Αγώνες WRC

FIA Rally Star: Το πρόγραμμα των μελλοντικών πρωταθλητών

Η FIA ανακοίνωσε τη δημιουργία του προγράμματος Rally Star, μέσω του οποίου στοχεύει στην ανάδειξη νέων ταλέντων στο παγκόσμιο γίγνεσθαι των ράλλυ.

Το FIA Rally Star θα είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της FIA με τις Ομοσπονδίες-μέλη της και θα αφορά στην εύρεση ταλαντούχων οδηγών ράλλυ ηλικίας 17-25 ετών. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας, το συγκεκριμένο πρόγραμμα βρίσκεται στην καρδιά της στρατηγικής που ακολουθεί η FIA για την ανάπτυξη των ράλλυ παγκοσμίως.

Ο συγκεκριμένος θεσμός, που έχει χρηματοδότηση από το FIA Innovation Fund (FIF), θα αποτελέσει μια πλατφόρμα για τη νέα γενιά οδηγών, ώστε να αναδειχθούν εκείνοι με τη μεγαλύτερη δυναμική για πραγματοποίηση επαγγελματικής καριέρας. Η FIA, θα ενθαρρύνει τις 144 Ομοσπονδίες-μέλη, ώστε να διοργανώσουν λειτουργίες ανίχνευσης ταλέντων, οι οποίες θα προσφέρονται σε νέα αγόρια και κορίτσια ηλικίας 17 έως 25 ετών. Σε πρώτη φάση, θα υπάρξουν δύο βασικές διαδικασίες. Ο λόγος για το Digital Motorsport, που θα χρησιμοποιεί προσομοιωτές και ένα βιντεοπαιχνίδι, καθώς και την Motorhkana, που περιλαμβάνει πραγματοποίηση ελιγμών με αυτοκίνητο παραγωγής μέσω ενός συγκεκριμένου μαθήματος χειρισμού αυτοκινήτου. Φυσικά, κάθε Ομοσπονδία θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις δικές της μεθόδους, για την ανίχνευση νέων ταλέντων.

Η δεύτερη φάση, περιλαμβάνει περιοδεία σε 6 τελικούς που θα διοργανωθούν από τη FIA σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική, Αφρική, Ασία-Ειρηνικό, Λατινική Αμερική και Βόρεια Αμερική. Οι υποψήφιοι, θα συμμετάσχουν σε αγώνα με XC Cross Cars, με τον νικητή από κάθε ήπειρο να κερδίζει από ένα εισιτήριο, ενώ θα υπάρξει ένα και για την καλύτερη γυναίκα οδηγό στον κόσμο.

Junior WRC

Οι 7 νέοι οδηγοί που θα προκύψουν, θα λάβουν εκτενή εκπαίδευση διάρκειας μιας σεζόν, που θα περιλαμβάνει προσωπικό coaching, δοκιμές και συμμετοχή σε τουλάχιστον 6 αγώνες με αυτοκίνητα της κατηγορίας Rally3 (σ.σ. τετρακίνητες εκδόσεις των σημερινών R2 με ισχύ περί τους 200 ίππους). Οι 4 πιο ταλαντούχοι οδηγοί και τουλάχιστον μία γυναίκα, θα λάβουν μέρος στο Junior WRC. Στις δύο επόμενες σεζόν, οι ταλαντούχοι οδηγοί θα πρέπει να δείξουν ότι μπορούν να διεκδικήσουν νίκες και αργότερα τίτλο, με έπαθλο μια πλήρη χρονιά στο WRC 3 (με αυτοκίνητο προδιαγραφών Rally2).

Το επίσημο λανσάρισμα του προγράμματος FIA Rally Star, αναμένεται στα μέσα Ιουνίου κατά τη διάρκεια του Αθλητικού Συνεδρίου της FIA, στην Ταϊλάνδη.

Ο Πρόεδρος της FIA, Jean Todt, δήλωσε: “Όταν αναφερόμαστε στην ανίχνευση οδηγών ράλλυ, προφανώς σκεφτόμαστε το Rallye Jeunes, που επέτρεψε στην FFSA να ανιχνεύσει τους Sebastien Loeb και Sebastien Ogier, με την επιτυχία που όλοι γνωρίζουμε. Χάρη στην υποστήριξη του FIA Innovation Fund, ξεκινάμε ένα πολύ φιλόδοξο και καινοτόμο πρόγραμμα, που θα είναι διαθέσιμο προς τις 144 Ομοσπονδίες για παγκόσμια ανάπτυξη και ενίσχυση. Το FIA Rally Star αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για όσους ονειρεύονται να γίνουν οδηγοί ράλλυ.

Ο Διευθυντής Ράλλυ της FIA, Yves Matton, πρόσθεσε: “Σε μια περίοδο που το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ εξερευνά νέα εδάφη, το FIA Rally Star θα ενθαρρύνει την εμφάνιση της νέας γενιάς οδηγών. Χρησιμοποιώντας βασικές δομές όπως τα Digital Motorsport και Motorkhana, πολλοί νέοι θιασώτες θα πάρουν την ευκαιρία τους. Οι πιο υποσχόμενοι θα επωφεληθούν από ένα ειδικό πρόγραμμα ανάπτυξης, που θα τους επιτρέψει να εισέλθουν στο WRC. Μέσω του FIA Rally Star, ελπίζουμε να βρούμε έναν μελλοντικό Παγκόσμιο Πρωταθλητή, όπου και αν είναι, όποιος ή όποια και αν είναι.

Ποιος πιστεύετε ότι θα είναι ο νικητής του Ράλλυ Τουρκίας;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου