top icon
WRC

O Λευτέρης Αυγενάκης για τον αθλητικό τουρισμό και το Ράλλυ Ακρόπολις

Μιλώντας στο Συνέδριο Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρθηκε στη σημασία διεκδίκησης και διοργάνωσης διεθνών αθλητικών εκδηλώσεων, δίνοντας έμφαση στην επιστροφή του Ράλλυ Ακρόπολις στο WRC.

Κατά τη διάρκεια του 6ου ετήσιου Συνεδρίου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, μίλησε για τις αναπτυξιακές δυνατότητες πολιτισμού και αθλητισμού, εστιάζοντας στην επιστροφή του Ράλλυ Ακρόπολις στο WRC.

Τη συζήτηση, όπου συμμετείχε ακόμα ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός και συντόνιζε η δημοσιογράφος, Λένα Παρασκευά.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης για το συνδυασμό αθλητισμού και τουρισμού

Ο κ. Αυγενάκης ανέλυσε τη φιλοσοφία και την πολιτική της Κυβέρνησης, για τους τρόπους σύμφωνα με τους οποίους, ο αθλητισμός μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης, καθώς και αστικής ανάπλασης.

Επιπροσθέτως, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού χαρακτήρισε τη διεκδίκηση και διοργάνωση διεθνών αθλητικών εκδηλώσεων, όπως το Ράλλυ Ακρόπολις στο πλαίσιο του WRC και ο Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδος, ως εθνικής σημασίας.

Όπως τόνισε ο κ. Αυγενάκης, ο αθλητισμός συνδυαζόμενος με τον τουρισμό, μπορεί να πυροδοτήσει την αναβάθμιση των υποδομών και να δημιουργήσει νέες συμπράξεις για τη χρηματοδότηση αθλητικών και ψυχαγωγικών εγκαταστάσεων. Ακόμη, πρόσθεσε πως αποτελεί μια ισχυρή βιομηχανία, η οποία έχει εξαιρετική δυναμική στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και στην προβολή της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Λευτέρης Αυγενάκης θεωρεί την εξωστρέφεια και τη διαρκή διεκδίκηση και διοργάνωση διεθνών αθλητικών εκδηλώσεων, ως εξέχουσας σημασίας. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο Ράλλυ Ακρόπολις, που φέτος επιστρέφει μετά από 8 χρόνια στο ημερολόγιο του WRC, προσφέροντας ποικίλα οφέλη στη χώρα μας.

Όσα ανέφερε ο Λευτέρης Αυγενάκης για τον αθλητικό τουρισμό

“Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση να συμμετέχω σε ένα επιτυχημένο θεσμό, διεθνούς αναγνώρισης, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

“Σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία διοργάνωσης αυτής της ενότητας με ένα θέμα τόσο ενδιαφέρον και σύγχρονο, που συνδέει τον αθλητισμό και τον πολιτισμό με την ανάπτυξη και την ευημερία.

“Ο αθλητισμός είναι ένας δυναμικός και ταχέως αναπτυσσόμενος τομέας, ενώ το μακροοικονομικό του αντίκτυπο έχει υποτιμηθεί.

“Σύμφωνα με τη Λευκή Βίβλο για τον Αθλητισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο τομέας του αθλητισμού μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της Λισαβόνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

“Ο αθλητισμός μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης, αστικής ανάπλασης ή αγροτικής ανάπτυξης.

“Ο αθλητισμός μπορεί να συνδυαστεί με τον τουρισμό και μπορεί να πυροδοτήσει την αναβάθμιση των υποδομών και να δημιουργήσει νέες συμπράξεις για τη χρηματοδότηση αθλητικών και ψυχαγωγικών εγκαταστάσεων.

Lefteris Avgenakis

“Αν και, γενικώς, δεν υπάρχουν βάσιμα και συγκρίσιμα στοιχεία για την οικονομική βαρύτητα του αθλητισμού, η σημασία του επιβεβαιώνεται από μελέτες και αναλύσεις των εθνικών λογαριασμών, από τα οικονομικά των σημαντικότερων αθλητικών διοργανώσεων, καθώς και από το κόστος της έλλειψης σωματικής άσκησης, συμπεριλαμβανομένης της γήρανσης του πληθυσμού.

“Σύμφωνα με μελέτη που υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2016, ο αθλητισμός δημιούργησε προστιθέμενη αξία 407 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 3,7% του Α.Ε.Π. της Ε.Ε. και δημιούργησε 15 εκατ. θέσεις εργασίας, δηλαδή εξασφαλίζει απασχόληση για το 5,4% του εργατικού δυναμικού της Ε.Ε.

“Κυρίες και κύριοι, οι πολιτικές μας για τον αθλητισμό είναι σχεδιασμένες, σε συνδυασμό με τις πολιτικές μας για τον πολιτισμό, την παιδεία, την υγεία και την οικονομία ως πυλώνα ανάπτυξης. Θέλουμε έναν αθλητισμό για τους πολλούς και κυρίως για τις επόμενες γενιές.

“Στο πλαίσιο αυτό, ο αθλητισμός αποτελεί μια ισχυρή βιομηχανία και έχει εξαιρετική δυναμική για την οικονομία, τον τουρισμό και την ανάπτυξη. Και φυσικά, λέμε όχι στη λογική του κρατικοδίαιτου μοντέλου στον αθλητισμό.

“Η Ελλάδα, με την σπουδαία πολιτιστική και αθλητική της κληρονομιά, σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες και τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της, αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο για την ανάπτυξη της βιομηχανίας του αθλητισμού στα περισσότερα αθλήματα”.

“Ο αθλητικός τουρισμός είναι μία αναπτυσσόμενη δραστηριότητα που μπορεί να προσφέρει σημαντικά στην ενίσχυση του αθλητισμού και στην περιφερειακή ανάπτυξη.

“Οι δυνατότητες και οι προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας είναι αξιόλογες.

“Ο αθλητικός τουρισμός μπορεί να συμβάλει στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Και η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή”.

“Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους: Πριν την περίοδο της πανδημίας, ο αθλητικός τουρισμός κατείχε ήδη το 12,12% της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς, ενώ στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες αντιστοιχεί στο 20% του τουρισμού”.

Acropolis Rally

Ο Λευτέρης Αυγενάκης για το Ράλλυ Ακρόπολις

“Και, φυσικά, επαναφέραμε το Rally Acropolis στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα! Όπως γνωρίζετε, θα διεξαχθεί 09-12 Σεπτεμβρίου σε τρεις Περιφέρειες: στην Αττική, την Πελοπόννησο, και τη Στερεά Ελλάδα με έδρα της διοργάνωσης τη Λαμία. Κι εδώ να ευχαριστήσω δημόσια τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, τον αγαπητό φίλο Φάνη Σπανό, για την εξαιρετική συνεργασία και τη σκληρή δουλειά που καταβάλλει, καθώς και τον Δήμαρχο και τους τοπικούς φορείς.

“Κυρίες και κύριοι, ο μηχανοκίνητος αθλητισμός, αποτελεί ένα πολύ ισχυρό μοχλό ανάπτυξης, όχι μόνο του αθλητικού τουρισμού. Κι αυτό διότι στον κλάδο της αυτοκίνησης εμπλέκονται ισχυροί παράγοντες του χώρου.

“Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός αποτελεί μια δραστηριότητα με φιλάθλους σε όλο τον κόσμο και μάλιστα προσελκύει τουρίστες υψηλής μέσης δαπάνης.

“Δεσμευθήκαμε για την αναβίωση του θεσμού, του διεθνώς αναγνωρισμένου brand name «Ράλλυ Ακρόπολις», το οποίο έχει πολύ ισχυρή προβολή. Και τα καταφέραμε!

“Θα διεξαχθεί φέτος μετά από οκτώ χρόνια απουσίας! Και αυτό θα αποδώσει, διότι έχει πολλές οικονομικές και πολιτιστικές προεκτάσεις, καθώς θα προβληθεί παγκοσμίως σε 155 χώρες και 840 εκ. τηλεθεατές.

“Σημειώνεται ότι η αξία της προβολής της Ελλάδας σε ΜΜΕ από τις τηλεοπτικές μεταδόσεις του Ράλλυ Ακρόπολις σε παγκόσμιο επίπεδο, ανέρχονταν το 2010 σε 10 εκ. ευρώ. Τα νούμερα του κοινού το 2010 ήταν υποπολλαπλάσια των 840 εκ. τηλεθεατών.

“Το ύψος του εισερχόμενου συναλλάγματος υπολογίστηκε σε 8 εκ. ευρώ κατά τη διάρκεια του Αγώνα του 2012”.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ