία, χρησιμοποιώντας τις γνώσεις του για την καλύτερη δυνατή κάλυψη αγώνων. Έγραψε σειρά βιβλίων, αρχής γενομένης από το 1975 (Navigation), τρία χρόνια αργότερα ακολούθησε το “Rallying”. Το 1979, που αποτέλεσε παράλληλα την πρώτη χρονιά του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ Οδηγών, ο Holmes εξέδωσε το “World Rallying 1”, που εξελίχθηκε σε ετήσια σειρά ανασκοπήσεων κάθε αγωνιστικής χρονιάς για 33 χρόνια, έχοντας ως βασικό συνεργάτη τον φωτογράφο Maurice Selden. Η τελευταία έκδοση της σειράς, που αποτέλεσε το “Magnum Opus” του Martin Holmes, αφορούσε στην αγωνιστική σεζόν 2010. Στις επάλξεις μέχρι λίγο πριν το τέλος, ο Holmes συμμετείχε στην έκδοση του βιβλίου “The Great British Rally: RAC to Rally GB”, που εκδόθηκε στα τέλη του 2019.

Αυτό που έκανε τον Martin Holmes να ξεχωρίζει, ήταν η βαθιά γνώση του σπορ, εδώ και πολλές δεκαετίες. Έδινε έμφαση σε σημεία που άλλοι δε θα πρόσεχαν, κάνοντας τη διαφορά με ρεπορτάζ που εστίαζαν σε αθέατες λεπτομέρειες. Χαρακτηριστικά, ήταν από τους πρώτους που γνώριζαν σε βάθος μελλοντικές αναβαθμίσεις σε επίπεδο κανονισμών ή επιμέρους αγωνιστικών, ενώ είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη κορυφαίων εμπλεκόμενων, έχοντας τη δυνατότητα να αποσπά πληροφορίες από οδηγούς, συνοδηγούς και μηχανικούς, που λίγοι μπορούσαν.

Σημαντική ήταν και η σχέση του με το Ράλλυ Ακρόπολις, καθώς συνεργάστηκε με το Γραφείο Τύπου του αγώνα επί σειρά ετών, μεταξύ άλλων διδάσκοντας και εμάς τους νεότερους. Άλλωστε, η εικόνα του με το κοντό παντελόνι, το κοντομάνικο πουκάμισο και τη μικρή φωτογραφική μηχανή, ήταν για εμάς συνδεδεομένη με τα σέρβις παρκς σε Λαμία, Λουτράκι, ΟΑΚΑ, Τατόι, ενώ φυσικά δεν απουσίαζε και από τους αγώνες στο εξωτερικό. Η τελευταία του εμφάνιση έγινε στο Ράλλυ Γερμανίας 2019, που αποτέλεσε το υπ. αριθμόν 520 ράλλυ του WRC, στο οποίο παραβρέθηκε. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος αυτού που αναφέρουμε, ο οδηγός με τις περισσότερες συμμετοχές σε αγώνα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ, Jari Matti Latvala, έχει ξεκινήσει σε 209 αγώνες του θεσμού.

Παντρεμένος με την Ursula Partrige, ο Martin Holmes απέκτησε ένα γιο και 3 εγγονές. Αναμφίβολα, υπήρξε μια από τις πιο σημαντικές μορφές του χώρου μας, έχοντας αφήσει το στίγμα του τόσο στην κάλυψη όσο και στην εικόνα των ράλλυ, όπως τα γνωρίζουμε σήμερα. R.I.P. Martin.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ