Αγώνες WRC

Ράλλυ Ακρόπολις: μια βραδιά αλλιώτικη από τις άλλες

Παρουσιάστηκε στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου το βιβλίο του Αντώνη Πέρπερα «Ράλλυ Ακρόπολις: ο άθλος του τερματισμού», σε μια βραδιά γεμάτη ρομαντισμό, συναίσθημα, αλλά και πίκρα...

 

Το συναίσθημα πηγάζει αυθόρμητο στις 170 σελίδες του βιβλίου του γιατρού Αντώνη Πέρπερα, το οποίο περιγράφει με σεμνότητα τις υπεράνθρωπες συχνά προσπάθειες ενός ερασιτεχνικού πληρώματος να τερματίσει στον Εθνικό μας Αγώνα. Αποκλειστικά με ασπρόμαυρες φωτογραφίες, που φέρνουν στην επιφάνεια ένα σωρό αναμνήσεις, καταφέρνει να αναπαραστήσει τα γεγονότα και να καλύψει το κενό που άφησαν οι δύο προηγούμενες επετειακές εκδόσεις για τα 50 (τότε) χρόνια του Ράλλυ Ακρόπολις, τα οποία δεν είχαν τη δυνατότητα να αναφερθούν στα ελληνικά πληρώματα των πίσω θέσεων, που επί της ουσίας ήταν οι αιμοδότες του αγώνα επί δεκαετίες. Τις πιο πολλές φορές με ένα σετ λάστιχα, ένα γρύλλο και πέντε-έξι βασικά εργαλεία έτρεχαν «για ένα πουκάμισο αδειανό, για μιαν Ελένη» έχοντας εμπρός τους μερικούς από τους θρύλους των παγκόσμιων ράλλυ, με αγωνιστικά-μεγαθήρια για την εποχή. Σε αυτό το σημείο αναδύεται ανώλεθρος ο ρομαντισμός, που χωρίς να ζητήσει τίποτα κερδίζει τα πάντα με έναν απλό τερματισμό. Ασφαλώς, κερδίζει και τον αναγνώστη, που αναγνωρίζει ότι ο συγγραφέας του βιβλίου έρχεται για να δώσει και όχι για να πάρει.

Συντονιστές της βραδιάς ήταν οι κ.κ. Καφάογλου, Τσάδαρης και Κορρές, με αγωνιστικές μνήμες και οι ίδιοι από το Ράλλυ Ακρόπολις και συνεπώς γνώστες του αγώνα και της ατμόσφαιράς του όσο λίγοι. Οι συντονιστές κάλεσαν στο βήμα και μερικούς από τους καλεσμένους, προκειμένου και εκείνοι να δώσουν στο κοινό το δικό τους στίγμα για τον Εθνικό μας Αγώνα. Μεταξύ άλλων για τις μνήμες τους από το Ακρόπολις κλήθηκαν να μιλήσουν οι κ.κ. Μακρινός, Μανώλης Χαλιβελάκης, Γεμενής και Μίλτος Ανδριόπουλος, καθώς επίσης ο δημοσιογράφος Παύλος Αλέπης και ο φωτογράφος Τάσος Αρωνίτης. Ανάμεσα στο διψασμένο για τέτοιου είδους συζητήσεις κοινό ξεχωρίσαμε μεταξύ άλλων την Τώνια Παυλή, τον Παύλο Χουρδάκη, τον Νίκο Γενεράλη και τον Μανώλη Παναγιωτόπουλο. Ωστόσο, ένα από τα κυρίαρχα συναισθήματα της βραδιάς ήταν η πίκρα...

Πίκρα εκφρασμένη δημόσια για τον Εθνικό μας Αγώνα, που μαζί με το Σαφάρι, τις 1.000 λίμνες, το RAC και το Μόντε έχτισε αυτό που σήμερα αναγνωρίζουμε ως Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ. Στις ειδικές διαδρομές του γράφτηκε ιστορία και όσοι έδωσαν αίμα για τον αγώνα είναι λογικό να νιώθουν άσχημα, επειδή αυτό για το οποίο υπήρξαν πρωτεργάτες δεν υπάρχει πλέον. Με ξεχωριστή ευγένεια και ήθος δεν ζήτησαν ευθύνες και τιμωρίες από κανέναν, παρά μόνο ο αγώνας που λάτρεψαν να ξαναγίνει. Και όχι, δεν συμβιβάζονται με το ERC, επειδή θέλουν στην πατρίδα τους να έρθουν ξανά οι καλύτεροι, όπως τότε. Μας έδωσαν να καταλάβουμε πως το Ακρόπολις δεν ήταν απλά ένα ράλλυ, αλλά ο Γενάρχης του θεσμού των Ράλλυ και πως οφείλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιστρέψει ξανά εκεί που πρέπει να επιστρέψει.

Το βιβλίο του Αντώνη Πέρπερα-«Ηρακλή», ενός σεμνού υπηρέτη της ιδέας της Αυτοκίνησης είναι αφιερωμένο στον συνοδηγό του Αντώνη Ιακωβάκη, ο οποίος δεν βρίσκεται πλέον ανάμεσά μας. Όπως προαναφέραμε, πρωταγωνιστές στο βιβλίο είναι οι ερασιτέχνες οδηγοί-συνοδηγοί αγώνων, όλοι όσοι συμμετείχαν στο συναρπαστικότερο αγωνιστικό ταξίδι του μηχανοκίνητου αθλητισμού: το Ράλλυ Ακρόπολις της περιόδου 1970-1990, των 2.500-3.000 χλμ. και των 50-60 Ειδικών Διαδρομών.


Το βιβλίο «Ράλλυ Ακρόπολις: ο άθλος του τερματισμού» μπορείτε να το βρείτε στο βιβλιοπωλείο «ΚΨΜ» (Κιάφας 3 & Ακαδημίας, τηλ. 210 38 13 838) στην πολύ καλή για την ποιότητα του χαρτιού του και το περιεχόμενό του τιμή των 20 ευρώ.


 

Ποιος πιστεύετε πως θα είναι ο νικητής του Ράλλυ Ιταλίας-Σαρδηνίας, στις 8-11 Οκτωβρίου;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου