top icon
Αγώνες

Ράλλυ Arctic Φινλανδίας Debrief: Αλλαγή ρόλων μεταξύ Hyundai και Toyota (+videos)

Το πρώτο Ράλλυ Arctic Φινλανδίας στο πλαίσιο του WRC ολοκληρώθηκε, οπότε αναλύουμε όσα μάθαμε και όσα μας έκαναν εντύπωση από τον δεύτερο αγώνα της χρονιάς.

Μετά από την πρεμιέρα με το πάντοτε απρόβλεπτο Ράλλυ Μόντε Κάρλο , η συνέχεια δόθηκε ως είθισται σε χιονισμένες επιφάνειες, αλλά με τη διαφορά πως τη θέση του Ράλλυ Σουηδίας, πήρε -για πρώτη φορά- το Ράλλυ Arctic Φινλανδίας.

Photo Credits: Νίκος Κατίκης-Rallypixels, Hyundai Motorsport

Ο αγώνας με επίκεντρο στο Ροβανιέμι του Αρκτικού Κύκλου περιλάμβανε πολύ χιόνι, πάγο και βέβαια snowbanks, προσφέροντας στους οδηγούς τις συνθήκες ώστε να βάλουν το πόδι στο πάτωμα. Το θέαμα ήταν εντυπωσιακό, ενώ από πλευράς αποτελεσμάτων, η Hyundai πήρε το πάνω χέρι στην έδρα της Toyota, αλλάζοντας τα δεδομένα που είχαν διαμορφωθεί στη Γαλλία.

Highlights από το shakedown

Διαχείριση ελαστικών

Στις χιονισμένες ειδικές διαδρομές του Ράλλυ Arctic Φινλανδίας, δεν υπήρχε ζήτημα επιλογής (όπως στο Μόντε), αφού υπήρχε ένας συγκεκριμένος τύπος ελαστικού. Ο λόγος για τα Pirelli Sottozero Ice J1, 15 ιντσών και 205 χιλιοστών, με 384 καρφιά στο κάθε ελαστικό, που απείχαν 7 χιλιοστά από πέλμα.

Αυτά τα καρφιά, εγγυώνται την εκπληκτική πρόσφυση που επιτρέπει στους οδηγούς να κινούνται flat out, ωστόσο για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να διατηρούνται στη γόμα, για το οποίο φρόντισε η Pirelli με ειδικά πατενταρισμένη μέθοδο βουλκανίσματος. Καθώς η αγωνιστική γραμμή άνοιγε και δημιουργούνταν αυλάκια, σε αρκετές περιπτώσεις το χώμα ερχόταν στην επιφάνεια οπότε η διαχείριση ελαστικών, ήταν σημαντικός παράγοντας επιτυχίας.

Thierry Neuville-Martijn Wydaeghe

Hyundai: Νίκη εκτός έδρας με γκολ από τα… αποδυτήρια

Από το 2017, σχεδόν κάθε αγώνας σε Σουηδία και Φινλανδία είχε άρωμα Toyota, καθώς το Yaris WRC έχει γράψει χιλιάδες χιλιόμετρα δοκιμών, αφού η βάση της ομάδας βρίσκεται στη Φινλανδία. Έτσι, η Toyota Gazoo πέτυχε την πρώτη της νίκη στο Ράλλυ Σουηδίας με οδηγό τον νυν επικεφαλής της, Jari Matti Latvala, εκείνη τη χρονιά, ενώ μέχρι φέτος μετρούσε 3/4 νίκες στον σουηδικό αγώνα. Ταυτόχρονα, πέτυχε το απόλυτο 3/3 στο καλοκαιρινό Ράλλυ Φινλανδίας, δείχνοντας πως σε χιονισμένες ή/και γρήγορες ειδικές διαδρομές, έχει το πάνω χέρι.

Onboard των Tanak-Jarveoja

Αυτό άλλαξε φέτος, καθώς στο πρώτο Ράλλυ Arctic στο πλαίσιο του WRC, η Hyundai είχε εξαρχής το προβάδισμα, δια χειρός Ott Tanak, αντιστρέφοντας τους ρόλους σε σχέση με την Toyota, που ξεκινούσε ως λογικό φαβορί. Οι λόγοι για αυτό, είναι αρκετοί. 

Μετά από την κυριαρχία της Toyota στο Μόντε, ο Andrea Adamo είχε δηλώσει πως δε θα μείνει ικανοποιημένος με κανένα άλλο αποτέλεσμα πέραν της νίκης, γεγονός που σήμαινε πολλή δουλειά για όλους στη Hyundai Motorsport.

Θεαματικά νυχτερινά πλάνα

Ένα στοιχείο που έπαιξε σημαντικό ρόλο, ήταν η σειρά εκκίνησης. Ο πολυνίκης του Μόντε, Sebastien Ogier, βρισκόταν πρώτος στο δρόμο, “καθαρίζοντας” την αγωνιστική γραμμή, κατά την πρώτη ημέρα, με τον Elfyn Evans να ακολουθεί. Από την άλλη, οι Ott Tanak και Craig Breen, είχαν ιδανική σειρά εκκίνησης πιο πίσω, ολοκληρώνοντας την πρώτη ημέρα με 1-2.  Η συνέχεια ήταν ανάλογη, με τους Tanak-Jarveoja να διαχειρίζονται καλύτερα από όλους τα ελαστικά τους και να μην απειλούνται ουσιαστικά, έχοντας κερδίσει τις 5 από τις 6 πρώτες ειδικές του αγώνα, προτού προβούν σε διαδικασία συντήρησης.

Ott Tanak-Martin Jarveoja

Τα τελευταία χρόνια, ο Tanak έχει δείξει πως όταν δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα, είναι ο ταχύτερος όλων σε κάθε επιφάνεια. Παράλληλα, η ικανότητά του στην κατανόηση και εξέλιξη των αυτοκινήτων, έδωσε στη Hyundai το κάτι παραπάνω σε γρήγορους αγώνες, όπως και το περσινό Ράλλυ Εσθονίας. Με αυτόν τον τρόπο, ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής 2019 φαντάζει ως παράγοντας-κλειδί για την αλλαγή ρόλων, καθώς η Hyundai κερδίζει πλέον την Toyota, σε αγώνες που η τελευταία υπερτερούσε.

Highlights από τις πρωινές ειδικές του Σαββάτου

Την ίδια ώρα, οι Thierry Neuville-Martijn Wydaeghe, στο δεύτερό τους αγώνα μαζί, ήταν ξανά αποτελεσματικοί, με highlight τον εκπληκτικό ταχύτερο χρόνο (με διαφορά 12,3” από το δεύτερο σε 27,68 χλμ.) στην τελευταία ειδική του Σαββάτου.  Ακόμη και αν δεν κατέκτησαν τη δεύτερη θέση από τους Rovanpera-Halttunen, ο αγώνας τους κρίνεται ως επιτυχημένος και η τρίτη θέση, τους διατηρεί σε ισχυρό βαθμολογικά επίπεδο.

Από την άλλη, οι Breen-Nagle έκαναν ότι τους ζητήθηκε, τερματίζοντας στην 4η θέση και στο τέλος, κράτησαν πίσω τους Evans-Martin. Το σημείο που ο Breen υστέρησε, ήταν η διαχείριση των ελαστικών, αφού ήταν ο πρώτος από τους κορυφαίους οδηγούς που έχανε τα καρφιά του κατά τις δύο πρώτες ημέρες, οπότε δε μπορούσε να διατηρηθεί σε κορυφαίο ρυθμό. Δυστυχώς για τον Ιρλανδό, η εκπληκτική επίδοση του Oliver Solberg (για την οποία θα διαβάσετε παρακάτω) φέρνει επιπλέον πίεση, αφού ο Andrea Adamo γνωρίζει πως ειδικά για γρήγορους χωμάτινους-χιονισμένους αγώνες, σε λίγο καιρό θα μπορεί να υπολογίζει σε ακόμη έναν οδηγό.

Kalle Rovanpera-Jonne Halttunen

Toyota: Αναζητώντας τα χαμένα δέκατα

Μπορεί οι Sebastien Ogier-Julien Ingrassia και Elfyn Evans-Scott Martin να άνοιγαν τον δρόμο στα δύο περάσματα από την ειδική της πρώτης ημέρας, όμως αυτός δεν ήταν ο μόνος λόγος που η Toyota βρέθηκε πίσω από την Hyundai στο Arctic. Αν συνυπολογίσουμε πως οι Kalle Rovanpera-Jonne Halttunen, που θεωρούνταν φαβορί για τη νίκη, έχασαν περίπου 10” με το καλημέρα, από έξοδο σε snowbank, έγινε φανερό πως τα πράγματα ήταν δύσκολο να αντιστραφούν. 

Video από τις νυχτερινές ειδικές του Σαββάτου

Σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, οι οδηγοί της ομάδας και κυρίως ο Elfyn Evans, που πέρυσι είχε κερδίσει πειστικά στη Σουηδία με λίγο έως ελάχιστο πάντως χιόνι, παραπονούνταν ότι δε μπορούν να βρουν την ιδανική ισορροπία για το Yaris WRC. Μπορεί ο Ουαλός να κέρδισε δύο ειδικές διαδρομές, όμως στην πράξη δεν απέκτησε ρυθμό κορυφής, κάτι που πιστοποιήθηκε και από την τελευταία χαμένη μάχη από τον Breen, για την 4η θέση. Σίγουρα, στο στρατόπεδο της Toyota θα αντιδράσουν, με ακόμη περισσότερη δουλειά και εστίαση στις λεπτομέρειες, για τη συνέχεια.

Από την άλλη, ο αγώνας των Ogier-Ingrassia πήγε από το κακό στο χειρότερο, με τους Γάλλους να παλεύουν απέναντι στους Oliver Solberg-Seb Marshall και Takamoto Katsuta-Dan Barritt κατά τη δεύτερη ημέρα. Η έξοδος σε snowbank, υπήρξε το επιστέγασμα ενός αγώνα που ο 7 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής θέλει, και είναι δεδομένο πως θα ξεχάσει, αφού γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα πώς να κερδίζει τον πόλεμο και όχι απλά, τις επιμέρους μάχες.

Η άτυχη στιγμή των Ogier-Ingrassia

Με τους δύο κορυφαίους της οδηγούς εκτός διεκδίκησης νίκης, οι ελπίδες της Toyota εναποτέθηκαν στους Kalle Rovanpera-Jonne Halttunen. Πιθανώς, οι απόψεις πολλών -μεταξύ των οποίων και εμείς- πως ο Rovanpera μπορεί να διεκδικήσει τη νίκη από τον Tanak, να πρόσθεσαν πίεση στο νεαρό, ο οποίος έκανε λάθος μόλις στην πρώτη ειδική διαδρομή, χάνοντας τόσο χρόνο ώστε μετά να μην μπορεί να φτάσει στον Εσθονό στα ίσια. Όπως και να ‘χει, με τη δεύτερη θέση και τον ταχύτερο χρόνο στην Power Stage, o Rovanpera που επίσης αναζητούσε την ιδανική ισορροπία στο Yaris, αναφέροντας και ανεπιθύμητες τάσεις υποστροφής, πέτυχε το καλύτερο αποτέλεσμα της καριέρας του.

Ταυτόχρονα, βρέθηκε επικεφαλής στη Βαθμολογία Οδηγών και σε ηλικία 20 ετών, είναι ο νεότερος που πετυχαίνει κάτι τέτοιο στην ιστορία του θεσμού.

Oliver Solberg-Seb Marshall

Kalle Rovanpera-Oliver Solberg: Τα βλέμματα πάνω τους

Η πρωτοπορία του Rovanpera στη βαθμολογία έτυχε θετικής υποδοχής και από τον Andrea Adamo, ο οποίος στη Συνέντευξη Τύπου μετά τον αγώνα δήλωσε πως αυτό είναι θετικό για το σπορ, αφού μπορεί να προσελκύσει μικρότερης ηλικίας θεατές.

Oliver Solberg

Φυσικά, ο πολυμήχανος Ιταλός δεν έχει σταθεί μόνο στην παρουσία του “αντίπαλου” wonderkid, αλλά μέσα από τη δημιουργίας Junior Team, όπου μεταξύ άλλων εντάσσονται και οι Loubet, Veiby, Huttunen, φαίνεται πως έχει βρει και το δικό του, στο πρόσωπο του Oliver Solberg. Ο 19χρονος Σουηδός, που είχε εκτάκτως ως συνοδηγό τον Seb Marshall, καθώς ο Aaron Johnston ανιχνεύτηκε θετικός στον κορονοϊό, έκανε στη Βόρεια Φινλανδία ντεμπούτο με αυτοκίνητο προδιαγραφών WRC.

Kalle Rovanpera-Jonne Halttunen

Όπως είχε συμβεί πέρυσι και με τον Rovanpera, στην πρώτη του σεζόν με την Toyota, o γιος του Petter Solberg προσαρμόστηκε άμεσα στις απαιτήσεις του αυτοκινήτου και σε συνθήκες με τις οποίες είναι εξοικειωμένος, εντυπωσίασε. Του λόγου το αληθές αποδεικνύουν ένας τρίτος και ένας τέταρτος χρόνος γενικής, μετά από λίγα αγωνιστικά χιλιόμετρα, το γεγονός ότι αντιστάθηκε στον Ogier, προτού εκείνος τον περάσει στην 6η θέση πριν εγκαταλείψει, όπου εντέλει βρισκόταν ως την Power Stage, όταν έπεσε 7ος μετά από τετ-α-κε.

Πλάνα από την προτελευταία ειδική διαδρομή

Το σημαντικότερο για τους Rovanpera και Solberg, είναι πως αμφότεροι διαθέτουν έμφυτο ταλέντο, μεγάλη ταχύτητα, αλλά και σοβαρότητα, αφού ως τώρα δεν έχουν πολλές εξόδους και αυξάνουν διαρκώς την εμπειρία τους. Σύντομα, θα δούμε και μάχες μεταξύ τους, αφού άπαντες θεωρούν πως οι δύο πιτσιρικάδες, αποτελούν το μέλλον του WRC.

Παράλληλα, μόνο απίθανο δεν είναι το ενδεχόμενο οι δυο τους, όντως να ανοίξουν την πόρτα του WRC σε νεότερο ηλικιακά κοινό, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει θετικό παράγοντα και στην προσπάθεια του Adamo, να εισπράξει τη δέσμευση της Hyundai και για τα επόμενα χρόνια στο WRC…

Teemu Suninen-Mikko Markkula

M-Sport: Από τώρα… 2022

Όπως είναι γνωστό, o Malcolm Wilson έχει επιλέξει να “διαγράψει” το 2021, εστιάζοντας στην εξέλιξη του νέου αυτοκινήτου ενόψει 2022. Σε αυτό το πλαίσιο, η M-Sport φέτος δύσκολα θα διεκδικήσει κάτι καλό, ειδικά σε γρήγορους αγώνες όπως το Ράλλυ Arctic, όπου η διαφορά εξέλιξης στους κινητήρες, ήταν φανερή.

Οι Teemu Suninen-Mikko Markkula πρακτικά δεν υστέρησαν, οδήγησαν χωρίς λάθη και έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν, όμως δεν κατάφεραν να ανταγωνιστούν τα πληρώματα των Hyundai και Toyota. Από την άλλη, οι Gus Greensmith-Elliott Edmondson συνέχισαν τη διαδικασία συλλογής εμπειριών, με το “παχύ πορτοφόλι” του νεαρού Βρετανού, να εγγυάται τη συνέχεια της παρουσίας του στο θεσμό.

Highlights από την Power Stage

Τα ευχάριστα για την M-Sport ήρθαν πριν από τον αγώνα και αφορούσαν στο WRC2. Ο λόγος, είναι η χορηγία της Red Bull στον Adrien Fourmaux, η οποία δεν αποκλείεται την επόμενη χρονιά να διευρυνθεί ως προς την M-Sport, ιδιαίτερα εφόσον προκύψει και επιπλέον βοήθεια από τη “μαμά” Ford.  

Τώρα, το WRC θα περάσει σε “μίνι διακοπές”, προτού επιστρέψει σε αμιγώς ασφάλτινη επιφάνεια μετά από σχεδόν 2 χρόνια. Ο επόμενος αγώνας, που θα αποτελέσει ξανά μια “παγκόσμια πρώτη”, είναι το ασφάλτινο Ράλλυ Κροατίας, με ασφάλτινες ειδικές διαδρομές γύρω από το Zagreb, στις 22-25 Απριλίου.

Video-Review του Ράλλυ Arctic Φινλανδίας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ