top icon
WRC

Ράλλυ Ισπανίας: Δύο πρόστιμα στον Ogier – δεν αλλάζει η θέση του

O Sebastien Ogier έλαβε διπλό πρόστιμο συνολικής αξίας 2.200 ευρώ, για παραβιάσεις κανονισμών κατά τη διάρκεια του Ράλλυ Ισπανίας, χωρίς αυτό να επηρεάσει τη θέση του στην κατάταξη.

Το Ράλλυ Ισπανίας ολοκληρώθηκε με νικητές τους Thierry Neuville-Martijn Wydaeghe και τους Sebastien Ogier-Julien Ingrassia να τερματίζουν στην 4η θέση.

Κατά τη διάρκεια του 11ου και προτελευταίου γύρου του φετινού WRC https://www.wrc.com/en/, ο Γάλλος έλαβε δύο πρόστιμα για παραβίαση κανονισμών.

Τα πρόστιμα και οι παραβάσεις του Ogier

Η πρώτη χρονικά παράβαση καταγράφηκε την πρώτη ημέρα.

Συγκεκριμένα, στην 6η και τελευταία ειδική διαδρομή της Παρασκευής 15 Οκτωβρίου, ο Sebastien Ogier εθεάθη να φορά τη μπαλακλάβα του εκτός της φόρμας, με τους αγωνοδίκες να επιβάλλουν πρόστιμο 200 ευρώ.

Η δεύτερη παράβαση, σημειώθηκε αργά το απόγευμα του Σαββάτου 16 Οκτωβρίου, κατά την απλή διαδρομή προς το Salou, πριν την υπερειδική.

Σε έναν κυκλικό κόμβο όπου είχε δημιουργηθεί ουρά λόγω ελέγχων της αστυνομίας σε πολιτικά αυτοκίνητα, ο Ogier  δε σταμάτησε σε νόημα αστυνομικού και πραγματοποίησε με χαμηλή ταχύτητα, προσπέραση από δεξιά.

Για αυτή την οδική παράβαση, η οποία ήταν η δεύτερη μετά από τα 7.000 ευρώ που είχε κληθεί να πληρώσει στο Ράλλυ Κροατίας, όταν συγκρούστηκε με αυτοκίνητο στην απλή διαδρομή και έφυγε από το σημείο.

Πέραν του προστίμου, τότε είχε επιβληθεί στον Ogier και αποκλεισμός ενός αγώνα με αναστολή 6 μηνών, επειδή έφυγε από το σημείο της σύγκρουσης, παραβιάζοντας τα άρθρα 12.2.1.c και 12.2.1.h του Διεθνούς Αγωνιστικού Κώδικα της FIA.

Αυτό σημαίνει πως ο αποκλεισμός αγώνα θα ίσχυε αν ο 7 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής επαναλάμβανε την ίδια παραβίαση εντός 6 μηνών.

Αν και το εξάμηνο δεν έχει περάσει, εντούτοις η σημερινή παράβαση του Ogier αφορά σε διαφορετικό άρθρο, το 34.3.1 των αγωνιστικών κανονισμών του WRC για το 2021, όπου αναφέρεται πως τα πληρώματα πρέπει να υπακούν τον εκάστοτε εθνικό Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Κατά συνέπεια, η σημερινή ποινή δεν επισύρει αποκλεισμό από έναν αγώνα για τον Ogier.

Στην απολογία του πληρώματος της Toyota ενώπιον των αγωνοδικών, παρόντες ήταν οι Sebastien Ogier, Julien Ingrassia και ο αγωνιστικός διευθυντής της Toyota Gazoo Racing, Kaj Lindstrom.

Sebastien Ogier-Julien Ingrassia

Στο κείμενο των αγωνοδικών αναφέρεται για τον Ogier:

“Στον κυκλικό κόμβο όπου έγινε το συμβάν, ο δρόμος είχε μπλοκαριστεί από την αστυνομία. Εκείνος παραδέχθηκε ότι προσπέρασε το προπορευόμενο αυτοκίνητο από τη δεξιά πλευρά και απολογήθηκε για αυτό το σφάλμα.

“Παρ’ όλα αυτά, δήλωσε ότι δεν είχε καταλάβει τις χειρονομίες που έκανε ο αστυνομικός, επειδή εκείνος δε βρισκόταν στο εμπρός μέρος της σειράς των αυτοκινήτων και πολύ συχνά, τέτοια σήματα γίνονται για να βοηθήσουν τα αγωνιστικά αυτοκίνητα να περάσουν από το μποτιλιάρισμα.

“Επιπλέον,  πρόσθεσε ότι διέσχισε τον κυκλικό κόμβο με χαμηλή ταχύτητα”.

Στο πλαίσιο διερεύνησης του γεγονότος, ο Αλυτάρχης ζήτησε αναφορά από τον αστυνομικό που εμπλεκόταν στο συμβάν.

Σήμερα το πρωί ο αστυνομικός ανέφερε πως το μποτιλιάρισμα ήταν αποτέλεσμα μπλοκαρίσματος του δρόμου λόγω ενός ελέγχου ρουτίνας.

Ακόμη, επιβεβαίωσε πως ο Ogier προσπέρασε το προπορευόμενο αυτοκίνητο από τη δεξιά πλευρά πλησιάζοντας τον κυκλικό κόμβο, καθώς και ότι οι χειρονομίες προς το πλήρωμα δεν ήταν σαφείς, αφού ο αστυνομικός δε βρισκόταν ευθεία στην γραμμή του αυτοκινήτου.

Με βάση τα παραπάνω, η ποινή του Sebastien Ogier περιορίστηκε σε χρηματικό πρόστιμο, χωρίς να έχει περαιτέρω επίδραση στην κατάταξή του στο Ράλλυ Ισπανίας.

Μετά από την 4η θέση στο Ράλλυ Ισπανίας ο Ogier θα αγωνιστεί στον τελευταίο γύρο του φετινού WRC, που είναι το Ράλλυ Monza στις 19-21 Νοεμβρίου, με στόχο να κατακτήσει τον 8ο τίτλο Οδηγών, αφού έχει διαφορά 17 να βαθμών από τον ομόσταβλό του στην Toyota Gazoo Racing, Elfyn Evans.

Photos: Toyota Gazoo Racing

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ