top icon
WRC

Ράλλυ Εσθονίας (2η ημέρα): Άλμα νίκης για Rovanpera (+video)

Ο Kalle Rovanpera έχει δημιουργήσει διαφορά ασφαλείας από τον Craig Breen και πλησιάζει στην παρθενική νίκη της καριέρας του.

Η μάχη για τη νίκη που περιμέναμε μετά από την πρώτη ημέρα του Ράλλυ Εσθονίας , δεν ήρθε σήμερα, αφού οι Kalle Rovanpera-Jonne Halttunen έχουν αυξήσει αισθητά τη διαφορά από τους Craig Breen-Paul Nagle.

Από την άλλη, η μονομαχία για την τρίτη θέση μεταξύ των Thierry Neuville-Martijn Wydaeghe και Sebastien Ogier-Julien Ingrassia, τείνει προς την πλευρά του πληρώματος της Hyundai, την ώρα που δεν υπήρξε αλλαγή σε καμιά από τις πρώτες θέσεις της κατάταξης.

Καθαρό προβάδισμα Rovanpera στο Ράλλυ Εσθονίας

Το πρόγραμμα της δεύτερης και μεγαλύτερης ημέρας του 7ου γύρου του WRC περιλάμβανε 9 ειδικές διαδρομές (4 επαναλαμβανόμενες και μια υπερειδική) συνολικού μήκους 132,18 αγωνιστικών χιλιομέτρων.

Οι γρήγορες ειδικές διαδρομές δυσκόλεψαν περισσότερο τα πληρώματα στο δεύτερο πέρασμα, όταν σε αρκετά σημεία είχαν δημιουργηθεί αυλάκια, ενώ και η σκόνη που παρέμενε στο δρόμο, μείωνε την ορατότητα.

Σε επίπεδο γενικής κατάταξης, οι Kalle Rovanpera-Jonne Halttunen (Toyota Yaris WRC) ξεκίνησαν την ημέρα επικεφαλής, με διαφορά 8,5” από τους Craig Breen-Paul Nagle (Hyundai i20 Coupe WRC).

Rally Estonia Day 2 Kalle Rovanpera

Με έναν εκπληκτικό χρόνο στην εναρκτήρια ειδική διαδρομή, όπου ήταν πάνω από 10” ταχύτεροι οποιουδήποτε άλλου πληρώματος, εκτόξευσαν τη διαφορά στα 22,8” και ουσιαστικά, σταμάτησαν κάθε συζήτηση για την κορυφή της κατάταξης.

Στη συνέχεια του πρώτου loop διατήρησαν την ταχύτητά τους, ώστε να αυξήσουν περαιτέρω τη διαφορά και ολοκλήρωσαν την ημέρα, ακολουθώντας ρυθμό ασφαλείας και έχοντας προβάδισμα 50,7”.

Rally Estonia Day 2 Craig Breen-Paul Nagle

Με τη διαφορά από την κορυφή να αυξάνεται με το “καλημέρα”, οι Craig Breen-Paul Nagle (Hyundai i20 Coupe WRC) ακολούθησαν γρήγορο, αλλά χωρίς μεγάλα ρίσκα για τα δεδομένα της κορυφαίας κατηγορίας του WRC, ρυθμό, ώστε να διασφαλίσουν, αν μη τι άλλο, τη δεύτερη θέση.

Rally Estonia Day 2 Craig Breen

Σε  κάθε ευκαιρία, ο Breen δήλωνε πως για να κινηθεί πιο γρήγορα, χρειάζεται πλήρες πρόγραμμα στο θεσμό, αφού η συμμετοχή σε επιμέρους αγώνες δεν του επιτρέπει να νιώθει ασφάλεια στο απόλυτο όριο. Άλλωστε, το Ράλλυ Εσθονίας αποτελεί τον πρώτο του χωμάτινο αγώνα μετά από τον ίδιο αγώνα, πέρυσι.

Η δεύτερη θέση των Ιρλανδών είναι χρήσιμη και για την Hyundai σε επίπεδο Κατασκευαστών, αφού θυμίζουμε πως οι Ott Tanak-Martin Jarveoja, που ξεκινούσαν τον αγώνα της πατρίδας τους ως φαβορί για τη νίκη, εγκατέλειψαν χθες.

Rally Estonia Day 2 Ott Tanak-Martin Jarveoja

Ράλλυ Εσθονίας: Η μάχη για την τρίτη θέση και ο παράγοντας Tanak

Σήμερα, οι Εσθονοί επέστρεψαν και σημείωσαν 6 ταχύτερους χρόνους σε 9 ειδικές διαδρομές.

Μην έχοντας κάτι να χάσουν, δέχθηκαν ποινή χρόνου μετά από τις πρώτες δύο ειδικές διαδρομές, ώστε να βρεθούν ανάμεσα στους Sebastien Ogier-Julien Ingrassia (Toyota Yaris WRC) και Thierry Neuville-Martijn Wydaghe (Hyundai i20 Coupe WRC).

Αυτό πρόσφερε διπλό όφελος, αφού από τη μία ο Tanak είχε καλύτερη σειρά εκκίνησης και άρα πιο καθαρή αγωνιστική γραμμή, σημειώνοντας σερί ταχύτερων -σε αρκετές περιπτώσεις με αξιοσημείωτες διαφορές- χρόνων.

Από την άλλη, ο Εσθονός προσέφερε καλύτερες συνθήκες στον teammate του, τον οποίο βοήθησε να θεμελιώσει μια αξιόλογη διαφορά από τον 7 φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή, στη μάχη για την τρίτη θέση.

Rally Estonia Day 2 Thierry Neuville

Οι Neuville-Wydaeghe λοιπόν, που πέτυχαν έναν ταχύτερο χρόνο, ολοκλήρωσαν τη δεύτερη ημέρα στην τρίτη θέση της κατάταξης.

Ιδιαίτερα στο δεύτερο loop, όπου όπως και οι teammates τους, χρησιμοποίησαν και δύο σκληρά ελαστικά της Pirelli, αύξησαν τη διαφορά από τους Ogier-Ingrassia, δείχνοντας να έχουν το πάνω χέρι στην προσπάθεια για το τρίτο σκαλί του βάθρου.

Παράλληλα, δεν είναι απίθανο αύριο, εφόσον οι διαφορές το επιτρέψουν, οι Βέλγοι να ανέβουν και στη δεύτερη θέση, αφού οι Breen-Nagle που ακολουθούν επιλεκτικούς αγώνες δεν έχουν ενδιαφέρον για τη βαθμολογία Οδηγών.

Rally Estonia Day 2 Sebastien Ogier

Όσον αφορά στους Ogier-Ingrassia, σήμερα η διαφορά από την τρίτη θέση αυξήθηκε. Αν και ξεκίνησαν δυναμικά, μειώνοντας στα 4,5” μετά από το πρώτο loop, στη συνέχεια οπισθοχώρησαν.

Το απόγευμα, έχοντας προτιμήσει, όπως όλα τα πληρώματα της Toyota, αμιγώς μαλακή γόμα ελαστικών στο δεύτερο loop, οι 7 φορές Παγκόσμιοι Πρωταθλητές ήταν μεν ανταγωνιστικοί, αλλά προτίμησαν να μη ρισκάρουν, βλέποντας τη διαφορά από τους Neuville-Wydaeghe να φτάνει τελικά στα 17,9”.

Γνωστός για τα mind games του, στο τέλος της ημέρας ο Ogier παρουσιάστηκε ευχαριστημένος, αναφέροντας πως το ενδιαφέρον του είναι στραμμένο στη μάχη του Πρωταθλήματος με τον Elfyn Evans και όχι με τον Thierry Neuville… Βέβαια, όλοι γνωρίζουν πως αύριο, ο Γάλλος θα προσπαθήσει για το καλύτερο, διατηρώντας την πίεση στον Βέλγο.

Rally Estonia Day 2 Elfyn Evans-Scott Martin

Από την πλευρά τους, οι Elfyn Evans-Scott Martin (Toyota Yaris WRC) παραμένουν στην 5η θέση.  Οι Βρετανοί ξεκίνησαν ευελπιστώντας να ακολουθήσουν τη μάχη για το βάθρο, κάτι που εντέλει δεν κατέστη εφικτό.

Το πρωί, ο Ουαλός δεν ένιωθε απόλυτα ευχαριστημένος με τις επιδόσεις του. Το απόγευμα ανέβασε το ρυθμό του και βελτίωσε τους χρόνους του, ολοκληρώνοντας τη δεύτερη ημέρα 23,4” πίσω από τον teammate του.

Rally Estonia Day 2 Teemu Suninen

Χωρίς να απειλούν ή να απειλούνται

Στην 6η θέση της κατάταξης, παραμένουν οι Teemu Suninen-Mikko Markkula (Ford Fiesta WRC). Ο 27χρονος οδηγός δεν εντυπωσίασε ούτε σήμερα, παρά την οικειότητα με τις ειδικές διαδρομές της Εσθονίας, οι οποίες θυμίζουν εκείνες της ΦΙνλανδίας, αφού ουσιαστικά δεν ήταν ανταγωνιστικός απέναντι στα πληρώματα των Hyundai και Toyota.

Πίσω από το φινλανδικό πλήρωμα, βρίσκονται οι Pierre Louis Loubet-Vincent Landais (Hyundai i20 Coupe WRC). Ο 24χρονος Κορσικανός έχει δηλώσει, πως στόχος του είναι να τερματίσει χωρίς προβλήματα με το αυτοκίνητο της 2C Competition και αυτό έκανε σήμερα, θέλοντας να “χτίσει” ξανά την αυτοπεποίθησή του.

Rally Estonia Day 2 Alexey Lukyanuk-Yaroslav Fedorov

WRC3 και WRC2 στο Ράλλυ Εσθονίας

Όπως συνηθίζεται στους τελευταίους αγώνες, στις χαμηλότερες θέσεις της δεκάδας, συναντάμε τα ταχύτερα πληρώματα με αυτοκίνητα προδιαγραφών Rally2.

Κορυφαίοι εξ αυτών, παραμένουν με χαρακτηριστική μάλιστα άνεση, οι Alexey Lukaynuk-Yaroslav Fedorov (Skoda Fabia Rally2 evo). Οι Ρώσοι, που βρίσκονται στην 8η θέση Γενικής, όχι μόνο αύξησαν τη διαφορά στο WRC3, αλλά έλεγξαν και τους έμπειρους αντιπάλους τους, που συμμετέχουν στο WRC2.

Rally Estonia Day 2 Andreas Mikkelsen-Ola Floene

Διόλου τυχαία και επιδεικνύοντας συνδυασμό ταχύτητας και σταθερότητας, ολοκλήρωσαν την ημέρα έχοντας διαφορά 59,2′ από τους Andreas Mikkelsen-Ola Floene (Toksport, Skoda Fabia Rally2 evo).

Αν και δεν ήταν ιδιαίτερα σταθεροί σήμερα, οι Νορβηγοί προηγούνται στο WRC2, όμως δεν εφησυχάζουν αφού η διαφορά δεν τους παρέχει απόλυτη ασφάλεια, ενώ ταυτόχρονα πίσω τους, γίνεται τριπλή μάχη για τη δεύτερη θέση της κατηγορίας.

Στη 10η θέση Γενικής και τη δεύτερη του WRC2 βρίσκονται οι Mads Ostberg-Torstein Eriksen (TRT, Citroen C3 Rally2) που έχασαν χρόνο με κλατάρισμα ενώ διεκδικούσαν τη νίκη.

Όμως, πίσω τους με διαφορά 1,9” και 6,6”, βρίσκονται οι Marco Bulacia-Marcelo Der Ohannesian (Toksport, Skoda Fabia Rally2 evo) και Adrien Fourmaux-Renaud Jamoul (M-Sport, Ford Fiesta Rally2 MkII), οπότε το ενδιαφέρον για αύριο παραμένει αμείωτο.

Επιστρέφοντας στο WRC3, την τριάδα πίσω από τους Lukyanuk-Fedorov, διαμορφώνουν οι Kajetan Kajetanowicz-Maciej Sczcepanjak και Mikko Heikkila-Topi Luhtinen, όλοι με Skoda Fabia Rally2 evo.

Στο WRC2, εκτός τέθηκαν οι Nikolay Gryazin-Konstantin Alexandrov (Movisport, Volkswagen Polo R5) από έξοδο. Αντίστοιχα, από τους πρωταγωνιστές του WRC3 εγκατέλειψαν οι Emil Lindholm-Reeta Hamalainen (Skoda Fabia Rally2 evo) όταν έχασαν τον πίσω δεξιό τροχό έπειτα από έξοδο, καθώς και οι τοπικοί Egon Kaur-Silver Simm (Volkswagen Polo R5) με σπασμένη ανάρτηση.

Estonia Day 2 Junior WRC

Στο Junior WRC, για οδηγούς ηλικίας έως 29 ετών με Ford Fiesta Rally4 ενιαίων προδιαγραφών, μετά από 17 ειδικές διαδρομές προηγούνται οι  Sami Pajari-Marko Salminen, ενώ ακολουθούν οι Martin Koci-Petr Tesinsky και Jon Armstrong-Phil Hall.

Ο επίλογος του Ράλλυ Εσθονίας θα γραφτεί αύριο, Κυριακή 18 Ιουλίου, με 6 ειδικές διαδρομές μήκους 52,1 αγωνιστικών χιλιομέτρων, η πρώτη εκ των οποίων (SS19 Neeruti 1 – 7,82 χλμ.) ξεκινά στις 07:21.

Εφόσον ο Kalle Rovanpera ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου αύριο, θα γίνει ο νεότερος νικητής αγώνα στην ιστορία του WRC, ξεπερνώντας το “αφεντικό” του, Jari Matti Latvala, που κατέχει το εν λόγω ρεκόρ με τη νίκη του στο Ράλλυ Σουηδίας 2008, σε ηλικία 22 ετών, 10 μηνών και 7 ημερών…

Ράλλυ Εσθονίας – Το πανόραμα της πρώτης ημέρας

Ε.Δ.: 9

Μήκος: 132,18 χλμ.

Κατάταξη Top10 (18/24 ειδικές διαδρομές)

Rally Estonia Day 2 Top10

Ταχύτεροι Ε.Δ.: Tanak 6, Rovanpera-Neuville-Ogier 1

Επικεφαλής ανά Ε.Δ.: 10-18 Rovanpera

Κυριακή 18 Ιουλίου – Πρόγραμμα μεταδόσεων (Cosmote Sport 8HD)

SS22 Neeruti 2 (7.80 χλμ.) 11:41

SS23 Elva 2 (11.72 χλμ.) 12:29

SS24 Tartu vald 2 – Power Stage (7.47 χλμ.) 14:18

Live αποτελέσματα και όλα τα νέα, μπορείτε να τα δείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του WRC.

Photos: Toyota Gazoo Racing, Hyundai Motorsport, M-Sport Ford, Red Bull Content Pool

Highlights από τις ειδικές διαδρομές του πρωινού loop

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 • Rally Estonia Day 2 Top10
 • Ράλλυ Εσθονίας Day 2 Kalle Rovanpera-Jonne Halttunen
 • Rally Estonia Day 2 Kalle Rovanpera
 • Rally Estonia Day 2 Craig Breen
 • Rally Estonia Day 2 Craig Breen-Paul Nagle
 • Rally Estonia Day 2 Ott Tanak-Martin Jarveoja
 • Rally Estonia Day 2 Thierry Neuville
 • Rally Estonia Day 2 Sebastien Ogier
 • Rally Estonia Day 2 Elfyn Evans-Scott Martin
 • Rally Estonia Day 2 Teemu Suninen
 • Rally Estonia Day 2 Alexey Lukyanuk-Yaroslav Fedorov
 • Rally Estonia Day 2 Andreas Mikkelsen-Ola Floene
 • Estonia Day 2 Junior WRC
 • Ποιος θα είναι ο νικητής του Ράλλυ Μόντε Κάρλο (20-23 Ιανουαρίου 2022);

  Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

  ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ