top icon
WRC

Ράλλυ Μόντε Κάρλο (2η ημέρα): Ανωτερότητα Loeb και M-Sport Ford (+video)

Ο συνδυασμός των Sebastien Loeb, Isabelle Galmiche και Ford Puma Rally1 ήταν ο ταχύτερος της δεύτερης ημέρας του Ράλλυ Μόντε Κάρλο, με τον πολυνίκη του WRC να διαμορφώνει προβάδισμα 9,9” από τον Sebastien Ogier, ο οποίος πάντως παραμένει σε απόσταση βολής.

Η δεύτερη ημέρα του Ράλλυ Μόντε Κάρλο, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου, χαρακτηρίστηκε από την ανωτερότητα των Sebastien Loeb-Isabelle Galmiche με το Ford Puma Rally1, οι οποίοι σημείωσαν 4 ταχύτερους χρόνους στις 6 σημερινές ειδικές διαδρομές μήκους 97,86 αγωνιστικών χιλιομέτρων.

Το γαλλικό πλήρωμα πέρασε στην κορυφή λίγο πριν από τα μισά της ημέρας και μέχρι το τέλος αυτής, αύξησε τη διαφορά από τους κυριότερους διώκτες του, παρά ένα πρόβλημα με το υβριδικό σύστημα στην προτελευταία διαδρομή.

Πάντως, οι  Sebastien Ogier-Benjamin Veillas με Toyota GR Yaris Rally1 δε βρίσκονται μακριά, αφού η διαφορά 9,9” δείχνει πως η μονομαχία των δύο πληρωμάτων θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση αύριο.

Ράλλυ Μόντε Κάρλο: Τα νέα ρεκόρ του Loeb

Η σημερινή, πρώτη πλήρης ημέρα για τα νέα, υβριδικά αυτοκίνητα προδιαγραφών Rally1 έδειξε πως το Ford Puma υπερτερούσε, τουλάχιστον στην παρούσα κατάσταση, των Toyota GR Yaris και Hyundai i20, αφού τα αυτοκίνητα της ομάδας του Malcolm Wilson σημείωσαν 5 ταχύτερους χρόνους σε 6 ειδικές διαδρομές.

Αν η ταχύτητα των Loeb-Galmiche είναι μια σαφής ένδειξη για το παραπάνω, το γεγονός πως σήμερα πέτυχε τον παρθενικό του ταχύτερο χρόνο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ ο Gus Greensmith, λέει ακόμη περισσότερα για τη δυναμική του αυτοκινήτου της M-Sport.

Επιστρέφοντας στην εξέλιξη της ημέρας, από το πρωί είχε διαφανεί πως το μεγαλύτερο μέρος των ειδικών διαδρομών περιλάμβανε στεγνό οδόστρωμα.

Ωστόσο, επιμέρους σημεία με υγρασία και πάγο, έστω και αν δεν είχαν πολύ μεγάλο μήκος, δυσκόλευαν το έργο των πληρωμάτων, στο εγχείρημα εύρεσης της ιδανικής πρόσφυσης.

Τα ελαστικά που προτιμήθηκαν αφορούσαν στη μαλακή ή την πολύ μαλακή γόμα της Pirelli, με τα πληρώματα να προσπαθούν να εξάγουν το μέγιστο όπου μπορούσαν και να χάσουν τον λιγότερο δυνατό χρόνο, σε σημεία που δεν εξυπηρετούσαν την επιλογή που είχαν κάνει.

Rally Monte Carlo Day 2 - Sebastien Loeb

Οι Sebastien Loeb-Isabelle Galmiche (Ford Puma Rally1) απέδειξαν σήμερα πως οι χθεσινές εξαιρετικές τους επιδόσεις, μόνο τυχαία δεν επιτεύχθηκαν. Το δίδυμο ξεκίνησε δυναμικά, σημειώνοντας δύο ταχύτερους χρόνους και ψαλιδίζοντας τη διαφορά από τους Sebastien Ogier-Benjamin Veillas (Toyota GR Yaris Rally1) που προηγούνταν μετά από τις χθεσινές ειδικές διαδρομές.

Στην τρίτη και τελευταία ειδική διαδρομή του πρώτου loop, το “3 στα 3” έφερε τους Loeb-Galmiche στην κορυφή της κατάταξης, γεμίζοντας με χαρά τους ανθρώπους της M-Sport.

Το σερί συνεχίστηκε και στο απογευματινό loop, που περιλάμβανε επανάληψη των τριών πρωινών ειδικών διαδρομών, με τον 4ο ταχύτερο χρόνο σε ισάριθμες ειδικές διαδρομές, προτού διακοπεί από ένα άλλο πλήρωμα με Ford Puma Rally1, τους Gus Greensmith-Jonas Andersson.

Σε εκείνη την ειδική διαδρομή, οι Loeb-Galmiche αντιμετώπισαν πρόβλημα με το υβριδικό σύστημα, οπότε δεν είχαν την επιπλέον ώθηση που αυτό παρέχει, χάνοντας λίγο χρόνο.

Παρόλα αυτά, διατηρήθηκαν στην κορυφή, με τον Loeb να εμφανίζεται απόλυτα ευχαριστημένος από την πρώτη του πλήρη ημέρα με το Ford Puma Rally1, αν και γνωρίζει πως η διαφορά από τον Ogier δεν είναι μεγάλη.

Με τις σημερινές του επιδόσεις και την πρωτιά, ο πολυνίκης του WRC σημείωσε δύο νέα, ενώ αγγίζει ακόμη δύο, ρεκόρ.

Σε ηλικία 47 ετών, 10 μηνών και 26 ημερών,  έγινε ο γηραιότερος ηλικιακά οδηγός που τίθεται επικεφαλής σε αγώνα του WRC, το ρεκόρ που κατείχε ο Bjorn Waldegard από το Ράλλυ Σαφάρι 1991.

Ακόμη, ο 9 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ράλλυ έγινε ο οδηγός με τη μεγαλύτερη χρονική απόσταση ανάμεσα στην πρώτη και την τελευταία φορά που βρέθηκε στην κορυφή ενός αγώνα του WRC, αφού έχουν περάσει 20 χρόνια και 3 ημέρες, από τότε που προηγήθηκε για πρώτη φορά, στο Ράλλυ Μόντε Κάρλο 2002.

Αυτό το ρεκόρ, πριν από τον Loeb βρισκόταν στα χέρια του “παππούλη” Stig Blomqvist, που είχε βρεθεί επικεφαλής για πρώτη φορά σε αγώνα, με διαφορά 18 ετών, 11 μηνών και 28 ημερών από την τελευταία, επίσης σε ίδιο αγώνα, το Ράλλυ Σουηδίας 1973 και 1992.

Ταυτόχρονα, με τις σημερινές του επιδόσεις, ο Loeb έφτασε τον ίδιο αριθμό ταχύτερων χρόνων και ειδικών διαδρομών επικεφαλής στο Ράλλυ Μόντε Κάρλο με τον Walter Rorhl, έχοντας 79 ταχύτερους χρόνους και 115 ειδικές διαδρομές επικεφαλής, αντίστοιχα.

Rally Monte Carlo Day 2 - Ogier

Η κατάταξη μετά από την δεύτερη ημέρα του Ράλλυ Μόντε Κάρλο

Φυσικά, το Ράλλυ Μόντε Κάρλο παραμένει ένας μεγάλος και απαιτητικός αγώνας, που ποτέ δεν κρίνεται μετά από τη δεύτερη ημέρα του.

Αυτό το γνωρίζει καλά πέραν του Loeb και ο πολυνίκης Sebastien Ogier, που σήμερα δεν κατάφερε πάντως να κρατήσει πίσω του τον έτερο μεγάλο Sebastien του WRC.

Ο 8 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ράλλυ, είχε μια επαφή με μπαριέρα στην πρώτη ειδική διαδρομή της ημέρας και στο τέλος του πρωινού loop δήλωσε πως κινήθηκε υπερβολικά προσεκτικά, ιδιαίτερα στην τρίτη ειδική διαδρομή της ημέρας.

Rally Monte Carlo Day 2 - Sebastien Ogier

Αν και το απόγευμα ανέβασε το ρυθμό του, σημειώνοντας και έναν ταχύτερο χρόνο, παραδέχθηκε πως δε μπορούσε να κάνει κάτι καλύτερο απέναντι στον Loeb και το Ford Puma Rally1 , αφού δεν είχε απόλυτη αυτοπεποίθηση με το Toyota GR Yaris Rally1.

Έτσι, ολοκλήρωσε την ημέρα απέχοντας 9,9” από τον μεγάλο του αντίπαλο, οπότε η εξέλιξη της μεταξύ τους μονομαχίας, αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον.

Να σημειώσουμε, πως ο Γάλλος ήταν ο πρώτος οδηγός που κινδύνευσε με ποινή για λανθασμένη χρήση του υβριδικού συστήματος χθες, κατά την εκκίνηση, όταν ξεκίνησε χωρίς να έχει ενεργοποιήσει το EV Mode.

Όμως, “απαλλάχθηκε” επειδή διαπιστώθηκε πως αυτό συνέβη λόγω καθυστέρησης που είχε, ενώ έκανε δηλώσεις, οπότε δε μπόρεσε να το θέσει έγκαιρα σε λειτουργία.

Rally Monte Carlo Day 2 - Evans

Στην τρίτη θέση και πρώτοι από τους υπόλοιπους, αν σκεφτούμε πως οι Loeb και Ogier δεν ακολουθούν πλήρες πρόγραμμα στο θεσμό, βρίσκονται οι Elfyn Evans-Scott Martin (Toyota GR Yaris Rally1).

Οι Βρετανοί της Toyota ήταν ανταγωνιστικοί σήμερα και παρέμεναν κοντά στην κορυφή. Όμως, στην τελευταία ειδική διαδρομή της ημέρας ο Evans -που το πρωί είχε επίσης επαφή με μπαριέρα όπως ο Ogier- έχασε αρκετά δευτερόλεπτα στον πάγο, ομολογώντας πως ίσως να κινήθηκε υπερβολικά προσεκτικά.

Έτσι, οι Evans-Martin ολοκλήρωσαν τη δεύτερη ημέρα με διαφορά 22,0” και 12,1” από τους Loeb-Galmiche και Ogier-Veillas αντίστοιχα, με τον Ουαλό πάντως να εμφανίζεται απογοητευμένος για την κατάληξη μιας “ΟΚ”, όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε, ημέρα..

Rally Monte Carlo Day 2 - Neuville

Πιο πίσω από την τριάδα του βάθρου, μαίνεται μια μάχη μεταξύ 4 πληρωμάτων, τα οποία χωρίζονται συνολικά από 20,6′‘.

Στην τέταρτη θέση, ολοκλήρωσαν την ημέρα οι Thierry Neuville-Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally2). Μετά από την πρώτη ειδική διαδρομή της ημέρας, όπου είχε και τετ-α-κε, ο Βέλγος δήλωσε πως δεν έχει φοβηθεί ποτέ ξανά τόσο πολύ, όμως στη συνέχεια βελτίωσε το ρυθμό του, όντας ανταγωνιστικός και πετυχαίνοντας χρόνους τριάδας.

Πάντως, δεν έκρυψε πως αναζητά διαρκώς τις βέλτιστες ρυθμίσεις για το αυτοκίνητο του, δηλώνοντας πως θεωρεί πιθανό το υπόλοιπο Σαββατοκύριακο να κυλήσει με τον ίδιο τρόπο.

Rally Monte Carlo Day 2 - Tanak

Μια θέση και 8,9” πιο πίσω, βρίσκονται οι Ott Tanak-Martin Jarveoja, με ακόμη ένα Hyundai i20 N Rally1. Έχοντας περίπου αντίστοιχη πορεία με τους teammates τους, οι Εσθονοί αύξησαν προοδευτικά το ρυθμό τους, με τον Tanak να δηλώνει στο τέλος της ημέρας πως παρά την αστάθεια κυρίως σε επίπεδο βέλτιστης πρόσφυσης, το πιο θετικό στοιχείο, είναι ότι παραμένουν εντός του αγώνα.

Rally Monte Carlo Day 2 - Breen

Μόλις 2,5” πίσω από τους Παγκόσμιους Πρωταθλητές 2019, βρίσκονται οι περσινοί teammates τους, Craig Breen-Paul Nagle (Ford Puma Rally1).

Στην πρώτη του πλήρη αγωνιστική ημέρα με την M-Sport, αλλά ταυτόχρονα και στην πρώτη του παρουσία στο Μόντε από το 2018, o Breen έμεινε λίγο πιο πίσω από τους teammates του σε επίπεδο απόλυτης ταχύτητας.

Πάντως, δήλωνε διαρκώς πως μπορεί μεν να έχει έλλειμμα αυτοπεποίθηση ώστε να κινηθεί οριακά στις δύσκολες συνθήκες του αγώνα, αλλά πως το αυτοκίνητο έχει μεγάλες δυνατότητες, γεγονός που του επιτρέπει να αισιοδοξεί για τη συνέχεια.

Monte Carlo - Greensmith

Εκείνος που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, “είναι δύσκολο να βάλει σε λόγια πόσο καλό είναι το αυτοκίνητο”, είναι ο Gus Greensmith. Ο 25χρονος Βρετανός, ολοκλήρωσε με συνοδηγό στο Ford Puma Rally1 τον Jonas Andersson, την καλύτερη ημέρα της καριέρας του στο WRC.

Κερασάκι στην τούρτα, υπήρξε ο πρώτος ταχύτερος χρόνος της καριέρας του, στην προτελευταία ειδική διαδρομή της ημέρας. Η ταχύτητα των Greensmith-Andersson σήμερα ήταν αξιοπρόσεκτη, ενώ στο πρώτο loop της ημέρας είχαν βρεθεί έως και στην 4η θέση της κατάταξης.

Όμως, ένα πρόβλημα με το υβριδικό σύστημα τους κόστισε περίπου 20 δευτερόλεπτα και 3 θέσεις, με αποτέλεσμα να ολοκληρώσουν την δεύτερη ημέρα του Ράλλυ Μόντε Κάρλο, στην 7η θέση.

Rally Monte Carlo Day 2 - Katsuta

Τη βαθμολογούμενη δεκάδα, διαμορφώνουν τρία από τα πλέον άπειρα εργοστασιακά πληρώματα. Στην 8η θέση, βρίσκονται οι Takamoto Katsuta-Aaron Johnston (Toyota GR Yaris Rally1).

Ο Ιάπωνας οδηγός είχε τετ-α-κε στην εναρκτήρια ειδική διαδρομή και συνολικά, έδειξε πως δεν έχει εξοικειωθεί ακόμη με το υβριδικό αυτοκίνητο και τις λειτουργίες του. Ακόμη και έτσι έμεινε μακριά από μεγάλα προβλήματα, οπότε ευελπιστεί η αυριανή ημέρα, να κυλήσει ακόμη καλύτερα.

2022 FIA World Rally Championship / Round 01 / Rallye Monte Carlo 2022 / 20-23 January 2022 // Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRT

Μια θέση πιο πίσω, ολοκλήρωσαν τη δεύτερη ημέρα οι Kalle Rovanpera-Jonne Halttunen (Toyota GR Yaris Rally1). Ο 21χρονος οδηγός συνέχισε την προσπάθεια εξοικείωσης με το αυτοκίνητο, ενώ το πρωί δεν αισθανόταν καλά με το στήσιμο.

Στο δεύτερο loop έκανε ορισμένες αλλαγές και η βελτίωση ήταν αισθητή, αφού σημείωσε ανταγωνιστικούς χρόνους.

Rally Monte Carlo Day 2 - Solberg

Αντίστοιχη ήταν η πορεία και των Oliver Solberg-Elliott Edmondson (Hyundai i20 N Rally1).

Το έτερο wonderkid του WRC, παραπονιόταν διαρκώς για ύπαρξη καπνού στο εσωτερικό του τρίτου εργοστασιακού αυτοκινήτου της Hyundai, όμως και αυτό σταδιακά παρουσίασε βελτίωση στις επιδόσεις του, παρουσιάζοντας θετική σκέψη ως προς την αντιμετώπιση των δυσκολιών που του προκύπτουν.

Σήμερα όμως, είχαμε και την πρώτη εγκατάλειψη της εποχής των αυτοκινήτων Rally1. Οι Adrien Fourmaux-Alexandre Coria είχαν μεγάλης έκτασης έξοδο στην πρώτη ειδική διαδρομή της ημέρας, καταλήγοντας τουμπάροντας σε φαράγγι αρκετά μέτρα κάτω από το επίπεδο του δρόμου.

Ευτυχώς, το αναβαθμισμένο χωροδικτύωμα της FIA έκανε καλά τη δουλειά του και το πλήρωμα δεν είχε τραυματισμό. Πάντως, το Ford Puma Rally1 δεν είναι άμεσα επισκευάσιμο οπότε ο Fourmaux δε θα επιστρέψει αύριο, δεχόμενος και την “κατσάδα” από τον Richard Millener, ο οποίος δήλωσε για τον οδηγό του πως “πρέπει να βάλει στο κεφάλι του ότι κάποιες φορές χρειάζεται να βλέπουμε μια πιο μετρημένη προσέγγιση”.

Rally Monte Carlo Day 2 - Leferbvre

Στην 11η θέση της γενικής, βρίσκονται οι Γάλλοι Stephane Lefebvre-Andy Malfoy (Citroen C3 Rally2) οι οποίοι προηγούνται στο WRC 2, για αυτοκίνητα προδιαγραφών Rally2.

Μόλις 1,4” πιο πίσω βρίσκονται οι Πρωταθλητές Andreas Mikkelsen-Torstein Eriksen (Toksport, Skoda Fabia Rally2 evo), με τον Νορβηγό να μην παίρνει μεγάλα ρίσκα.

Την τριάδα, 19,1” πίσω από τους συμπατριώτες τους, διαμορφώνουν οι Γάλλοι Johan Rossel-Benjamin Boulloud (PH Sport, Citroen C3 Rally2), ενώ οι Eric Camilli-Yannick Roche (Sainteloc Junior Team, Citroen C3 Rally2) που προηγούνταν χθες, εγκατέλειψαν με σπασμένη εμπρός δεξιά ανάρτηση.

Το Ράλλυ Μόντε Κάρλο συνεχίζεται αύριο, Σάββατο 22 Ιανουαρίου, με την τρίτη ημέρα να περιλαμβάνει 5 ειδικές διαδρομές συνολικού μήκους 92,46 αγωνιστικών χιλιομέτρων.

Η πρώτη εξ αυτών (Le Fugeret / Thorame-Haute μήκους 16,80 χλμ.), ξεκινά στις 09:17 ώρα Ελλάδος.

Ράλλυ Μόντε Κάρλο – Το πανόραμα της δεύτερης ημέρας

Ε.Δ.: 6

Μήκος: 97,86 χλμ.

Κατάταξη Top10 (8/17 ειδικές διαδρομές)

Rally Monte Carlo Day 2 Top10

Ταχύτεροι Ε.Δ.: Loeb 4, Greensmith-Ogier 1

Επικεφαλής ανά Ε.Δ.: 3-4 Ogier, 5-8 Loeb

Οι αυριανές ειδικές διαδρομές του Ράλλυ Μόντε Κάρλο θα μεταδοθούν ζωντανά από την Cosmote Sport 5HD

Ωράριο μεταδόσεων (ώρα Ελλάδος)

SS9 Le Fugeret / Thorame-Haute (16,80 χλμ.), 09:17

SS10 Saint-Jeannet / Malijai 1 (17,04 χλμ.), 11:08

SS11 Saint-Geniez / Thoard 1 (20,79 χλμ.), 12:16

SS12 Saint-Jeannet / Malijai 2 (17,04 χλμ.), 15:08

SS13 Saint-Geniez / Thoard 2 (20,79 χλμ.), 16:16

Για να παρακολουθήσετε live όλες τις ειδικές διαδρομές του αγώνα, μπορείτε να κάνετε συνδρομή στο WRC+ All Live.

Ωράριο, live αποτελέσματα, εξέλιξη και το WRC+, μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του WRC.

Photos: M-Sport Ford, Toyota Gazoo Racing, Hyundai Motorsport, Red Bull Content Pool

Δείτε πλάνα από τις πρωινές ειδικές διαδρομές

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 • Rally Monte Carlo Day 2 Top10
 • Ράλλυ Μόντε Κάρλο Sebsatien Loeb
 • Rally Monte Carlo Day 2 - Sebastien Loeb
 • Rally Monte Carlo Day 2 - Isabelle Galmiche
 • Rally Monte Carlo Day 2 - Evans
 • Rally Monte Carlo Day 2 - Sebastien Ogier
 • Rally Monte Carlo Day 2 - Neuville
 • Rally Monte Carlo Day 2 - Tanak
 • Rally Monte Carlo Day 2 - Breen
 • Monte Carlo - Greensmith
 • Monte Carlo - Gus Greensmith
 • Rally Monte Carlo Day 2 - Ogier
 • Rally Monte Carlo Day 2 - Katsuta
 • Rally Monte Carlo Day 2 - Solberg
 • Rally Monte Carlo Day 2 - Leferbvre
 • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

  ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ